De actieve border collie

De border collie is een elegante hond met rechtopstaande of half opgerichte oren. Zijn proporties zijn heel harmonieus, wat hem veel elegantie geeft. Hij is een hyperactieve verschijning, heel levendig maar ook heel volgzaam. Omdat de border collie vrij intelligent is, is hij makkelijk te trainen. Zijn hyperactiviteit maakt hem minder geschikt voor het leven in een appartement of in de stad. Met een Border collie ben je zeker van veel lichaamsbeweging!

Border collie in een veld
Border Collie - 123rf

Identiteitskaart

Grootte reu50 tot 53 cm
Grootte teef48 tot 52 cm
Gewicht reu18 tot 20 kg
Gewicht teef18 tot 20 kg
KleurAlle kleuren, maar wit (hals, bles en onderaan de poten...) mag niet domineren
HaarlengteKort of halflang
Leeftijd10 tot 14 jaar
Vatbaarheid voor ziektenDysplasie, artrose, spijsverteringsintolerantie, allergieën, maagtorsie, eczeem, oogletsel, ontsteking aan de poten of de voetkussentjes
VoedingVariabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn pathologieën
Verzorging1 keer per week borstelen

Geschiedenis van de border collie

Deze hond komt uit de regio van de Borders (Engels voor “grenzen”), tussen Schotland en Engeland, waar hij werd gebruikt om kuddes samen te brengen. De border collie is een kruising tussen herdershonden en jachthonden. Collie betekent herdershond. Het ras is al bekend sinds de 17e eeuw, alhoewel het toen nog niet als ras erkend werd. De border collie kreeg pas in de jaren zeventig van de 20e eeuw een officiële rasstandaard. 

Fysieke kenmerken van de border collie

De border collie heeft een halflange, dichte vacht die hem goed beschermt bij slecht weer. Dit ras is te vinden in alle mogelijke vachtkleuren, maar wit mag niet overheersen. Zijn lichaam is atletisch met een goed aflopende borstkas en gebogen ribben. Zijn staart is van nature hangend, dik en met de punt naar boven gebogen.

Het karakter van de Border collie

De border collie is een goede veedrijfhond. Het verzamelen van wat zich verspreidt (zoals een kudde) is een echte obsessie. Hij is levendig, zowel in zijn looppassen als in zijn blik, volhardend en waakzaam, maar nooit bang en niet agressief. Deze aanhankelijke hond verdedigt zijn gezin en territorium. Hij houdt van het gezelschap van andere dieren. Zijn doel is echter kuddes samendrijven! Daar is hij voor geboren. Instinctief beschermt dit ras zowel zijn familie als zijn territorium. Een goede training kan er een heel goed huisdier maken of het dier bovenaan de ranglijst plaatsen in behendigheids- en/of gehoorzaamheidswedstrijden. Het enige kleine minpuntje is dat hij de neiging heeft om hyperactief te zijn. Hem kalmeren is vrijwel niet mogelijk, geef deze hond dus de ruimte en de tijd om zich te kunnen uitleven. 

Hij heeft er behoefte aan zich uit te leven en nuttig te maken. Sommige fokkers raden hem niet aan als gezelschapsdier, maar eerder als werkhond. Contact met een kudde is bijna noodzakelijk.

De vaardigheden van de border collie

De border collie is een intelligente, volgzame hond die onmiddellijk op orders reageert. Een border collie trainen is dan ook vrij eenvoudig. Als hun opleiding vertraging oploopt, kunnen ze agressief worden. Hij moet daarom relatief vroeg worden getraind. Hij heeft een sterke wil en is intelligent, wat in zijn voordeel werkt. Het is een levendig en intelligent dier en hij moet constant bewegen, dat is iets genetisch. Het is daarom belangrijk om deze energie te kanaliseren en hem zo vroeg mogelijk volgzaamheid aan te leren. Deze honden hebben de neiging om op hun hoede te zijn voor vreemden, maar socialiseren heel snel. Begin ook vroeg met de socialisatie, laat hem van jongs af aan aan andere honden, mensen en kinderen wennen. Lees ook ons artikel over het trainen van een hond, zodat u hem zelf de eerste commando’s kunt leren. 

