Hoe leer je een kat goed gedrag aan?

Ja, het is mogelijk een kat te trainen. Dit is moeilijker dan een hond trainen, en zal zeker meer geduld van je vragen, maar het kan zeker! Hoe pak je dit aan? Wanneer begin je ermee? Santévet vertelt hoe je je kat goed gedrag kan aanleren, slecht gedrag kan afleren en wat je juist niet moet doen.

Hoe leer je een kat goed te laten presteren?
Hoe leer je een kat goed gedrag aan? - Shutterstock

Begin met een kitten te socialiseren

Begin met het trainen van de kat als deze nog een kitten is. De moederpoes begint al met het trainen van haar kitten, je gaat hier het best gewoon mee door. Een kitten moet eerst sociale vaardigheden aanleren en deze leert hij gewoon door met mensen en dieren in aanraking te komen. De socialisatiefase is erg belangrijk om te zorgen dat de kat een aangenaam karakter heeft, ook voor anderen. Je wil immers dat de kat niet blaast, gromt en krabt naar je bezoekers, dat hij niet zomaar overal plast maar in de kattenbak, dat hij je niet midden in de nacht wakker miauwt ... Als je zelf geen hond hebt, vraag dan of de buren of vrienden met een katvriendelijke hond eens langskomen, want zo kan je kat leren met honden om te gaan en niet bang voor ze te zijn. Doe hetzelfde met kinderen, maar let echter wel op dat de kinderen goed weten hoe ze met een kitten om moeten gaan. Heb je een kat met lang haar dat regelmatig moet worden geborsteld? Begin hier zo vroeg mogelijk mee. Geef de kat overdag genoeg aandacht (een uur), zodat hij je ’s nachts niet wakker hoeft te maken ... 

Hoe leer je een kat goed gedrag aan ©Shutterstock

Train de kat door te belonen, niet door te straffen

Een kat straffen is niet zo effectief, je kan hem beter belonen voor goed gedrag. Een beloning kan van alles zijn, er bestaan kattensnoepjes, maar aandacht of een aai kunnen ook voldoende zijn. De regel is consequent zijn, als de kat iets goed doet, beloon hem daar dan voor, zodat hij de beloning met het gedrag associeert. De kat zal snel snappen dat iets goeds doen hem iets leuks oplevert!

Je kan je kat ook slecht gedrag afleren

Bij slecht gedrag moet je de kat corrigeren. Vanzelfsprekend doe je de kat nooit lichamelijk pijn, je kan de kat corrigeren door je stem iets te verheffen of op een lagere toon tegen hem te praten. Sommige katten reageren daarop met een stressreactie die tot uiting komt door het dichtknijpen van de ogen of het likken van de bovenlip. De kat vindt stemverheffing niet aangenaam. Wees er wel zeker van dat hij weet waarom je je stem verheft, boos zijn om iets dat hij uren geleden gedaan heeft, snapt hij niet. Als de kat iets doet wat je niet wilt, zoals op het aanrecht zitten of naast de kattenbak plassen, ga dan eerst na waarom hij dat doet. Voor het plassen kan er een medische oorzaak zijn, hij zit misschien op het aanrecht omdat hij alleen daar de tuin in kan kijken ... Richt in het laatste geval elders een plekje voor hem in.

Leuke en nuttige dingen om de kat aan te leren

Buiten de gewone sociale vaardigheden kan je kat ook een aantal nuttige en soms gewoon leuke dingen aanleren. Zo kan je de kat leren door het kattenluik naar buiten en weer naar binnen te gaan. We raden een kattenluik met chip aan, zodat andere katten uit de buurt niet naar binnen kunnen komen. Je kan je kat leren zich te laten borstelen, zijn gebit te laten verzorgen, zijn nagels te laten knippen of pilletjes in te nemen zonder dat hij zich daartegen verzet. 

Dat is nuttig gedrag. Verder is het gewoon leuk als je je kat op commando kan laten zitten of als hij speeltjes voor je ophaalt als je die gooit. Aangezien katten van nature jagers zijn, is iets in zijn bek oppakken en vervoeren natuurlijk gedrag. Dit is dus aan te leren. Let er verder op bij het spelen met de kat niet met je handen of voeten te spelen. De kat gebruikt zijn nageltjes, en moet natuurlijk niet aanleren handen en voeten te krabben! 

Hoe leer je een kat goed gedrag aan ©Shutterstock

Tips voor de training van je kat

  • Train de kat regelmatig, het liefst iedere dag. Als je geen regelmaat aanhoudt, kan de kat in de war raken. Houdt trainsessies van maximaal een kwartier, en breek de training vroeger af als je ziet dat de kat moe is. 
  • Leer je kat eerst één commando aan en begin pas met het volgende als hij de eerste kent. 
  • Doe de kattentraining in een rustige omgeving, ook een kat heeft het nodig zich te kunnen concentreren. 
  • Geef de kat goede verbale bevelen en ook verbale beloningen als hij het goed doet, samen met de gebruikelijke beloning. “Zit” is duidelijk, “goed” ook. Als de gebruikelijke beloning een snoepje is, train hem dan niet als hij net gegeten heeft. 
  • Je kan ook een belletje of een clicker (te koop in de dierenspeciaalzaak) gebruiken. De kat zal het zachte geluid, dat je laat horen op het moment dat je de beloning geeft, associëren met de beloning. In de toekomst hoef je dan nog slechts het geluidje te laten horen!

Hoe leer je de kat naar zijn naam te luisteren?

Hoe vaker je de naam van de kat gebruikt, hoe eerder hij zal snappen dat hij het is. Noem zijn naam vooral tijdens voor hem plezierige momenten, bijvoorbeeld als hij een beloning krijgt, als hij zit te eten ... Noem zijn naam niet als je hem moet corrigeren, hij zou zijn naam dan wel eens kunnen associëren met een negatief gevoel. In dat geval zal hij niet komen aanrennen als je hem roept!

Over de auteur

Team Santévet