Geschiedenis van de hond de bordercollie
Deze hond komt oorspronkelijk uit de grensstreek (border) tussen Schotland en Engeland, waar hij werd gebruikt om schapen te hoeden en kuddes samen te brengen. De bordercollie is een kruising tussen een herdershond en een jachthond. Het woord 'collie' betekent herdershond in het Schots-Gaelisch. Het ras is al bekend sinds de 17e eeuw, hoewel het toen nog niet als ras erkend werd. De bordercollie kreeg pas in de jaren '70 van de 20e eeuw een officiële rasstandaard.
Borders staan bekend om hun hoge intelligentie, gevoelige aard en buitengewone wendbaarheid. Deze eigenschappen maken hen uitermate geschikt voor veeleisende taken en hondensporten.
Fysieke kenmerken en kleuren
Deze goed geproportioneerde hond is zowel sterk als heel snel. De oren staan half rechtop met een subtiele opwaartse buiging, wat hem een alerte uitstraling geeft. Met een brede schedel en een sierlijke houding straalt hij zowel elegantie als kracht uit.
De bordercollie heeft een halflange, dichte bovenvacht die hem goed beschermt bij slecht weer. Dit ras is te vinden in alle mogelijke vachtkleuren, maar wit mag niet overheersen. De reden hiervoor is dat witte bordercollies vaker lichamelijke afwijkingen hebben, zoals doofheid. De typische kleur van een bordercollie is zwart met wit. Varianten hierop zijn bruin-wit, lilac-wit en blauw-wit.
Zijn lichaam is atletisch met een goed aflopende borstkas en gebogen ribben. Zijn staart is van nature hangend, dik en met de punt naar boven gebogen.
Het karakter van de bordercollie
De bordercollie is een goede veedrijfhond. Hij is energiek, alert en leergierig. Het verzamelen van wat zich verspreidt (zoals een kudde) is een echte obsessie. Hij is levendig, volhardend en waakzaam, maar niet bang of agressief. Deze hond wil altijd werken. Hij verdedigt graag zijn gezin en territorium en houdt van het gezelschap van andere dieren. Zijn doel is altijd om kuddes samen te drijven! Daar is hij voor geboren. Instinctief beschermt dit ras zowel zijn familie als zijn territorium. Danzkij zijn snelle leervermogen begrijpt hij nieuwe commando's vaak in slechts enkele herhalingen. Met een goede training kan een border een heel gehoorzaam huisdier worden. Het enige kleine minpuntje is dat hij misschien de neiging heeft om hyperactief te zijn, waardoor hij dus mogelijk niet geschikt is voor iedere eigenaar. Hem kalmeren is vrijwel niet mogelijk. Geef deze hond dus de ruimte en de tijd om zich te kunnen uitleven. Sommige fokkers raden hem niet aan als gezelschapsdier, maar eerder als werkhond. Contact met een kudde is vaak noodzakelijk.
Puppy's van een bordercollie
De juiste leeftijd om een pup te adopteren
Zoals bij elke pup is het belangrijk dat een bordercolliepup minimaal zeven tot acht weken bij de mama blijft voordat hij bij een nieuwe eigenaar terechtkomt. Op deze leeftijd heeft hij de basisvaardigheden bij de moeder geleerd en is hij klaar om te socialiseren in een nieuwe omgeving.
Hoeveel kost een bordercolliepup?
Een pup van een bordercollie kost meestal tussen de € 800 en € 1500. Deze prijs is afhankelijk van de stamboom en eventuele genetische tests die door de fokker zijn uitgevoerd. Betrouwbare fokkers verkopen vaak pups met gezondheidsverklaringen en testen op erfelijke aandoeningen, zoals collie eye anomaly (CEA) en heupdysplasie.
Bordercollies kopen
Betrouwbare fokkers
Een betrouwbare fokker speelt een cruciale rol in het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van een bordercollie. Goede fokkers voeren genetische testen uit en zorgen ervoor dat de pups in een veilige sociale omgeving opgroeien. Ze kunnen je ook adviseren over welke variant het beste bij je past: een werkbordercollie of een showbordercollie.
