10 gevaren die uw hond of kat in de lente bedreigen

Artikel gepubliceerd op : 24/02/2017

10 gevaren die uw hond of kat in de lente bedreigen

1 - Vlooien en teken komen weer krachtig terug

Vlooien zijn het hele jaar door dagelijks aanwezig, Maar in de lente hebben ze de neiging zich te vermenigvuldigen, net als teken.

De bestrijding, door het gebruik van een antiparasitair middel dat niet hoeft te worden ingenomen en te gebruiken is volgens de aanbevelingen van uw dierenarts, beschermt uw hond of kat tegen jeuk (en risico's op allergieën, waarvoor vlooienbeten mogelijk verantwoordelijk zijn), maar ook de overdracht van ziekten van deze twee echt ongewenste gasten!

2 - Processierupsen: niet alleen in het zuiden!

Er wordt veel gesproken over het broeikaseffect. Dit heeft tot gevolg dat er tegenwoordig niet alleen in het zuiden processierupsen te vinden zijn. Hun stekende haar is een reëel gevaar voor honden en katten. Het contact hiermee kan zeer ernstige laesies veroorzaken, vooral op de tong, zelfs tot aan necrose.

Het is belangrijk om nesten te lokaliseren en specialisten in te schakelen om ze te elimineren. Of neem voorzorgsmaatregelen, snijd de takken af ​​waarop ze zich ontwikkelen.

3 - Leishmania: een gevaarlijke ziekte voor uw hond

Deze ernstige ziekte wordt overgedragen aan de hond door een klein insect: de zandvlieg. Hij meet amper 3 mm! Rondom de Middellandse Zee komt de ziekte veel voor en maakt hij jaarlijks meer dan 40.000 slachtoffers. Als u daar woont of op vakantie gaat met uw hond, vraag dan uw dierenarts om advies. Er zijn insectenwerende middelen, maar er is nu ook een vaccin dat kan worden toegediend vanaf een leeftijd van 6 maanden. De hondenverzekering van SantéVet dekt de kosten van vaccinatie en de eventuele behandeling van Leishmania.

4 - Honden en katten ruien

In de lente, net als in de herfst, ruien honden en katten. Het haar valt dan sneller uit en het zal nodig zijn om vaker te borstelen. Dit verwijdert onzuiverheden en het dode haar (dat ook "terrein wint" in huis!). Bij de kat wordt zo voorkomen dat hij  teveel inslikt door zich te likken en zijn toilet te doen. Dit heeft tot gevolg dat zich haarballen vormen (trichobezoars), die kunnen leiden tot braken, constipatie of zelfs nog erger: een darmobstructie, een echte veterinaire noodsituatie. De verzekering kat van SantéVet kan u helpen in een noodsituatie.

5 – Pas op voor naar beneden vallen

De lente is de tijd dat ramen, balkons en terrassen vaker worden geopend. Pas op voor het risico van vallen, vooral van katten of zelfs onder bepaalde omstandigheden van kleine honden.

Vergeet niet om alle openingen te beveiligen. Let op bij draai-kiepramen, waarin katten soms vast komen te zitten.

6 - Pas in de tuin op voor behandelingen en hulpmiddelen

Wat een plezier om weer te gaan tuinieren! Wees voorzichtig, uw hond of kat kan worden aangetrokken door de insecticiden, pesticiden, meststoffen, enz. die u gebruikt. Houd ze buiten bereik en zorg ervoor dat uw huisdier geen toegang heeft tot de plaatsen waar ze worden verspreid. Tuingereedschap kan scherp zijn en snijden. Leg dit ook weg.

7 - Beveiligde zwembaden

Het risico op verdrinking is een van de gevaren van de lente wanneer u uw zwembad heropent, als u dat heeft.

De toegang ervan moet worden afgeschermd. Als de hond of de kat het bad niet uit kan komen, doet het drama door uitputting zich voor.

8 - Bijzonder giftige planten

Wat zijn ze prachtig, al de planten in de tuin of zelfs die bij het huis, in potten of als boeket! Toch zijn velen giftig, in verschillende mate: hortensia, oleander, lelie, philodendron, rododendron, lelietje van dalen.

Het probleem is dat planten niet allemaal op dezelfde manier giftig zijn! Bij sommigen zijn het de bladeren, bij anderen de schors, bloemen, bessen of wortels... Symptomen van intoxicatie zijn divers (overmatige speekselvloed, braken, diarree, beven...) en het kan even duren voordat ze zich voordoen. In geval van twijfel niet laten braken en drinken. Ga heel snel met het dier in de auto naar de dierenarts. Neem zo mogelijk -als u het ter plaatse heeft kunnen pakken- een stukje van de betreffende plant mee.

9 – Spoor aren op

Aren zijn een echte plaag! Deze grasachtige zaden zijn overal: zowel in het hoge gras als in de tuinen, zelfs op gazons. Dit droge gras klampt zich vast en "reist mee". Het kan zelfs lichaamsholten binnendringen: vulva, anus, oren, neusgaten, ogen en zelfs onder de huid kruipen. Dat kan een interventie van een dierenarts nodig maken.

Wanneer u terugkeert van de wandeling met de hond of bij een kat die toegang heeft tot de buitenlucht, moet u alle lichaamsdelen die gevaar lopen zorgvuldig controleren om ervoor te zorgen dat ze er niet zijn.

10 - Seizoensallergieën sparen honden en katten niet

Honden en katten zijn, net als mensen, vatbaar voor dezelfde seizoensgebonden allergieën. 44% van de eigenaren van gezelschapsdieren is zich er niet van bewust dat hun huisdieren er ook aan kunnen lijden. 

Vaak krabben, overmatig likken van hetzelfde gebied, haaruitval en huiduitslag zijn allemaal tekenen die u moeten aanzetten tot overleg met de dierenarts.

Wist u dat atopische dermatitis een van de meest voorkomende huidallergieën is bij honden? 10 tot 15% zou eraan lijden.  Het wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor allergenen in de omgeving (huisstofmijt, stof, pollen...) die een overmatige immuunrespons opwekken.

 

De dierenziektekostenverzekering helpt u proactief te handelen

Bij alle gevaren die uw hond of uw kat in het voorjaar bedreigen, kunt u rekenen op een dierenverzekering. En niet alleen in geval van ziekte of ongeval dat zich zou voordoen in deze tijd van het jaar, of een andere! Maar ook om proactief te handelen en de nodige preventieve maatregelen te nemen.

Uw dierenarts zal u adviseren over welke maatregelen u moet nemen. Met het preventiebedrag, dat onderdeel uitmaakt van alle dierenziektekostenverzekeringen van SantéVet voor hond en kat, kunt u de juiste, voorgeschreven behandeling financieren voor een optimale bescherming.Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in

OPMERKINGEN


Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in