Border Collie

Deze elegante hond met grote rechtopstaande of half opgerichte oren is een hyperactieve verschijning! Hij is zeer levendig maar blijft altijd zeer volgzaam. Met hem bent u zeker van veel lichaamsbeweging!

Border collie in een veld
Border Collie - 123rf

Identiteitskaart

Grootte reu50 tot 53 cm
Grootte teef48 tot 52 cm
Gewicht reu18 tot 20 kg
Gewicht teef18 tot 20 kg
KleurAlle kleuren, maar wit (hals, bles en onderaan de poten...) mag niet domineren
HaarlengteKort of halflang
Leeftijd10 tot 14 jaar
Vatbaarheid voor ziektenDysplasie, artrose, spijsverteringsintolerantie, allergieën, maagtorsie, eczeem, oogletsel, ontsteking aan de poten of de voetkussentjes
VoedingVariabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn pathologieën
Verzorging1 keer per week borstelen

Herkomst van de bordercollie

Deze hond is afkomstig uit de regio van de Borders (wat in het Engels de “grenzen” betekent), een streek in Schotland, aan de grens met Engeland. Hij is het resultaat van kruisingen tussen herdershonden en jachthonden. Tegenwoordig wordt hij gebruikt voor zijn uitzonderlijke kwaliteiten als werkhond, die onklopbaar is als er kuddes moeten worden samengedreven.

 

Karakter en vaardigheden van de bordercollie

Karakter van de bordercollie

Deze hond is zonder twijfel DE herdershond bij uitstek! Hij is waarschijnlijk een van de beste veedrijfhonden, hij is levendig, zowel in zijn looppassen als in zijn blik, volhardend, waakzaam, nooit bang en niet agressief.

De bordercollie is een aanhankelijke hond die zijn gezin en zijn territorium goed verdedigt. Hij houdt ook van het gezelschap van andere dieren. Maar zijn enige doel (en zijn enige obsessie!) is om kuddes samen te drijven! Daar is hij gewoon voor geboren!

Het is een hond met een sterke behoefte om zich uit te leven en zich nuttig te maken. Sommige fokkers raden hem trouwens niet als gezelschapsdier aan, maar alleen als werkhond. Contact met een kudde is voor hem bijna vitaal.

De bordercollie is een intelligente en volgzame hond, die onmiddellijk op orders reageert.

Vaardigheden van de bordercollie

Als u de kans krijgt om een werkdemonstratie bij te wonen, aarzel dan niet om zijn kunnen te bewonderen! U zult versteld staan door zijn techniek, zijn vlotte en nauwkeurige tempo en het magnetisme van zijn blik. Hij lijkt het vee te hypnotiseren wanneer hij een kudde schapen of koeien samendrijft!

 

Het ideale baasje voor een bordercollie

Deze hond is niet voor iedereen geschikt! Hij heeft een waakzaam baasje nodig, die bereid is om meermaals per dag lang met hem te gaan wandelen. En die hem voorstelt om intens te spelen. Beter nog, een veehouder in de bergen die hem zijn kudde laat leiden.

De bordercollie heeft behoefte aan stimulatie, hij is dol op nieuwe dingen leren en werken: voorwerpen terug brengen (stokken, ballen...), nieuwe geuren besnuffelen, nieuwe wandelingen ontdekken die hem heel wat tevredenheid schenken.

Voor een gezin met kinderen, die even onvermoeibaar zijn als hij, kan hij een ware zegen zijn! Maar africhting en hondentraining zijn sterk aanbevolen om  zijn energie in goede banen te leiden.

Opgelet: de bordercollie is een hond voor op het platteland. Het is afgeraden om deze hond op een appartement of in de stad te laten leven. In dat geval zou hij wel eens obsessief en zelfs destructief gedrag kunnen ontwikkelen, puur uit verveling.

 

Activiteiten die u met een bordercollie kunt doen

Zijn levendigheid en zijn bruisende energie maken van hem een uitstekende hond voor activiteiten buiten.


Buiten de weiden en landelijk weggetjes kan deze atleet met een sterk werkinstict onhoudbaar worden! Tenzij u hem traint voor hondensporten (agility, canicross, kuddes samendrijven, ring, spoorzoeken…). Zo kan hij zijn potenteel benutten en stoom aflaten!

