Een kat adopteren: de mogelijkheden en aandachtspunten

Een kat adopteren voor de kinderen of om wat extra warmte in huis te brengen, is een goed idee. Het is dan wel belangrijk om goed voorbereid te zijn. Die kleine, schattige, nieuwe huisgenoot verdient dan ook de best mogelijke thuiskomst. Op onze website verzamelden we de nodige informatie over de adoptie van een kat.

kitten met een bord rond zijn hals
Een kat adopteren: de mogelijkheden en aandachtspunten - 123rf

Een kitten of een volwassen kat adopteren?

Een eerste knoop om door te hakken bij de adoptie van een kat is de keuze tussen een volwassen kat en een kitten. Beide keuzes hebben hun voordelen, maar komen ook met verschillende verantwoordelijkheden. Bij een kitten is een goede opvoeding en socialisatie belangrijk, terwijl het leven van een volwassen kat niet plotsklaps volledig overhoop mag worden gegooid.

Adopteren van een kitten

Een kitten een nieuw thuis bieden betekent dat er tijd aan de opvoeding moet worden besteed. Het kan ook zijn dat een kitten zindelijk moet worden gemaakt. Katten zijn van nature dieren met hoge hygiënische eisen; een kat wassen is bijvoorbeeld alleen in uitzonderlijke gevallen nodig. Infobox: Hoe een kat zindelijk maken? De zindelijkheidstraining van een kat is vrij eenvoudig. Een kat zal van nature zijn behoefte willen bedekken. Het is dus vooral een kwestie dat de kat naast de kattenbak geen ander plekje kan vinden. Scherm dus indien nodig de plantenbak af. Eens per dag het vuil wegscheppen en een grondige tweewekelijkse reiniging volstaat.

Adopteren van een volwassen kat

Kiezen voor een volwassen kat betekent kiezen voor een kat met een al gevormde persoonlijkheid. Het is de meeste kattenstreken verleerd en is vooral op zoek naar een warm thuis. Er zijn dan ook een heleboel voordelen bij het adopteren van een volwassen kat.

  • Minder onstuimig dan een kitten
  • Het karakter is gevormd en dus geen onverwachte gedragsproblemen
  • Zindelijk en een volwassen kat is dus meestal al gewend aan een kattenbak
  • Een (mishandelde) kat een nieuw leven schenken

Uiteraard is men bij een geadopteerde kat uit een kattenasiel niet altijd zeker van de herkomst. Ook kan een volwassen kat door een slechte socialisatie ongewenst verdrag vertonen. Dankzij een geschikt baasje zullen ze echter nog steeds genieten van een tweede kans. Een volwassen kat die het jaren gewend was om buiten te vertoeven, zal niet plots vrede hebben met een klein appartement. Wanneer een kat met gezelschap is opgegroeid en zelden alleen was, doet zijn nieuwe baasje er goed aan vaak bij hem of haar te zijn. Het is met andere woorden belangrijk dat het karakter en de levensstijl van de kat op het nieuwe thuis aansluiten.

Waar een kat adopteren?

Per jaar worden er wel duizenden katten geadopteerd in Nederland. Dat kan op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om een kat te adopteren bij een dierenasiel. Een kat adopteren uit een asiel is goedkoop en doorgaans zijn er ook medische voordelen. Vaak is de kat al onderworpen aan een:

  • parasietenbehandeling
  • sterilisatie
  • vaccinatie
  • chip
  • medisch onderzoek

Daarnaast is het mogelijk om bij een fokker langs te gaan of om eventjes te informeren bij een lokale dierenarts. Het is daarbij niet ongewoon dat er voorafgaand aan de adoptie wordt gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Dit om ervoor te zorgen dat de kat en zijn karakter aansluit bij de levensstijl en het karakter van de nieuwe eigenaar.

Een raskat adopteren

Bij een fokker is het mogelijk om voor een specifiek ras te kiezen. In Nederland worden er per jaar meerdere raskittens van gevarieerde rassen geboren. Geïnteresseerden kunnen ook contact opnemen met de bijbehorende rasvereniging. Voor de ontwikkeling van de kitten blijft het beestje idealiter minstens twaalf weken bij de moederkat.

Een buitenlandse kat adopteren

Het is ook mogelijk om een zwerfkat uit het buitenland op te vangen. De meeste katten worden geïmporteerd door Nederlandse stichtingen, die ook meteen de medische en wettelijke zaken regelen. Vooraf vinden er enkele kennismakingsgesprekken plaats tussen de potentiële eigenaar en leden van de stichting. Dat alles vergt doorgaans enkele weken voorbereiding.

De voorbereiding op een nieuwe huisgenoot

Het is aangewezen om vooraf het een en ander te ondernemen, zodat de kat zich meteen thuis kan voelen. Zorg ervoor dat alles voor de verzorging van de kat alvast in huis is. Denk daarbij onder meer aan de volgende zaken:

  • een water- en voederbakje
  • voeding aangepast aan de leeftijd en de behoeften van de kat
  • een krabpaal
  • wat speelgoed
  • een kattenbak en kattenbakkorrels

Het is daarnaast ook slim een geschikte dierenartspraktijk uit te zoeken. Maak eventueel al een afspraak voor een kennismaking en een eerste gezondheidscheck. Het is bovendien ook belangrijk om de kat de eerste weken binnen te houden. Bij een geadopteerde kat uit het asiel is het mogelijk om deze vooraf enkele keren een bezoekje te brengen. Zo went de kat aan zijn nieuwe eigenaar, en omgekeerd. Wanneer een kat dan uiteindelijk mee naar huis gaat, is het slim om het in de buurt van de kattenbak vrij te laten. Laat de geadopteerde kat vervolgens rustig de omgeving verkennen. Een kat adopteren zal ongetwijfeld voor vreugdevolle en warme momenten zorgen. En hun fratsen brengen ongetwijfeld de nieuwe baasjes aan het lachen. Toch is er ook een keerzijde van de medaille en kan een kat ziek of gewond raken. Zodat de kosten niet in de papieren lopen, is het aangeraden om een dierenverzekering voor de kat aan te schaffen.

De kennismaking met andere huisdieren

Een extra aandachtspunt bij de introductie van een geadopteerde kat in huis is de interactie met andere huisdieren. Deze zullen een nieuwe huisgenoot namelijk niet altijd met open pootjes ontvangen. Er is wel een aantal mogelijkheden om de band zo vlot mogelijk op te bouwen.

  • Laat de katten eerst geleidelijk aan de omgeving wennen, alvorens de dieren aan elkaar te laten wennen.
  • Wissel speelgoed uit tussen de verschillende huisdieren. Op deze manier leren ze elkaars geur ontdekken.
  • Introduceer indien mogelijk de geur van het nieuwe huisdier vooraf. Bijvoorbeeld door een dekentje met die geur te plaatsen. Dat kan eventueel ook omgekeerd, door de geur van de bestaande huisdieren naar de kat in het asiel of bij de fokker te brengen.

 

SantéVet,

laten we samen voor uw huisdier zorgen

Over de auteur

Elliot Barcet