Siberische Husky


Volgens de rasstandaard is het een middelgrote, lichtvoetige en actieve werkhond. Ze hebben een licht gewelfde kop met een vrij spitse snuit en driehoekvormige, rechtopstaande oren. Hun ogen zijn amandelvormig en kunnen zowel een blauwe als bruine kleur hebben. De vacht van een Husky is middelmatig lang en bestaat uit een zachte, dichte ondervacht en een rechte, vlakke bovenlaag. Ze komen voor in alle kleuren: van zwart tot wit met vele opvallende aftekeningen.De Siberische Husky is oorspronkelijk afkomstig uit, je raadt het al: Siberië, een onherbergzaam gebied in het noordoosten van Azië.Het volk dat de Siberische Husky gefokt heeft, was een nomadengroep genaamd Chukchies. Zij werden door andere, agressieve stammen steeds verder Siberië in gedreven, waar voedsel schaars was en de jacht moeilijk verliep.

 

Karakter

 

Kenmerkend is het vriendelijke, tolerante karakter dat er vanaf het begin al in gefokt is bij de Siberische Husky. Hij moest namelijk met meerdere honden samen voor de slee staan en dat gaat niet goed wanneer je altijd maar ruzie maakt. Het is een evenwichtige hond die goed is met kinderen, maar laat deze nooit met de hond alleen!

Doorgaans is de Husky een fijne en rustige huisgenoot. Maar voor je dit bereikt, moet hij bewegen! Deze hond is gemaakt om te werken en daar leeft hij dan ook voor. Kom je dit niet tegemoet, dan loop je kans op een notoire uitbreker, wegloper en sloper.

 

Verzorging en gezondheid

 

De dikke, dubbele vacht van de husky is ingesteld op de meest barre omstandigheden en is bestand tegen extreme temperaturen van wel 60 graden Celsius onder nul!Doorgaans hoef je hem niet veel te borstelen, maar het is wel belangrijk dat lange plukken haar tussen de tenen weggeknipt worden.Helaas komt bij de Siberische Husky heupdysplasie voor. Dit is een aandoening waarbij de onderdelen in het gewricht niet goed op elkaar aansluiten. Daardoor kan er in rap tempo slijtage plaatsvinden, wat veel pijn veroorzaakt.Deze aandoening is deels erfelijk, maar bij de ontwikkeling hiervan spelen gewicht en belasting van de gewrichten door beweging een grote rol.Ook krijgen ze regelmatig last van huidallergieën. Dit komt door deeltjes in de lucht (pollen, planten), contact allergie (bijvoorbeeld vlooien) of een bepaald soort voer. Een goede voeding is dus uiterst belangrijk, laat je adviseren door een professional of dierenarts.Siberische Husky’s zijn ook gevoelig voor oogafwijkingen. Vooral op Progressieve Retina Atrofie (waarbij het netvlies van het oog verslechtert) en cataract (grauwe staar, waarbij het oog vertroebelt) hebben ze een verhoogde kans.Het is dus belangrijk om beide ouderdieren te testen op erfelijke aandoeningen, voor een nest met pups gepland wordt. Zo houd je het ras gezond !

 

Opvoeding

 

Zoals we eerder al zeiden, weet de Siberische Husky heel goed wat hij zelf wil. Dat komt niet altijd overeen met jouw wensen, dus jullie zullen samen een goede tussenweg moeten vinden. Samenwerken staat centraal bij de husky. Wees duidelijk, consequent maar zacht.  Een harde hand of stem maakt ze alleen maar eigenwijzer.Van levensbelang voor de Husky is dat oververhitting te allen tijde voorkomen wordt. De Husky komt het best tot zijn recht bij temperaturen tot 15 Cº. Stijgt het kwik hierboven, dan moet men steeds rustiger aan gaan doen. Het is nu eenmaal een poolhond en hij kan zijn warmte slecht kwijt.

Reuen zijn doorgaans tussen de 53 en 60 cm hoog, teefjes tussen de 50 en 56 cm. Afhankelijk van lichaamsbouw wegen reuen zo’n 20 tot 28 kilo en teven ongeveer 15 tot 23 kilo. Ze zijn behoorlijk taai en worden wel 12 tot 14 jaar oud.Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in

COMMENTAIRES


Tags : Race de chien

Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in

populaire artikels