Dierlijk nieuws
Bent u de trotse eigenaar van een hond of een kat, of van een eerder exotisch huisdier zoals een fret, konijn, cavia, chinchilla of papegaai? Op de blog van Santévet vindt u een schat aan advies en informatie, geschreven door specialisten op het gebied van dierengezondheid. Deze informatie kan u helpen om elke dag opnieuw in perfecte harmonie te leven met uw huisdier ... exotisch of niet!
- Hondenziekten
Huidproblemen bij honden
3/6/2024Dermatologische problemen zijn een van de meest voorkomende redenen voor honden om naar de dierenarts te gaan. Er zijn veel verschillende ziekten, en de behandeling en de verzorging van elke ziekte is anders. - Preventie bij katten
Teken bij katten
4/4/2024Teken zijn kleine parasieten die mensen en dieren kunnen besmetten, en dan vooral katten. Ze zijn heel gevaarlijk omdat ze verschillende ziekten kunnen overbrengen. Het is dus belangrijk om onze huisdieren te beschermen.
- Opvoeding en gedrag van katten
Wat mogen katten wel en niet eten?
- Hondenziekten
Rabiës – hondsdolheid
20/2/2024Rabiës, beter bekend als hondsdolheid, is een zeer ernstige zoönose. Een zoönose is een ziekte die van een dier op een mens kan worden overgedragen. Alhoewel rabiës in het Nederlands meestal hondsdolheid wordt genoemd, zijn honden niet de enige dieren die het kunnen overdragen. Rabiës is een dodelijke ziekte, zowel voor mens als dier, maar het kan worden behandeld. Het is daarom belangrijk te weten hoe u rabiës kunt krijgen, zodat u snel actie kan ondernemen als u denkt dat uw dier of uzelf
- Hondenverzekering
Vergiftiging bij de hond
Vergiftiging bij honden is een ernstig probleem dat helaas regelmatig voorkomt. Verschillende alledaagse stoffen die voor mensen ongevaarlijk zijn, kunnen gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor onze liefste viervoeters. - Ziekten en preventie hond
Epilepsie bij honden
30/11/2023Epilepsie is een vrij zeldzame chronische neurologische aandoening bij honden. De ziekte veroorzaakt stuiptrekkingen die moeilijk te beheersen kunnen zijn in het dagelijkse leven. In dit artikel bekijken we de verschillende oorzaken van stuiptrekkingen, de stappen die nodig zijn om epilepsie vast te stellen en de verschillende behandelingen die beschikbaar zijn. - Hondenziekten
Leishmania bij honden
28/2/2024Leishmania, of Canine Leishmaniosis, wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd leishmania Infantum. De parasiet komt voor in Afrika, Azië, Zuid en Centraal Amerika, de Verenigde Staten en Zuid Europa, door reizen en import komt de ziekte ook vaker voor in onze regio. Leishmania is een ernstige ziekte die een hele reeks symptomen kan veroorzaken. De ziekte is niet te genezen, maar wel goed te behandelen. We gaan de symptomen nader bekijken, zodat u weet wanneer u naar de dierenarts moet gaan.
- Hondenziekten
Discushernia bij honden: symptomen, behandeling en prognose
26/2/2024Een discushernia is een frequente neurologische pathologie bij honden als gevolg van een beknelling van het ruggenmerg, waardoor vrij ernstige bewegingsproblemen ontstaan en een snelle behandeling door een dierenarts noodzakelijk is. Wij lichten hier de belangrijkste kenmerken van deze ziekte nader toe, zodat u de ziekte snel herkent en de hond snel hulp kunt bieden. .
- Hondenziekten
Help, mijn hond heeft kennelhoest!
12/3/2024Vooral als u uw hond regelmatig op plaatsen brengt waar veel honden zijn, denk aan hondenparken, hondenpensions of hondenshows, dan is er helaas een grotere kans dat uw hond kennelhoest oploopt. Wat is kennelhoest precies voor ziekte, hoe herkent u de symptomen en wat kan u eraan doen? Santévet zet alles op een rijtje.
