Soorten wormbesmettingen bij katten
De meest voorkomende wormen bij katten zijn spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarnaast kennen we hart- en longwormen. Van haak- en lintwormen heeft de kat op zich weinig hinder, maar spoelwormen kunnen het lichaam volledig uitputten. Vooral bij jonge kittens en oudere katten kan de spoelworm flink huishouden. Zo erg dat er hele pakketten wormen, door middel van braken en diarree, naar buiten komen.
Het is vaak moeilijk visueel te constateren of een kat wel of geen wormen heeft. Soms zijn er stukjes lintworm zichtbaar rond de anus van de kat, maar ook wanneer deze niet aanwezig zijn, kunnen er in het darmkanaal wormen leven. Met eitjes van de spoelworm is het een ander verhaal. Deze zijn met het blote oog niet waarneembaar.
Besmetting met spoelworm, wetenschappelijke naam toxocara cati, vindt bij de kat plaats via vlooien en zelf gevangen prooidieren, zoals knaagdieren en vogels. Spoelwormen komen het meest veelvuldig voor bij de kat. Kittens krijgen ze via de moedermelk al binnen. Vandaar dat het zo belangrijk is om op de juiste momenten te ontwormen, in de derde, vijfde en zevende levensweek van kittens.
'Spoelworm' is een verzamelnaam voor meerdere soorten rondwormen die in het darmkanaal van zoogdieren voorkomen. Darmparasieten zijn niet alleen onsmakelijk en schadelijk voor de gezondheid, maar ze geven tijdens hun migratie als nematode, dat is een worm in larvaal stadium, klachten als misselijkheid, diarree, koorts, hoesten en zelfs netelroos. Volwassen wormen kunnen daarnaast behoorlijke schade aan de darmwand, galwegen en lever toebrengen.
Nematoden dringen niet allemaal bij de kat via de orale weg het kattenlichaam binnen. De larva migrans van mijnwormen, bijvoorbeeld, vindt plaats via de huid. Larven werken zich al kronkelend door de huid naar het darmkanaal. Dit geeft een jeukend branderig gevoel en kan gepaard gaan met een donkere huidverkleuring. De volwassen wormen leven in het darmkanaal en geven hun eitjes met de ontlasting van de kat mee.
Wanneer u uw kat niet ontwormt
Wanneer u een kat niet ontwormt, kan dat voor allerhande problemen en ongemak zorgen, zowel voor uw harige viervoeter als voor u en uw familie. Wanneer een kitten niet wordt ontwormd, en heel volwassen wormen in de darmen krijgt, kan het een darmafsluiting of darmobstructie krijgen. Daardoor worden ze erg moe, verandert hun gedrag (ze worden bijvoorbeeld agressief), miauwen ze vaker of kan er slijm of bloed in de ontlasting zitten. De longworm veroorzaakt daarnaast vaak hoesten bij uw kat, de hartvorm kan zelfs hartfalen veroorzaken. In de ergste gevallen en wanneer u dit niet behandelt, kan uw huisdier hieraan overlijden.
Bovendien bevat de moedermelk van elke kat spoelwormlarven. Dat betekent dat elke kitten zijn of haar leven als begint met dit soort wormen en u dus de gezondheid van uw huisdier hypothekeert wanneer u niet gaat ontwormen.
Weet ook dat mensen, ook al heeft de kat geen duidelijke symptomen van een wormbesmetting, ook kunnen worden besmet met spoelwormen of lintwormen van een kat. En dat kan erg onaangenaam en gevaarlijk zijn voor mensen met een lagere weerstand zoals ouderen, zwangere vrouwen en chronisch zieken. Zij kunnen zo ernstige complicaties ontwikkelen. Verder in dit artikel geven we u meer details.
Kans op besmettingen van wormen bij de kat beperken
Doordat sommige parasieten zich permanent in het kattenlichaam bevinden en al met de moedermelk aan de kitten worden meegegeven, zijn wormbesmettingen niet te voorkomen. Wel kan, met ontwormen van de kat, voorkomen worden dat het dier ziek wordt en mensen en andere katten besmet. Het advies van dierenartsen luidt dan ook om volwassen katten vier keer per jaar te ontwormen.
