Ragdoll

Een mooie colourpoint kat met halflange vacht en blauwe ogen… Zou dat geen Heilige Birmaan zijn? Wel, neen dus. Als we een reuzegrote kat met een witte kin voor ons hebben, dan is dat een Ragdoll. In het Engels betekent deze naam letterlijk “lappenpop”. 

ragdoll op grijze achtergrond
Ragdoll - 123rf

Identiteitskaart

Gewicht kater35 cm
Grootte kattin33 cm
Gewicht kater3 tot 10 kg
Gewicht kattin3 tot 8 kg
KleurKleurpatronen colourpoint, mitted, bi-colour of van; kleuren lila, crème en chocoladebruin
HaarlengteZijdezacht en halflang, weinig ondervacht
LeeftijdLevensverwachting van 12 tot 16 jaar
Vatbaarheid voor ziektenPKD (polycystic kidney disease), hartaandoeningen, zwaarlijvigheid, diabetes, aandoeningen van de urinewegen, tandsteen
Verzorging2 keer per week of meer borstelen

Herkomst van de Ragdoll

Ann Baker, een Amerikaanse kattenfokster, stond aan de wieg van dit nieuwe ras in de jaren 1960. De Ragdoll zou een kruising zijn van een Angora Pers en een Heilige Birmaan, of zelfs een kat van een onbekend ras.

Dit recente kattenras is in Amerika zeer populair. Ook in Spanje heeft het steeds meer bewonderaars, en in België behoort dit ras tot de populairste kattenrassen.

Karakter van de Ragdoll

De Ragdoll is een grote, indrukwekkende kat, die qua karakter zo zacht als een lammetje is. Haar persoonlijkheid leunt sterk bij de Birmaan aan: zeer rustigbedaardaanhankelijk tot zelfs plakkerig ! Het is een ideale kat voor kinderen

Ze is volgzaamgeduldig en discreet. Deze kat wordt graag gedragen en vertoont geen enkel teken van agressiviteit. Ze heeft een gouden karakter!

Opgelet: soms leest u wel fabelachtige verhalen over deze kat. Ze is bijvoorbeeld helemaal niet ongevoelig voor pijn...

Het ideale baasje voor een Ragdoll

De Ragdoll is echt aangewezen als dit uw eerste kat is. Maar haar bijzonder sociale aard vereist wel dat u aanwezig bent en haar regelmatig aait. Een jonge Ragdoll apprecieert gewoonlijk het gezelschap van een ander dier, hond of kat.

Het is een beetje een kat-hond, die makkelijk haar plaats in een gezin vindt.

Een Ragdoll in een appartement?

Hoewel dit een grote kat is, past zij zich aan alles aan. En vaak verkiest ze het comfort van een appartement boven de drukte buiten. Men kan zeggen dat dit een huiskat is. Ze houdt niet echt van een robbertje vechten met andere katers of op jacht gaan, dat laat ze over aan de straatkatten !

Welke activiteiten zijn voor een Ragdoll geschikt?

Als uw kat het houdt bij liefkozingen en dutjes doen als favoriete activiteiten, kunt u haar kattenspeeltjes voorstellen. U kunt haar ook stimuleren met een kattenboom, een speeltunnel of een krabpaal.

Lichamelijke kenmerken van de Ragdoll

De vacht van de Ragdoll

Haar vacht is zijdezachthalflang met weinig ondervacht. Volgens de normen van het ras streven de fokkers ernaar om specimens te verkrijgen met een kraag op een brede borst.

Net als de Siamees heeft deze kat een “point” vacht met gekleurde uiteinden, en soms met wit gelaarsde pootjes. De vacht kan meerdere patronen vertonen: colourpoint, mitted (gelaarsd), bi-colour en van. Alle kleuren worden aanvaard, ook lila, crème en chocoladebruin.

