Canicross: voor sportieve baasjes!

Heb je een hond die veel beweging nodig heeft en kun je zelf ook niet stilzitten? Dan is canicross misschien wel iets voor jullie. Behalve een goede conditie en een trouwe, aangelijnde viervoeter heb je niet zo heel veel nodig. Hier ontdek je wat jouw mogelijkheden zijn en of dit ook echt iets voor jullie is.

Man rent met zijn beagle hond
Canicross - 123rf

Wat is canicross?

Bij canicross vorm je samen met jouw hond één team en ga je vervolgens een afstand lopen. Dat kan zowel een korte als een langere afstand zijn, maar ook het parcours kan heel verschillend zijn. Je hond loopt voorop en aan de hand van commando’s moet je de hond aansturen. De gelijkenissen met sledehondensport is hierbij geen toeval. Het is dan ook aan het begin van de vorige eeuw ontstaan in Canada. Om tijdens de zomermaanden hun sledehonden bij gebrek aan sneeuw toch te kunnen trainen, gingen de Canadezen er dan maar mee lopen. Op deze manier ontstond een nieuwe vorm van sport en entertainment. Tegen het eind van de vorige eeuw kwam de sport naar Europa overgewaaid. Aangezien de hond voorop loopt, zal je veel hogere snelheden behalen dan je gewend bent. De hond trekt jou dan ook vooruit. Daarmee moet je rekening houden, want je zult heus niet de eerste zijn die kennismaakt met een sappige modderpoel. Het is dan ook heel belangrijk om goed de commando’s met jouw hond te oefenen. Wist-je-datje: Het woord canicross is afgeleid van canis en crosscountry. Het eerste is Latijn en betekent simpelweg hond. Crosscountry is dan weer een synoniem van veldlopen. Met andere woorden: veldlopen met je hond.

Voor wie is canicross geschikt?

Niet elke hond ziet het meteen zitten om 10 kilometer te gaan rennen en bovendien is niet elk hondenras daarvoor even geschikt. Dat kunnen we allicht ook over het baasje zeggen. Het is dus wel belangrijk dat je voor een uitdaging kiest die jullie ook effectief kunnen waarmaken. Begin hoe dan ook met een korte afstand en bouw geleidelijk op. Welke hond is geschikt voor canicross? Eigenlijk kan elke hond en elk hondenras samen met zijn baasje hiermee beginnen. Er zijn dan ook verschillende te lopen afstanden mogelijk. Uiteraard hoef je ook nog niet meteen aan een wedstrijd deel te nemen, al kan dit wel een leuke uitdaging zijn voor later. Het is wel van belang om pas te beginnen eenmaal de hond volgroeid is.

Verschillende categorieën

Voor elke hond is er wel een ideale discipline te vinden. Daarnaast kan ook het parcours sterk variëren en spelen ook de weersomstandigheden een rol. Beslis gewoon zelf welke vorm jij het leukst vindt.

  • Lange afstanden (minder dan 10 km)
  • Middellange en korte afstanden (langer dan 10 km)
  • Obstakelrun
  • Snelheidsrun
  • Weersgebonden run(warm of koud weer)

Wist-je-datje: Dat canicross steeds populairder wordt, zal je misschien wel al hebben gemerkt. Tegenwoordig vinden er in België en Nederland dan ook veel meer wedstrijden plaats. De eerste wedstrijd in Nederland was op 31 oktober 2004, met maar liefst 61 lopers. Sinds 2012 is er in Nederlands zelfs een jaarlijks officieel Nederlands Kampioenschap.

Officiële regels voor canicrosswedstrijden in Nederland

Canicross Nederland voorziet een officieel reglement voor canicrosswedstrijden in Nederland. Dat doen ze samen met de overkoepelende Europese canicrossfederatie ECF. Deze regels omschrijven onder meer het te gebruiken materiaal en de wedstrijdvormen. Zo mogen enkel honden vanaf een bepaalde leeftijd deelnemen. Meestal is dit vanaf één jaar, maar dat kan verschillen per hondenras of zelfs per individuele hond. Daarom is het ook nooit onverstandig om hierover te overleggen met je dierenarts. Daarnaast zijn er ook nog enkele verplichte vaccinaties nodig om aan een wedstrijd te kunnen deelnemen, zoals voor hepatitis en parvovirose.

Hoe kun je zelf met canicross beginnen?

Om zelf met deze sport te beginnen, heb je niet zoveel nodig. Je neemt uiteraard je hond mee, een paar geschikte loopschoenen en dan heb je ten slotte nog een harnas nodig.

Benodigdheden voor canicross

  • Loopschoenen
  • Een comfortabel harnas
  • Een geschikte lijn (2 meter is ideaal)
  • Een heupgordel

Het is hierbij mogelijk om bijvoorbeeld met een heupgordel handsfree te lopen. Zowel voor je eigen veiligheid als die van je hond is het gebruik van geschikt materiaal aangeraden. Bij wedstrijden is dit vaak zelfs verplicht. Ook een muilkorf wordt al eens verplicht door de wedstrijdjury.

De hond trainen

Aangezien de hond trekt, kan hij maar beter de kant optrekken die jij wilt. Daarom is het belangrijk de hond te trainen en de juiste commando’s aan te leren. Deze commando’s aanleren is uiteraard een kwestie van oefenen en herhalen. Je kunt zelf de commando’s kiezen, maar het is aangeraden om het eenvoudig te houden.

  • GO: een eenvoudige en duidelijke aanmoediging als de hond trekt
  • LINKS/RECHTS: belangrijke commando s om de hond te sturen. HAW en GEE zijn veelvoorkomende alternatieven voor links en rechts
  • STOP: het is altijd handig om je hond tot stilstand te kunnen brengen, zeker als het voor jou eventjes iets te snel zou gaan

Tips om samen met je hond canicross te starten

  • Door samen met andere canicrossers te oefenen, leer je veel bij. De honden zijn ook geneigd om de andere honden te volgen, waardoor het aanleren van commando’s eenvoudiger wordt.
  • Samen met je hond een behendigheidscursus volgen, is een goede voorbereiding. Hier zal jij jouw hond al heel wat commando’s aanleren. Je kunt uiteraard ook gewoon een cursus of training canicross volgen.
  • Voorzie verkoeling en een drankje. Jullie zullen hier beiden deugd aan hebben.
  • Laat je hond voor het sporten zijn behoefte doen.
  • Als je hond van al die spanning en inspanning toch eventjes een behoefte moet doen, laat je hond dan vooral begaan. Maar vergeet uiteraard niet om de rommel op te ruimen.
  • Loop met je hond bij voorkeur op onverharde wegen, zoals in het bos of in het park.

Ook voor als je aan wedstrijden wilt deelnemen, hebben we nog enkele tips klaar:

  • Niet alleen zal je zelf wat enthousiaster zijn, ook je hond zal een soort van wedstrijdspanning opbouwen. Houd hier dus rekening mee en zorg dat je hond altijd goed is aangelijnd.
  • Wil je iemand inhalen? Roep dan ‘trail’ en jouw voorligger zal de nodige ruimte maken om jou voorbij te laten.
  • Verken vooraf het parcours.
  • Deelnemen is nog steeds belangrijker dan winnen. Zeker voor wie niet wint.

Over de auteur

Elliot Barcet