Diabetes bij katten

Ongeveer 1% van de katten in België lijdt aan diabetes. Er zouden zo’n 3,6 à 4,5 miljoen katten in België rondlopen. Dat betekent dat grosso modo 400.000 katten in België suikerziekte heeft. Dat is een niet te verwaarlozen aantal. Wat is diabetes bij katten eigenlijk? Wat zijn de symptomen waardoor u kan herkennen dat uw kat wel eens aan suikerziekte zou kunnen lijden? De ziekte is maar in een heel klein aantal gevallen te genezen. Er zijn wel behandelingen die maken dat uw kat een fijn en bijna heel gewoon leven kan leiden, want katten kunnen meestal prima leven met suikerziekte, maar hebben wel extra verzorging nodig.

Diabetes bij katten
Diabetes bij katten - Shutterstock

Wat is diabetes bij katten?

Diabetes is een aandoening van de suikerregulatie, waarbij de kat altijd te veel glucose (suiker) in het bloed heeft. Dit geldt ook voor de mens, de hond ... Deze ziekte staat ook wel bekend als hyperglykemie. Dit hoge suikergehalte ontstaat door een tekort aan insuline. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt in de alvleesklier. Als er om welke reden dan ook te weinig insuline wordt aangemaakt, dan blijft er te veel glucose in het bloed. 

Als het glucosegehalte in het bloed boven een bepaalde grens blijft, spreken we van diabetes of suikerziekte.

Wat is de oorzaak van diabetes bij katten? 

Suikerziekte komt vrij veel voor bij katten. De ziekte komt vaker voor bij katers dan bij poezen, en vooral op middelbare of oudere leeftijd. Bij jonge katers komt het vooral voor bij gecastreerde katers.  Katten kunnen op elke leeftijd suikerziekte ontwikkelen, maar in de meeste gevallen komt het voor bij katten die ouder dan 6 jaar zijn. 

Obesitas is één van de meest voorkomende oorzaken van suikerziekte, en overgewicht kan invloed hebben op het insulinehormoon, net zoals te weinig beweging of inactiviteit. Chronische stress kan de stofwisseling van een kat verstoren en een rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes.

Bepaalde ziektes kunnen ook de aanmaak van insuline in het lichaam ontregelen, zoals de ziekte van Cushing (hyperadrenocorticisme, een storing in de hormoonhuishouding) of acromegalie (het lichaam produceert dan te veel groeihormoon). 

Verder hebben sommige katten genetische aanleg voor diabetes. Bepaalde rassen zoals Burmezen, Abessijnen en Siamezen lijken meer aanleg te hebben voor het ontwikkelen van de ziekte.

Diabetes bij katten ©Shutterstock

Hoe kan u diabetes bij uw kat herkennen?

Diabetes is te behandelen, het is dus belangrijk om de symptomen te herkennen zodat u de kat kan helpen. Veelvoorkomende symptomen van hyperglykemie zijn:

  • Toegenomen dorst – de kat drinkt veel meer dan anders
  • Toegenomen honger – de kat eet heel veel
  • Toename van de hoeveelheid geproduceerde urine – de kat plast vaak en/of veel – met gevaar voor uitdroging
  • De urine van de kat is plakkerig – dit komt door het teveel aan suiker in de urine
  • De kat vermagert (en dit ondanks het vele eten)
  • De vacht van de kat wordt dunner en doffer, ziet er slecht uit – de vacht kan ook zoet gaan ruiken

Als u een van deze symptomen opmerkt, aarzel dan niet om met uw dierenarts te praten. Een snelle behandeling met de juiste medicatie kan ernstigere problemen voorkomen en het lijden van het dier verlichten.

Er kunnen eveneens ernstige symptomen optreden: verlies van eetlust, uitdroging, abnormale en trage ademhaling, braken, coma, etc. De kat bevindt zich dan in een diabetische ketoacidosecrisis (diabetische crisis).

Een diabetische crisis kan de volgende symptomen hebben:

  • Braken
  • Diarree
  • Verdwijnen van eetlust
  • Uitdroging
  • Ineenzakken
  • Coma

Bij deze symptomen moet de kat zo snel mogelijk naar de dierenarts. Ketoacidose is zeer snel dodelijk. 

Een hond kan ook aan diabetes leidenHier leest u meer over diabetes bij honden.

Is uw kat al op leeftijd. Lees dan ook ons artikel over katten met artrose.

Diabetes bij katten ©Shutterstock

Hoe stelt de dierenarts de diagnose diabetes?

Als er een reden is om te denken dat uw kat suikerziekte heeft, zal de dierenarts een bloed- en urineonderzoek doen. Blijkt er veel glucose in de urine te zitten, dan wordt de stof fructosamine in het bloed gemeten. Deze stof laat zien of het een tijdelijke verhoging is, of dat uw kat hier al langer last van heeft. Eén bloedmonster is te weinig voor het stellen van een goede diagnose, want katten kunnen ook verhoogde suikerwaardes krijgen door stress.

Afhankelijk van elk individueel geval kunnen andere onderzoeken nodig zijn: echografie van de buik (en alvleesklier), andere bloedtesten, enz. Als de diagnose positief is, zal uw dierenarts een behandelplan opstellen.

Hoe verloopt de behandeling van diabetes bij katten? 

De behandeling van diabetes bij katten bestaat uit zowel een dieet als medicatie.

Het dieet (huishoudelijk of industrieel) is essentieel. Het doel is om schommelingen in de bloedsuikerspiegel na de maaltijd te beperken, de kat op een normaal gewicht te houden en het risico op diabetische complicaties te beperken. De inname van koolhydraten moet worden gecontroleerd en de energie-inname moet worden aangepast aan de toestand van de kat. Katten met obesitas moeten afvallen, maar niet te snel, terwijl magere diabetici juist moeten aankomen.

De medische behandeling van suikerziekte bij katten bestaat uit het toedienen van insuline door middel van injecties. Twee keer per dag (met een interval van 12 uur) moet u een injectie onder de huid geven, meestal voor de rest van zijn leven. Uw dierenarts legt u uit hoe dit moet. Eerst moet de juiste dosering van de insuline worden gevonden, daarom zijn er regelmatig controles nodig. Wanneer de juiste dosering is gevonden en uw kat het duidelijk beter maakt is er om de zes maanden een controle.

Kan uw kat een kwalitatief leven leiden? Wat is de levensverwachting?

Een kat met diabetes heeft bij een goede behandeling en verzorging een fijn leven met een normale levensverwachting. Hoe oud wordt een kat eigenlijk? Lees daar meer over in dit artikel.

Welke kosten mag u verwachten als uw kat suikerziekte heeft?

De kosten voor de behandeling van diabetes bij katten hangen af van de diagnose, hoe snel de juiste dosering insuline gevonden is en de hoeveelheid insuline die geïnjecteerd moet worden. Gemiddeld kosten insuline-injecties en voeding, diagnostische tests en vervolgconsulten niet meegerekend, ongeveer € 100 tot € 150 per maand.

De verzekering bij Santévet dekt de kosten van de dierenartsbezoeken en de medicatie, als deze is afgesloten voordat de diagnose van diabetes bekend is. U kan daarom best zo vroeg mogelijk een  kattenverzekering afsluiten!

Over de auteur

Team Santévet