Tips voor reizen met uw kat

Neem uw kat niet halsoverkop mee op reis zonder hierover na te denken! Een kat is erg gehecht aan zijn omgeving en houdt niet zo van verandering. Houdt hier rekening mee.

reizen met uw hond
Tips voor reizen met uw kat - Shutterstock

algemene tips voor het reizen met een kat

Het is aan te raden alleen te reizen met een kat die dit van jongs af aan gewend is, katten houden niet zo van verandering.

U neemt de kat beter niet mee op een vakantie waar veel excursies gepland zijn. De kat vindt al die verandering niks! Als u een appartementje huurt en veelal in de tuin of bij de kachel doorbrengt, kan de kat dit wel op prijs stellen. 

Vraag altijd toestemming aan de verhuurder. Dit geldt ook voor hotels. 

Wat je moet doen voor je met de kat op reis gaat

Als u uw kat meeneemt naar het buitenland wilt nemen, informeer dan naar de toelatingseisen van het land. Doe dit ruimschoots op tijd. U kunt over de reis praten met uw dierenarts, die kan meteen de nodige vaccinaties uitvoeren.

Allereerst moet de kat een chip hebben om de grens over te kunnen. Daarnaast zijn inentingen tegen rabiës (hondsdolheid) ook voor katten verplicht. Het Europese paspoort van uw kat, bij de dierenarts verkrijgbaar, wordt dan ook enkel na het vaccin gegeven. Vraag ook een gezondheidscertificaat aan de dierenarts. 

Andere vaccinaties tegen kattengriep, kattentyfus en leukose zijn niet verplicht maar zouden vanzelfsprekend moeten zijn voor elke katteneigenaar. 

Tips voor reizen met uw kat
Tips voor reizen met uw kat ©Shutterstock

De koffer van de kat

U moet natuurlijk een tas voor de kat inpakken. Wat kunt u hier zoal in doen?

  • Een deken en kussen, vertrouwd van thuis
  • Een borstel of kam, als u de kat regelmatig borstelt
  • Een kattenbak en kattenbakvulling, plastic zakken (voor het afval)
  • Kommetjes voor voer en water
  • Blikjes natvoer, brokjes en traktaties
  • Zijn medicijnen als hij deze nodig heeft
  • Zijn favoriete speeltjes

Hoe reist mijn kat?

Manden van hard plastic zijn geschikt voor zowel reizen per auto als reizen per vliegtuig of trein. In geval van een vliegreis, moet u het ticket van uw kat tijdig laten registreren bij de luchtvaartmaatschappij! Meer informatie kunt u krijgen bij een reisbureau.

Tips voor reizen met uw kat ©Shutterstock

Tijdens de reis: niet alle katten vinden reizen prettig

Ssommige katten verdragen autoritten niet of niet goed, terwijl anderen eraan gewend zijn en het zelfs leuk vinden. Katten kunnen last hebben van ernstige misselijkheid of zijn gespannen en erg nerveus. Als uw kat overgeeft in de auto, zelfs bij korte ritten, of als hij angstig is, probeer het hem dan gemakkelijker te maken. Een dierenarts kan een middel tegen misselijkheid aanbevelen dat uw kat goed verdraagt en als rustgevend ervaart.

Dierenartsen raden tegenwoordig af om sterke kalmerende middelen te gebruiken tijdens auto- of vliegreizen. Katten kunnen nog wel harde geluiden en ongewone bewegingen waarnemen, maar ze zijn niet fysiek in staat om te reageren. Dit versterkt hun angst en nervositeit.

Een ontsnappingsbestendig reismandje is sowieso een must als u reist met een kat. Dit is in het belang van het dier en stelt ook de eigenaar van de kat in staat om zonder stress op vakantie te gaan. Zelfs als een kat graag reist en niet bang is, mag hij tijdens de reis niet buiten zijn reismandje worden gelaten. Vrij rondlopende katten klimmen graag over het voertuig of leiden de bestuurder af. Uw kat uit de reismand laten is onverantwoord en vormt een groot gevaar voor mens en dier.

Bij een ongeval is uw kat ook veel beter beschermd in de reismand. Als ze niet goed op de achterbank zijn vastgezet, lopen ze het risico om bij plotseling remmen of een kop-staartbotsing door de passagiersruimte te worden geslingerd.

Reizen met een kat door of naar warme gebieden

Als u met uw kat in het zuiden reist, houd dan de buitentemperatuur in de gaten. Hoge temperaturen brengen de gezondheid van uw kat in gevaar en kunnen een hitteberoerte veroorzaken. Let ook op zonnesteken! Als u met uw kat per auto reist, probeer dan tijdens het rijden een comfortabele temperatuur aanhouden en tocht vermijden.

Als u stopt bij een benzinestation of rustplaats, wees dan voorzichtig! Zelfs al stopt u alleen even snel voor een kopje koffie. Parkeer uw auto in de schaduw en laat de ramen een stukje open zodat er frisse lucht in de auto komt. In direct zonlicht bereikt het interieur van de auto snel gevaarlijke temperaturen. Als het warm is, vergeet dan niet uw kat regelmatig water te geven. Een flesje water en een plastic bakje zijn gemakkelijk mee te nemen en te hanteren.

Denk na over een alternatief voor de kat

Katten blijven graag op hun vertrouwde plek. Reizen met de kat heeft bepaalde risico's en inspanningen die daarmee gepaard gaan. Misschien heeft u buren die voor u kat kunnen zorgen? Of denk eens eens aan een catsitter die tegen vergoeding op uw dier past. Als uw kat echt niet thuis kan blijven, kunt hem toevertrouwen aan een pension of een pleeggezin. 

Elk van deze opties heeft zijn eigen kosten, voor- en nadelen. U kunt op internet opzoeken welke mogelijkheden er bij u in de buurt zijn.

Over de auteur

Team Santévet