- Opvoeding en gedrag van katten
Kan je een kat alleen thuislaten?
16/10/2023Het grote voordeel van een kat als huisdier, in tegenstelling tot een hond, is dat je een kat makkelijk een tijdje alleen thuis kan laten. Je zou kunnen denken dat het de kat niet uitmaakt of het baasje thuis is of niet, hij slaapt toch lekker door. Niets is echter minder waar! Katten zijn gevoelige dieren en als het baasje opeens uit zijn omgeving verdwijnt, kan de kat daarvan in de war raken. Ook katten kunnen verlatingsangst voelen. Hoe kan je voorkomen dat alleen thuis zijn een vervelende ervaring is voor jouw kat?
- tips-hond
Buitenlandse reizen met je hond
6/6/2023U wil uw hond meenemen op vakantie? Of misschien verhuist u met uw hond naar het buitenland? Er zijn formaliteiten verbonden als u een hond wil meenemen naar het buitenland. Sommige formaliteiten kunnen tot enkele maanden duren, dus wees er op tijd bij.
- tips-hond
Werelddag tegen het in de steek laten van huisdieren
27/6/2022De Werelddag tegen het in de steek laten van huisdieren vindt elk jaar plaats op de laatste zaterdag van juni. Een mooie gelegenheid om te zien hoe de situatie er in België voor staat in vergelijking met onze Europese collega’s. Hoeveel dieren worden er elk jaar in België achtergelaten? Welke maatregelen zijn er getroffen om deze plaag van het in de steek laten te bestrijden?
- Hondenvoeding
Mogen honden noten eten ?
27/2/2024Uw hond is waarschijnlijk (net zoals vele andere honden) niet bij de eettafel weg te slaan wanneer u aan het eten bent. Hem af en toe iets lekkers toeschuiven moet kunnen, maar wees voorzichtig, want een hond kan niet zomaar alles eten. Pas vooral op met noten!
- Opvoeding en gedrag van katten
Waarom beweegt een kat haar staart heen en weer?
29/7/2021U hebt het vast al gemerkt: een kat beweegt haar staart vaak heen en weer, en doet dat op verschillende wijzen, naargelang haar humeur. Maar in tegenstelling tot een hond, is een kat die haar staart beweegt niet per definitie tevreden. Van oorsprong is de staart van een kat eigenlijk van fundamenteel belang voor haar evenwicht. Maar het is ook een middel om met haar soortgenoten en met ons, menselijke wezens, te communiceren! Elke beweging van haar staart heeft een eigen betekenis. Wilt u weten wat uw kat u wil zeggen? Lees dan aandachtig verder.
- Ziekten en preventie hond
Schurft: drie mogelijke vormen bij honden
Er zijn verschillende vormen van schurft bij honden: demodecitis, sarcoptische schurft en otodectose. Deze laatste vorm, ook wel bekend als oormijt, is een erg besmettelijke huidziekte bij honden die wordt veroorzaakt door een mijt. Honden kunnen die overbrengen op een andere hond door eenvoudig contact met andere honden, maar deze mijt kan ook op een andere diersoort (zoals een kat) worden overgedragen. De behandeling van oormijt is gelukkig heel eenvoudig. Het is wel erg belangrijk om de instructies van uw dierenarts nauwkeurig op te volgen. Hoe ontdekt u schurft bij honden? En wat kan u eraan doen? Lees hieronder het advies van onze hondenexperten. - tips-hond
Hoe wordt de leeftijd van mijn hond ingeschat volgens de mensenleeftijd?
26/4/2022Het berekenen van de leeftijd van uw hond is moeilijker dan u denkt! Bovendien moet rekening worden gehouden met verschillende criteria: het ras (want niet alle rassen hebben dezelfde levensverwachting, afhankelijk van hun grootte en gewicht), de levensstijl, het temperament, enz.
