Wormen: bescherm uw hond of kat... en uw gezin!

Artikel gepubliceerd op : 27/09/2017

Wormen: bescherm uw hond of kat... en uw gezin!

Vaak kennen baasjes de waarde van regelmatig ontwormen niet. Ze maken zich geen zorgen en hebben geen idee van de mogelijke gevolgen van een besmetting op de gezondheid van hun dier. Noch op die van zijn omgeving.

Wormen bij de hond en de kat: let op, kinderen, gevaar! 

Kinderen staan in de frontlinie, omdat ze vaak nauw contact hebben met hun huisdier. 96% van de kinderen aait hun dier; en 80% kust hem als ze met hem spelen*. 

Verhoogd besmettingsrisico

Bovendien zijn door vele factoren de onzichtbare risico's van intestinale wormbesmettingen de laatste jaren toegenomen:

- De baasjes reizen meer met hun dier, stellen het bloot aan de aanwezige parasieten op hun vakantiebestemming en verhogen zo het risico op het mee naar huis nemen van exotische parasieten.

- Gevoelige stedelijke gebieden of "hot spots": gezinnen brengen meer tijd door in openbare parken, wat het risico op blootstelling aan en besmetting door parasieten verhoogt.

Er kunnen rondwormen en hun eieren zich bevinden in de grond van parken, speeltuinen of tuinen. Dit fenomeen is des te belangrijker omdat de populatie van wilde dieren, die in stedelijke gebieden samen met gezelschapsdieren leven, de afgelopen decennia is toegenomen en daarom nu groter is.

- Tenslotte zorgen mildere temperaturen voor een toename van parasitaire populaties en hun gastheren; bijvoorbeeld, de Diro lariaworm, overgedragen door een mug en voorheen beperkt tot het Middellandse-Zeegebied, neigt naar het noorden van Europa te trekken. 

Hoe vaak moet u uw huisdier behandelen?

Elk dier is uniek en de ontwormingsfrequentie hangt af van leeftijd, leefomgeving en levensstijl.

Regelmatig ontwormen is essentieel. De aanbevolen frequentie waarmee een hond of kat moet worden ontwormd, is afhankelijk van zijn leeftijd.

De dierenarts heeft een essentiële rol bij het voorlichten van de baasjes over goede ontwormingsmethoden.

Een puppy zal vanaf de leeftijd van 2 weken en zolang hij wordt gespeend om de 15 dagen een ontwormingsmiddel nodig hebben en daarna elke maand, tot de leeftijd van 6 maanden.

Deze hoge ontwormingsfrequentie dient ter voorkoming van ziekten veroorzaakt door wormen. Dergelijke ziekten treden bij zeer jonge honden gemakkelijker op door hun onvolgroeide immuunsysteem.

De frequentie van ontwormen bij een volwassen hond of kat hangt ook af van zijn levensstijl: heeft hij contact met zijn soortgenootjes of andere dieren? ; heeft hij toegang tot een tuin? ; Eet hij alles wat hij vindt tijdens het lopen? Is hij een jager? ; zijn er kinderen of zwakke mensen in zijn omgeving? ; reist hij vaak? ; eet hij rauw vlees of slachtafval? ...

Zoveel vragen, waarmee dierenartsen de frequentie van ontwormen kunnen bepalen.

Als het dier zich niet in een risicovolle situatie bevindt (verblijf in kennel, jacht, aanwezigheid van kinderen in het huis ...), wordt aangeraden het ten minste 4 keer per jaar te behandelen tegen inwendige parasieten, om zo het risico op uitscheiding van eieren te verminderen.

Het is belangrijk om advies in te winnen bij uw dierenarts, die samen met u het ontwormingsschema vaststelt. De aankoop van dit type behandeling kan worden gefinancierd met behulp van het preventiepakket, zoals aangeboden door SantéVet.  

 

5 Veelgestelde vragen over ontworming!

Kan een dier, dat nooit wormen in zijn ontlasting heeft, nog steeds parasieten hebben?

