Hoe oud wordt een kat?

Men zegt wel eens dat katten negen levens hebben. Als u ook bent opgegroeid met een huiskat bent u ongetwijfeld ooit geconfronteerd met de harde realiteit. Het is wel zo dat de gemiddelde levensverwachting van katten hoger is dan die van honden. Hoe oud wordt een kat? Ontdek het hier, samen met een heleboel andere leuke feitjes en weetjes.

oude kat op een tafel
Hoe oud wordt een kat? - NikShargin - Getty images - Canva

De gemiddelde levensverwachting van een kat

Hoe oud wordt een kat?Een kat wordt gemiddeld 14 jaar oud. De gemiddelde levensverwachting van HTK-katten (huis, tuin en keuken katten) is verschillend van die van raskatten of wilde katten. De levensverwachting van katten hangt van verschillende factoren af. Denk maar aan de voeding, maar ook de verzorging en de genen spelen een rol. Het geslacht speelt eveneens een rol. Zo wordt een kater over het algemeen minder oud dan een kattin.

Ten slotte speelt ook de omgeving van de kat een rol. De meeste katten die hun leven binnen doorbrengen, zullen langer leven. Dat komt door de vele gevaren die een kat elke dag te wachten staan in de buitenwereld. De oudste kat ter wereld is op het moment van schrijven zo’n 26 jaar oud. Volgens het Guinness Book of Records was Creme Puff dan weer de oudste kat ter wereld ooit. Deze kattin werd maar liefst 38 jaar en 3 dagen oud. Baby, de oudste kater, bereikte een leeftijd van 38 jaar.

Wist-je-datje: Misschien bent u ook wel benieuwd hoe oud uw andere huisdieren worden. Konijnen en cavia’s worden gemiddeld 6 tot 8 jaar oud. Een hamster haalt dan weer doorgaans een leeftijd van 3 jaar. Hoe oud wordt een hond? Een hond heeft een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 13 jaar. Al varieert dit per hondenras.

Gemiddelde leeftijd kat: veelvoorkomende huiskatten

Er zijn een vijftigtal erkende kattenrassen. Hieronder hebben we de gegevens verzameld van enkele veelvoorkomende kattenrassen in Nederland. Deze cijfers zijn slechts een indicatie en uw kat kan uiteraard langer leven dan verwacht. Hoe oud wordt een kat?

 • Europese korthaar – 10 tot 16 jaar
 • Maine coone – 12 tot 15 jaar
 • Blauwe rus – 17 jaar
 • Britse korthaar – 12 tot 13 jaar
 • Noorse boskat – 12 jaar
 • Devon rex – 9 tot 13 jaar
 • Naaktkat sphynx – 8 tot 14 jaar
 • Siberische kat – 12 tot 16 jaar
 • Heilige birmaan – 15 tot 20 jaar
 • Bengaalse kat – 12 tot 16 jaar
 • Siamese kat – 15 tot 16 jaar
 • Ragdoll – 7 tot 12 jaar

Grote katten in het wild

Mogelijk wilt u nu ook wel weten hoe oud een grote kat kan worden. Hiervoor hebben we ons gebaseerd op cijfers voor dieren die niet in een dierentuin leven. In gevangenschap en indien ze goed worden verzorgd, zullen de dieren meestal nog iets ouder worden. Hoe oud wordt een katachtige in het wild?

