Maine Coon

Soms kan men de Maine Coon verwarren met de Noorse boskat, die oorspronkelijk uit Scandinavië stamt. Maar de Maine Coone is een Amerikaanse kat. 

Het is een robuuste kat, wiens voorouders zeer goed tegen extreme weersomstandigheden bestand waren. Deze grote, goedaardige kat behoort tot de kattenrassen waar Belgen dol op zijn!

Maine Coon kat in profiel
Maine Coon - 123rf

Identiteitskaart

Grootte kater100-120 cm
Grootte kattin100-120 cm
Gewicht kater6 tot 12 kg
Gewicht kattin4 tot 9 kg
Leeftijd13 tot 15 jaar
Kleuralle kleuren zijn toegestaan, ook de tabby (getijgerd), behalve chocoladebruin, lila, cinnamon en fawn
Haarlengtehalflang
Vatbaarheid voor ziektendiabetes, breuken, niergruis en nierstenen, hypertrofische cardiomyopathie bij katten, polycystosis renis, spinale amyotrofie, heupdysplasie
Verzorging1 keer per week borstelen

De herkomst van de Maine Coon

Over de Maine Coon doet een legende de ronde: dit ras zou het resultaat zijn van een kruising tussen een kat en een wasbeer (racoon in het Engels)! Maar eigenlijk zijn de voorouders van dit ras langharige Europese huiskatten die samen met hun baasjes naar Amerika geëmigreerd zijn (naar de staat Maine).
In de 19e eeuw wordt de Maine Coon tijdens kattententoonstellingen in de USA voorgesteld. Maar de Perzische kat stoot dit ras beetje bij beetje van zijn troon bij kattenliefhebbers. In België is het wachten tot de jaren 1980 om de eerste exemplaren van de Maine Coon te zien verschijnen. De Fédération Internationale Féline (FIFe) erkent dit ras vervolgens in 1982.

 

Karakter van de Maine Coon

De Maine Coon is een kat waarmee makkelijk te leven valt.In huis is hij rustig en zeer zachtaardig. Men zegt dat hij wars is van elke vorm van agressiviteit. Zijn imposante grootte volstaat ruim om iemand onder de indruk te brengen.
Het leven in zijn gezelschap verloopt vreedzaam. Hij is zeer aanhankelijk en heeft alleen oog voor zijn baasjes. Het is een kat die een beetje “plakkerig” is! Zijn enige gebrek: hij is meer geïnteresseerd in liefkozingen en dutjes doen dan in spelletjes of lichaamsbeweging! Een kattentoren met krabpaal houdt hem uren zoet.
Net als alle grote katten is hij later geslachtsrijp dan andere katten. Kortom: een grote baby!
Goed om weten: de Maine Coon is sociaal in de omgang. Hij aanvaardt vlot om in huis met andere dieren samen te leven.

 

Het ideale baasje voor een Maine Coon

De Maine Coon vereist geen ervaren baasje. Vroeger werd hij geapprecieerd voor zijn talent als verdelger van ongedierte, tegenwoordig wordt hij geapprecieerd als gezelschapsdier in gezinnen met kinderen.
Zowel in een appartement als in een huis heeft hij veel aandacht nodig. Maar hij kan ook geduldig wachten tot zijn baasjes terug thuis zijn. Zijn tevredenheid laat hij blijken door uitbundig gemiauw en spinnende geluidjes!
Goed om weten: men zegt dat de Maine Coon van water houdt! Het gebeurt dat u hem ziet spelen met de kraan van het aanrecht of de wastafel...

 

Lichamelijke kenmerken van de Maine Coon

De vacht van de Maine Coon

Het is een kat met een halflange, dichte pels. Zijn staart is met lange haren bedekt, en vormt een pluimstaart
Kenmerkend teken nr. 1: tussen de kussentjes van zijn grote poten zitten plukjes haar!