JA

Volwassen wormen zijn maar zelden zichtbaar in de ontlasting. Wormen zijn aanwezig in de vorm van eieren, larven of larven in cystes in het hart-en ademhalingssysteem of het spijsverteringssysteem. Daarom is het essentieel om een ontlastingsanalyse uit te voeren in verdachte gevallen (vermagering, ondervoeding, diarree, braken, bloedarmoede, ademhalingsstoornissen...) en om tijdig te behandelen.

Is het nodig om een ouder dier te ontwormen?

JA

De gevolgen voor het lichaam van een besmetting met wormen zijn talrijk. Een oudere hond of kat is gevoeliger omdat deze kwetsbaarder is. De besmetting zal uw huisdier verzwakken en zijn immuunsysteem aantasten. Worm-gerelateerde gastro-enteritis zal langer duren en moeilijker te behandelen zijn dan bij een jonger dier.

Een dier dat in een appartement woont en weinig buiten komt, loopt dat ook het risico op parasieten?

JA EN NEE

Het wonen in een appartement en het weinig buiten komen van het dier, vermijdt zeker bepaalde wijzen van besmetting (het opeten van zieke dieren en rauw, ongecontroleerd vlees...). De meeste besmettingsmethoden zijn echter te vinden zowel in de stad als op het platteland: uitwerpselen, contacten met andere honden/katten, pensions, kennels, gezamenlijke lessen.

Mijn hond ontwormt zichzelf door gras te eten, is dat genoeg om hem te beschermen?

NEE

Gras eten kan leiden tot braken of, meer zeldzamer, diarree veroorzaken. Er is een extra risico op besmetting door eieren/larven, die aanwezig zijn op het ingeslikte gras.

Is het nodig puppy's/kittens te ontwormen?

JA

Het is meer dan nodig om een puppy en een kitten te ontwormen. Een puppy of kitten kan al worden geïnfecteerd tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of zelfs bij het spenen.

Het is daarom noodzakelijk om de moeder tegelijkertijd met de baby te ontwormen en vlak na de bevalling.

 

* McNicholas, J : Effect of pet ownership on immune functioning in children and nature of the rela- tionship between children and pets. Department of Psychology, University of Warwick. 2002.

 

Welke risico's loopt een niet-ontwormde hond of kat?

De risico's voor het dier zijn veelvoudig: spijsverteringsstoornissen, hart- en ademhalingsproblemen. Dit kan leiden tot chronische ziekten. Om nog maar te zwijgen van het risico van overbrenging op het baasje en de mensen in zijn omgeving.

Hoe kan mijn huisdier worden besmet met wormen? De wijze van besmetting is afhankelijk van het type worm. Een Ascarisbesmetting komt door voedsel dat besmet is met wormeneieren. Of tijdens de zwangerschap, als de larven in cystes worden gereactiveerd en zo de puppy besmetten. De puppy kan ook worden besmet door larven die zich in de melk bevinden. Platwormen: de Dipylidium komt heel vaak voor. Besmetting vindt plaats door het inslikken van vlooien tijdens het verzorgen of in het geval van lintworm, door rauw vlees te eten.

Zijn hondenwormen anders dan die van de kat?

De meeste wormenfamilies komen zowel voor bij honden als bij katten.

Waarom praten we over onzichtbare gevaren als het over wormen gaat? In tegenstelling tot uitwendige parasieten zijn wormen niet zichtbaar met het blote oog, enkel soms als ze volwassen zijn.

De gevaren schuilen vooral in de eieren en larven. Wormen manifesteren zich door spijsverteringsstoornissen (braken, diarree met of zonder bloed), ademhalingsstoornissen (veel zeldzamer) of meer algemene aandoeningen: grillige eetlust, gewichtsverlies, vermoeidheid. De verscheidenheid aan symptomen toont hoe moeilijk het voor de dierenarts is om de diagnose te stellen en daarom spreken we van onzichtbare gevaren voor de eigenaar.

Zijn bepaalde periodes in het jaar meer aangeraden om een huisdier te ontwormen dan andere?

Niet echt. Larven, eieren of besmettingen zijn het hele jaar door aanwezig en wormen hebben een vrij hoge weerstand tegen de buitenomgeving.Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in

OPMERKINGEN


Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in