 • Leeuw – 10 tot 14 jaar
 • Tijger – 8 tot 10 jaar
 • Luipaard – 12 tot 14 jaar
 • Jaguar – 12 tot 15 jaar

Een langer leven voor uw huiskat met deze tips

Ledereen hoopt natuurlijk dat zijn kat 20 jaar oud wordt. Maar als baasje hebt u toch wel wat geluk nodig indien uw huisdier deze gezegende leeftijd bereikt. Gelukkig kunt u wel een langer leven voor uw kat garanderen door met enkele zaken rekening te houden. Volgende zaken spelen een rol bij welke leeftijd uw kat kan bereiken:

 • Veiligheid
 • Voeding
 • Verzorging
 • Beweging
 • Liefde

Veiligheid en voeding

In een veilige omgeving zonder al te veel verkeer is de levensverwachting van katten hoger dan in het andere geval. Toch brengt de buitenwereld ook nog andere gevaren met zich mee. De kans op ziektes en verwondingen is nu eenmaal groter. Uiteraard speelt ook de voeding een belangrijke rol. Een aangepast dieet op basis van de leeftijd van de kat is aangeraden. Daarnaast is het ook een goed idee om uw kat af en toe te belonen met iets lekkers. Indien nodig verwerkt u zo eenvoudig een pilletje voor uw kat in dit voer.

Verzorging en medische zorgen

Onderzoek af en toe uw kat op teken en vlooien. De meeste katten moet u af en toe kammen, zeker gedurende de rui. Een kat wast meestal zichzelf en dankzij een goede krabpaal houdt hij ook zijn nageltjes gezond. Een kat levert dus niet heel veel zorgen op. Een jaarlijks bezoek aan de dierenarts zal doorgaans wel volstaan. Daarnaast is het aangeraden om voor een dierenverzekering te kiezen. Als er zich dan toch iets voordoet, hoeft u alvast geen hoge kosten te vrezen. Een kat adopteren? Goed idee, maar ga dan zeker na of de kat bijvoorbeeld al vaccinaties heeft gehad. Ook ontwormen is aangeraden en het steriliseren is zelfs verplicht.

Beweging en liefde

Een binnenkat haalt over het algemeen een hogere gemiddelde leeftijd. Toch zijn daarbij ook enkele aandachtspuntjes. Een binnenkat kan zich al snel vervelen en heeft dus behoefte aan voldoende afleiding. Speel dagelijks met uw kat en geef ‘m ook de kans om zichzelf te entertainen. Een luie kat wordt een dikke kat en zo wordt hij uiteindelijk minder oud.

Veelvoorkomende medische problemen bij katten

Soms wordt een kat 17 jaar oud, maar veelal worden ze minder oud. Een kitten is na de geboorte gevoelig voor infecties en trauma en wordt daardoor soms slechts enkele dagen oud. Ook moeten jonge katten nog wennen aan de gevaren in de wereld om hen heen. Ze klauteren overal over of door, waardoor ze zichzelf wel eens in de nesten werken. Wanneer een kat volwassen wordt, is hij meestal ook wat voorzichtiger geworden. Al kan het wel nog eens fout gaan. De veelvoorkomende medische klachten gedurende de volwassen levensfase van een kat zijn:

 • Obesitas
 • Ontstekingen
 • Hart-, maag- en gebitsproblemen

Als de kat een middelbare leeftijd bereikt van ongeveer 8 jaar kunnen er ouderdomskwaaltjes optreden. Denk daarbij aan nieraandoeningen en obesitas, maar ook problemen met de schildklier en tumoren komen steeds vaker voor. Vanaf een leeftijd van 15 jaar kunnen we wel stellen dat een kat bejaard is. Pas de voedingsgewoonten aan de nieuwe behoeften van de kat aan. Let ook goed op onvermijdelijke gedragsveranderingen zoals een verminderde eetlust en probeer daar zo goed mogelijk op in te spelen. De kat zal nog vaker slapen, maar dat is normaal. Ten slotte zijn er ook nog een heleboel genetische aandoeningen aangetroffen bij katten. Een goede fokker zal u hiervoor waarschuwen en de ouderdieren goed controleren op ziekten. Bij huis tuin en keuken katten bent u minder zeker over de herkomst van de kat. Deze HTK-katten hebben ook sneller last van kattenaids en leukemie.

 

SantéVet
Samen voor uw huisdier zorgen

Foto: 123RF

Over de auteur

Elliot Barcet