Tien dingen die je nog niet wist over katten

Katten maken al eeuwenlang deel uit van ons leven. Ze werden in de oudheid vereerd door de Egyptenaren vanwege hun jachtvaardigheden, vervolgens in de middeleeuwen verstoten vanwege bijgeloof en in de huidige tijd weer in huis gehaald om deel uit te maken van ons gezin. Katten zijn ondertussen uitgegroeid tot een van de populairste huisdieren in ons land. Zo heeft bijna 30% van de Belgische gezinnen een kat. Katten zijn schattig, grappig en nodigen uit om te knuffelen. Ook het internet hebben ze veroverd, met meer dan 2 miljoen kattenvideo's op YouTube in 2015 en meer dan 6,5 miljard kattenfoto's op het web. Het woord "kat" is overigens een van de meest gezochte woorden op het internet. In 2002 besloot het IFAW (International Fund for Animal Welfare) om 8 augustus uit te roepen tot Internationale Kattendag! Het ideale moment dus om je tien leuke weetjes over onze trouwe viervoeters te geven !

10 dingen die je nog niet wist over katten
Tien dingen die je nog niet wist over katten - 123RF

Een kat slaapt 70% van zijn leven

Kijk niet raar op als je kat heerlijk ligt weg te dromen in de zetel, op een stoel of op het bed wanneer hij niet om eten vraagt.

En wel hierom! Een kat slaapt 2/3 van zijn leven, ofwel gemiddeld 16 uur per dag op een jaar. Kittens kunnen zelfs tot 22 uur per dag slapen.

Katten slapen zoveel omdat ze hun energie bewaren om te jagen. Een kat, tam of niet, zal altijd zijn jachtinstinct behouden.

Zelfs als hij om eten komt vragen, zal hij nog steeds willen spelen om zijn jachtvaardigheden te onderhouden en zijn spieren te stimuleren.

Het spinnende geluid van een kat werkt therapeutisch

Het "gespin" van katten heeft een magische therapeutische werking!

Wanneer een kat spint, nemen we lage frequentie trillingen waar (tussen 20 en 50 hertz) via onze zenuwuiteinden die zich net onder de huid bevinden.

Die geluidstrillingen hebben een weldadig effect omdat ze de aanmaak van serotonine stimuleren (het gelukshormoon).

Maar dat is nog niet alles: katten spinnen als ze pijn hebben, zodat ze sneller herstellen door de trillingen die ze afgeven!

Katten miauwen alleen om met mensen te communiceren

Juister is eigenlijk om te zeggen dat volwassen huiskatten enkel miauwen om met hun baasje(s) te communiceren.

Je hebt je ongetwijfeld wel al eens afgevraagd waarom je kat vaak miauwt als hij bij je is.

Wel, wilde katten miauwen niet naar elkaar, miauwen is een "taal" die katten bewaren voor mensen. En als we het over "taal" hebben, hebben we het eigenlijk over een poging tot communicatie tussen jou en je kat.

Als je kat miauwt, wilt hij je eigenlijk iets zeggen! Ofwel wil hij iets eten, je verwelkomen, een knuffel vragen of gewoon met je "praten".

Praat je tegen je kat en denk je dat hij er toch niets van begrijpt? Dat klopt niet echt! Hij zal proberen om je te antwoorden, alleen weet hij niet goed hoe.

Katten gebruiken hun kop om op hun pootjes terecht te komen

Misschien kent u ook de beroemde paradox van de kat en de boterham met jam: "Maar wat als … je een boterham met jam op de rug van een kat bindt?" ». Wees gerust, er zal niets gebeuren, geen bovennatuurlijke fenomenen of andere wonderlijke dingen!

Maar hoe kunnen we verklaren dat katten altijd op hun pootjes terechtkomen?

Katten hebben "sensoren" in hun snorharen (of tastharen) waarmee ze eerst de nodige informatie krijgen over hun afstand tot de val. Vervolgens gebruikt een kat zijn binnenoor om de afstand tot de grond in te schatten.

