Deze parasieten maken honden en katten het leven zuur

Artikel gepubliceerd op : 05/08/2015

Deze parasieten maken honden en katten het leven zuur

Men praat vaak over vlooien en teken, en het is onontbeerlijk om honden en katten daartegen te beschermen. Maar er bestaan nog andere parasieten. Luizen, schurft, herfstmijt, ... deze parasieten kunnen soms min of meer onopgemerkt blijven bij hond of kat. Sommige kunnen ook op de mens overgedragen worden.

Het is van groot belang hond en kat tegen uitwendige parasieten te beschermen. Er bestaan antiparasitaire behandelingen tegen luizen, teken en insecten die de dierenarts u kan aanbevelen. Hij zal de wijze en frequentie van gebruik toelichten. Deze behandelingen kunnen gefinancierd worden met het preventieforfait vervat in bepaalde formules van de ziekteverzekering voor dieren voor hond en kat. Dat is zo bij de Premiumformule voor honden en katten van SantéVet.

 

Parasieten bij hond en kat: elk zijn eigen behandeling

 

Vergeet niet dat honden en katten niet op dezelfde manier behandeld kunnen worden. Sommige producten die bij honden gebruikt worden, zijn absoluut niet voor katten geschikt. Als honden en katten samenleven, moet men zekere voorzorgen nemen tijdens de eerste uren na het aanbrengen van een spray of druppeltjes. Daarom is de mening van een specialist in dierengezondheid zo belangrijk.

 

Goed "luisteren" naar zijn hond of kat

 

Er zijn nog tal van andere parasieten die huisdieren treffen. Ze zijn aanwezig in de buitenomgeving en kunnen hond of kat gemakkelijk besmetten.

Parasieten waartegen niet altijd een preventieve behandeling bestaat. Daarom is het zo belangrijk om uw huisdier regelmatig te inspecteren. Of het nu naar buiten kan of niet, bij katten bijvoorbeeld. En "letten" op abnormaal gedrag. Zoals overmatig krabben, likken, een zekere hinder.

Door de zaken snel in handen te nemen, kunnen parasieten bij honden en katten meestal goed verzorgd worden. Sommige behandelingen zijn wel langer dan andere en vergen een consequente aanpak.

 

Luizen bij katten en honden: andere parasieten dan bij kinderen

 

Luizen zijn een ware nachtmerrie voor ouders! Vooral bij de terugkeer naar school. Ook honden en katten kunnen luizen krijgen. Bijtende of zuigende luizen bij honden en zuigende luizen bij katten: deze luizen bij huisdieren zijn andere dan die op mensen worden aangetroffen.

Het nationaal agentschap voor de gezondheidsveiligheid (ANSES) herinnert er dan ook regelmatig aan dat diergeneeskundige producten niet geschikt zijn voor kinderen bij de behandeling van luizen.

Luizen kunnen onder dieren worden doorgegeven. Een vrouwtje kan tot zestig eitjes leggen. Volwassen luizen hechten zich aan de vacht (de wortel) en voeden zich met bloed.

De aanwezigheid van luizen bij honden en katten kan onopgemerkt blijven. De dieren kunnen krabben. De vacht ziet er onverzorgd uit en als u het dier inspecteert, kunt u larven opmerken.

Bij sterke besmetting kan de dierenarts aanraden om het dier te scheren. Maar gelukkig! Er bestaan doeltreffende middeltjes om luizen te bestrijden. Meestal dezelfde middelen die tegelijkertijd vlooien, teken en insecten bestrijden.

 

 

Schurftmijt bij honden: een mijt die zich verspreidt

 

Vooral honden worden getroffen door schurftmijt. Dit is een uiterst besmettelijke huidaandoening (ook voor de mens). Deze wordt vlot overgedragen onder honden maar ook via besmette voorwerpen.

Net zoals bij vele huidaandoeningen bestaan de symptomen uit krabben. Er kan ook roodheid zichtbaar zijn op de huid en kleine puistjes en/of korstjes.

Als schurftmijt echter niet snel behandeld wordt, kan het een bijkomende bacteriële infectie veroorzaken. Schurftmijt kan zich uitbreiden naar tal van plaatsen van het lichaam: oren, borst, oogomtrek, enz.

De dierenarts zal wat huidcellen afkrabben om zijn diagnose te stellen. Net zoals bij elke aandoening van dit type, worden de raadpleging, de bijkomende onderzoeken en de behandeling terugbetaald door de ziekteverzekering voor dieren van honden en katten. Volgens de formule die het baasje koos.

Naast de behandeling van het dier moet ook de omgeving gereinigd worden. Denk maar aan de slaapplaats. Als verschillende dieren samenleven, verkrijgt het de voorkeur ze allemaal te behandelen.

 

Ringworm: een schimmel te wijten aan zwammen

 

Verschillende zwammen kunnen ringworm veroorzaken. Deze mycose kan onder dieren worden doorgegeven. Zowel honden als katten worden geraakt door deze uiterst besmettelijke ziekte die ook aan de mens kan worden doorgegeven.

Anders dan wat men bij de kat ziet, kan de hond geïnfecteerd zijn zonder jeuk te vertonen. Daardoor kan het baasje zich niet meteen bewust worden van dit probleem.

Bij de kat zien we vaak korstjes of een beschadigde, als het ware "geschoren" huid.

Om ringworm te genezen, zal de dierenarts een lotion voorschrijven die aangevuld kan worden met een orale behandeling. Het kan wat tijd vergen om ringworm te behandelen.

 

Herfstmijt: parasieten die alleen in de maand augustus voorkomen!

 

Tenslotte zijn er de herfstmijt, die ook buiten het seizoen waarnaar ze vernoemd zijn, voorkomen.

Naargelang de weersomstandigheden kunnen er al vanaf de lente mijten zijn. En een besmetting in de zomer kan tot in oktober aanhouden!

Herfstmijten zijn aanwezig in grasvelden of weiden. Ze zetten zich vast op de huid en vallen op door hun specifieke, feloranje kleur. Ze kunnen op de kop van het dier gaan zitten. Maar ook in de oren, op de buik of tussen de vingers.

Herfstmijten veroorzaken een hevige jeuk, waardoor de huid van het dier bloot kan komen te liggen. Honden en katten krabben maar likken ook heftig. Dat is in elk geval een teken waarmee men rekening moet houden bij de raadpleging, ongeacht de verantwoordelijke parasiet.

Gelukkig zijn er ook veel antiparasitaire middelen die ook de herfstmijten aanpakken.

 

SantéVet

De specialist voor de ziekteverzekering voor hond, kat en NGD

Foto's: 123rfVerzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in

OPMERKINGEN


Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in