Honden en katten: let op met giftige voedingsmiddelen

Artikel gepubliceerd op : 25/11/2010

Honden en katten: let op met giftige voedingsmiddelen

Veel van onze voedingsmiddelen die wij het hele jaar door nuttigen, en sommige ook specifiek in de periode van de feestdagen zijn giftig voor honden en katten. Soms kan een "gewoon" klein hapje al leiden tot een min of meer ernstige ziekte. Dit is de zwarte lijst.

Soms denken we, goed bedoeld, dat we onze hond of kat een plezier doen met een hapje links of rechts! Maar een kleine hoeveelheid kan soms al giftig zijn, hun lichaam reageert immers niet zoals het onze. Sommige voedingsmiddelen zijn zelfs helemaal verboden.

We geven u hierbij een zo volledig mogelijke lijst die het hele jaar door blijft gelden. Vergeet niet dat uw hond of kat niet elke dag nieuwe voeding nodig heeft om gelukkig te zijn of in topvorm te verkeren. Als u uw dier wil verwennen, kies dan voor een speciaal honden- of kattensnoepje. Opgelet, gevaar!


Chocolade


Vooral de pure chocolade (cacaopoeder, bakchocolade, ..) is, anders dan melkchocolade, het meest giftig. Daarin zit immers theobromine, dat een grote invloed kan hebben op onder meer het hart (het hartritme stijgt). Het dier kan opgewonden of zelfs hyperactief worden, maar enkele uren later doen zich al andere symptomen voor: braken, diarree, ... 50 gr chocolade kan een hond van 5 kg of minder al doden.


Look, ui, sjalot


5 tot 10 gram verse ui per kilo lichaamsgewicht (bijvoorbeeld 30 gr voor een kat of een kleine hond) zijn al gevaarlijk. De toxines werken in op de rode bloedlichaampjes (bloedarmoede en geelzucht). De symptomen zijn meestal 1 tot 3 dagen na inname zichtbaar.

Vergiftiging door look (gaar of rauw), ui of sjalot kan voorkomen bij inname van grote hoeveelheden of bij herhaalde inname van kleine hoeveelheden. Braken, diarree, een sneller hartritme, verlies van eetlust, koorts, zwakte, donkergekleurde urine zijn enkele symptomen. Look lijkt minder toxisch te zijn dan uien, hoewel dit thiosulfaat bevat, eveneens een giftige stof.


Avocado


Deze bevat een toxine, persine genaamd, die het metabolisme aantast en verhindert dat eiwitten door het lichaam worden opgenomen of geabsorbeerd. Dat kan leiden tot hart- of longproblemen.


Pitten


Pitten van bepaalde vruchten (druiven, appel, abrikoos, kersen, perziken, peren, ...) bevatten cyanogene glycosiden die tot een vergiftiging kunnen leiden. Braken, diarree, tachycardie, enz. zijn enkel van de symptomen die op deze intoxicatie wijzen. Laat uw dier dan ook niet meer met deze pitten spelen!


Rozijnen


Deze kunnen nierproblemen veroorzaken.


Lever


In kleine hoeveelheid is lever niet gevaarlijk maar in grote hoeveelheden kan dit leiden tot hypervitaminose A. De symptomen zijn meestal een vervorming van de botten, soms een overmatige groei op de schouders en de wervelkolom, maar ook verlies van eetlust en gewichtsverlies.


Rauwe vis


Rauwe vis vernietigt de vitamines B1 en wordt dus niet aangeraden.


Noten


Noten kunnen niet verteerd worden omdat ze rijk zijn aan fosfor. De meest schadelijke soort is de macadamia-noot. Een kleine hoeveelheid kan al leiden tot koorts, zwakte of een snellere hartslag. Muskaatnoot zorgt in grote hoeveelheden dan weer voor hallucinaties.


Eiwit


Eiwit bevat avidine. Dit eiwit is verantwoordelijk voor de afbraak van vitamine B8 (biotine) die nuttig is voor het metabolisme van eiwitten en vetten.


