Astma bij katten: alles wat u moet weten

Astma is een ernstige ademhalingsziekte die katten op dezelfde manier kan treffen als mensen. Het is een ontsteking van de luchtwegen die hoesten en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakt. Als de diagnose eenmaal is gesteld, is meestal een levenslange behandeling nodig. Wij geven hier meer informatie over deze aandoening.

Astma
Astma bij de katten - Shutterstock

Wat is astma bij katten?

Astma bij katten is een chronische (d.w.z. langdurige) ontsteking van de luchtwegen (bronchiën, longen).

Het is een veel voorkomende ziekte bij katten, vooral bij katten die binnenshuis leven. De ziekte treedt meestal op bij volwassen dieren, tussen 2 en 8 jaar oud, maar kan katten van elke leeftijd treffen.

Er wordt aangenomen dat astma wordt veroorzaakt door een allergische reactie op allergenen in huis (huisstofmijt, pollen, kattenbakvulling enz.).

Hoe weet ik of mijn kat astma heeft en wat zijn de symptomen van een aanval?

Astma bij katten is het gevolg van een chronische ontsteking van de luchtwegen die bronchiale obstructie en bronchospasme veroorzaakt, d.w.z. de samentrekking van de bronchiale spieren, wat soms kan leiden tot bronchiale obstructie, vooral als dit gepaard gaat met een hoge slijmproductie.

Dit veroorzaakt schade aan de luchtwegen, wat bij het dier resulteert in symptomen zoals:

  • Droge hoest;
  • Piepende ademhaling;
  • Moeilijke ademhaling;
  • Problemen met ademhalen;
  • Een aanval door ademhalingsmoeilijkheden: de kat lijkt te stikken en ademt snel, met open mond.
astma bij de katten
Astma bij katten (© Shutterstock)

Hoe behandelt u een kat met astma?

Aanvallen onder controle houden

Astma-aanvallen die ademnood veroorzaken, kunnen zich op dezelfde manier voordoen als bij mensen.

Als uw astmatische huisdier ademhalingsnood vertoont (snelle ademhaling, open mond), moet u in de eerste plaats zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen om een diagnose te stellen en een passende behandeling voor te schrijven.

Bij een astma-aanval thuis moet snel een bronchiale dilatator worden toegediend door inhalatie, zonder de kat daarbij stress te bezorgen, om de bronchiale kramp te verlichten en weer een normale ademhaling mogelijk te maken. Het meest gebruikte noodmedicijn is salbutamol (Ventolin ND), dat met een pufje in de mond wordt toegediend. Als de symptomen niet afnemen, moet u dringend een dierenarts raadplegen, want deze aanvallen kunnen dodelijk zijn.

Behandeling op lange termijn

Een behandeling op lange termijn is nodig om de ontsteking van de luchtwegen te verminderen en zo de frequentie en intensiteit van de astma-aanvallen te verminderen.

  • Steroïde ontstekingsremmers: Corticosteroïden kunnen in de vorm van een tablet of via een inhalatiekamer worden toegediend. Het voordeel van de inhalatiemethode is dat de stof zich beter verspreidt in de luchtwegen en dat er minder bijwerkingen zijn. De meeste astmatische katten hebben regelmatig een ontstekingsremmende behandeling nodig. De volgende tips kunnen u helpen bij het toedienen van medicijnen aan uw kat.
  • De leefomgeving van de kat: identificeer, indien mogelijk, de stof die de aanvallen uitlokt en elimineer deze. Verlucht vochtige kamers, stofzuig regelmatig met een stofmijtfilter, beperk stofbronnen, vermijd het gebruik van parfum/wierook/sprays/geurverspreiders en vooraltabak.

Om de doeltreffendheid van de behandeling te beoordelen, is het belangrijk om follow-up-bezoeken bij uw dierenarts in te plannen om zo de algemene gezondheid van uw kat en de frequentie van de aanvallen te bespreken. Verder kunnen er andere onderzoeken zoals een auscultatie van de longen en eventueel andere onderzoeken (zoals longfoto's) worden uitgevoerd om de ernst van de ontsteking en de evolutie ervan in de tijd te beoordelen.

Astma bij de katten
Astma bij katten (© Shutterstock)

Wat is de levensverwachting van een kat met astma?

Helaas is astma bij katten moeilijk te genezen. Het is een levenslange ziekte die een langdurende behandeling vereist.

Katten die last hebben van astma-aanvallen kunnen hieraan ook sterven. U moet daarom altijd de door uw dierenarts voorgeschreven noodmedicatie bij u hebben.

Astma bij katten is dus een ernstige aandoening van de luchtwegen. Deze aandoening vereist vaak een levenslange behandeling en regelmatige follow-up-bezoeken aan de dierenarts. Katten met astma die goed behandeld worden kunnen even oud worden als andere katten.

Over de auteur

Team Santévet