Naast periodiek ontwormen, zijn er ook maatregelen die de kans op wormenbesmetting bij de kat verkleinen. Dat zijn:
- regelmatig de kattenbak met kokend water en sop schoonmaken;
- de kat vlooienvrij houden;
- de kat geen rauw vlees of slachtafval geven;
- voorkomen dat het dier zich tegoed doet aan knaagdieren en vogeltjes;
- de meest favoriete ligplaatsen van de kat schoonhouden.
Hoe lang kunnen wormen overleven buiten het lichaam van de kat?
Wormen leggen eitjes, en soms zijn dat er zelfs 200.000 per dag! Deze kunnen jarenlang in de omgeving blijven liggen en blijven maanden tot jaren besmettelijk. De wormeitjes kleven ook nog aan de vacht of de poten van uw huisdier. Zo besmetten ze zichzelf telkens opnieuw wanneer ze zich schoonlikken. Zelfs huiskatten die amper buiten komen, kunnen zo een infectie krijgen, omdat de eitjes vaak via bijvoorbeeld schoenzolen kunnen overleven en zo worden binnengebracht in huis.
Wormen bij de kat: gevolgen voor de mens
Zoals we al aangaven, kunnen sommige parasieten van honden en katten de overstap naar de mens maken. Sommige parasieten van honden en katten hebben weinig moeite om de overstap naar de mens te maken. Ze gedijen in elk gastheerlichaam dat dezelfde omstandigheden biedt. Wormeneitjes zijn microscopisch klein. Ze bevinden zich op de vacht en in het speeksel van onze huisdieren. Ook van plaatsen waar het dier zich ontlast, zoals het grasveld, een zandbak of de kattenbak, kunnen we een besmetting oplopen.
Niet alle kattenwormen overleven ook in een mensenlichaam. De dierenmijnworm, bijvoorbeeld, gaat tijdens zijn larva migrans-stadium, in de mensenhuid, al dood. Spoelwormen van de kat, waaronder de Toxocara cati, kunnen in ons maag- endarmstelsel echter prima overleven. Meestal merken we niet eens dat we besmet zijn en verlaten de parasieten ons lichaam met de ontlasting.
Vooral bij jonge kinderen die nog niet zoveel weerstand hebben, kunnen wormen vervelende klachten geven. Dit varieert van jeuk aan de anus of algehele malaise tot buikpijn en hoest. Het beste is er alert op te zijn dat kleine kinderen, als ze in open zandbakken spelen, altijd eerst de handjes wassen voordat ze iets eten of drinken.
Wat te doen bij een wormenbesmetting?
Voor alle mensen die contact hebben met dieren bestaat de kans op een wormeninfectie. Dat is helemaal niet raar. Zelfs als jouw kat nooit buiten komt, is dat zomaar mogelijk. Bij de constatering van wormen schrijft de Dierenarts een wormdodend middel voor. Afhankelijk van het soort darmparasiet moet de kuur na tien dagen of enkele weken herhaald worden. In de formules van Santévet kunnen deze kosten terugbetaald worden met het preventiepakket.
De kat wormenvrij houden
De echte kattenliefhebber weet hoe belangrijk het is dat kittens hun eerste ontwormingskuur op de voorgeschreven tijdstippen krijgen. Een serieuze wormbesmetting vermindert de weerstand van de baby kat. Hierdoor komt het dier op een niet meer in te halen achterstand in de ontwikkeling.
Wormenkuren kunnen niet op voorhand gegeven worden. Een wormenbehandeling heeft alleen nut wanneer er zichtbaar wormen in de ontlasting of het braaksel van de kat aanwezig zijn, of er door andere verschijnselen het vermoeden rijst dat de kat wormen heeft. Zo kan het dier door darmparasieten plotseling vermageren of een doffe vacht krijgen, en kan er jeuk optreden rond de anus van de kat.
Wormenbehandeling katten
Om de besmetting van wormen bij katten onder controle te houden, is het belangrijk dat:
- kittens in de derde, vijfde en zevende week hun eerste ontwormingskuren krijgen;
- volwassen katten vier keer per jaar behandeld worden tegen (darm)parasieten, of als het binnenkatten betreft die geen prooidieren eten, een of twee keer per jaar.
