Haaruitval bij honden: wanneer wordt het onrustwekkend?

Artikel gepubliceerd op : 08/03/2013

Haaruitval bij honden: wanneer wordt het onrustwekkend?

Buiten de twee jaarlijkse ruiperiodes in de lente en de herfst kan overmatige haaruitval het teken zijn van een ziekte of een gedragsstoornis. Breng dan een bezoek aan de dierenarts, het wordt terugbetaald door de ziekteverzekering voor dieren.

Haaruitval komt regelmatig voor bij honden (en bij katten). Het is een normale cyclus waarin het haar groeit, sterft en uitvalt.

In sommige gevallen kan het haar in grote hoeveelheden uitvallen, en dat is ook normaal.

Dat gebeurt tijdens de rui. Dat vindt twee keer per jaar plaats, in de herfst en de lente. Het fenomeen van haaruitval kan ook beïnvloed worden door de manier waarop het huis verwarmd wordt. Of ook nog door de fysiologische toestand, zoals bij drachtige teefjes of bij het werpen van jongen.


Teken van een gezondheidsprobleem


Naast de "kwaliteit" van de vacht, die de gezondheid van het dier weerspiegelt, kan een abnormale en/of overmatige haaruitval het teken zijn van een gezondheidsprobleem of een gedragsstoornis.

Ongebruikelijke haaruitval kan het gevolg zijn van een slechte voeding.

Indien de haaruitval gepaard gaat met andere symptomen (vlekken, jeuk, huidletsels) moet u een dierenarts raadplegen.

Er zijn verschillende ziektes die leiden tot haarverlies, al dan niet samen met andere symptomen, zoals allergieën (voedselallergie, reacties op vlooienbeten, op een geneesmiddel, enz.).


Een gedragsprobleem


Maar dat kan in andere gevallen ook wijzen op een gedragsstoornis. Er is dan sprake van haaruitval door overmatig krabben of likken.

De dierenarts stelt dan zijn diagnose na bepaalde onderzoeken (huidtest), bepaalt de oorzaak en de geschikte behandeling, die terugbetaald wordt door de verzekering voor honden en katten.

Frequentie van borstelen: het ras bepaalt het ritme

Elk ras en elk type honden wordt onder andere gekenmerkt door de aard van de vacht (met of zonder ondervacht) en de lengte ervan (kort, halflang, lang)

Het borstelen verwijdert dode haren maar ook onzuiverheden die in de vacht zijn achtergebleven. Bovendien voorkomt het knopen en klitten.

Afhankelijk van het type van de vacht moet u dus vaker of minder vaak borstelen. Drijf in elk geval de frequentie op tijdens de rui (herfst en lente). Het borstelen moet ook gebeuren voor u de hond wast om knoopjes te vermijden.

Bij sommige rassen moet u de hond goed inspecteren en bepaalde plekjes controleren waar knoopjes snel gevormd worden (achter de oren, de dijen, enz.).

Enkele, maar weinig, hondenrassen verliezen hun vocht dan weer helemaal niet. Dat is bijvoorbeeld zo voor de poedel. Maar ook bij deze honden wordt een regelmatige controle aanbevolen om te kijken of er geen wonden, ziektes, parasieten, enz. zijn.

Hoe vroeger een hond het gewoon is behandeld, geborsteld en/of gekamd te worden, hoe gemakkelijker die taak voor het baasje verloopt.

Het borstelen kan ook de samenhorigheid tussen baasje en hond bevorderen.


SantéVet

De specialist voor de ziekteverzekering voor hond en kat

Foto : 123rfVerzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in

OPMERKINGEN


Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in