Teckel

Wie kent de teckel niet, de hond met het langgerekte lichaam en de korte pootjes? Hij wordt daarom ook wel worsthond of worst op pootjes genoemd. Overweegt u om dit energieke hondje met sterk karakter te adopteren? Kijk hier of de teckel bij u past!

De energieke teckel
De energieke teckel - Shutterstock

Identiteitskaart

Grootte reu15 tot 22 cm
Grootte teef15 tot 22 cm
Gewicht reu3,5 tot 9 kg
Gewicht teef3,5 tot 9 kg
KleurMonochromatisch, tweekleurig, veelkleurig, gevlekt (dapple) of gestroomd (brindle), naargelang de varianten
HaarlengteKortharig, langharig of ruwharig, naargelang de varianten
Leeftijd12 tot 14 jaar
Vatbaarheid voor ziektenDiscushernia, diabetes, oogafwijkingen, obesitas, hemorragische gastro-enteritis, degeneratieve ziekte van de mitrale klep, huidinfecties, afgescheurde achterklauw
VoedingVariabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn pathologieën
VerzorgingElke dag borstelen, vooral bij langharige honden

Identiteitskaart

Gewicht reu

3,5 tot 9 kg

Gewicht teef

3,5 tot 9 kg

Kleur

Monochromatisch, tweekleurig, veelkleurig, gevlekt (dapple) of gestroomd (brindle), naargelang de varianten

Haarlengte

Kortharig, langharig of ruwharig, naargelang de varianten

Vatbaarheid voor ziekten

Discushernia, diabetes, oogafwijkingen, obesitas, hemorragische gastro-enteritis, degeneratieve ziekte van de mitrale klep, huidinfecties, afgescheurde achterklauw

Voeding

Variabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn pathologieën

Verzorging

Elke dag borstelen, vooral bij langharige honden

 

Geschiedenis van de teckel

De teckel stamt af van de Duitse dashond. Het land van herkomst van de teckel is dus Duitsland. Door zijn lichaamsbouw is deze jachthond perfect om dassen uit hun hol te jagen. Hij was al te zien op middeleeuwse gravures. Hij heeft daarom ook een jachtinstinct.

De oudste variant is de kortharige teckel, de langharige teckel ontstond in de 16de eeuw, na kruisingen met spaniëls. Verder is er ook de ruwharige teckel, een kruising met Schnauzers en Schotse terriërs.

Soorten teckels

De langharige teckel

Hier komt u alles te weten over dit soort ras, de langhaar! Ontdek snel of dit soort beestje iets voor u is. Deze hond is een middelgrote hond met korte poten. Hij wordt ongeveer 35 centimeter hoog. Een volwassen teckel weegt 9 à 12 kilogram.

De kortharige teckel 

Ook deze soort teckel, de korthaar, heeft een lange rug en een langgerekt lichaam, maar heeft in tegenstelling tot de langharige teckel heel korte haren.

Het karakter van de teckel

Is een teckel lief?

De teckel is een intelligente, ondeugende, levendige en moedige hond. Een teckel uit een serieuze fokkerij is niet angstig of agressief. Wel kan de teckel wantrouwig zijn.

De langharige teckel is zachtaardig, aanhalig en vriendelijk. De kortharige teckel is ook heel teder, maar heeft meer genegenheid nodig. De kortharige teckel deelt zijn baasje niet graag! De ruwharige soort is koppig met een eigen willetje! De teckel heeft een gevoelige aard.

Is een teckel rustig?

De teckel is niet graag lang alleen, en hij kan dan gaan blaffen als er een voorbijganger passeert bijvoorbeeld en op vervelende wijze beginnen huilen.

Deze evenwichtige teckel vol levensvreugde is vaak een plezier voor kinderen. Ze kunnen naar hartenlust met hem spelen, maar let op dat ze hem niet pesten of bang maken ...

De kaninchen teckel en de dwergteckel

Een teckel puppy kost gemiddeld 1000 à 2000 euro. Voor een standaard teckel betaalt u ook ongeveer dat bedrag. Voor een dwergteckel betaalt u ongeveer 2000 euro en een kaninchen teckel kost iets meer dan 2000 euro. Natuurlijk hangt de prijs nog af van de vereniging waar u uw beestje koopt. 