Zuivelproducten


Niet alle dieren reageren op dezelfde manier, maar sommige zijn erg gevoelig voor zuivelproducten omdat ze geen enzym hebben dat lactose kan afbreken. Bij intolerantie kan dat leiden tot winderigheid en diarree.

Kaas en yoghurt worden beter verdragen omdat deze minder lactose bevatten; gefermenteerde melkproducten zijn niet gevaarlijk maar worden toch niet aangeraden.


Thee en koffie

Cafeïne is giftig. 8 theelepeltjes koffie kunnen al giftig zijn voor een kat of een kleine hond. De symptomen van cafeïnevergiftiging zijn erg gevarieerd: hyperactiviteit, diarree, braken, spiertrekkingen, koorts, convulsies. Let ook op voor drankjes die cafeïne bevatten, zoals bepaalde frisdranken.


Bonbons


Snoepjes zonder suiker met xylitol zijn giftig. Deze kunnen schadelijk zijn voor de lever.


Brood


Brooddeeg is gevaarlijk omdat het kan rijzen in de maag van het dier. Oud brood is minder gevaarlijk maar wordt toch ook niet aangeraden.


Paddenstoelen


Tijdens wandelingen met de hond (of de kat in de tuin) moet men goed opletten. Net zoals bij de mens bestaat het risico op vergiftiging door paddenstoelen.


Bedorven of beschadigde levensmiddelen


Schimmel bevat bepaalde giftige stoffen zoals penicilline en tremoropwekkende mycotoxines (neurotoxines). Het compostvat in de tuin mag niet toegankelijk zijn voor het dier.


Alcohol en tabak


Zelfs in kleine hoeveelheden is alcohol al nefast voor honden en katten. Ook zij hebben last van passief roken. Wanneer de tabak wordt ingeslikt of wanneer ze erop kauwen, bestaat ook een risico op nicotinevergiftiging. Dat kan zijn in de vorm van sigaretten, peuken, patches of kauwgom of soms zelfs navullingen voor de e-sigaret (elektronische sigaret).

Let op met antivries

Antivries trekt honden en katten aan door zijn zoete smaak. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al fataal zijn, zoek dan ook onmiddellijk een dierenarts op. 16ml volstaat al om een kat te vergiftigen.

Het is belangrijk om snel te handelen zodat de glycolethyleen in het product niet kan inwerken. De eerste symptomen kunnen zich ongeveer dertig minuten na het inslikken voordoen: braken, zwakte, evenwichtsverlies, trillingen, overmatige dorst en frequent urineren.

Soms kan de toestand weer kalmeren of zelfs onopgemerkt voorbij gaan, maar dat betekent niet dat de nieren niet zijn aangetast. Een tot twee dagen later kan de gezondheidstoestand van hond of kat verslechteren. Het is dan ook belangrijk om het dier onmiddellijk naar de dierenarts te brengen.

Bewaar antivries buiten het bereik van uw huisdieren, en dat geldt ook voor alle huishoud- en tuinproducten (pesticiden, rattengif, ...). Deze laatste middelen kunnen warfarine bevatten. Dat is een krachtig anticoagulans dat vaak pas 3 tot 5 dagen na inslikken effect heeft.

 

De gevaren van de eindejaarsfeesten

Bepaalde decoratiemiddelen die tijdens de feestperiode gebruikt worden (slingers, enz.) kunnen gevaarlijk zijn; zie ons artikel daarover. Ook bepaalde planten zijn giftig. Dat is bijvoorbeeld het geval voor poinsettia (ook kerstster genoemd), maretak, taxus (soort naaldboom die gebruikt wordt voor adventskransen).

Naargelang de plant die werd ingeslikt, kunnen zich verschillende symptomen voordoen: braken, diarree, huidreacties, lopende ogen, kwijlen, evenwichtsverlies, enz. In elk geval is intoxicatie een diergeneeskundig spoedgeval en moet men onmiddellijk hulp zoeken.

 SantéVet

De specialist voor de ziekteverzekering voor hond en kat

Foto's: Fotolia.com en SantéVet DRVerzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in

OPMERKINGEN


Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in