Golden retriever

Opgelet: hij is makkelijk te verwarren met zijn neef, de labrador, die eveneens een hond is die wild apporteert. 

Deze 2 hondenrassen onderscheiden zich door hun vacht: alleen goud-zandkleurig, plat en golvend voor de golden retriever, terwijl de labrador een zandkleurige, chocoladebruine of zwarte vacht kan hebben, met korte, stugge haren.

Twee golden retrievers in de natuur
Golden retriever - Photo : Frédéric Duhayer

Identiteitskaart

Grootte reu56 tot 61 cm
Grootte teef51 tot 56 cm
Gewicht reu28 tot 34 kg
Gewicht teef24 tot 32 kg
KleurCrème tot goud-zandkleurig
HaarlengtePlat, halflang, lichtjes golvend, dichte ondervacht
Leeftijd12 tot 14 jaar
Vatbaarheid voor ziektenDysplasie, allergie, eczeem, artrose, locomotorische stoornissen, oorontsteking, kanker, epilepsie, dermatitis, obesitas Variabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn pathologieën
Verzorging1 keer per dag borstelen tijdens de rui

Oorsprong van de golden retriever

De golden retriever zou het resultaat zijn van een kruising tussen verschillende hondenrassen: de waterspaniël, de Ierse setter, Wavy-coated, St John… Uit deze kruisingen heeft deze hond alle jachtinstincten behouden.

Lord Tweedmouth was de man die vanaf de tweede helft van de 19e eeuw begon met puppy's te selecteren met een bleke, roomkleurige vacht, om het ras van de golden retriever te creëren. Jawel: deze hond is afkomstig uit Engeland, terwijl de labrador oorspronkelijk uit Canada komt.

 

Karakter en vaardigheden van de golden retriever

Karakter van de golden retriever

Hij is bijzonder intelligent en rustig, de belichaming van sereniteit. Hij is ideaal voor een gezin, waar hij heel teder over de kinderen waakt. Maar hij is ook zeer speels. Dit is een makkelijke hond waarmee perfect samen te wonen valt, geknipt voor een bejaarde, als de hond goed opgevoed wordt.

Een aanhankelijke hond die zeer trouw is aan zijn baasje en hem/haar graag behaagt.In ruil vraagt hij zelf ook veel aandacht en genegenheid. Eenzaamheid vindt hij maar niks!

Opgelet: wegens zijn grote populariteit in België, rezen er veel fokkerijen als paddenstoelen uit de grond. Het is dan ook niet ongewoon dat men tegenwoordig zogenaamde fokkers aantreft die onevenwichtige en zelfs agressieve honden aanbieden. Wees op uw hoede wanneer u een fokkerij kiest.

Vaardigheden van de golden retriever

De golden retriever is zeer sociaal met andere dieren of met vreemden. Het is dan ook geen waakhond. Hij is absoluut niet mensenschuw en is in staat om de eerste de beste onbekende die hij ontmoet een hartelijk welkom te geven! Het is trouwens een van de favoriete huisdieren van de belgen.

Verder is hij een uitstekende jachthond die het wild apporteert. Hij wordt ook ingezet als geleidehond voor blinden of als hulp voor mensen met een handicap.

 

Het ideale baasje voor een golden retriever

Een baasje dat respect heeft voor zijn vriendelijkheid en zijn behoefte aan lichaamsbeweging. Iemand die bereid is om hem uit te laten, om met hem mooie wandelingen te maken en met hem bezig te zijn, door te strelen en spelletjes te spelen.

Hij is van nature gehoorzaam, vriendschappelijk en zelfzeker, een uitstekende keuze voor wie aan een eerste hond toe is. Toch is het aanbevolen om een aantal lessen opvoeding voor honden te voorzien, die zacht moeten worden aangepakt!

Een leven op het platteland, in een huis met een tuin, is voor deze hond veel meer geschikt dan een stadsleven op een appartement.