Soorten bordercollies
Er zijn twee varianten van de bordercollie.
- Werkhonden worden meestal gefokt voor prestaties en worden gebruikt voor het hoeden van schapen. Ze zijn vaak slank gebouwd en hebben een atletisch lichaam. De vacht kan zowel kort als lang zijn. Deze borders hebben een heel sterke drang om te werken en hebben dus veel mentale en fysieke stimulatie nodig. Ze zijn het gelukkigst wanneer ze een 'taak' hebben. Ze zijn vaak gefocust, attent en kunnen soms wat terughoudend zijn tegenover vreemden. De werkhonden zijn populair bij boeren en herders vanwege hun vermogen om met heel veel precisie kuddes te hoeden.
- Showbordercollies worden gefokt voor hondenshows. Het uiterlijk staat centraal. Ze hebben vaak een dikkere vacht en het uiterlijk moet voldoen aan de strenge eisen van hondenshows. Deze borders zijn vaak iets zwaarder en robuuster dan werkbordercollies. Ze zijn vriendelijk, sociaal, aanhankelijk en zijn minder gericht op werk dan de werkhonden. Daardoor hebben ze ook een meer ontspannen karakter. Ze zijn speels en genieten ten volle van alle aandacht die ze krijgen. Hoewel ze nog steeds energiek zijn, hebben showbordercollies doorgaans een iets rustiger temperament dan de werkborders. Ze kunnen beter omgaan met een wat minder actieve levensstijl en ze zijn wat gemakkelijker in de omgang met vreemden en andere dieren. Ze zijn minder obsessief in hun werkdrang wat hen geschikter maakt als gezelschapsshond dan een werkhond.
De vaardigheden van de bordercollie
De bordercollie is een intelligente, volgzame hond die onmiddellijk op orders reageert. Een bordercollie trainen is dan ook vrij eenvoudig. Als je echter te laat begint met de opleiding kunnen ze agressief worden. Hij moet daarom relatief vroeg worden getraind. Hij heeft een sterke wil en is intelligent, wat in zijn voordeel werkt. Het is een levendig en intelligent dier en hij moet constant bewegen. Het is daarom belangrijk om deze energie te kanaliseren en hem zo vroeg mogelijk goed op te voeden en te trainen. Deze honden hebben de neiging om op hun hoede te zijn voor vreemden, maar socialiseren heel snel. Begin ook vroeg met de socialisatie, laat hem van jongs af aan aan andere honden, mensen en kinderen wennen.
Wanneer je een bordercollie ziet werken, zal je versteld staan van zijn techniek, zijn vlotte, nauwkeurige tempo en zijn blik. Hij lijkt het vee precies te hypnotiseren door zo te staren!
Het ideale baasje van een bordercollie
We weten nu al dat de bordercollie veel energie heeft. Zijn baasje moet daarom bereid zijn om meerdere malen per dag lang met hem te wandelen en spelen! Het ideale baasje is onder andere een veehouder die hem zijn kudde laat leiden.
De bordercollie heeft stimulatie nodig. Hij houdt van leren en werken: voorwerpen terugbrengen (stokken, ballen ...), nieuwe geuren en wandelingen ontdekken, enz. Voor een gezin met onvermoeibare kinderen is de bordercollie een zegen! Hondentraining wordt wel aanbevolen om zijn energie te kanaliseren. Het wordt ook sterk aanbevolen om hem in te schrijven voor een hondensport, zodat hij zijn overtollige energie kwijtraakt.
Bordercollies leren snel, maar hebben een eigenaar nodig die consequent en geduldig is. Zoals bij de meeste honden werkt positieve bekrachtiging het beste. Ze raken snel verveeld door repetitieve taken.
Sommige mensen en honden houden niet van bordercollies, omdat ze heel lang kunnen blijven staren. De border is gefokt om te staren, omdat hij zijn blik gebruikt om schapen te hoeden. Daarom staart hij vaak naar mensen en andere honden. Voor andere honden (en misschien ook mensen) kan dit intimiderend overkomen.
