De kat plast in huis: hoe komt het en hoe leert hij het af?

Soms plast een kat in huis terwijl er toch een schone bak aanwezig is. Er is dan iets niet in orde met het dier zelf, met de omgeving of met de medebewoners. Voor notoire huisplassers is altijd wel een oplossing te vinden, of het moet zijn dat het dier dement aan het worden is.

rood-witte kat die op het tapijt in huis heeft geplast
De kat plast in huis: hoe komt het en hoe leert hij het af? - 123rf

Waarom plassen katten in huis?

 

Wanneer een kat plots zijn plas in huis gaat doen, heeft dat een oorzaak. Voordat hiernaar gezocht kan worden, is het belangrijk te weten of de kat sproeit, of gewoon plast. Bij ongecastreerde dieren komt sproeigedrag meer voor dan bij geholpen katten. Het is een communicatiemiddel waarmee ze aangeven dat ze vruchtbaar zijn of zich niet prettig voelen.

 

Plast of sproeit mijn kat?

 

Sproeigedrag komt zowel bij poezen als katers voor en kenmerkt zich door een trillende staart en urine die recht naar achteren gesprietst wordt. Het gaat meestal om kleine hoeveelheden urine. Deze is wat vettiger dan normale plas en gaat vergezeld van een penetrante geur. De geur en vlekken die dit achterlaat op muren, kleden en meubels zijn te verwijderen met Urine Off.

 

Plast de kat in huis en is het normale urinelozing die normaal gesproken op de bak zou moeten plaatsvinden, dan is er iets aan de hand. De oorzaak van het probleem kan in meerdere richtingen liggen. Indien de kat niet ziek is, kan een medisch probleem uitgesloten worden. Bij twijfel over de gezondheid van het dier is het verstandig dit eerst te laten onderzoeken door een dierenarts.

 

Gezonde kat plast in huis

 

In de meeste gevallen is plassen in huis door een gezonde kat een teken van protest. Bijvoorbeeld omdat er nieuwe katten zijn bijgekomen. Meerdere katten gaan niet altijd goed samen. Zeker niet, als ze ook de kattenbak moeten delen. Niet elke kat is zo makkelijk dat hij zijn behoefte doet op een plek waar ook een andere kat plast.

 

Er zijn ook katten die super hygiënisch op zichzelf zijn en niet op een vuile bak willen, of lijden onder de terreur van andere katten zodra ze op de bak gaan. Bijvoorbeeld doordat als de ene kat zit te plassen, de andere kat bovenop de kattenbak springt en tegen het deurtje gaat zitten meppen. De eerste kat zal dan een andere plek in huis zoeken om rustig te kunnen plassen.

 

Die plek kan overal in huis zijn. Van een hoekje in de bijkeuken tot achter de rommeldozen op zolder of in de wasmand. Bij de aanwezigheid van meer dan één kat in huis is het daarom verstandig een tweede kattenbak neer te zetten. Een kat die plast in huis is niet happy, net als het baasje.

 

Oplossingen voor plassen in huis door een gezonde kat

 

Wanneer de oorzaak van het probleem niet bij nieuwe katten of de bak ligt, kan het te maken hebben met een verandering in de leefomgeving van het dier. Het verschilt per kat, maar ook katten kennen jaloerse gevoelens. Bijvoorbeeld als er een baby in het gezin geboren is, of zijn single baasje ineens een partner heeft.

 

Wat er gedaan kan worden:

  • het dier vooral niet straffen omdat het plast in huis;
  • vertrekken afsluiten en daarmee de plaatsen beperken waar hij in huis kan plassen;
  • herhaling voorkomen door te reinigen met middelen die tevens de geur verwijderen, zoals Urine Off;
  • als de kat steeds op dezelfde plek plast, de bak dan daar plaatsen;
  • na de komst van een nieuw gezinslid het dier wat extra aandacht geven.

 

 

De kat heeft een medisch probleem

 

Soms plast of sproeit een kat in huis omdat het plassen pijn doet. De oorzaak kan liggen in een nierprobleem, diabetes of een blaasontsteking. Wanneer de kat plaspijn associeert met de kattenbak, zal hij logischerwijs op een andere plek in huis gaan plassen. En als plassen dáár ook pijn doet, zal hij het op den duur overal in huis gaan proberen.

 

Indien het vermoeden rijst dat de kat als gevolg van een medische oorzaak in huis plast, is de dierenarts de aangewezen persoon om hem daarvan af te helpen. Dit geldt niet alleen voor katten die heel veel of op ongewenste plaatsen plassen, maar ook voor katten die juist niet kunnen plassen of die voortdurend plasdrang hebben terwijl er telkens maar een paar druppels komen.

 

Wat kan de dierenarts betekenen voor katten die in huis plassen?

 

Als na onderzoek blijkt dat de kat in huis plast door een ziekte, zal daar ongetwijfeld een behandeling op volgen. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren, doordat de kat naar aanleiding van zijn ziekte stress ervaart, kunnen rustgevende voedingssupplementen uitkomst bieden. Deze worden voorgeschreven door een dierenarts of een gedragstherapeut voor huisdieren.

 

Huismiddeltjes om plassen of sproeien te voorkomen

 

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, helpt bleekwater niet tegen het plassen van de kat in huis. Sterker nog: voor een kat die graag in huis plast of sproeit, werkt de chloorgeur juist uitnodigend. In water opgeloste baking soda is echter een prima geurverwijderaar. Andere luchtjes waar plassen in huis mee voorkomen kan worden, zijn:

 

  • lavendel;
  • geranium;
  • mottenballen;
  • citroen.

 

Tot slot: elke kat heeft behoefte aan een dagelijks portie liefde en aandacht. Krijgt hij dat niet, door welke oorzaak dan ook, dan kan hij dat laten merken door ongewenst plasgedrag. Vergeet niet dat een hond een baas heeft en een kat personeel. Zelfs al krijgt hij door plassen in huis negatieve aandacht, dat maakt hem op dat moment niet uit.

Over de auteur

Elliot Barcet