Hoe de ogen van uw kat schoonmaken?

Artikel gepubliceerd op : 22/03/2010

Hoe de ogen van uw kat schoonmaken?

Onzuiverheden die zich vastzetten rond de ogen van uw kat kunnen schoongemaakt worden met fysiologisch serum of een aangepast doekje. Abnormale afscheiding of roodheid moet evenwel door een dierenarts gezien worden.

Het oog is een erg kwetsbaar orgaan. Als de ogen van uw kat rood zien of een abnormale afscheiding vertonen, wacht dan niet om een dierenarts te raadplegen. Gebruik zeker geen oogdruppels of een oud product dat voorheen al eens werd voorgeschreven. Als het op de verzorging van de ogen aankomt is zelfmedicatie absoluut uit den boze.

Afgezien van zeer specifieke gevallen, kunt u zelf moeiteloos regelmatig de ogen van uw kat verzorgen. Dat vermijdt dat onzuiverheden blijven vastzitten of vlekken maken op de vacht door oxidatie.


Aandringen zonder te duwen


Rassen met een platte kop hebben meer frequente verzorging nodig dan andere. U kunt een watje of make-upschijfje gebruiken (niet doordrenkt met product) en een fysiologisch serum of een aangepaste lotion die u bij de dierenarts kunt krijgen.

Druk niet te hard, vooral niet als er onzuiverheden zijn die vastgekleefd zitten. Het is beter om het in verschillende keren te doen.


Coryza bij de kat: denk aan het vaccin

Coryza is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door verschillende types virussen. Deze kan onder meer de bovenste luchtwegen en de ogen aantasten (conjunctivitis, lopende ogen, rode ogen met of zonder etter). De dierenarts zal een behandeling met antibiotica opstarten en zal ook de ogen nauwgezet laten schoonmaken.

Om uw kat tegen deze ziekte te beschermen, bestaat er een doeltreffend vaccin vanaf de leeftijd van 7 tot 8 weken die daarna elke maand en later elk jaar herhaald moet worden.

De kosten voor de vaccinatie (net zoals de aankoop van producten tegen wormen en parasieten bij de dierenarts) kunnen gefinancierd worden door de dierenverzekering (ziekenfonds voor katten) via het preventieforfait dat inbegrepen zit in bepaalde formules van de dierenziekteverzekering: Premium-formule van SantéVet.SantéVet

De specialist voor de ziekteverzekering voor hond en kat

Foto : Fotolia.comVerzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in

OPMERKINGEN


Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in