Maltezer

Let op: niet verwarren met de bichon frisé, die een kruising is tussen de maltezer (bichon maltese) en de poedel!

De maltezer is een gesofisticeerd hondje met een zijdezachte, smetteloos witte vacht. Hij heeft slechts een paar kenmerken gemeen met zijn neef de bichon frisé, die eenvoudiger en actiever is.

maltezer met een strikje
Maltezer - 123rf

Identiteitskaart

Grootte reu21 tot 25 cm
Grootte teef20 tot 23 cm
Gewicht reu3 tot 4 kg
Gewicht teef3 tot 4 kg
KleurSpierwit
Haarlengtedicht en glanzend, zeer lang (tot 20 cm) en stijl
Leeftijd12 tot 15 jaar
Vatbaarheid voor ziektenAllergieën, eczeem, tandsteen, oogafwijkingen, gewrichtsaandoeningen, chronische gastro-enteritis
VoedingVariabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn pathologieën
VerzorgingElke dag borstelen en indien nodig om zijn witte vacht te behouden

Herkomst van de bichon maltezer

De bichon maltezer is een heel oud ras. Het gaat terug tot de Griekse, Romeinse en Egyptische oudheid. Maar let op! De benaming "maltezer" betekent niet noodzakelijk dat dit ras van het eiland Malta afkomstig is. 

Maltezer” is mogelijk afgeleid van het Semitische woord "màlat", wat schuilplaats of haven betekent. Dit woord wordt in vele maritieme plaatsnamen aangetroffen, zoals het eiland Mljet, in de Adriatische zee, de stad Melita in Sicilië of Malta. Hoe dan ook heeft deze kleine hond zijn roots in het middellandse zeegebied!

Karakter en vaardigheden van de bichon maltezer

Karakter van de bichon maltezer

Dit lieftallige haarbolletje is aangenaam in de omgang, intelligent en zeer aanhankelijk. Deze levendige, guitige hond houdt van spelletjes, maar wordt ook graag gestreeld. Let op dat u niet te ruw met hem omgaat: hij houdt van zachtheid en tederheid.

Hij is gevoelig en aan zijn baasjes gehecht: hij heeft niets liever dan dat u met hem bezig bent. Hij gaat ook graag op reis: wees niet bang om hem mee te nemen als u ergens op vakantie gaat. Hij is niet echt onafhankelijk en is veel liever bij zijn baasje in plaats van alleen achter te blijven: eenzaamheid vindt hij maar niks.

Vaardigheden van de bichon maltezer

Hij heeft de neiging de voorkeur te geven aan lange verzorgingsmomenten en knuffels in plaats van lange wandelingen! Maar hij moet toch regelmatig eens naar buiten om in vorm te blijven. 

Het ideale baasje voor een bichon maltezer

De bichon maltezer is een  makkelijk op te voeden hond, op voorwaarde dat u daar vroeg aan begint en dit met zachtheid doet.

Het is sterk aanbevolen om de bichon maltezer een positieve opvoeding te geven. Zorg voor een kleine beloning, prijs hem en moedig hem aan als hij een opdracht goed uitvoert of als zijn gedrag correct is.

Deze kleine hond is geschikt voor een gezin met kinderen maar ook voor een bejaarde die alleen woont of een andere hond in huis heeft.

Activiteiten die u met een bichon maltezer kunt doen

Hoewel hij veel energie heeft, stelt de bichon maltezer hondensporten op olympisch niveau niet echt op prijs! Maar gaan wandelen en spelletjes spelen is wel zijn ding. Hondenspeeltjes (die al of geen geluid maken) zijn bijzonder aangewezen voor hem.

U doet er best aan om hem zowel aan buiten wandelen als aan de kussens van de sofa te laten wennen, want dit hondje is de perfecte hond voor op een appartement! Hij vraagt alleen rust, liefde en tederheid.

Lichamelijke kenmerken van de bichon maltezer.

Het elegante silhouet van de bichon maltezer is zeer typerend, met zijn verticale nek en zijn hoog gedragen hoofd, wat hem een fiere uitstraling geeft.Het lijkt wel of zijn hoofd naar achteren wijkt. Hij loopt ook met een bijzonder drafje, waardoor u de indruk krijgt dat hij rolt!

