Waarom België en de rest van de wereld dol is op de maine coon

Maine coons zijn een erg geliefd en populier kattenras zowel in Europa als in de Verenigde Staten.  Ze hebben dan ook een karakter dat het makkelijk maakt dol op ze te zijn en zijn erg mooi. Denkt u eraan een maine coon te adopteren? Lees hier alles over deze prachtige katten!

Maine Coon kat in profiel
Maine Coon - 123rf

Identiteitskaart

Grootte kater100-120 cm
Grootte kattin100-120 cm
Gewicht kater6 tot 12 kg
Gewicht kattin4 tot 9 kg
Leeftijd13 tot 15 jaar
Kleuralle kleuren zijn toegestaan, ook de tabby (getijgerd), behalve chocoladebruin, lila, cinnamon en fawn
Haarlengtehalflang
Vatbaarheid voor ziektendiabetes, breuken, niergruis en nierstenen, hypertrofische cardiomyopathie bij katten, polycystosis renis, spinale amyotrofie, heupdysplasie
Verzorging1 keer per week borstelen

De geschiedenis van deze grote kat

De maine coon is een Amerikaanse kat, die veel lijkt op de Noorse boskat. Zijn voorouders zijn Europese, langharige huiskatten die met hun baasjes naar de staat Maine, Verenigde Staten zijn geëmigreerd, waar de winters streng zijn. De maine coon met zijn dikke vacht is tegen extreme weersomstandigheden bestand, hij werd in beginsel gebruikt als boerderijkat. 

Er is in 1861 voor het eerst over een maine coon geschreven, deze eerste bekende maine coon heette Captain Jenks. Het verhaal gaat dat de maine coon afstamt van de wasbeer (raccoon), dit is echter technisch onnmogelijk.

In België verschijnen de eerste Maine Coons in 1980, ze worden erkend als ras in 1982 door de Fédération Internationale Féline (FIFe).

Lichamelijke kenmerken van de Maine Coon

De maine coon staat bekend om zijn schitterende, halflange en dichte vacht en zijn pluimstaart. Het is de grootste raskat (samen met de Savannah), hij kan meer dan 10 kg wegen (gemiddeld 5 à 8 kilo) en 1m20 lang zijn! Maar de maine coon is niet dik, hij is gespierd en heeft een brede borstkas.  Zijn kop is van gemiddelde grootte: een ronde kop met een vierkante snuit. Hij heeft amandelvormige ogen. 

Leuke weetjes over het uiterlijk van de maine coon:

  • Er zitten plukjes haar tussen de kussentjes van zijn poten!
  • net als bij een lynx worden zijn oren verlengd door haarpluimpjes!

De maine coon wordt gemiddeld 10 à 12 jaar oud. 

De kleuren van de maine coon zijn alle kleuren tabby (behalve bruin), wit, crème, ginger (rood), grijs/blauw, schildpad en calico (meerdere gekleurde vlekken op een witte ondergrond).

HIs de maine coon geschikt voor u? 

Om een maine coon te verzorgen hoeft u geen ervaren kattenverzorger te zijn. Vroeger leefde hij op de boerderij om ongedierte te verjagen, vandaag de dag is deze kat vooral een gezelschapsdier voor het gezin, inclusief kinderen. 

Hij kan in een appartement of een huis leven, binnen of ook buiten. Let in dat laatste geval goed op hem, maine coons worden regelmatig gestolen. Hij houdt van aandacht, maar kan ook goed alleen zijn. Als hij blij en tevreden is miauwt de maine coon uitbundig en spint hij hard. 

De maine coon is groot en sterk, zorg dat hij de ruimte heeft om te bewegen en te spelen! Zet geen breekbare spullen in die ruimte... maar wel speelgoed speciaal voor hem, dat heeft hij nodig voor noodzakelijke beweging en stimulatie. 

De maine coon is van nature niet agressief en juist vriendelijk en liefhebbend. Dit maakt hem zo geliefd voor gezinnen met kinderen. 

De langharige kat is dol op water. Wees niet verbaasd als hij met water uit de kraan speelt!

Het karakter van de maine coon

De maine coon is rustig en zachtaardig, heel makkelijk om mee te leven. Er zit geen agressief haartje op zijn kop, hij past dan ook goed in gezelschap, ook met andere dieren. Het leuke voor zijn baasjes is dat de kat zeer aanhankelijk is, zelfs een beetje te! Knuffelen verkiest hij boven sport en spel, geef de maine coon om hem plezier te doen een krabpaal, het liefst een toren waar hij in kan klimmen

Net als alle grote katten is hij is later geslachtsrijp dan andere katten. Kortom: het is een grote baby! Ze miauwen met een verrassend lief, zacht stemmetje. 

De maine coon is niet alleen lief en knuffelig. Ze zijn ook heel erg inventief nieuwsgierig. Het (voor u) saaiste voorwerp kan voor de kat enorm interessant zijn, hij maakt van het evenvoudigste voorwerp een speeltje waar hij een tijdje zoet mee is. 

Met zijn nieuwsgierigheid moet u oppassen, de maine coon gaat maar wat graag op pad (buiten) zodra hij daar de kans toe ziet. 