- Hondenziekten
Maagtorsie bij de hond: de symptomen en oplossingen
27/2/2024Bij een maagtorsie is de maag van een hond gekanteld, vandaar dat het ook wel eens een maagkanteling wordt genoemd. In de medische literatuur spreekt men dan weer van een maagdilatatievolvulus (MDV). Hoewel het alle honden kan overkomen, zijn grote hondenrassen meer vatbaar voor deze aandoening. Om een levensbedreigende situatie te voorkomen, is een snelle behandeling noodzakelijk.
- News kat
Tips voor reizen met uw kat
6/6/2023Neem uw kat niet halsoverkop mee op reis zonder hierover na te denken! Een kat is erg gehecht aan zijn omgeving en houdt niet zo van verandering. Houdt hier rekening mee.
- Hondenziekten
Wormen bij de hond
10/2/2023Net als mensen wormen in de ontlasting kunnen hebben of een lintworm kunnen krijgen, kunnen honden ook last hebben van wormen. Dat is om verschillende redenen een probleem. Ten eerste nemen deze wormen voedingsstoffen op die het lichaam van de hond eigenlijk zelf nodig heeft. Ook kunnen ze voor ernstige lichamelijke problemen zorgen. Daarnaast is het ook zo dat de eitjes en larven van deze wormen erg besmettelijk kunnen zijn, in sommige gevallen ook voor mensen. Daarom is het verstandig om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen en alert te zijn op mogelijke symptomen van een wormenbesmetting bij de hond.
- Ziekten en preventie hond
Mijn hond heeft vlooien: wat moet ik doen?
Vlooien zijn een veelvoorkomend probleem bij honden en kunnen een echte plaag worden voor zowel huisdieren als mensen. Hoe weet ik nu of mijn hond vlooien heeft? Hoe kom ik effectief van deze beestjes af? En vooral, hoe kan ik mijn hond beschermen tegen deze parasieten die verantwoordelijk zijn voor zowel jeuk als ziekten? Je kan al ons advies in dit artikel vinden. - Opvoeding en gedrag van katten
Help! Mijn kat plast in huis
11/5/2023Je kat, die zindelijk is en altijd ofwel buiten ofwel in de kattenbak plaste, plast ineens in huis. Dat is vervelend, want het moet schoongemaakt worden en het laat geurtjes na. Maar, voor de kat zelf is het ook vervelend. Plassen in huis is namelijk een teken dat er iets mis is, ofwel met de kat zelf, ofwel in de omgeving. Wat zijn de redenen voor het in huis plassen en hoe kan het opgelost worden? De kat plast in huis: hoe komt het en hoe leert hij het af? - 123rf - Hondenziekten
Hondenziekte
5/3/2024Leer alles over de gevaren van hondenziekte, van de oorsprong en verspreiding tot de symptomen en behandeling. Ontdek waarom vaccinatie essentieel is om uw hond te beschermen tegen deze ernstige ziekte.
- Hondenziekten
Diarree bij honden: wanneer moet u zich zorgen maken?
28/3/2024Een zieke hond
Spijsverteringsproblemen komen vaak voor bij honden: ze moeten dan braken en/of hebben diarree. Deze problemen zijn vaak onschuldig, maar als ze blijven voorkomen dan kan dit ook betekenen dat er iets ergers aan de hand is. Als de diarree na 24 uur niet ophoudt, als uw hond nog steeds braakt, als er bloed in de ontlasting zit of als er andere symptomen zijn, dan moet u uw dierenarts raadplegen.
Onze artikels per soort
Gezondheid, onderhoud, training... Onze dierenartsen en experts geven je het beste advies om je hond in topvorm te houden!
Ontdek onze 3 kattenverzekeringen die tot 100% van je dierenartskosten vergoeden in geval van ziekte of een ongeval.