Slimste honden: is uw hond het slimste jongetje van de klas?

Zelfs de slimste honden worden niet als alleskunners geboren. Een hond die over bepaalde capaciteiten beschikt, heeft deze tijdens zijn opvoeding leren gebruiken. Daarom is de inprentingsperiode in de puppytijd zo ontzettend belangrijk. Een ander belangrijk aspect bij de intelligentiebepaling van honden is het doel waarvoor ze ooit gefokt zijn.

groupe de chien en promenade avec au centre un border collie
Slimste honden: is uw hond het slimste jongetje van de klas? - Pexels

Hoe ziet u of uw hond slim is of niet?

 

Iedereen die weleens een nest pups heeft geobserveerd, zal ongetwijfeld geconstateerd hebben dat er voorlopertjes, volgertjes en sulletjes in zaten. Logisch ook, geen twee honden zijn immers gelijk. De border collie staat bekend als een van de slimste honden ter wereld. Echter, ook van dit ras zijn er exemplaren die totaal niet snappen wat ze in hemelsnaam met een frisbee moeten.

 

Aan de andere kant staan chow chows en afghanen als 'dom' te boek. Is dat omdat ze graag hun eigen autonomie behouden, of zijn ze werkelijk niet zo slim? Eigenaren van chow chows en afghanen zijn niet van mening dat hun hond een laag IQ heeft. Volgens hen gaat het er helemaal om hoe de eigenaar ermee omgaat, want elke hond pleaset zijn baasje graag.

 

Afgezien van het diereigen intellect speelt in de ontwikkeling van de hond ook de invloed van het baasje mee. Honden die een verknipte puppytijd hebben, komen nooit meer helemaal goed uit de verf. Slimme honden vragen om educatieve spelletjes en activiteiten die de hersens trainen. Zo niet, dan wordt het een kind van de rekening dat zichzelf verkeerde dingen aanleert.

 

Test uw hond op zijn intelligentie

 

Wanneer u een Duitse herder, golden retriever of rottweiler hebt, weet u dat het dier tot de meest intelligente rassen ter wereld behoort. Toch kan het leuk zijn om eens te kijken hoe slim de hond daadwerkelijk is. Hiervoor hebt u een handdoek, drie kartonnen bekertjes, een groot stuk karton en een paar van zijn favoriete snoepjes nodig.

 

 1. Proef met de handdoek
  Bedek de kop van de hond met een handdoek. Het kenmerk van een intelligente hond is dat hij hem binnen tien seconden afschudt.
 2. Snoepje op lastige plaats
  Leg een snoepje op een plaats waar hij alleen met zijn poot bij kan. Hoe sneller de hond zijn poot uitsteekt om het snoepje naar zich toe te trekken, hoe slimmer hij is.
 3. Balletje balletje
  Neem drie bekertjes en stop onder één ervan een snoepje. Verschuif ze een beetje en laat hem kiezen. Kijkt hij u een beetje dwaas aan, geef hem dan maar een knuffel en laat de vierde proef maar zitten.
 4. Snoepje achter schot
  Maak een kijkgat van tien bij tien centimeter in een flink stuk karton. Zo hoog dat hij er niet overheen kan springen. Laat hem door het gat kijken en leg een snoepje neer. Loopt de hond binnen tien seconden rond de versperring, dan geeft dat een hoge intelligentie aan. Hoe langer dit duurt, hoe minder slim hij is. Springt hij tegen het karton aan, dan kunt u het nog een keer proberen.

 

Alle hondenrassen zijn met deze eenvoudige oefeningen te testen op intelligentie. Intelligentie heeft namelijk niet alleen te maken met commando's goed opvolgen, maar ook met zelf kunnen nadenken. De test geeft nooit een foute uitslag, want in principe zijn al deze oefeningen te trainen. Houdt u er alleen rekening mee dat het bij ene hond wat langer duurt dan bij de andere.

 

Hoe komen we aan deze wijsheid?

 

Hondenkenner en psycholoog Stanley Coren heeft zich in de jaren 1990 gebogen over het vraagstuk, welke hondenrassen geclassificeerd kunnen worden als de slimste honden. Hij onderzocht alle aspecten van hondenintelligentie, waarbij hij zich liet ondersteunen door wetenschappelijke studies, individuele gesprekken met keurmeesters en zijn eigen ervaring met honden. Coren verzamelde alle gegevens in een serie toegankelijk geschreven boeken.

 

Het eerste boek wat uitkwam, was The Intelligence of Dogs, gevolg door How to Speak Dog en How Dogs Think. De boeken zijn vertaald in het Nederlands en uitgegeven door Nieuw Amsterdam. Ze leren de hondenbezitter naar de lichaamstaal van de hond te kijken, zodat ze het juiste trainingsschema kunnen aanbieden. Het resultaat is een betere stimulatie van de al aanwezige intelligentie.

 

Wat zijn de criteria voor een slimme hond?

 

Om het IQ van honden te kwalificeren, wordt voornamelijk uitgegaan van 'working intelligence'. Een hond die 95% van de tijd gehoorzaamt en elk commando ook nog eens binnen de vijf seconden uitvoert, wordt gekwalificeerd als een zeer slimme hond. Australische herders zijn daar een kei in. Onder de slimste hondenrassen worden eveneens gerekend:

 

 • Australische veedrijvershond
 • Duitse herder
 • Shetland sheepdog
 • golden retriever
 • border collie

 

De totale classificering van alle hondenrassen bevat zes niveaus van intelligentie. Onder de minst slimme worden honden gerekend die maar zo af en toe luisteren. Zij vertonen eerder het onafhankelijke gedrag van een kat dan het volgzame van een hond. Hieronder vallen de eerdergenoemde chow chow en de Afghaanse windhond, maar ook de mastiff en basset doen vaker gewoon wat ze willen, in plaats van dat ze iets niet kunnen.

 

Coren dekt zich in zijn boek The Intelligence dan ook in, door aan te halen dat hij een trainer kent die het diverse malen gelukt is Staffordshire bull terriërs goed te laten gehoorzamen. En zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen, waarbij bijvoorbeeld een beagle of bloedhond slimmer uit de bus komt dan een herdershond.

Over de auteur

Elliot Barcet