Katten besmetten niet alleen elkaar, ook als de kat vlooien heeft, krijgt hij vroeg of laat wormen. Vlooienbestrijding is daarom eveneens een belangrijk punt in de behandeling van wormen bij de kat.
Het beste ontwormingsmiddel voor katten
U gebruikt het best een ontwormingsmiddel dat een breed spectrum aan wormen efficiënt bestrijdt, dus een remedie die zowel spoelwormen, haakwormen, lintwormen en hartwormen aanpakt. Wie nog breder wil gaan, kiest best voor een middel dat ook de oogworm, longworm en vossenlintworm bestrijdt. Dit geeft u aan uw kat in de vorm van tabletjes. Vaak hebben deze tabletjes een aangename smaak voor uw huisdier, zoals rund, kip of vis. Uw kat zal deze snoepjes graag lusten, waardoor het toedienen kinderspel wordt. Het is wel belangrijk dat u de dosis aanpast aan het gewicht van uw kat. Vaak heeft een ontwormingsmiddel weinig tot geen bijwerkingen, en staat dit garant voor een doeltreffende, veilige en gebruiksvriendelijke aanpak van wormen bij uw kat.
En wat kost het?
Een ontwormingskuur voor katten hoeft helemaal niet duur te zijn. Wanneer u dit bij een dierenarts laat uitvoeren, moet u wel rekenen op zo’n 100 tot 150 euro per jaar. U kunt dit ook zelf doen door de producten zelf aan te kopen en toe te dienen, wat de prijs flink terugschroeft. Het is beter deze investering op geregelde tijdstippen te doen, dan daarna forse facturen van de dierenarts te betalen voor complicaties, of erger nog, zelf ziek te worden en een hoge ziekenhuis- of artsenfactuur voorgeschoteld te krijgen. Een ontwormingskuur is dus de beste oplossing om zowel uw huisdier, als uw naasten en uzelf gezond te houden!
De kosten voor ontworming van uw kat wordt gedekt in alle formules van Santévet. Daarnaast vergoed Santévet ook kosten voor ongelukken en ziekten. Kijk snel welke formule voor uw kat de beste is.
Als u een kat heeft, wil u die natuurlijk zo lang mogelijk bij u houden, en liefst in goede gezondheid. U moet uw kat daarom zeker ontwormen. De website van Santévet staat boordevol tips en weetjes over zowel honden als katten. Richt uw huis en tuin zo in dat er geen gevaren voor de kat zijn. Lees hier bijvoorbeeld meer over giftige planten voor katten, of lees meer over waarom en wanneer u uw kat moet laten steriliseren, buiten het feit dat het sowieso verplicht is in België. U vindt een schat aan informatie op onze website over gangbare ziektes bij katten, of tips voor als u uw kat mee op reis wilt nemen.
Dus:
Een kat kan spoel-, haak-, lint-, hart- en longwormen oplopen. De spoelwormen kunnen het lichaam van de kat uitputten. Ze komen voor in het darmkanaal en kunnen misselijkheid, diarree, koorts, hoesten en zelfs netelroos veroorzaken bij katten. Ook kunnen wormen, wanneer deze volwassen zijn, schade toebrengen aan darmwand, galwegen en lever. De longworm veroorzaakt hoesten en kan zelfs hartfalen veroorzaken. In de ergste gevallen en wanneer u dit niet behandelt, kan uw huisdier hieraan overlijden. Als kattenliefhebber wil u niet dat dit uw kat treft. Het is daarom belangrijk dat kittens hun eerste ontwormingskuren krijgen in de 3e, 5e en 7e week van hun leven. Als een kat toch wormen heeft, of het vermoeden bestaat, bijvoorbeeld omdat hij vermagert of een doffe vacht krijgt, dan kan de kat een behandeling tegen wormen krijgen. Geef een volwassen kat vier keer per jaar (twee keer voor een kat die niet naar buiten gaat) een ontwormingsmiddel om problemen te voorkomen!