Aartjes vormen een echt gevaar voor uw hond of kat.

Artikel gepubliceerd op : 09/07/2015

Aartjes vormen een echt gevaar voor uw hond of kat.

Vanaf de lente en gedurende de hele zomer is één droog kruid bijzonder geducht: aartjes. Deze komen als ze drogen los van de stengel. Aartjes zijn zowel in de velden als in bepaalde grasvelden aanwezig. Ze zetten zich vast onder de huid of in openingen. Dit kruid kan immers ook "rondtrekken". Als men het niet snel opmerkt, kan dit zware gevolgen hebben voor de gezondheid van uw hond of kat en kunnen de dierenartskosten hoog oplopen.

Deze aartjes blijven vasthangen. Ook op uw kleren. En dus ook in de vacht van dieren. En daar zit net het probleem. Eens te meer bij honden en katten met een lange of krullende vacht.

 

De aartjes zetten zich vast in de vacht en dringen binnen via openingen.

 

Maar daar blijft het niet bij. Ze kunnen zich ook vastzetten, bijvoorbeeld tussen de tenen (kussentjes).

Ze kunnen ook via alle openingen binnendringen:

- vaak langs oren en neusgaten;

- maar ook langs de ogen,

- de vulva bij teefjes,

- de schede van mannetjes,

- de anus en de klieren.

 

Het aartje gaat steeds in dezelfde richting verder en kan zelfs door de huid dringen.

 

Dat komt door de scherpe uiteinden. Daardoor kan het weefsels en dus de huid doorboren. Een aartje "trekt rond". Daarom wordt deze wilde grassoort ook wilde haver genoemd.

Wanneer het aartje zich in de kussentjes nestelt, kan dit door het baasje snel opgemerkt worden. Maar het aartje kan hier ook onder de huid doordringen en verder "reizen".

Een abces kan worden opgemerkt maar de wonde is niet altijd zo zichtbaar, zeker niet na enkele dagen.

Op andere plaatsen blijft het even moeilijk op te merken. Alleen de dierenarts die een grondig en bijkomend onderzoek uitvoert (met bijvoorbeeld een echografie, endoscopie of fibroscopie) kan de aanwezigheid ervan bevestigen. Het dier kan daarvoor verdoofd moeten worden.

Dit zijn enkele tekenen en gedragingen waar het baasje op moet letten:

  • herhaald niezen, met of zonder neusbloeding, hetgeen in dat laatste geval nog onrustwekkender is
  • een rood of "lopend" oog
  • schudden met het hoofd
  • overmatig likken
  • de aanwezigheid van een aartje kan, als het een abces veroorzaakt, ook tot koorts leiden.

Men mag abnormale tekeningen of houdingen bij hond of kat niet onderschatten, ook als er niets te zien is. Een aartje is natuurlijk niet noodzakelijk de oorzaak, deze symptomen zijn immers niet specifiek daarvoor. Maar bij de minste twijfel is het beter onmiddellijk de dierenarts te raadplegen.

 

Aanwezigheid van aartje: een snelle behandeling door de dierenarts

 

De behandeling moet snel gebeuren want aartjes kunnen ernstige gevolgen hebben.

  • Als het via de neus binnendringt, kunnen de ademhalingswegen aangetast worden (longen, bronchiën).
  • Via de ogen kan het het hoornvlies kwetsen en verzwering veroorzaken.
  • Via de oren wordt de gehoorgang geraakt en kan men vrezen voor een oorontsteking, met mogelijke letsels aan het trommelvlies dat door het aartje geperforeerd kan worden.
  • Wat de genitaliën betreft, veroorzaakt het aartje bij vrouwtjes bijvoorbeeld vaginitis.

 

Daar waar het aartje binnendringt en voorbijkomt , zijn er altijd letsels en problemen. Als men de zaak laat aanslepen, zal ook de behandeling meer tijd in beslag nemen.

 

Er kunnen verschillende onderzoeken en ingrepen nodig zijn.

 

Als men op tijd met hond of kat langskomt (en naargelang de plaats) kan de dierenarts een aartje vrij vlot verwijderen maar dat is helaas niet altijd het geval. Soms zijn er zelfs verschillende, al dan niet zware ingrepen nodig! Ook de rekening van de dierenarts loopt zo hoog op.

 

Het aartje is een gevaar waar men maar weinig aan denkt!

 

Het is een echte plaag tijdens de zomer, één van de gevaren waar men het minst aan denkt. Toch veroorzaakt het tal van raadplegingen bij de dierenarts tijdens en na de vakantie.

Dit gezondheidsprobleem is opgenomen in de ziekteverzekering voor dieren van de hond of de kat. Naargelang de formule die het baasje koos bij het afsluiten van deze gezondheidsbescherming van zijn gezel.

 

Hoe hond of kat beschermen tegen aartjes?

 

Dat is niet zo gemakkelijk bij katten die buiten leven. Alleen bij een regelmatige inspectie bij terugkeer van het dier kan men zeker zijn dat er geen vervelende aartjes zijn. Toch kan er eentje al aan zijn "reis" begonnen zijn.

Voor honden raden dierenartsen aan om ze bij wandelingen door de velden aan de leiband te laten. Dat is evenwel niet altijd even praktisch of aangenaam voor het dier!

Ook voor de hond vormt een nauwgezette inspectie één van de preventiemiddelen om tijdig in te grijpen. Van kop tot staart via de kussentjes, de anus, de vulva, enz.

Honden met hangende oren moeten ook aan dat deel van hun lichaam nauwkeurig gecontroleerd worden.

Het is ook mogelijk om de vacht voor de zomer te laten scheren (of te laten toiletteren). Dat wordt in het bijzonder aanbevolen "voor honden met lang en/of krullend haar.

De kleine haartjes aan de oren, tussen de kussentjes worden afgeknipt zodat er minder vrij spel is voor de aartjes.

Alle klitten in de vacht moeten afgeknipt worden.

Als u een tuin hebt, moet u maairesten onmiddellijk afvoeren. Aartjes bevinden zich immers niet alleen in hoog gras maar ook in het gazon.

 

Aanwezigheid van aartjes: geen zelfmedicatie

Indien ondanks alle voorzorgsmaatregelen uw hond of kat toch symptomen vertoont (zwelling, niezen, lopend oog), kies dan niet voor zelfmedicatie. Dat kan de zaken nog erger maken en de goede behandeling en genezing van het dier vertragen. En dat zelfs als u denkt het aartje te hebben verwijderd. Vaak blijven er immers nog restjes zitten. In het oog bijvoorbeeld kan een onderzoek uitwijzen of er geen letsels aan het hoornvlies zijn.

 

SantéVet

De specialist voor de ziekteverzekering voor hond en kat

Foto : 123rfVerzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in

OPMERKINGEN


Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in