De verzorging van de grote, langharige kat

De vacht van de maine coon is vrij eenvoudig te verzorgen, hij heeft geen erg dichte ondervacht en het haar knoopt niet erg. Er wordt wel aanbevolen hem regelmatig te borstelen. Vooral in de zomer veliezen ze veel haar, sommige maine coons het hele jaar door, borstelen is dan de ideale oplossing om niet overal kattenharen te vinden. Let op! Net als andere katten, vinden maine coons het niet per sé prettig door hun mensen geborsteld te worden. Laat uw kat hier van jongs af aan wennen! Enkele tips voor het borstelen:

  • Gebruik een borstel met zachte haren om uw maine coon te borstelen
  • Borstel de kat regelmatig, zo voorkomt u klitten in zijn mooie dikke vacht
  • Eén keer per maand in bad is perfect voor de vacht. Maak van dat moment gebruik om de vacht rond de pootjes te knippen, deze kan hem in de weg zitten. Let wel, de vacht van de maine coon is waterdicht, u moet dus goed door de vacht heengaan bij het uitspoelen.

Voorkomende aandoeningen van de maine coon

Raskatten staan erom bekend vaker ziek te zijn dan straatkatten, maar bij de maine coon valt dit reuze mee, het is een gezonde kat. 

Vanwege hun grootte zijn ze echter vatbaar voor heupdysplasie (hij zal dan minder actief en stijver zijn) en hypertrofische cardiomyopathie (HCM, een afwijkende hartspier die leidt tot hartfalen). Dit laatste is een erfelijke aandoening. 

De maine coon kan ook diabetes hebben, een chronische hyperglycemie. Soms houdt dit verband met een probleem van obesitas, met aandoeningen van de pancreas of andere aandoeningen.
Goed om weten: Santévet betaalt de behandeling van diabetes van uw kat terug! Lees hier meer over diabetes bij de kat.

Het is voor alle katten noodzakelijk, zo ook voor de maine coon, te allen tijde water voor hem te hebben staan, want katten zijn vatbaar voor niergruis en andere ziektes van het urinestelsel. Een kat moet altijd kunnen drinken.

Let tenslotte op spinale spieratrofie. Dit is niet levensbedreigend, maar het kan zwakte in de spieren veroorzaken die behandeld moet worden. De symptomen treden op als de kat 3-4 maanden oud is.

Een goede fokker test op dergelijke (erfelijke) aandoeningen. 

Vaardigheden van de maine coon

Maine coons zijn slimme dieren, je kunt ze goed dingen leren, voor in huis of bij kattenshows. Ze pikken gewoontes en routines snel op, als u elke dag op hetzelfde tijdstip thuiskomt, zult u voortaan ook echt om die tijd verwacht worden! De maine coon is een uitstekende jager. Geen enkele muis is veilig voor deze kat. Ze hebben een drang om te jagen. U kunt hiervoor speeltjes als balletjes of nepmuisjes van stof aan de kat geven, zo blijft uw maine coon getraind in jagen. 

De maine coon kan net zo goed klimmen als welke kat dan ook, maar doet dit niet zo graag, deze kat blijft liever op de grond, dat is zijn jachtgebied. Tot slot is de maine coon slim en leergierig, Hij leert graag trucjes, geef de maine coon bijvoorbeeld puzzelspeelgoed (voor katten!) om zijn hersens te trainen. Deze katten genieten meestal ook op volwassen leeftijd van leuke kattenspulletjes, net zoals kittens, en kunnen net als kittens gek uit de hoek komen.

Leuk om te weten! U kunt uw maine coon net als een leren te apporteren! Omdat deze kat heel intelligent is kunt u hem dat aanleren, als ook andere kunstjes.

De maine coon miauwt ook meer of vaker dan de gemiddelde kat. Hij wil u hier soms echt iets mee vertellen. Zo miauwt hij als hij zich verveelt, als hij aandacht nodig heeft, of wil hebben, als hij honger heeft of als ze hij u niet kan zien zien. Let op, hij miauwt ook regelmatig om niks. 

Geïnteresseerd in raskatten? Lees dan ook ons artikel over de Ragdoll

Waar kunt u een maine coon kopen?

Zoals alle raskatten en -honden koop je het maine coon kitten bij een fokker. Het is natuurlijk van het grootste belang dat deze fokker betrouwbaar is. U kune bijvoorbeeld via de rasvereniging van de maine coon een fokker vinden die bij die vereniging is aangesloten. Een rasvereniging heeft over het algemeen een lijst met fokker dier aan bepaalde eisen voldoen. Bovendien moeten, die fokkers zich houden aan regels en richtlijnen van de vereniging. Zo weet u dat u een gezonde en goed verzorgde Maine Coon koopt. Als u online een fokker zoekt en vindt, lees dan de recensies! 

Neem vervolgens contact op met de fokker die u via de vereniging of online gevonden heeft e,n stel hem vragen over de gezondheid van de katten, de verzorging en de omstandigheden waarin de katten worden gehouden. Een goede fokker heeft antwoorden en geeft je de nodige informatie. Breng de fokkerij een bezoekje, om de leefomstandigheden zelf te zien en om kennis te maken met uw toekomstige kitten.

Verzeker uw maine coon 

Een goede verzorging van uw mooie maine coon is belangrijk. Daar hoort de dierenarts bij, voor inentingen, sterilisatie van de kat en helaas soms voor ziektes. Denk daarom aan een dierenverzekering bij Santévet!

Dit is het geraamde budget om uw kat te verzorgen als die lijdt aan diabetes, niergruis en nierstenen, of als hij makkelijk botten breekt:

 

Goed om weten: aan deze tabel moet men preventieve zorgen toevoegen, zoals vaccinatie (hondsdolheid, tyfus, coryza, leukose), verwijderen van tandsteen, enz…

Een goede dierenverzekering is belangrijk!