 

Lichamelijke kenmerken van de bordercollie

Deze middelgrote hond is lenig, elegant en volhardend. 

De vacht van de bordercollie

De vacht is gewoonlijk zwart en wit. Zijn korte of halflange haren zijn dik en stevig, met een goede ondervacht. Het is moeilijk om een bordercollie alleen aan zijn vachtkleur te herkennen: die kan alle kleuren hebben, omdat het wit niet domineert.

Het gewicht en de grootte van de bordercollie

Deze middelgrote hond kan tot 53 cm groot zijn en tot 20 kg wegen. 

Het hoofd van de bordercollie

Zijn hoofd is eerder hoekig, met een grote schedel.Het ras van de bordercollie heeft gewoonlijk bruine of blauwe ogen, of odd eyes (het ene oog is blauw, het andere bruin).

 

Verzorging van de bordercollie

Verzorging van de vacht van de bordercollie

De vacht van deze hond is makkelijk te onderhouden. Het is aanbevolen om hem één keer per week te borstelen om knopen in de vacht te ontwarren.

U moet ook zijn ogen en zijn oren schoonmaken en zijn tanden borstelen om de vorming van tandplak te vermijden. 

Goed nieuws als uw hond tandplak heeft: tandplak verwijderen is voor rekening van de dierenverzekering SantéVet!

De voeding van de bordercollie

Dit hangt af van de activiteit van uw hond, zijn leeftijd, zijn gezondheid... Vraag uw dierenarts om advies.

Opgelet: de hond moet absoluut lichaamsbeweging vermijden voor of na zijn maaltijd. Dit kan een maagdilatatie-maagtorsie veroorzaken, die dringend bij de dierenarts moet worden behandeld.

Om dit probleem te vermijden, zijn 2 maaltijden per dag meer aangewezen dan slechts één enkele maaltijd. 

Ontdek de oorzaken van een maagtorsie bij de hond.

 

Ziektes van de bordercollie: artrose

De bordercollie is een robuust dier, maar hij kan wel een aantal gezondheidsproblemen voor hebben. Zo kan hij lijden aan artrose of bepaalde vormen van verlamming.

Hij kan ook getroffen worden door heupdysplasie of elleboogdysplasie. Een pathologie die deze hond na verloop van tijd sterk mindervalide kan maken...

Goed om weten: het is mogelijk om heupdysplasie van de hond op zeer jonge leeftijd (3 maanden) op te sporen

Andere ziektes van de bordercollie

Allergieën

Dit hondenras kan gevoelig zijn voor huidallergieën, die zich bijvoorbeeld manifesteren via eczeem. Hij kan ook lijden aan bepaalde vormen van spijsverteringsintolerantie.

Oogletsels met zweren

Houdt uw hond een oog dicht? Jammer genoeg is dat niet om u een knipoogje te geven… Hij kan een probleem voor hebben, bijvoorbeeld een oogletsel. 

Een lopend oog of een oog met tranen moet u ook alert maken. Maak snel een afspraak bij de dierenarts voordat het probleem zich eventueel verderzet en een zweer wordt.

Ontsteking aan de poten en/of de voetkussentjes

Als uw bordercollie de neiging vertoont om te manken of teveel aan de onderkant van zijn poten gaat likken, dan kunt u beter zijn voetkussentjes eens controleren en de ruimte tussen de tenen van de hond. Misschien heeft hij een wonde of een vorm van pododermatitis.

 

Veterinaire onkosten voor een bordercollie

Hierna volgt een raming van het budget om uw hond te verzorgen als hij lijdt aan artrose, een oogletsel met een zweer heeft of als hij een ontsteking aan zijn poten of voetkussentjes heeft.

 

Toe te voegen: sterilisatie, vaccinaties, tandplak verwijderen, nagels bijknippen, behandelingen tegen vlooien, wormbestrijdingsmiddelen, enz.

 

Houdt u van herdershonden? Ontdek de Bearded Collie, de Duitse herder, de Australische herder, de Belgische herder, de Briard, de Colley...