De leeftijd van een kat in mensenjaren: hoe kan je dit berekenen?

De leeftijd van de kat bepalen

Hoe oud is mijn kat écht? Veel eigenaars stellen zich deze vraag. Volstaat het om de leeftijd van de kat met een getal te vermenigvuldigen om de mensenleeftijd te verkrijgen? Neen, een kat groeit namelijk heel snel tijdens de twee eerste levensjaren. Er is geen wetenschappelijke manier die 100% waterdicht en betrouwbaar is om de kattenjaren in mensenjaren te berekenen. Men is het er wel over eens dat de eerste twee levensjaren van een kat ongeveer gelijk zijn aan de eerste 24 of 25 jaar van een mens. Wil je graag weten hoe oud jouw kat is in mensenjaren? Scrol dan verder naar beneden en bekijk onze tabel. 

Wanneer is mijn kat volwassen?

Heb je net een kitten in huis genomen? Dan wil je waarschijnlijk graag weten wanneer je kitten volwassen en volgroeid is. Een kat wordt namelijk veel sneller volwassen dan bijvoorbeeld een hond. Vaak wordt gezegd dat om de leeftijd van de hond te kennen je deze met 7 moet vermenigvuldigen. Dit is niet zo voor katten! De kat heeft geen regelmatige groei. Hij ontwikkelt zich niet op dezelfde manier als een mens of hond. In de twee eerste jaren groeit hij heel snel en wordt hij als volwassen beschouwd op de leeftijd van twee jaar. Op zes maanden is hij tien jaar en op één jaar is hij in mensenjaren 15 of 16 jaar. Van twee tot tien jaar spreken we dus van een volwassen kat. Van 11 tot 14 jaar hebben we het over senior katten en na 14 jaar is je kat een oude kat, aangezien dit overeenkomt met 72 mensenjaren.

Leeftijd van een kat - Shutterstock

De echte leeftijd van mijn kat

Met deze overeenkomstentabel kun je achterhalen hoe oud je kat echt is: 

Leeftijd van de kat

Leeftijd van de mens

1 maand

6 maanden

2 tot 3 maanden

2 tot 5 jaar

4 maanden

6 tot 8 jaar

6 maanden

10 jaar

7 maanden

12 jaar

12 maanden

15 tot 16 jaar

18 maanden

20 tot 21 jaar

2 jaar

24 jaar

3 jaar

28 jaar

4 jaar

32 jaar

5 jaar

36 jaar

6 jaar

40 jaar

7 jaar

44 jaar

8 jaar

48 jaar

9 jaar

52 jaar

10 jaar

56 jaar

11 jaar

61 jaar

12 jaar

64 jaar

13 jaar

68 jaar

14 jaar

72 jaar

15 jaar

76 jaar

16 jaar

80 jaar

17 jaar

84 jaar

18 jaar

88 jaar

19 jaar

92 jaar

20 jaar

96 jaar

We benadrukken hier dat deze overeenkomsten ter informatie worden gegeven, omdat de levensduur van een kat erg verschilt volgens zijn levensomstandigheden, gedrag, gezondheid, ras en voeding.

Leeftijd van een kat
Hoe oud is mijn kat écht? (© Shutterstock)

Hoe lang leeft een kat? De levensverwachting van een kat

De levensduur van een 'raskat' is anders dan die van een 'straatkat'. De gemiddelde levensduur van een huiskat is vandaag gemiddeld 12 tot 14 jaar. Wanneer katten goed verzorgd worden, kunnen ze ouder worden dan 15 jaar. Sommige katten leven zelfs 20 jaar! De oudste kat ter wereld, Creme Puff, is gestorven op 38-jarige leeftijd, een record dat in 2005 in Texas werd opgetekend!

De langere levensduur van onze katten wordt verklaard door het feit dat enerzijds de levensomstandigheden veel verbeterd zijn en anderzijds de diergeneeskunde enorme vooruitgang heeft geboekt.

Verschillen volgens ras...

Het klopt dat een raskat minder lang leeft dan gekruiste katten die ook wel 'straatkatten' worden genoemd. Dat is vaak omwille van hun broosheid die aan hun selectie te wijten is. Sommige rassen, zoals de Heilige Birmaan, behalen evenwel records met een levensverwachting van 16 jaar wat overeenkomt met 80 mensenjaren. Deze katten worden gevolgd door de Siamees en de Pers met een levensverwachting van 14 jaar. De Maine Coon, een heel geliefd ras, heeft een gemiddelde levensduur van 11 jaar.

… en volgens hun plaats en levenswijze

Laten we realistisch zijn, de levensduur van je kat hangt erg af van zijn verzorging en levenswijze. Een kat die in een huis of flat leeft en goed wordt gevoed en verzorgd, heeft een veel langere levensverwachting dan een kat die buiten leeft, zijn voedsel moet zoeken en op elk moment door een auto gegrepen kan worden. Letsels zijn trouwens de frequentste doodsoorzaak voor katten die jonger zijn dan 5 jaar.

Hoe oud is mijn kat écht?
Hoe oud is mijn kat écht? (© Shutterstock)

Hoe kan ik de levensverwachting van mijn kat verhogen?

Om ervoor te zorgen dat je gezelschapsdier lang leeft, moet je je kat goed verzorgen. 

Steriliseren en castreren

Is je kat een buitenkat? Dan is het belangrijk om hem te steriliseren of castreren. Dit doe je niet alleen om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, maar ook voor zijn welzijn. Je kat moet minstens zes maanden oud zijn voor sterilisatie of castratie.

Als je je kater castreert, zal hij niet meer op zoek gaan naar krolse poezen om zwanger te maken. Hij heeft minder behoefte om lang en ver van huis te gaan en blijft in zijn vertrouwde omgeving. Meestal zal hij ook niet meer sproeien in huis, omdat hij minder de behoefte heeft om zijn territorium af te bakenen. Je gecastreerde kat zal ook minder snel vechten met andere katers, wat het risico verkleint op verwondingen en infecties.

Sterilisatie verkleint het risico op aandoeningen van de geslachtsorganen. Een niet-gesteriliseerde poes bijvoorbeeld heeft een hogere kans op borstkanker en baarmoederproblemen. Deze aandoeningen kunnen fataal aflopen wanneer ze niet op tijd ontdekt worden.

Na castratie of sterilisatie verandert de stofwisseling van je poes. Om rekening te houden met deze veranderde energiebehoefte is er speciale voeding voor gesteriliseerde of gecastreerde katten.

Tips voor een langer leven van je kat

  • Bij de bejaarde kat is nierinsufficiëntie één van de hoofdoorzaken van het overlijden. Indien hij meer en vaker drinkt dan gewoonlijk, breng je hem best zo snel mogelijk naar de dierenarts om dit te onderzoeken.
  • Let op zijn gewicht: overgewicht bij een kat vermindert zijn levensverwachting. Je kunt de brokjes afwisselen met vochtig voedsel, wat voor volume in de maag en dus een verzadigingsgevoel zorgt.
  • Breng je kat één tot twee keer per jaar naar de dierenarts voor een volledige controle.
  • Laat je kat op tijd vaccineren bij de dierenarts.
  • Zorg dat je kat de juiste voeding krijgt (voeding afgestemd op leeftijd en leefsituatie). Je kat moet altijd toegang hebben tot vers water.
  • Bevorder de dagelijkse beweging van je kat. Speel elke dag met je dier, zeker als hij nog een kitten is.
  • Sluit een verzekering af voor je poes, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan bij onvoorziene ongelukjes.