 

Activiteiten die u met een golden retriever kunt doen

Deze zachtaardigeintelligente en levendige hond is perfect om aan hondensporten te doen, zoals agility of canicross. Stel hem een partijtje voetbal, een spelletje met de frisbee od flyball voor… die hij met veel plezier zal apporteren.

Hij is dol op wandelen in het bos, zelfs als het buiten koud is, maar zijn passie is en blijft een plons in het water, zodra de dagen wat mooier worden.

 

Lichamelijke kenmerken van de golden retriever

De vacht van de golden retriever

Zijn halflange haren kunnen stijl of golvend met franjes zijn, en hij heeft een dikke, waterdichte ondervacht. De kleur van zijn vacht rechtvaardigt deels zijn naam, met nuances die variëren van crème tot donker goudkleurig.

Het gewicht en de grootte van de Golden Retriever

Dit is een middelgrote hond die tot 61 cm groot kan worden en tot 34 kg kan wegen. 

Het hoofd van de golden retriever

Zijn hoofd is groot en hoekig, met een opvallende neus en neerhangende oren. Zijn blik straalt een grote zachtheid uit.

 

Verzorging van de golden retriever

Verzorging van de vacht van de golden retriever

Hoewel zijn vacht “zelfreinigend” is, moet u de golden retriever elke dag borstelen om te vermijden dat er knoopjes ontstaan, vooral tijdens de ruiperiode, in de lente en de herfst.

Denk er ook aan om de tanden van uw hond regelmatig te borstelen om de vorming van tandplak te vermijden. Ook de oren van de golden retriever moet u regelmatig schoonmaken en goed drogen om oorontstekingen te voorkomen.

Goed om wetentandplak verwijderen is voor rekening van de dierenverzekering van SantéVet na 2 jaar contract.

Als uw hond vuil is, kunt u hem wassen met een hondenshampoo met neutrale pH. Ofwel vertrouwt u dit toe aan een hondenverzorger, net als het knippen van zijn nagels.

De voeding van de golden retriever

Het voedselrantsoen hangt af van de lichaamsbeweging van de hond, zijn leeftijd, zijn gezondheid... Vraag raad aan uw dierenarts om de porties aan te passen en problemen door zwaarlijnvigheid te voorkomen.

Goed om weten: let op voor maagdilatatie-torsie! Verdeel zijn maaltijden in 2 porties per dag en vermijd om hem te laten lopen of springen net nadat hij heeft gegeten...

 

Ziektes van de golden retriever: allergieën

Bij deze hond kunnen er huidallergieën optreden. Openbarstende puistjes, eczeem die met jeuk gepaard gaat, rode vlekken en korsten moeten bij u een belletje doen rinkelen.

Als het om een voedingsintolerantie gaat, zal uw dierenarts het voedingsallergeen opsporen en de voeding van uw hond aanpassen.

 

Andere ziektes van de golden retriever

De golden retriever heeft soms last van locomotorische stoornissen. Hij kan lijden aan ziektes van het beenderstelsel en het kraakbeen (artroseverlamming). Maar luxatie van knieschijf komt bij dit hondenras zelden voor.

Heupdysplasie of elleboogdysplasie zijn aandoeningen waaraan dit hondenras kan lijden.

Zijn neerhangende oren kunnen ook het opduiken van oorontstekingen in de hand werken.

Verder kan deze hond oogaandoeningen voor hebben, zoals progressieve atrofie van de retina of cataract. Ten slotte kan het ras van de golden retriever aanleg vertonen voor bepaalde vormen van kanker en voor epilepsie.

 

Veterinaire onkosten voor een golden retriever

Hierna volgt een raming van het budget dat u best voorziet om uw hond te laten verzorgen als hij aan de volgende aandoeningen lijdt:

 

Toe te voegen: sterilisatie, vaccinaties, tandplak verwijderen, nagels bijknippen, behandelingen tegen vlooien, wormbestrijdingsmiddelen, enz.

 

Houdt u van honden die wild apporteren? Maak kennis met de labrador, de Amerikaanse cocker, de Engelse cocker, de Ierse setter en de Barbet

 

SantéVet

Laat ons samen voor uw huisdier zorgen