Mijn kat heeft astma, wat nu?

Astma treft ongeveer 1 à 5% van de katten. Maar hoe herken je astma bij katten? Wat zijn de symptomen?  En hoe help je je kat als hij astma blijkt te hebben? Santévet zet het voor jou op een rijtje!

Mijn kat is astmatisch, wat moet ik doen?
Mijn kat heeft astma, wat nu? - Shutterstock

Wat is astma bij katten precies?

Mei 4 Astma bij katten (© Shutterstock)

Astma is een ziekte van de onderste luchtwegen van de longen. Astma bij katten wordt veroorzaakt door een allergische reactie op ingeademde allergenen. 

Allergenen zijn de deeltjes die het immuunsysteem van de kat stimuleren. Wanneer de kat het allergeen voor het eerst inademt, maakt zijn lichaam antistoffen aan tegen dat bepaalde allergeen. Als de kat op een later tijdstip datzelfde allergeen weer inademt, komt er een proces op gang dat zorgt dat immuunstoffen naar de luchtwegen gaan en worden er stoffen aangemaakt die ontstekingen bevorderen. Dit heeft als gevolg dat er zwellingen en irritaties ontstaan in de luchtwegen en dat deze gaan vernauwen. De diameter van de luchtwegen wordt kleiner en er ontstaat slijm in de luchtwegen, wat maakt dat de kat moeilijk kan ademhalen. 

Wanneer ontwikkelt een kat astma?

De gemiddelde leeftijd waarop een kat de diagnose van astma krijgt is 4 à 5 jaar. Zowel katers als katinnen kunnen astma ontwikkelen. De ziekte is niet gebonden aan bepaalde rassen, alhoewel studies erop lijken te wijzen dat de Siamees meer vatbaar is. 

Wat zijn de symptomen van een astma-aanval bij een kat? 

De symptomen van astma zijn ademhalingsmoeilijkheden, snelle of piepende ademhaling, hoesten, open mond ademen of braken. Deze verschijnselen kunnen acuut of chronisch zijn. De symptomen kunnen spontaan opkomen of door licht op de keel van de kat te drukken. Als de kat een astma-aanval heeft buigt hij doorgaans zijn lichaam dicht bij de grond en strekt hij zijn nek naar voren, een typische houding.

Hoe wordt de diagnose van astma bij een kat gesteld?

Er bestaat geen test die de diagnose van astma bij een kat kan aantonen. De diagnose wordt gesteld aan de hand van allerlei informatie over de medische geschiedenis van de kat, die de dierenarts verzamelt. Er zijn ook bloed- en allergietesten en microscopisch onderzoek (cytologie). Dit alles samen kan leiden tot de diagnose astma. 

Om de diagnose astma te kunnen stellen moeten andere aandoeningen met dezelfde symptomen eerst worden uitgesloten. Dit zijn o.a. long- en hartworm, vreemde lichamen die de kat heeft binnengekregen en infecties aan de luchtwegen. 

Is astma gevaarlijk voor een kat? 

Mei 4 Astma bij katten (© Shutterstock)

Katten kunnen niet genezen van astma. Gelukkig zijn er behandelmethodes. Astma is een progressieve aandoening en als er al verbetering optreedt, is deze helaas niet significant. De intensiteit van astma-aanvallen bij katten variëren van mild tot levensbedreigend. Hoewel een kat dus nooit geneest van astma ,kan hij wel een lang en gelukkig leven leiden. 

Hoe kan je je kat met astma verzorgen om aanvallen te voorkomen of verlichten?

Je kan je kat met astma helpen door bepaalde stoffen in zijn omgeving te vermijden, medicatie toe te dienen om ontstekingen te remmen of door hem te behandelen met behulp van inhalatie. 

De omgeving van een kat met astma

De oorzaak van de astma van jouw kat is moeilijk vast te stellen, behalve misschien door enkele producten te bannen en te kijken of er verbetering is. Je wil zijn astma-aanvallen natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Het is daarom belangrijk te weten welke stoffen mogelijk de oorzaak zijn van zijn astma-aanvallen, zodat je die uit zijn omgeving weg kan laten. Vermijd het volgende rondom de kat:

  • Rook. Dit kan rook zijn van sigaretten en sigaren, maar ook van bv. wierook of kaarsen. 
  • Chemicaliën. Deze zitten in spuitbussen, schoonmaakmiddelen, verf maar ook bijvoorbeeld in nieuwe vloerbedekking. 
  • Geparfumeerde producten. Denk hierbij aan het verstuiven van parfum of eau de toilette, luchtverfrisser of deodorant. 
  • Kattenbakvulling. Gebruik best een ongeparfumeerde en stofarme soort. 
  • Stof. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk stof in zijn omgeving is. 
  • Schimmel en vocht, pollen en koude lucht. 
  • Zorg vooral voor een goed geventileerde omgeving. 

De behandeling van astma bij katten met medicatie

Er bestaan ook medicijnen om katten met astma te behandelen. Deze zullen de kat niet (definitief) genezen, maar helpen hem met astma te leven. 

  • Corticosteroïden. Deze heten ook wel glucocorticoïden. Een veelgebruikte corticosteroïde is Prednison, maar er is ook Dexamethason, Prednisolon, Methylprednisolon of Cortison. Dit type medicijnen kan de ontstekingen in de luchtwegen verminderen. De kat kan corticosteroïden toegediend krijgen via inhalatie, via orale weg of door middel van injecties. Corticosteroïden kunnen, maar hoeven niet per se, gebruikt worden samen met:
  • Broncho-dilatoren die de luchtwegen verwijden. Deze laatsten worden niet als enige therapie gebruikt, corticosteroïden soms wel, omdat ze de ontstekingen in de luchtwegen (de oorzaak van de astma) niet behandelen. 

Mogelijke bijwerkingen van corticosteroïden bij katten

Eén van de bijwerkingen van prednison e.d. bij katten is dat uw dier heel veel gaat drinken, waardoor hij veel plast en gaat vreten bovendien wordt de eetlust gestimuleerd. Hij kan er ook een hangbuik van krijgen. Zijn gedrag kan veranderen, hij kan vrolijker of juist depressief worden en het kan invloed hebben op zijn vacht, hij kan zelfs kale plekken of een dunnere huid krijgen. 

De voorkeursmethode: kattenastma behandelen met inhalatie

Het grote voordeel van inhalatie van corticosteroïden is dat ze het lichaam binnenkomen via de luchtwegen en daar dus een directe werking op hebben. Bij inhalatie kunnen daarom kleinere hoeveelheden worden gebruikt. Door het gebruik van kleinere doses worden de bijwerkingen bovendien beperkt.

 

Over de auteur

Team Santévet