Leven met een hond kan je leven verlengen !

Artikel gepubliceerd op : 21/11/2017

Leven met een hond kan je leven verlengen !

Volgens een Zweedse studie die is gepubliceerd in Nature Scientific Reports, zou het hebben van een hond duidelijk een heilzame invloed hebben op de gezondheid van zijn (haar) eigenaar. Vooral voor alleenstaanden bij wie het risico op overlijden door een plotselinge dood met 33% zou afnemen en het risico op een hartinfarct met 11%. Dit in vergelijking tot mensen die alleen wonen.

Deze cijfers zijn afkomstig van een verzameling medische gegevens van 3,4 miljoen Zweden van 40 tot 80 jaar die geregistreerd staan als hondenverzorgers en die tijdens het onderzoek het ziekenhuis hebben bezocht.

Sommige hondenrassen "beter" dan anderen voor de gezondheid van hun baas

Volgens de wetenschappers achter deze studie zijn het de retrievers, beagles, maar ook de terriërs die het meest waarschijnlijk hun meesters zullen beschermen tegen ernstige ziekten.

Daar tegenovewr staat dat eigenaren van bastaardhonden een 13% "hoger" risico op cardiovasculaire problemen hebben.

Een studie die met terughoudendheid moet worden gelezen !

De conclusies van dit onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Uppsala, dienen echter met terughoudendheid te worden bekeken... Ze blijven voorzichtig met betrekking tot de oorzaak-gevolg relatie. "We weten dat hondenbezitters over het algemeen fysiek actiever zijn, wat één van de verklaringen voor onze resultaten kan zijn," zegt Tove Fall, dierenarts en auteur van het onderzoek. Hij verduidelijkt wel dat er "andere mogelijke verklarende factoren" zijn, zoals "een algemene verbetering van het welzijn en sociale contacten, of het effect van honden op de bacteriële microbiota van hun eigenaar."

Want men kan sporten zonder een hond aan zijn zijde te hebben, zelfs als men weet dat dit zeker meer aanzet tot "bewegen".

"Een zeer interessante bevinding in onze studie was dat het bezit van een hond met name belangrijk was als een factor van bescherming bij alleenstaanden, een groep die een hoger risico op hart-en vaatziekten en op overlijden heeft dan mensen die met anderen samenwonen", zegt Mwenya Mubanga, auteur van de studie, en doctoraal student aan de Universiteit van Uppsala in Zweden.Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in

OPMERKINGEN


Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in