Opgelet: de bordercollie is een hond voor het platteland. Het wordt afgeraden om deze hond op een appartement of in de stad te laten leven. Hij zou uit verveling obsessief en zelfs destructief gedrag kunnen ontwikkelen.
Activiteiten met je bordercollie
Zoals eerder gezegd is dit ras levendig. De bordercollie heeft boordevol energie en houdt van activiteiten buiten! De hond heeft weides en landelijke weggetjes nodig. Verder worden ook hondensporten, zoals agility of canicross aangeraden, zodat je bordercollie zijn potentieel kan benutten en zijn energie kwijt kan.
Hoeveel beweging heeft een bordercollie nodig?
Bordercollies hebben dagelijks minstens twee uur beweging nodig. Je kunt lange wandelingen maken, rennen of fietsen met je hond, spelen, maar ook sportieve uitdagingen combineren met mentale uitdagingen.
Wandelen: hoe ver kan een bordercollie gaan?
Bordercollies kunnen zonder problemen afstanden van meer dan 10 km wandelen. Begin echter met korte afstanden en bouw langzaam op, vooral bij pups en jongvolwassen honden. Las regelmatig rustpauzes in.
Voeding en gewicht
Hoeveel weegt een bordercollie?
Een volwassen border weegt gemiddeld tussen de 14 en 20 kg. Het exacte gewicht hangt af van het geslacht, het activiteitenniveau en de lichaamsbouw. Het is belangrijk om je hond op een gezond gewicht te houden en overgewicht te voorkomen door regelmatig te wandelen en spelen.
Hoeveel eten bordercollies?
Een border eet gemiddeld 1,5 tot 2,5 kopjes hoogwaardig hondenvoer per dag, verdeeld over twee maaltijden. Werkhonden of zeer actieve honden hebben mogelijk meer nodig. Vraag raad aan je dierenarts als je twijfelt over hoeveel voeding jouw bordercollie nodig heeft.
Welk voer is het beste voer voor een border?
Het ideale voer voor een border is rijk aan eiwitten en vetten om de actieve levensstijl te ondersteunen. Kies voor voer van hoge kwaliteit, bij voorkeur speciaal ontwikkeld voor actieve rassen. De fokker of dierenarts kan je hierbij helpen om de juiste keuze te maken.
Levensverwachting en gezondheid
Hoe oud worden bordercollies?
De gemiddelde levensverwachting van een bordercollie is 10 tot 15 jaar. Met de juiste voeding, beweging en medische zorg kunnen sommige bordercollies zelfs langer leven.
Erfelijke aandoeningen & ziektes
Bordercollies zijn gevoelig voor een aantal erfelijke aandoeningen en ziektes, waaronder:
●Collie Eye Anomaly (CEA) - een erfelijke oogziekte die kan leiden tot blindheid.
●Epilepsie - een neurologische aandoening die bij sommige bordercollies voorkomt.
●Heup- of elleboogdysplasie - De robuuste bordercollie kan lijden aan artrose of getroffen worden door heupdysplasie of elleboogdysplasie. Dit kan hem na verloop van tijd sterk mindervalide maken. Heupdysplasie van de hond is op jonge leeftijd (3 maanden) op te sporen. Heupdysplasie kan mobiliteitsproblemen veroorzaken.
●Allergieën – Bordercollies zijn soms gevoelig voor huidallergieën, zoals bijvoorbeeld eczeem. Ze kunnen ook lijden aan bepaalde vormen van spijsverteringsintolerantie.
●Maagtorsie – De maagkanteling treft vooral grote honden maar ook de middelgrote bordercollie. Er wordt aangeraden de hond tweemaal per dag een maaltijd te geven, in plaats van één keer. Laat je hond na zijn maaltijd eerst rusten voordat er wordt gewandeld, gerend of gesport.
●Oogzweren – Heeft je hond tranende of dichtzittende ogen? Hij kan dan een oogletsel hebben. Ga naar de dierenarts voordat het een oogzweer wordt.