De grootte en het gewicht van de Maine Coone

Kenmerkend teken nr. 2: de Maine Coon is de grootste raskat (samen met de Savannah, om precies te zijn). Katers kunnen meer dan 10 kg wegen en 120 cm lang zijn! De Maine Coon is sterk gespierd en heeft een brede borstkas.


Het hoofd van de Maine Coon

Hij heeft een eerder matig grote, ronde kop met een vierkante snuit. Zijn ogen zijn lichtjes amandelvormig.
Kenmerkend teken nr. 3: zijn oren worden verlengd door haarpluimpjes, net als bij een lynx!


Wat is het verschil tussen een Maine Coone en een Noorse boskat?

Bij de Maine Coon is de ondervacht veel minder dicht dan bij zijn Noorse neef. De Maine Coon heeft dus een minder gevulde vacht. Zijn silhouet en zijn kop is ook minder vierkant en minder langgerekt dan bij de Noorse boskat.

 

Verzorging van de Maine Coon

Verzorging van de vacht van de Maine Coone

Goed nieuws: zijn ondervacht is niet erg dicht.Dit betekent dat zijn vacht makkelijk te verzorgen is, ondanks de lengte van de haren. Er vormen zich weinig haarknopen. Toch is het aanbevolen om regelmatig te borstelen.
Men moet letten op het opduiken van tandplak en tandsteen. Vraag indien nodig informatie om te weten of verwijdering van tandsteen nodig is.


De voeding van de Maine Coon

Het is een makkelijke kat die alles mag eten: vlees of vis, geïntegreerd met een volledige, evenwichtige portie kattenbrokjes (van goede kwaliteit). Vraag aan uw veearts wat de ideale portie is, aangepast aan de levenswijze van uw kat.

 

Ziektes van de Maine Coone: valpartijen met botbreuken

De Maine Coon is een sterke kat, maar hij kan toch gewond raken wanneer hij op jacht gaat of kan door een ander dier gebeten worden. Valpartijen kunnen vaak breuken aan de poot of een ander bot veroorzaken, die met het blote oog niet zichtbaar zijn.
Neem met SantéVet contact op als u dringend advies van een veearts wenst! U hebt 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 telefonische bijstand.

 

Andere ziektes van de Maine Coone

Diabetes bij de Maine Coone

Diabetes bij dieren lijkt op diabetes bij de mens: een chronische hyperglykemie die verband houdt met een stoornis in het metabolisme van de glucose. Soms houdt dit verband met een probleem van obesitas, met aandoeningen van de pancreas of andere pathologieën.
Goed om weten: SantéVet betaalt de behandeling van diabetes van uw kat terug!


Blaas- of niergruis en nierstenen bij de Maine Coon

Katten zijn vatbaar voor niergruis en andere ziektes van het urinestelsel. Het is belangrijk om altijd een kommetje gevuld met water beschikbaar te laten, zodat hij naar wens kan drinken.


Erfelijke ziektes bij de Maine Coon

Hypertrofische cardiomyopathie bij katten (hartaandoening die tot hartinsufficiëntie kan leiden) is een ziekte die dit kattenras kan treffen. Andere ziektes zijn polycystosis renis (cysten op de nieren), spinale amyotrofie (spinale spieratrofie die leidt tot spierzwakte) of heupdysplasie.

 

Veterinaire onkosten voor een Maine Coon

Dit is het geraamde budget om uw kat te verzorgen als die lijdt aan diabetes, niergruis en nierstenen, of als hij makkelijk botten breekt:
 

 

Goed om weten: aan deze tabel moet men preventieve zorgen toevoegen, zoals vaccinatie (hondsdolheid, tyfus, coryza, leukose), verwijderen van tandsteen, enz…

Een goede dierenverzekering is belangrijk!

Houdt u van Amerikaanse en Anglo-Saksische katten? Lees meer info over de American curl, de Scottish fold, de British Shortair en de Exotic shorthair.