De Golden Retriever

Iedereen kent de Labrador en de Golden Retriever, twee honden die familie van elkaar zijn. Ze staan bekend om hun vriendelijke karakter. Deze sociale honden zijn perfect voor gezinnen met kinderen. Overweegt u om een Golden Retriever te adopteren?

Twee golden retrievers in de natuur
Golden retriever - Photo : Frédéric Duhayer

Identiteitskaart

Grootte reu56 tot 61 cm
Grootte teef51 tot 56 cm
Gewicht reu28 tot 34 kg
Gewicht teef24 tot 32 kg
KleurCrème tot goud-zandkleurig
HaarlengtePlat, halflang, lichtjes golvend, dichte ondervacht
Leeftijd12 tot 14 jaar
Vatbaarheid voor ziektenDysplasie, allergie, eczeem, artrose, locomotorische stoornissen, oorontsteking, kanker, epilepsie, dermatitis, obesitas Variabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn pathologieën
Verzorging1 keer per dag borstelen tijdens de rui

Uiterlijke kenmerken van de Golden Retriever

De Golden Retriever is goud- en zandkleurig, vandaar het woord ‘golden’ in zijn naam. De Labrador daarentegen kan ook bruin of zwart zijn. Deze laatste heeft kort, stug haar, terwijl de golden retriever halflange, golvende haren heeft. De hond wordt tussen de 51 en 61 cm groot, en een reu kan iets groter dan een teefje worden. Het dier weegt zo’n 27 à 36 kilo. 

De Golden Retriever als jachthond

De Golden Retriever is een jachthond, retriever betekent “apporteerder”. Tijdens de jacht haalt hij het wild en gevogelte op, zowel op het land als in het water. Deze hond is een uitstekende zwemmer. Zijn wil om te apporteren en zijn aangename karakter maken hem een uitstekende jachthond.

Het karakter van de Golden Retriever

Zowel de Golden Retriever als de Labrador (Retriever) zijn populaire honden in Nederland en België. In Nederland staan beiden in de top 3 van populaire hondenrassen, in België staan beiden in de top 10. Het ras is vriendelijk en heel sociaal, ideaal voor gezinnen met kinderen. Deze hond is van nature zelfverzekerd en gehoorzaam, maar er wordt wel aangeraden om het dier hiervoor te trainen. Dit ras is erg trouw en aanhankelijk en houdt niet van eenzaamheid. Let wel, omdat hij zo sociaal en aanhankelijk is, is een golden retriever geen goede waakhond! Hij wandelt graag en is actief, dus deze hond voelt zich beter in een huis met tuin buiten de stad dan in een appartement.

Zijn karakter maakt hem een ideale blindengeleidehond.

Wat kost een Golden Retriever?

Voor een Golden Retriever puppy zijn er eerst de aanschafskosten. Reken voor een pup met stamboom bij een goede fokker tussen de € 1.000 en de € 2.000. Een volwassen hond of een pup zonder stamboom kost minder. Daarnaast moet u denken aan puppytraining, voeding en dierenartskosten. Puppytraining is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden! Zo’n training kost rond de € 20 per les van een uur, en 8 lessen zouden moeten voldoen. Start met deze training wanneer de pup ongeveer twaalf weken oud is. 

Voeding van een Golden Retriever

Een volwassen hond eet twee keer per dag (in totaal) zo’n 20 à 30 gram voeding per kilo lichaamsgewicht. Voor een hond van 30 kg is dit dus 600 à 900 gram voeding. Dit is voeding gebaseerd op vlees, de prijs verschilt per merk. 

Voeding met een hoog dierlijk eiwitgehalte is belangrijk voor de spiermassa. Dit zit bv. in kip, haring en verse eieren, en is dus ook terug te vinden in hondenvoer. Let wel op met dit eiwitgehalte. Om allergieën te voorkomen moeten de granen in het hondenvoer van goede kwaliteit zijn om zwaarlijvigheid bij uw hond te voorkomen.

Medische kosten voor een Golden Retriever

De medische kosten verschillen van hond tot hond. Ziektes waar de Golden Retriever vatbaar voor is zijn onder andere :

  • Heupdysplasie, de meest voorkomende afwijking bij Golden Retrievers. Hou de bewegingen van je dier in de gaten om hier tijdig te kunnen ingrijpen. Ga dan zeker naar een dierenarts, want soms is een operatie nodig. 
  • Huidallergieën. Puistjes, eczeem, rode vlekken en/of korstjes zijn hier de symptomen.
  • Oorontsteking. Dit komt vaak voor bij honden, en dus ook bij de Golden Retriever die hangende, harige oren heeft. Een bezoek aan de dierenarts is dan noodzakelijk. 
  • Kanker. golden retriever teefjes lijden hier vaker onder dan de reutjes.

Hoe oud wordt de Golden Retriever? 

De levensverwachting van de Golden Retriever is zo’n 10 à 12 jaar. De oudste Golden Retriever ooit was een uitzondering op deze regel, want hij heette August en werd 20 jaar oud!