De grootte en het gewicht van de Ragdoll

Deze indrukwekkend grote kat kan tot 100 cm lang worden en weegt tot 10 kg! Ze heeft een krachtig, gespierd uiterlijk. 

Goed om weten: door haar volume groeit ze traag. Deze kat bereikt haar definitieve grootte als ze 2 jaar oud is. 

Het gezicht van de Ragdoll

Haar hoofd is driehoekig met eerder ronde oren en vooral… mooie,  blauwe amandelvormige ogen.

Verzorging van de Ragdoll

Verzorging van de vacht van de Ragdoll

De vacht van de Ragdoll is makkelijk te onderhouden, maar die moet wel regelmatig worden geborsteld. Als u 2 tot 3 keer per week borstelt, vermijdt u dat er knoopjes en haarballetjes ontstaan, die de kat kan inslikken wanneer ze zich schoonmaakt

Let op de aanwezigheid van tandsteen op de tanden en de hygiëne van haar oren en haar ogen. U kunt haar klauwen zelf bijknippen, of anders vraagt u dit aan uw dierenarts of aan een dierenverzorger.

De voeding van de Ragdoll

Deze kat gaat weinig naar buiten en verbruikt weinig energie. U let dus best op haar voeding, om te vermijden dat ze teveel in gewicht toeneemt en zo problemen in verband met zwaarlijvigheid krijgt.

Goed om weten: meerdere kleine, evenwichtige porties per dag zijn meer aangewezen dan één enkele maaltijd.

Premium kattenbrokken of mee eten wat de pot schaft? Vraag raad aan uw dierenarts om te weten hoe u best afwisselt.

Opgelet: laat altijd een kommetje gevuld met zuiver water ter beschikking, om het risico voor bepaalde aandoeningen van de urinewegen te verminderen.

Ziektes van de Ragdoll: aandoeningen van de urinewegen

De Ragdoll staat bekend om haar stevige lichaamsbouw, maar toch kan ze een aantal gezondheidsproblemen voor hebben. Dit kattenras kan lijden aan nierstenen of gewoon een ontsteking van de urinewegen.

Andere ziektes van de Ragdoll

PKD (polycystic kidney disease = cystenieren) bij de Ragdoll

Wanneer de diagnose van de dierenarts de aanwezigheid van cysten op de nieren bevestigt, kan dit evolueren naar een nierinsufficiëntie. Deze chronische pathologie vereist een verandering van het voedingsregime en een diepgaande behandeling.

Diabetes bij de Ragdoll

Net als bij de mens is deze pathologie een chronische hyperglykemie die verband houdt met een stoornis van het metabolisme van glucose.

Goed om weten: de dierenverzekering SantéVet dekt de veterinaire kosten voor behandeling van diabetes bij honden en katten volledig.

Hypertrofische cardiomyopathie of myocardiopathie (CMH) bij de Ragdoll

Deze erfelijke ziekte kan zich manifesteren via een hartinsufficiëntie. Dit kan men opsporen aan de hand van een DNA-test (genetische test). Een getroffen kat kan asymptomatisch zijn. Tijdens de raadpleging zoekt de dierenarts of er geruis aan het hart aanwezig is.

Tandsteen

Let op de tandhygiëne van uw kat! Op termijn bevorderen tandplak en tandsteen het opduiken van parodontale aandoeningen.

Goed om weten: tandsteen verwijderen wordt terugbetaald door de dierenverzekering van SantéVet.

Veterinaire onkosten voor een Ragdoll

Hierna volgt een raming van het budget om een kat te laten verzorgen die door de volgende aandoeningen getroffen is:

Goed om weten: deze tabel omvat geen preventieve zorgen, zoals vaccinaties (hondsdolheid, tyfus, snotziekte, leukose), enz...

 

Houdt u van katten met mooie blauwe ogen? Ontdek meer info over de Heilige Birmaan, de Siamees, de Turkse Angora, de British shorthair, de Pers en de Sphynx.