Wanneer u een border collie ziet werken, zal u versteld staan van zijn techniek, zijn vlotte, nauwkeurige tempo en het magnetisme van zijn blik. Hij lijkt het vee te hypnotiseren!

Het ideale baasje van een border collie

De border collie heeft veel energie! Zijn baasje moet waakzaam zijn, en bereid om meerdere malen per dag lang met hem te wandelen en flink te spelen! Echt ideaal is een veehouder die hem zijn kudde laat leiden.

De border collie heeft stimulatie nodig, hij houdt van leren en werken: voorwerpen terugbrengen (stokken, ballen ...), nieuwe geuren en wandelingen ontdekken. Voor een gezin met onvermoeibare kinderen is de Border collie een zegen! Hondentraining wordt wel aanbevolen om zijn energie te kanaliseren.

Opgelet: de border collie is een hond voor het platteland. Het wordt afgeraden om deze hond op een appartement of in de stad te laten leven. Hij zou uit verveling obsessief en zelfs destructief gedrag kunnen ontwikkelen.

Het wordt ook sterk aanbevolen om hem in te schrijven voor een hondensport, zodat hij zijn overtollige energie kwijtraakt.

Activiteiten met je border collie 

Dit ras is levendig, vol bruisende energie. Ideaal voor activiteiten buiten! De collie heeft weides en landelijke weggetjes nodig. Verder worden ook hondensporten zoals agility of canicross aangeraden, zodat je Border collie zijn potentieel kan benutten en zijn energie kwijt kan.

Ziektes van de border collie 

  • Heup- of elleboogdysplasie - De robuuste Border collie kan lijden aan artrose of vormen van verlamming, of getroffen worden door heupdysplasie of elleboogdysplasie. Dit kan hem na verloop van tijd sterk mindervalide maken ... Lees het artikel over heupdysplasie om de ziekte tijdig te herkennen. Heupdysplasie van de hond is op jonge leeftijd (3 maanden) op te sporen. 
  • Allergieën – Border collies zijn soms gevoelig voor huidallergieën, zoals bijvoorbeeld eczeem. Ze kunnen ook lijden aan bepaalde vormen van spijsverteringsintolerantie.
  • Maagtorsie – De maagkanteling treft vooral grote honden maar ook de middelgrote border collie. Er wordt aangeraden de hond tweemaal per dag een maaltijd te geven, in plaats van één keer, en de hond na zijn maaltijd eerst te laten rusten voordat er wordt gewandeld, gerend of gesport. Lees meer over een maagtorsie bij honden om deze zoveel mogelijk te vermijden. Als dat niet mogelijk blijkt, leer dan de symptomen herkennen om uw hond snel naar de dierenarts te brengen voor hulp.
  • Oogzweren – Heeft uw hond tranende of dichtzittende ogen? Hij kan dan een oogletsel hebben. Ga naar de dierenarts voordat het een oogzweer wordt.
  • Ontsteking aan de poten en/of de voetkussentjes - Als uw border collie mank loopt of veel aan de onderkant van zijn poten likt, controleer dan zijn voetkussentjes en de ruimte tussen zijn tenen. Misschien heeft hij een wondje of een vorm van pododermatitis.

Omdat ieder baasje het beste voorheeft met zijn hond en het dier wil helpen bij ziekte, is het raadzaam een hondenverzekering te nemen. Een operatie na een maagtorsie of bij heupdysplasie is een behoorlijk hap uit uw budget ... 

Bent u van plan een werkhond te adopteren om vee te drijven? Lees dan ook meer over de Duitse herder!