Depressie bij katten

Artikel gepubliceerd op : 08/03/2012

Depressie bij katten

Een kat kan aan depressie lijden, op elke leeftijd. De symptomen zijn niet meteen duidelijk omdat ze ook bij andere aandoeningen voorkomen. Het is dan ook belangrijk om een dierenarts te raadplegen die dan zijn diagnose zal stellen. De interactie met het baasje is even belangrijk als het opstarten van een eventuele behandeling met geneesmiddelen die binnen de ziekteverzekering voor dieren valt.

De symptomen van depressie bij de kat zijn gevarieerd. Lusteloosheid, geen eetlust, slapeloosheid, urine verspreiden, uitputting, meer of minder krabben of likken wat kan leiden tot min of meer ernstige huidproblemen, de kat maakt zijn toilet niet meer, agressiviteit, spijsverteringsproblemen, enz.

Elk geval is weer bijzonder en elke kat kan anders reageren op een depressieve toestand.

Alles hangt immers af van het stadium van de ziekte en of deze acuut of chronisch is. Depressie bij katten kan verschillende vormen aannemen. Bovendien kan depressie voorkomen bij jonge maar ook oudere katten.

Net zoals bij de mens kunnen bepaalde vormen van depressie seizoensgebonden zijn, of komen en gaan in afwisseling met manische periodes bij een bipolair syndroom.

Het is in eerste instantie belangrijk dat de dierenarts een diagnose stelt om na te gaan of de symptomen niet te wijten zijn aan een andere ziekte.


De oorzaak bepalen


Eens het duidelijk wordt dat er sprake is van een depressie, is het belangrijk de oorzaak te vinden en de behandeling op te starten. Naargelang zijn bekwaamheden kan de dierenarts een collega gedragsspecialist raadplegen.

SantéVet, specialist in de ziekteverzekering voor dieren - honden en katten - betaalt de verzorging na ziekte of ongeval terug en betaalt ook de raadplegingen en eventuele behandelingen die worden voorgeschreven door de gedragsspecialist.

Er zijn verschillende oorzaken voor een depressie bij katten. Daar kunnen bepaalde gebeurtenissen aan ten gronde liggen, zoals een verhuis, het verlies van een soortgenoot of een ander dier dat bij de kat woonde, een verblijf in een pension, opname in een dierenkliniek, een herstelperiode ...

Behandelingen op basis van psychotrope middelen die aan het dier zijn aangepast, kunnen de depressie aanpakken. Maar dat volstaat niet. Het baasje moet ook zijn steentje bijdragen tot de genezing van zijn gezel om de bron van het probleem weg te nemen en het dier te "herconditioneren" zodat het opnieuw levensvreugde vindt.

Dat kan via regelmatige momentjes waarin het dier gestimuleerd wordt. Spelen is erg belangrijk voor de kat, om de verveling te bestrijden maar ook om overgewicht tegen te gaan bij sedentaire katten.

Als het baasje afwezig is, kan hij enkele speeltjes voor de kat achterlaten. De krabpaal is een accessoire dat de kat verschillende bezigheden geeft: klauwen, springen, klimmen ... maar ook rusten en slapen.

Het is ook mogelijk de voeding op verschillende plaatsen te zetten. Een kat knabbelt en eet vaak meerdere keren per dag een klein beetje, zo wordt het dier ertoe aangezet zich op zijn "territorium" te verplaatsen.SantéVet

De specialist voor de ziekteverzekering voor hond en kat

Foto : Fotolia.comVerzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in

OPMERKINGEN


Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in