Help! De kat plast in huis

De kat, die toch echt zindelijk is en altijd ofwel buiten ofwel op de bak plaste, plast ineens in huis. Dat is vervelend, omdat het schoongemaakt moet worden en geurtjes nalaat. Maar voor de kat zelf is het ook vervelend, het is namelijk een teken dat er iets mis is, ofwel met de kat zelf, ofwel in de omgeving. We gaan hier kijken wat de redenen voor in huis plassen kunnen zijn, en hoe het opgelost kan worden.

rood-witte kat die op het tapijt in huis heeft geplast
De kat plast in huis: hoe komt het en hoe leert hij het af? - 123rf

Plast de kat of sproeit de kat?

Voordat we de reden van het plassen in huis en mogelijk oplossingen zoeken, is het noodzakelijk vast te stellen of de kat plast of sproeit. Sproeigedrag komt vaker voor bij niet gecastreerde katten dan bij gecastreerde/gesteriliseerde. 

Sproeien is vrij makkelijk te herkennen. De staart trilt tijdens het sproeien en de urinestraal, vaak een vrij kleine hoeveelheid, gaat recht naar achteren. De urine is vaak vetter dan gewone plas, en heeft een doordringende geur. 

Als de kat plast gaat hij gehurkt zitten. De hoeveelheid urine is groter dan bij sproeien. 

Waarom sproeit of plast de kat in huis?

Sproeien is een communicatiemiddel voor katten. Hij bakent zijn territorium af door zijn geur achter te laten. Poezen sproeien om katers te laten weten dat ze vruchtbaar zijn en op zoek naar een partner. Maar het kan ook een manier zijn om te laten weten dat hij een probleem heeft. 

Als de kat in huis plast, kun je het best zo snel mogelijk de oorzaak achterhalen en er iets aan doen, hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans op een oplossing. 

De kat sproeit in huis vanwege een hormonale oorzaak

Als de poes of kater niet gecastreerd of gesteriliseerd is, is de kans groot dat het sproeien een hormonale oorzaak heeft. De eenvoudigste oplossing is dan natuurlijk de kat te laten opereren. Dit verandert de hormoonhuishouding dusdanig dat het sproeien na de operatie stopt. Let wel, het kan zijn dat het al een gewoonte is geworden en dat de kat na de operatie gewoon door blijft plassen of sproeien in huis. Wacht daarom niet te lang. 

Sproeien of plassen in huis met medische oorzaak

Als het gedrag van een kat verandert, terwijl in zijn omgeving alles hetzelfde blijft, en sproeien en/of plassen in huis is een gedragsverandering, kan dit een medische oorzaak hebben. De kat kan urinewegproblemen hebben, blaasgruis of blaasontsteking, of nierfalen. Katten plassen dan veel, ook op ongewenste plaatsen zoals in huis. Ook bij suikerziekte doen ze dit. Bij een kat met artrose kan plassen pijn doen, hij associeert dat met de kattenbak en zoekt een andere plek in de hoop dat het daar pijnloos is. 

Katten laten het doorgaans niet merken als ze ergens pijn hebben. In huis plassen is dan zijn manier van u vertellen dat er iets mis is. Bezoek dan de dierenarts, deze kan eventuele medische oorzaken vinden of uitsluiten.

Een kat die in huis plast heeft misschien last van stress

Katten zijn stressgevoelig. Veranderingen in hun omgeving kunnen stress opleveren, dit kan al gebeuren als u uw meubels van plaats verandert. Veranderingen kunnen ook groter zijn, zoals een verhuizing of als er een nieuw dier of mensje in het gezin komt. Stress kan maken dat de kat niet meer in de kattenbak plast, maar elders in huis. Wanneer de dierenarts geen medische oorzaak heeft vastgesteld, is de kans groot dat de kat stress heeft.

Zorg voor genoeg schone kattenbakken

Als u meerdere katten heeft, zet dan genoeg kattenbakken voor ze neer: één bak per kat, en dan nog één extra. Zorg ervoor dat de kattenbakken schoon zijn. Let op, zelfs een verandering in kattenbakvulling kan stress opleveren, evenals het verplaatsen van de bak. 

Wat moet je juist niet doen als de kat sproeit of plast?

De kat plast of sproeit niet in huis om u te pesten. Het heeft dus geen nut de kat te straffen. Sterker nog, hij zal dat niet begrijpen, want weer stress oplevert, en het probleem dus alleen maar verergert. 

Huismiddeltjes om te voorkomen dat de kat in huis plast

Hier wat tips om het probleem op te lossen of de geuren tegen te gaan:

  • Los wat zuiveringszout op in water, dit is een prima middel om geur te verwijderen.
  • Lavendel, geranium, citroen en mottenballen kunnen ook geuren voorkomen.
  • Als een kat zijn dagelijks portie aandacht en liefde niet krijgt, om welke reden dan ook, kan hij in huis gaan plassen. De aandacht die hij daardoor krijgt is weliswaar negatieve aandacht, maar dat is beter dan niks. Geef hem extra aandacht!
  • U kunt bepaalde kamers van het huis afsluiten, zodat hij daar in ieder geval niet plast.
  • U kunt de kattenbak op de plek waar de kat plast zetten, als dit steeds op dezelfde plek is.
  • Katten kunnen een beetje jaloers zijn. Na de komst van een ander dier of een nieuw gezinslid, kunt u hem gewoon wat extra aandacht geven. 

Als niks van het bovenstaande helpt, kunt u overwegen contact op te nemen met een gedragsdeskundige. Deze kan helpen de oorzaak van het in huis plassen te vinden, alsook oplossingen daarvoor. 

Over de auteur

Elliot Barcet