Teckel

Wie kent de teckel niet, de hond met het langgerekte lichaam en de korte pootjes? Hij wordt daarom ook wel “worsthond” of “worst op pootjes” genoemd. Overweegt jij om dit energieke hondje met sterk karakter te adopteren? Kijk hier of de teckel bij jou past!
  • Grootte reu
    15 tot 22 cm
  • Grootte teef
    15 tot 22 cm
  • Gewicht reu
    3,5 tot 9 kg
  • Gewicht teef
    3,5 tot 9 kg
  • Kleur
    Monochromatisch, tweekleurig, veelkleurig, gevlekt (dapple) of gestroomd (brindle), naargelang de varianten
  • Haarlengte
    Kortharig, langharig of ruwharig, naargelang de varianten
  • Leeftijd
    12 tot 14 jaar
  • Vatbaarheid voor ziekten
    Discushernia, diabetes, oogafwijkingen, obesitas, hemorragische gastro-enteritis, degeneratieve ziekte van de mitrale klep, huidinfecties, afgescheurde achterklauw
  • Voeding
    Variabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn pathologieën
  • Verzorging
    Elke dag borstelen, vooral bij langharige honden

Geschiedenis van de teckel

De teckel stamt af van de Duitse dashond. Door zijn lichaamsbouw is deze jachthond perfect om dassen uit hun hol te jagen. Hij was al te zien op middeleeuwse gravures. De oudste variant is de kortharige teckel, de langharige teckel ontstond in de 16de eeuw, na kruisingen met spaniëls. Verder is er ook de ruwharige teckel, een kruising met Schnauzers en Schotse terriërs. 

Het karakter van de teckel

De teckel is een intelligente, ondeugende, levendige en moedige hond. De teckel uit een serieuze fokkerij is niet angstig of agressief. Wel kan de teckel wantrouwig zijn. 

De langharige teckel is zachtaardig, aanhalig en vriendelijk. De kortharige teckel is ook heel teder, maar heeft meer genegenheid nodig. De kortharige teckel deelt zijn baasje niet graag! De ruwharige soort is koppig met een eigen willetje!

De teckel is niet graag lang alleen, en hij kan dan gaan blaffen en op vervelende wijze beginnen huilen.

Deze evenwichtige teckel vol levensvreugde is vaak een plezier voor kinderen. Ze kunnen naar hartenlust met hem spelen, maar let op dat ze hem niet pesten of bang maken ...

De vaardigheden van de teckel

De onverschrokken teckel is een jachthond, zijn reukvermogen is sterk ontwikkeld. Het is ook een prima gezelschapshond. Hij slaapt graag tegen zijn baasje aan maar is vooral dol op wandelen.

Zijn luide, krachtige blaf maakt van hem ook een goede hond om alarm te slaan.

Het ideale baasje van een teckel

Huis of appartement, dat maakt niet uit, zolang het baasje maar twee keer per dag met hem wandelt, in de stad of (bij voorkeur) in een park of bos! 

Zijn ideale baasje neemt hem mee naar hondentraining, want de teckel kan behoorlijk koppig zijn. De teckel-pup moet van jongs af worden gesocialiseerd. 

Activiteiten met je teckel 

De teckel is een sportieve hond met behoefte om zich uit te leven! Ondanks zijn kleine gestalte heeft hij lichaamsbeweging, spelletjes en dagelijkse wandelingen nodig.

Verzorging van de teckel

De teckel moet elke dag worden geborsteld, in elk seizoen. Vooral voor langharige of ruwharige teckels is verzorging sterk aangewezen.

Poets de tanden van de teckel regelmatig om tandsteen tegen te gaan. De dierenarts kan tandsteen verwijderen indien nodig. 

Was de teckel met hondenshampoo en droog hem goed af, want hij heeft het niet graag koud!

Ziektes van de teckel

  • Discushernia - een samendrukking van het ruggenmerg door een beschadigde tussenwervelschijf, die rug- of nekpijn veroorzaakt en kan leiden tot verlamming. Een operatie kan noodzakelijk zijn.
  • Huidproblemen - zoals de huidinfectie pyoderma. 
  • Oogafwijkingen - zoals progressieve retina atrofie (PRA).
  • Hartaandoeningen – de teckel heeft aanleg voor bv. de degeneratieve ziekte van de mitrale klep.
  • Obesitas en/of diabetes – de teckel eet heel graag, let dus zeker op zijn voeding. 
  • De teckel is gevoelig voor koude en vocht - inspecteer zijn vacht, oren en poten altijd na een wandeling. Hij kan een afgescheurde achterklauw hebben.
  • Hemorragische gastro-enteritis – ga onmiddellijk naar de dierenarts wanneer de teckel bloed overgeeft of bij bloederige diarree. 

De teckel heeft ook preventieve verzorging nodig: vaccinaties, tandplak verwijderen, nagels bijknippen, behandelingen tegen parasieten (vlooien, wormen), enz.

Fan van kleine gezelschapshonden? Je vindt hier meer info over de dwergspaniël, de bichon maltezer en de bichon frisé.