●Ontsteking aan de poten en/of de voetkussentjes - Als je bordercollie mank loopt of veel aan de onderkant van zijn poten likt, controleer dan zijn voetkussentjes en de ruimte tussen zijn tenen. Misschien heeft hij een wondje of een vorm van pododermatitis.
Omdat ieder baasje het beste voorheeft met zijn hond is het raadzaam een hondenverzekering te nemen. Een operatie na een maagtorsie of bij heupdysplasie is een behoorlijke hap uit je budget ...
Het uitvoeren van genetische testen door de fokker kan helpen om deze aandoeningen vroegtijdig te identificeren en uit te sluiten.
Het gedrag van de bordercollie en eventuele gedragsproblemen
Waarom bijt een bordercollie?
Het bijten of happen naar voeten en enkels is typisch gedrag van bordercollies. Dit gedrag maakt hen geen agressieve honden. Het stamt af van hun instinct om te hoeden. Met de juiste training en voldoende mentale stimulatie kun je dit gedrag onder controle krijgen.
Kunnen bordercollies alleen thuis blijven?
Bordercollies kunnen moeite hebben met alleen zijn. Ze hebben veel mentale en fysieke stimulatie nodig, anders kunnen ze destructief gedrag ontwikkelen. Bouw het alleen zijn langzaam op en zorg voor interactief speelgoed om verveling te voorkomen.
Is een bordercollie een makkelijke en rustige hond?
Hoewel hun intelligentie hen in staat stelt snel te leren, maakt dit hen niet automatisch gemakkelijk. Bordercollies hebben een geduldige eigenaar nodig die tijd investeert in training en beweging. Ze hebben een actieve omgeving nodig, want ze bruisen altijd van energie.
Tips van Santévet voor bordercolliehonden
We weten nu al dat bordercollies intelligente en energieke honden zijn die veel van hun eigenaar vragen. Hier zijn enkele tips van ervaren eigenaren en trainers om je te helpen bij de opvoeding van jouw bordercollie:
1. Begin vroeg met socialisatie en training
Bordercollies zijn van nature alert en gevoelig, wat hen uitstekende leerlingen maakt. Begin zo vroeg mogelijk met de socialisatie en basiscommando’s. Hierdoor ontwikkelt je hond zich tot een zelfverzekerde en stabiele volwassen hond. Vergeet niet: consistentie en geduld zijn essentieel bij het trainen van je hond.
2. Daag hun intelligentie uit
Omdat bordercollies zo intelligent zijn en snel leren, is het belangrijk om hen mentaal uit te dagen. Puzzelspeelgoed, trucjes aanleren of zelfs geavanceerde hondensporten zoals agility kunnen hen urenlang bezighouden. Een bordercollie die zich verveelt, kan probleemgedrag gaan vertonen, zoals destructief gedrag.
3. Doe fysieke activiteiten met je border om je hond gelukkig te maken
Geef je bordercollie dagelijkse beweging die verder gaat dan een eenvoudige wandeling van een half uurtje. Hardlopen, fietsen of spelen met een frisbee zijn geweldige manieren om hun wendbaarheid en snelheid te benutten. Variatie in activiteiten houdt het interessant voor je hond én voor jou.
4. Houd rekening met hun gevoelige aard
Bordercollies hebben een gevoelige aard en reageren sterk op de stemming van hun eigenaar. Gebruik altijd positieve bekrachtiging bij de training, zoals beloningen. Vermijd harde correcties, want dit kan hen onzeker maken.
5. Stimuleer het instinct om te hoeden
Als je bordercollie de neiging heeft om mensen, kinderen of andere dieren te hoeden, kan dit instinct worden omgeleid met spelletjes of training. Denk aan een behendigheidsparcours of schapendrijven op een boerderij.
7. Zorg voor een routine
Borders hebben, zoals de meeste honden, routine en een gestructureerde omgeving nodig. Door een dagelijkse routine op te bouwen met vaste tijden voor wandelen, spelen, eten en rusten, geef je je hond een gevoel van zekerheid en voorspelbaarheid.