De vacht van de bichon maltezer

Zijn lange haren (tot 20 cm!) zijn stijl, zijdezacht en glanzend. Zijn spierwitte vacht vormt een jas die tot op de grond hangt.

Goed om weten: deze hond is aangewezen voor mensen die allergisch zijn voor hondenhaar omdat hij weinig haar verliest. Het is een zogenaamd hypoallergeen ras. Maar let op, geen enkel hondenras is echt hypoallergeen...

De grootte en het gewicht van de bichon maltezer

Het is een kleine hond die tot 25 cm groot wordt en tussen 3 en 4 kg weegt.

Het hoofd van de bichon maltezer

De omtrek van zijn ogen is zwart, zijn ogen zijn donker okerkleurig en zijn neusje is zwart. Hij heeft neervallende oren en een groot, goed afgelijnd hoofd.

Verzorging van de bichon maltezer

Verzorging van de vacht van de bichon maltezer

Als u het haar van de bichon maltezer laat groeien, kan de vacht op een heuse haardos lijken! Daarom moet u zijn vacht zorgvuldig verzorgen, omdat zijn haren kunnen verstrikken en er zich knoopjes kunnen vormen.

De verzorging is eenvoudig maar moet regelmatig gebeuren: u moet hem elke dag borstelen. Vooral tijdens de rui, wanneer de hond meer haren verliest (lente en herfst).

Opgelet: als zijn haar over de grond sleept, kan het vuil worden. Dan kan het nodig zijn om uw hond regelmatig te wassen met een hondenshampoo. Zo blijft zijn vacht smetteloos wit. Denk er ook aan om zijn ogen en zijn oren schoon te maken.

De voeding van de bichon maltezer

Met hondenbrokken of natte voeding van hoogwaardige kwaliteit kunt u hem alle nodige voedingsstoffen en vitamines geven, die vooral voor zijn vacht belangrijk zijn. Vraag uw dierenarts om advies.

Ziektes van de bichon maltezer: eczeem en allergieën

Welke gezondheidsproblemen kunnen de bichon maltezer treffen? Hij kan aan bepaalde aandoeningen of pathologieën lijden, zoals een allergische reactie van de huid, waardoor eczeem kan ontstaan, een allergische dermatitis of een atopie.

Maak een afspraak met uw dierenarts als uw hond de volgende symptomen vertoont: roodheid, openbarstende puistjes, jeuk.

Andere ziektes van de bichon maltezer

Tandplak

Het is aanbevolen om de tanden van uw hond regelmatig te borstelen om te vermijden dat er zich tandplak en tandsteen vormt. Indien nodig kan uw dierenarts ook tandsteen verwijderen (deze interventie is gedekt door de dierenverzekering SantéVet).

Oogafwijkingen

De bichon maltezer kan getroffen worden door oogaandoeningen zoals  cataract (bij oudere honden of jongere dieren) of progressieve atrofie van de retina.

Gewrichtsaandoeningen

Luxatie van de knieschijf is een aandoening die soms bij de bichon maltezer opduikt. Wanneer de diagnose is gesteld, kan uw dierenarts een aangepaste chirurgische ingreep voorstellen.

Andere ziektes

Deze hond heeft het niet graag koud! Let erop om uw bichon maltezer in de winter niet te lang buiten te laten. Denk eraan om uw hond een jasje aan te trekken als hij naar buiten mag! Hij kan ook lijden aan een chronische gastro-enteritis.

Veterinaire onkosten voor een bichon maltezer

Hierna volgt een geraamd budget voor een hond die lijdt aan allergieën, eczeem, chronische gastro-enteritis of bij wie tandsteen moet worden verwijderd:

 

Aan deze verzorgingen toe te voegen: preventieve behandelingen (vaccinaties, wormbestrijdingsmiddelen...) en regelmatige verzorging (preventieve verwijdering van tandplak...).

 

Houdt u van kleine gezelschapshondjes met knuffelbeer-gehalte? Bekijk meer info over de bichon frisé, de Coton de Tuléar, de Shih Tzu en de Westie.

 

 

SantéVet,

laten we samen voor uw huisdier zorgen