De vaardigheden van teckels honden

De onverschrokken teckel is een jachthond, zijn reukvermogen is sterk ontwikkeld. Het is ook een prima gezelschapshond. Hij slaapt graag tegen zijn baasje aan maar is vooral dol op wandelen.

Zijn luide, krachtige blaf maakt van hem ook een goede hond om alarm te slaan.

Het ideale baasje van een teckel

Huis of appartement, dat maakt niet uit, zolang het baasje maar twee keer per dag met hem wandelt, in de stad of (bij voorkeur) in een park of bos! Het is belangrijk om duidelijke regels vast te leggen en al op jonge leeftijd te starten daarmee.

Zijn ideale baasje neemt hem mee naar hondentraining, want de teckel kan behoorlijk eigenwijs zijn. De teckel-pup moet van jongs af aan worden gesocialiseerd.

Welke voeding koop ik best voor mijn teckel pup ?

Voorzichtigheid is geboden bij het voeden van uw teckel pup. Er doen verschillende adviezen de ronde op het internet. Dus wees u daarvan bewust. Een volwassen teckel eet ongeveer twee keer per dag. Over het algemeen hebben teckels minder voeding nodig dan andere soorten honden omdat ze kleiner zijn.

Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 25-30 calorieën per pond lichaamsgewicht per dag te geven. Een teckel pup moet echter meer voeding krijgen per dag dan een volwassen teckel. Denk daarbij aan vier of vijf maaltijden per dag, afhankelijk van de grootte en het gewicht van het beestje. In het algemeen wordt aanbevolen om puppy’s ongeveer 55 calorieën per pond lichaamsgewicht per dag te geven. 

Activiteiten met uw teckel

De teckel is een sportieve hond met behoefte om zich uit te leven! Ondanks zijn kleine gestalte heeft hij lichaamsbeweging, spelletjes en dagelijkse wandelingen nodig.

Verzorging van de teckel

De teckel moet elke dag worden geborsteld, in elk seizoen. Vooral voor langharige of ruwharige teckels is verzorging sterk aangewezen. De teckel heeft een borstelige vacht.

Poets de tanden van de teckel regelmatig om tandsteen tegen te gaan. De dierenarts kan tandsteen verwijderen indien nodig.

Het is een goede keuze om de teckel te wassen met hondenshampoo en droog hem goed af, want hij heeft het niet graag koud!

Ziektes van de teckel

  • Discushernia- een samendrukking van het ruggenmerg door een beschadigde tussenwervelschijf, die rug- of nekpijn veroorzaakt en kan leiden tot verlamming. Een operatie kan noodzakelijk zijn bij deze aandoening.
  • Huidproblemen - zoals de huidinfectie pyoderma.
  • Oogafwijkingen - zoals progressieve retina atrofie (PRA).
  • Hartaandoeningen – de teckel heeft aanleg voor bv. de degeneratieve ziekte van de mitrale klep.
  • Obesitas en/of diabetes – de teckel eet heel graag, let dus zeker op zijn voeding.
  • De teckel is gevoelig voor koude en vocht - inspecteer zijn vacht, oren en poten altijd na een wandeling. Hij kan een afgescheurde achterklauw hebben.
  • Hemorragische gastro-enteritis – ga onmiddellijk naar de dierenarts wanneer de teckel bloed overgeeft of bij bloederige diarree (problemen met ontlasting).
  • Het sydroom van Cushing - een veel voorkomend hormonaal syndroom bij dieren. Het is geen overbodige luxe om een paar keer per jaar na te gaan of uw hond een van de symptomen heeft, zoals verhoogde eetlust, spierafbraak en zwaarlijvigheid.

De teckel heeft ook preventieve verzorging nodig: vaccinaties, tandplak verwijderen, nagels bijknippen, behandelingen tegen parasieten (vlooien, wormen), enz.

Net zoals voor alle andere dieren die u in huis haalt, heeft u er baat bij om voor uw lieve teckel een verzekering af te sluiten. De lijst hierboven maakt duidelijk dat er kosten komen kijken bij het houden van een teckel. Gelukkig biedt SantéVet betrouwbare hondenverzekeringenaan. 

Fan van kleine gezelschapshonden? U vindt hier meer info over de dwergspaniël, de bichon maltezer en de bichon frisé.