Parasieten die het leven van uw hond en kat bedreigen.

Artikel gepubliceerd op : 06/04/2017

Parasieten die het leven van uw hond en kat bedreigen.

We spreken vaak over vlooien en teken waartegen het noodzakelijk is honden en katten te beschermen. Maar er zijn ook andere parasieten (in het milieu) aanwezig zoals luizen, ringworm, herfstmijten, schurft… deze parasieten kunnen soms min of meer onopgemerkt aanwezig zijn. En sommigen zijn zelfs op de mens overdraagbaar.

Het is daarom noodzakelijk om honden en katten tegen externe parasieten te beschermen. Vlooien, teken, insecten… hiervoor bestaan antiparasitaire middelen die uw dierenarts kan aanbevelen. Hij zal u uitleggen hoe dit het beste kan worden toegepast op uw huisdier Behandelingen die met behulp van de vergoeding preventieve zorgen, die in bepaalde formules van gezondheidsverzekering hond en kat van SantéVet inbegrepen is, kunnen gefinancierd worden. Een bedrag die dat elk jaar weer beschikbaar wordt gesteld en waarover de verzekerde vrij beschikt.

Parasieten van hond en kat: elk zijn eigen behandeling

Honden en katten kunnen niet op dezelfde manier behandeld worden. Bepaalde producten die bij honden gebruikt worden mogen absoluut niet bij katten gebruikt worden. Evenzo, als honden en katten samenwonen, dan moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen worden in de eerste uren na de applicatie van bijvoorbeeld een spray of pipet. Daarom is het advies van een specialist in dierverzorging belangrijk.

“Uitkijken” voor zijn hond en kat

Talrijke andere parasieten kunnen huisdieren aantasten. Aanwezig
in de externe omgeving, kunnen ze gemakkelijk honden en katten besmetten. Parasieten waartegen niet altijd preventieve behandelingen beschikbaar zijn. Vandaar de noodzaak om uw metgezel regelmatig te inspecteren. Of ze nu wel of niet buiten kunnen, zoals dit het geval bij katten kan zijn. En “uitkijken” voor bepaald abnormaal gedrag. Zoals overmatig krabben, overmatig likken, een duidelijk ongemak.
Door het heel snel nemen van maatregelen kunnen de parasieten, die honden en katten aantasten, heel goed behandeld worden. Zelfs als bepaalde behandelingen langer zijn dan andere en consistentie vereisen.

Luizen bij honden en katten: verschillend van de parasieten bij kinderen

Honden en katten kunnen door luizen besmet worden. Bijtende of bloedzuigende luizen bij honden en bloedzuigende luizen bij katten. Deze luizen bij huisdieren zijn verschillend van deze die mensen kunnen besmetten.
Luisinfestaties zijn besmettelijk tussen dieren. Een vrouwtje kan tot zestig eieren leggen. Volwassen luizen klampen zich vast in de vacht (aan de basis) en voeden zich met bloed. De aanwezigheid van luizen bij honden en katten kan geheel onopgemerkt gebeuren. Krabben kan waargenomen worden. De vacht heeft een “vervuild” voorkomen en wanneer het dier geïnspecteerd wordt kunnen de larven gezien worden.

Bij zware besmettingen kan de dierenarts aanraden het dier te scheren. Maar er is hoop tegen luizen! Er bestaan effectieve bestrijdingsmiddelen tegen parasieten. In het algemeen zijn het dezelfde middelen die tegelijkertijd vlooien, teken en zelfs insecten bestrijden.

Schurftmijt bij honden: een mijt die woekert

Het zijn vooral honden die getroffen worden door schurftmijt. Het gaat hier over een zeer besmettelijke huidaandoening (ook voor de mens). Transmissie gebeurt heel gemakkelijk tussen honden, maar ook vanaf besmette voorwerpen.
Net zoals bij vele andere huidaandoeningen, is krabben het symptoom. Roodheid, dat leidt tot de vorming van puistjes en/of korsten, kan ook op de huid gezien worden.

Het risico van schurft, als het niet snel behandeld wordt, is dat het kan leiden tot secundaire bacteriële infecties. Schurft kan zich naar vele delen van het lichaam verspreiden: oren, borst, rond de ogen, enz.

De dierenarts zal een huidschraapsel nemen om een diagnose te stellen. Zoals met alle aandoeningen van dit type, worden de consultatie, de aanvullende onderzoeken en de genomen behandeling terugbetaald door de gezondheidsverzekering voor honden en katten, overeenkomstig de onderschreven formule van de verzekerde.

Naast de behandeling van het dier, moet ook de omgeving een sanering ondergaan. Inclusief de slaapplaatsen. Als meerdere dieren samenleven, is het best ze allemaal te behandelen.

Ringworm: een mycose veroozaakt door een schimmelinfectie

Verschillende schimmels kunnen ringworm veroorzaken. Deze[VC1] mycose kan zich tussen dieren overzetten. Honden en katten worden door deze zeer besmettelijke ziekte getroffen, die ook op mensen kan overgezet worden.

De hond, in tegenstelling tot wat bij katten wordt waargenomen, kan helemaal geïnfesteerd zijn zonder dat jeuk aanwezig is. Wat het bewust worden van het bestaan van dit probleem door het baasje kan vertragen.

Bij katten kunnen ook korsten en een broze vacht geobserveerd worden, die er als “geschoren” uitziet.
Om ringworm te genezen zal de dierenarts een lotion voorschrijven die aangevuld zal worden met een orale toe te dienen behandeling. De behandeling van ringworm kan enige tijd duren.

Herfstmijten: parasieten die niet enkel in september aanwezig zijn!

Tenslotte herfstmijten, die een slecht gekozen naam hebben, want ze zijn niet enkel in september aanwezig, zoals hun naam doet denken.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen deze mijten reeds in de lente verschijnen. En een infestatie in de zomer kan zich gemakkelijk tot in oktober manifesteren!
Herfstmijten zijn aanwezig in gazons of velden. Ze hechten zich vast aan de huid en kunnen door hun heel specifieke heldere oranje kleur opgemerkt worden. Ze kunnen zich op het gezicht van het dier vastzetten. Maar ook ter hoogte van de oorschelpen, de buik of tussen de tenen (interdigitale ruimten).

Herfstmijten veroorzaken hevige jeuk die kan leiden tot huidontstekingen bij dieren. Honden en katten krabben zich, maar kunnen zich ook manisch likken. Dit is zeker een teken om de dierenarts te raadplegen, ongeacht welke parasiet verantwoordelijk is. Gelukkig zijn er veel antiparasitaire behandelingen die ook herfstmijten bestrijden.

SantéVet
De specialist in gezondheidsverzekering hond en katVerzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in

OPMERKINGEN


Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in