Teckel
Deze hond heeft de bijnaam “worsthond” of “worst op pootjes” wegens zijn langgerekte lichaam en zijn korte pootjes. Het is een hond met een sterk karakter, die bruist van energie en een grote genegenheid voor zijn baasje betoont.

Identiteitskaart
Grootte reu | 15 tot 22 cm |
---|---|
Grootte teef | 15 tot 22 cm |
Gewicht reu | 3,5 tot 9 kg |
Gewicht teef | 3,5 tot 9 kg |
Kleur | Monochromatisch, tweekleurig, veelkleurig, gevlekt (dapple) of gestroomd (brindle), naargelang de varianten |
Haarlengte | Kortharig, langharig of ruwharig, naargelang de varianten |
Leeftijd | 12 tot 14 jaar |
Vatbaarheid voor ziekten | Discushernia, diabetes, oogafwijkingen, obesitas, hemorragische gastro-enteritis, degeneratieve ziekte van de mitrale klep, huidinfecties, afgescheurde achterklauw |
Voeding | Variabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn pathologieën |
Verzorging | Elke dag borstelen, vooral bij langharige honden |
Herkomst van de teckel
Deze kleine hond heeft Duitse roots: hij stamt namelijk af van de Duitse dashond. Zijn afbeelding is al op middeleeuwse gravures te zien. Hij heeft zijn naam te danken aan zijn verleden als jachthond, toen hij werd ingezet om dassen uit hun hol te jagen (Dachshund betekent dashond in het Duits).
De kortharige teckel is de oudste variant. Daarna komt de langharige teckel in de 16e eeuw, na kruisingen met spaniëls. Verder is er ook een ruwharige teckel, die een kruising is met Schnauzers en Schotse terriërs.
Karakter en vaardigheden van de teckel
Karakter van de teckel
Het is een intelligente, guitige, levendige en moedige hond. Hij is niet angstig en niet agressief als hij uit een ernstige fokkerij komt, al kan hij soms wantrouwig zijn ten overstaan van vreemden.
Zijn karakter hangt af naargelang de variêteit. De langharige teckel is zachtaardig, aanhalig en genegen. De kortharige teckel is ook heel teder, en heeft veel genegenheid nodig. Hij heeft een exclusief trekje en deelt zijn baasje niet graag! De ruwharige teckel heeft het karakter van een terriër: koppig en met een eigen willetje!
Goed om weten: deze hond is niet graag de hele dag alleen. Eenzaamheid kan hem aanzetten tot blaffen en op vervelende wijze zitten huilen.
Een teckel samen met kinderen? Deze evenwichtige hond zit vol levensvreugde en is dan ook vaak een plezier voor kinderen. Ze kunnen naar hartenlust met hem spelen, maar let op dat ze hem niet treiteren of bang maken...
Vaardigheden van de teckel
Hij wordt vaak als jachthond gebruikt wegens zijn reukzin, zijn onverschrokkenheid en zijn silhouet, dat hem in staat stelt om wild uit ondergrondse holen te jagen. Het is eveneens een ideale gezelschapshond.
Hij ligt graag dicht bij u te soezen, maar gaat heel graag mee wandelen, zelfs in de stad. Als er bij u in de buurt een stukje bos of een park is, dan is dat nog beter.
Zijn luide, krachtige blaf maakt van hem ook een goede hond om alarm te slaan.
Het ideale baasje voor een teckel
Alle baasjes zijn goed, zelfs zij die op een appartement wonen, als ze hem maar elke dag twee wandelingen laten maken.
Deze hond kan ook geschikt zijn voor wie voor de eerste keer een hond in huis haalt. Let toch maar op voor zijn koppige trekje! Een aantal lessen hondentraining zijn nodig om hem te leren orders te respecteren. Een teckel-puppy moet men ook van kleinsaf leren om sociaal te zijn.
Activiteiten die u met een teckel kunt doen
Het is een sportieve hond die behoefte heeft om zich uit te leven! Ondanks zijn kleine gestalte, heeft hij nood aan lichaamsbeweging, spelletjes en dagelijkse wandelingen.