Door zijn uiterst flexibele lichaamsbouw draait een kat eerst zijn kop, vervolgens zijn lichaam en tot slot zijn poten.

Er bestaat muziek voor katten

Het is algemeen bekend dat muziek bij ons allemaal emoties opwekt. Woede, motivatie, verdriet, vreugde, geluk, nostalgie. En dat is ook zo voor katten!

Onderzoekers hebben ontdekt dat geluiden zoals spinnen, zogen of kneden met hun pootjes een kalmerend effect hebben op onze pluizige vrienden. Dat komt omdat die geluiden verband houden met hun eerste levensweken.

Er bestaan dan ook echt cd's voor katten en die werken perfect voor gestresseerde viervoeters!

Katten waren eeuwenlang verplicht aan boord van schepen

Zeevaarders haten knaagdieren en katten jagen op knaagdieren.

Ter bescherming van hun voedselvoorraden, touwen en andere voorwerpen waar knaagdieren graag hun tanden inzetten, namen zeevaarders verschillende katten mee tijdens hun tochten op zee.

Ze konden op hen rekenen om hun taak als beschermers van het schip te vervullen.

Een mooi voorbeeld hiervan is de beroemde uitspraak van Charles Colbert du Terron, een Franse minister van Zeevaart in de 17e eeuw: "Dit schip kan varen, er zijn twee katten aan boord."

Een dorp in Alaska had 19 jaar lang een kat als burgemeester

In 1998 werd Stubbs, een kat, verkozen tot burgemeester van Talkeetna in Alaska. Omdat de dorpsbewoners niet tevreden waren met de kandidaten die zich verkiesbaar stelden, besloten ze om Stubbs als vertegenwoordiger aan de verkiezingen te laten deelnemen. De verrassing volgde enkele dagen later, toen Stubbs tot burgemeester werd verkozen.

Deze rosse kat behield de functie tot het einde van zijn leven en groeide uit tot een echt icoon voor dit kleine dorp. Het verhaal is echter nog niet voorbij ... De baasjes van Stubbs denken er namelijk over na om Denali, hun tweede kat, als de opvolger van Stubbs te introduceren!

België heeft kattencafés

In 2004 werd het eerste kattencafé (Neko) geopend in Japan.

Het concept is eenvoudig: terwijl je geniet van een cupcake, thee of smoothie kun je de verschillende aanwezige katten aaien, vertroetelen, voeren of met ze spelen.

Het concept was zo populair dat het zich uiteindelijk verspreidde naar België. Vandaag hebben dan ook heel wat steden hun eigen kattencafé! Denk maar aan Brussel, Genk, Gent of Luik.

Maar opgelet, ook in deze cafés gelden er regels. Het is verboden om slapende katten te storen of te knuffelen, en je moet je handen wassen voordat je plaatsneemt.

Het geluk van deze katten uit opvangcentra is de prioriteit voor de eigenaars van een kattencafé. En als je een kat echt leuk vindt, kan je hem soms zelfs adopteren!

De langste kat ter wereld is 1,20 meter lang

De langste kat ter wereld heet Omar, een Maine Coon van 1,20 meter. Hij weegt maar liefst 14 kilogram en woont in Melbourne (Australië). Hij is de opvolger van Stewie, die 1,23 meter lang was, maar enkele jaren geleden helaas overleden is.

Omar krijgt binnenkort een vermelding in het Guinness Book of Records.

Tot de leeftijd van acht jaar kun je een verzekering voor je kat afsluiten!

De polis loopt door na zijn achtste verjaardag, tot aan het levenseinde van je trouwe metgezel. Zo bescherm je je kat en bied je hem de beste veterinaire zorgen!

Na al die eeuwen samenleven met onze trouwe viervoeters en alles wat ze voor ons gedaan hebben, kunnen we zeggen dat ze hun Internationale Kattendag meer dan verdiend hebben! Leg je kat dan ook eens goed in de watten en laat zien hoeveel je van hem houdt.

Over de auteur

Claude Pacheteau