Wat wil een kat die de hele tijd miauwt zeggen?

Een kat die miauwt, geeft aan dat hij behoefte heeft aan iets. Hij wil misschien naar buiten, hij heeft misschien ruzie, hij heeft misschien pijn ... Een kat kan op verschillende manieren communiceren, en miauwen is daar een van. Om uw dier te leren begrijpen, is het essentieel om hem te observeren, met hem te spelen en hem te aaien.

Wat wil een kat die de hele tijd miauwt zeggen?
Wat wil een kat die de hele tijd miauwt zeggen? - Shutterstock

Wat betekent een miauwende kat?

Katten communiceren door te miauwen. Dat is natuurlijk niet hun enige manier om informatie over te brengen naar andere katten en naar mensen. Katten kunnen praten met hun hele lichaam via gezichtsuitdrukkingen, lichaamshoudingen, oor- en staartbewegingen, enz. 

Een kat miauwt niet zomaar. Hij wil u iets vertellen. Het is nuttig om de taal van uw dier te leren begrijpen voor zijn welzijn en gezondheid. Uw trouwe vriend heeft behoeften die vervuld moeten worden. Heeft hij misschien geen vers water meer? Moet zijn kattenbak schoongemaakt worden? Zit er een deur op slot? Enkele eenvoudige controles kunnen vaak al helpen.

Sommige kattenrassen zijn spraakzamer dan andere: Siamezen en Abessijnenmiauwen over het algemeen meer. 

De verschillende soorten miauwen en hun betekenis

De miauw van een kitten

Tijdens hun eerste levensjaar maken kittens een kort, hoog geluid. Ze worden blind en doof geboren en roepen hun mama omdat ze honger hebben of wanneer ze zich verloren voelen.

Schreeuw van een boze kat

De schreeuw van een kat die boos is, is bijzonder indrukwekkend. Het is een soort zeer luide, hoge miauw, meestal gevolgd door een dreigender gegrom. Als het andere dier niet meewerkt, volgt er meestal een aanval.

Klagend gemiauw

Een klagend gemiauw zonder duidelijke reden is meestal een teken dat er een probleem is. Uw kleine vriend heeft zich misschien bezeerd, heeft pijn en roept om hulp. Als u de situatie eenmaal heeft beoordeeld en alle mogelijkheden heeft uitgesloten, maakt u best een afspraak met uw dierenarts. De ziekteverzekering voor katten van Santévet vergoedt dierenartskosten in geval van een ongeluk en/of ziekte.

Miauwen om katten te lokken

Tijdens de paartijd produceren krolse vrouwtjes een zeer kenmerkend soort gemiauw. Dit zijn lange, hese en intense keelklanken. Het paarseizoen is over het algemeen erg luidruchtig.

Kekkeren

Als uw huisdier opgewonden is, maakt het een soort kekkerend geluid. Het is een heel kenmerkend krakend geluid. U hoort het vaak als uw kat een prooi ziet en ongeduldig wordt. 

Een spinnende kat

Als uw kat spint, is dat een teken van welzijn. Hij is blij om bij u te zijn, om geaaid te worden.

Afhankelijk van de context kan hij dit geluid maken als hij ongerust of geïrriteerd is. Dit helpt om hem gerust te stellen. Het hangt allemaal af van de situatie waarin hij zich bevindt. 

Bij kittens begint dit spinnen al op de tweede levensdag, wanneer de kat gevoerd of geborsteld wordt, om zo zijn tevredenheid te uiten. 

een miauwende kat©Shutterstock

Waarom miauwt mijn kat de hele tijd?

Waarom miauwt mijn kat alsof hij huilt?

Als uw kleine vriend miauwt alsof hij huilt, dan probeert hij uw aandacht te trekken. Hij heeft misschien geen water meer? Moet zijn kattenbak worden verschoond? Heeft hij honger en is zijn eten op? Om deze problemen op te lossen, kunt u hem een automatische voederbak en een waterfontein geven. Als hij zich verveelt, is een krabpaal een leuke aanvulling. Dit gedrag verschilt van dier tot dier en van situatie tot situatie. Het is aan u om uw dier en zijn behoeften te leren kennen.

Waarom miauwt een kitten 's nachts de hele tijd?

Als een kitten werd gespeend tot hij 3 maanden oud was, dan zou hij normaal gesproken zelfstandig moeten kunnen slapen. Als hij op zijn nieuwe thuis aankomt, moet hij zijn eigen plekje hebben met een knus bedje of mandje, zodat hij zich kan aanpassen. Als u naar bed gaat, moet hij begrijpen dat hij thuis en veilig is. Misschien moet u een ander plekje zoeken dat beter bij hem past: hogerop, bij een raam of uit de buurt van lawaai. Door uw huisdier te leren kennen, zult u zijn behoeften beter begrijpen.

Mijn kat miauwt zodra hij me ziet

Als uw kat tegen u miauwt en komt wrijven wanneer u terugkomt, dan verwelkomt hij u omdat hij blij is om u te zien. Hij zegt hallo op zijn eigen manier. Als u naar zijn lichaamstaal kijkt, dan kunt u zien dat zijn staart vaak recht is, in de vorm van een vraagteken.

een miauwende kat©Shutterstock

Wat u moet doen als uw kat blijft miauwen?

Allereerst moet u begrijpen waarom uw kat miauwt. Enkel op die manier kunt u het probleem oplossen. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn. Als u niets kunt vinden, raadpleeg dan een dierenarts om een lichamelijk probleem uit te sluiten. Een oudere kat miauwt misschien van de pijn. U kunt ook een gedragstherapeut raadplegen als u het gedrag van uw kat niet begrijpt.

De ziekteverzekering voor katten van Santévet vergoedt tot 100% van de dierenartskosten in geval van een ongeval en/of ziekte evenals consulten bij een gedragsdierenarts of een gedragstherapeut naar wie de specialist u kan doorverwijzen.

Miauwen ook een probleem zijn gelinkt aan zijn opvoeding. Als u altijd toegeeft aan zijn grillen (en niet enkel aan zijn behoeften), dan zal hij niet stoppen met u lastig te vallen. Katten miauwen om te krijgen wat ze willen. Geef niet meteen aan alles toe. Hij kan best een tijdje wachten om met u te spelen. Neem het initiatief. Sommige mensen zijn koppiger en volhardender dan anderen. Geduld is de basis voor een goede opvoeding.

Een miauwende kat praat tegen u, leer daarom hoe u moet luisteren. U weet nu hoe u dit gedrag kunt verklaren, maar als u ook maar de geringste twijfel heeft over de gezondheid van uw kat, aarzel dan niet om een dierenarts te raadplegen. Afhankelijk van het dier en de situatie kan miauwen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. 

 

Santévet

Leader in diergezondheidsverzekeringen

Over de auteur

Team Santévet