Lichamelijke kenmerken van de teckel
De vacht van de teckel
Bij hem gaat alles per 3! Er zijn namelijk 3 vachtvarianten: kortharig, ruwharig en langharig. De kortharige en langharige teckel zijn vaak monochromatisch (effen rood), tweekleurig (zwart of bruin met rode markeringen), gevlekt (dapple) of gestroomd (brindle). De ruwharige teckel is monochromatisch (effen rood), veelkleurig, gevlekt (dapple) of gestroomd (brindle).
De grootte en het gewicht van de teckel
Volgens de voorschriften van het ras, bestaan er drie groottes: standaard teckel (ongeveer 7 kg), dwergteckel (ongeveer 4 kg) en Kaninchen teckel (letterlijk "konijn-teckel", ongeveer 3,5 kg). Het verschil schuilt in de borstomtrek! Er bestaat geen standaard grootte, maar de teckel is ongeveer 22 cm groot.
Het hoofd van de teckel
Zijn hoofd is langgerekt met een zeer smalle snuit, hangende oren en een hoog gedragen hoofd. De ruwharige teckel heeft een baard en borstelige wenkbrauwen die hem een stuurse uitstraling geven!
Verzorging van de teckel
Deze hond kan in elk seizoen haar verliezen. Hij moet dan ook elke dag geborsteld worden. Ofwel gaat u langs bij een hondenverzorger, vooral voor langharige of ruwharige honden.
Reiniging van de ogen en de tanden
Denk eraan om de ogen en de oren van uw hond goed schoon te maken! Vergeet ook niet om zijn tanden te borstelen om het opduiken van tandsteen tegen te gaan. Anders raadpleegt u uw dierenarts, die dan zal oordelen of tandsteen verwijderen nodig is.
Uw teckel wassen
U kunt uw hond wassen met een hondenshampoo, maar zorg er wel voor om hem daarna goed te drogen: hij heeft het niet graag koud!
Ziektes van de teckel: discushernia
Dit is een samendrukking van het ruggenmerg door een beschadigde tussenwervelschijf. Dit veroorzaakt pijn ter hoogte van de rug of de nek en kan leiden tot verlamming van de ledematen van de hond. Uw dierenarts kan uw hond helpen met ontstekingsremmers en pijnstillers, maar een heelkundige ingreep kan noodzakelijk zijn.
Andere ziektes van de teckel
Uw hond kan huidproblemen hebben, bijvoorbeeld een huidinfectie die pyoderma wordt genoemd.
Dit hondenras kan ook lijden aan bepaalde oogafwijkingen, zoals progressieve retina atrofie (PRA).
Verder is dit een ras met een zekere aanleg voor bepaalde hartaandoeningen. De degeneratieve ziekte van de mitrale klep is de meest voorkomende hartaandoening bij dit hondenras.
Opgelet voor zijn voeding: hij is een behoorlijke smulpaap en kan lijden aan obesitas. Hij kan ook diabetes hebben. Dan moet men een speciaal dieet voor hem toepassen.
Net als alle honden, is hij gevoelig voor kou en vocht. Inspecteer zijn vacht, zijn oren en zijn poten altijd wanneer u van een wandeling terug bent. Uw hond kan een afgescheurde achterklauw hebben.
Als uw hond bloed overgeeft of bloederige diarree heeft, dan kan hij een hemorragische gastro-enteritis hebben, waarvoor u dringend bij uw dierenarts op consultatie moet gaan.
Veterinaire onkosten voor een teckel
Hierna volgt een raming van het budget dat u best voorziet om uw hond te laten verzorgen als hij door de volgende aandoeningen getroffen is:
Goed om weten: u dient hieraan preventieve verzorging toe te voegen, zoals vaccinaties, tandplak verwijderen, nagels bijknippen, behandelingen tegen parasieten (vlooien, wormen), enz.
Fan van kleine gezelschapshonden? Bekijk meer info over de dwergspaniël, de chihuahua, de bichon maltezer en de bichon frisé.