Waarom beweegt een kat haar staart heen en weer?

U hebt het vast al gemerkt: een kat beweegt haar staart vaak heen en weer, en doet dat op verschillende wijzen, naargelang haar humeur. Maar in tegenstelling tot een hond, is een kat die haar staart beweegt niet per definitie tevreden. Van oorsprong is de staart van een kat eigenlijk van fundamenteel belang voor haar evenwicht. Maar het is ook een middel om met haar soortgenoten en met ons, menselijke wezens, te communiceren! Elke beweging van haar staart heeft een eigen betekenis. Wilt u weten wat uw kat u wil zeggen? Lees dan aandachtig verder. 

Kat met opgeheven staart naar de camera gericht
Waarom beweegt een kat haar staart heen en weer? - Unsplash

De verschillende bewegingen van de staart van een kat

Als eigenaar van een kat hebben bepaalde bewegingen van haar staart of bepaalde gedragingen voor u geen geheimen: wanneer uw huisdier met haar staart snel zwiepend door de lucht beweegt, dan valt u haar best niet lastig.

Het gebeurt dat een kat haar staart beweegt terwijl ze slaapt. Als uw kat zachtjes met haar staart op de grond tikt, dan betekent dit dat ze kalm is, niet dat zij niet echt slaapt: ze blijft waakzaam voor wat er zich rondom haar afspeelt.

 

 

Verwelkoming en groet van de kat

Als uw kat haar staart hoog opgeheven draagt, verticaal in de lucht en lichtjes in de vorm van een vraagteken, dan is dat een vriendschappelijk teken. Dat gebeurt vast en zeker wanneer u thuiskomt, ze komt u groeten en om een aaitje bedelen, misschien zelfs om wat brokjes of een lekker hapje. Dat doet ze ook met een soortgenoot waar ze op gesteld is.

Wanneer u uw kater streelt, dan kan hij ook zijn staart omhoog brengen en zijn rug lichtjes krommen. Dat herinnert hem aan de tijd toen hij als kitten nog bij zijn moeder was en zij hem schoonlikte nadat hij zijn behoefte had gedaan. Sommigen beweren dat het omhoog brengen van de staart wanneer een kat geaaid wordt iets is wat eigen is aan katten, een gedrag dat in hun genen geschreven staat, wat zou verklaren dat zelfs kittens die met de fles zijn grootgebracht dit gedrag nadien vertonen.

Merk op dat uw kat met u communiceert door haar staart omhoog te brengen. Haar anale klieren scheiden dan feromonen af waarvan u de geur niet ruikt, maar die enerzijds getuigen van genegenheid voor u en tegelijk ook een manier zijn om het territorium te markeren wanneer deze feromonen zich in de omgeving van de kat verspreiden.

 

Wanneer een kat angst laat zien

Een kat heeft verschillende manieren om ons te laten zien dat ze bang is, of dat zij zich niet echt op haar gemak voelt. Als uw kat haar staart laag houdt, of zelfs onder haar lichaam tussen haar poten, dan is ze bang of in een situatie die zeer oncomfortabel aanvoelt. U kunt ook zien dat haar pupillen opengesperd zijn en haar oren plat liggen.

De kat kan haar staart ook recht houden, maar met het staartpuntje dat naar beneden wijst en sterk gekromd is. Let altijd goed op, want een kat die bang is, kan zeer snel aanvallen.

 

Uitdrukking van agressie bij een kat

Als een kat zich bedreigd voelt, dan maakt ze “haar staart dik”, dit betekent dat de haren van haar staart rechtop en bol gaan staan.Op die manier lijkt de kat indrukwekkender en meer bedreigend ten overstaan van een eventuele tegenstander. Als uw dier zich geïrriteerd of geërgerd voelt, dan maakt ze snelle, energieke bewegingen met haar staart, die ze van links naar rechts laat schommelen. Let ook in dit geval goed op, want als de kat zich echt woedend voelt, kan ze aanvallen.

 

Pijn bij een kat

Hier is het niet bijster makkelijk om het verschil te zien, want als een kat pijn heeft, maakt haar staart energieke bewegingen en schommelt van links naar rechts, precies zoals hiervoor beschreven bij angst.

De staart kan ook wat droog op de grond tikken, terwijl u zelfs de indruk hebt dat uw kat slaapt of toch minstens slaperig is. Vergis u echter niet. Zelfs als de kat vredig overkomt, blijft ze aandachtig letten op haar omgeving, op geluiden... Een kat die slaapt, kunt u niet misleiden of verrassen!

Deze beweging met haar staart kan ook aangeven dat uw kat zich ergens zorgen om maakt, omdat ze zich lichamelijk niet comfortabel voelt of pijn heeft. Blijf haar aandachtig observeren, u kent uw huisdier goed en weet het verschil te maken. Aarzel niet om haar bij het minste vermoeden naar de dierenarts te brengen.

 

 

De dierenwereld en vooral onze katten slagen er dus zeer goed in om hun verwachtingen, hun meningen en bepaalde lichaamsdelen te laten begrijpen, zoals hun staart, die vele emoties laat blijken. Maar wees gerust: uw kat zal u meestal wel tegemoet komen met haar staart verticaal rechtop, en aan het staartpuntje lichtjes gekromd, gewoon om u te zeggen dat u hun beste vriend van de hele wereld bent!

 

SantéVet

Laten we samen voor uw huisdier zorgen

Over de auteur

Claude Pacheteau