De oudste kat ter wereld

Gemiddeld wordt een huis-, tuin- en keukenkat (lees: een kat van een onbestemd ras) zo’n veertien à vijftien jaar oud. Raskatten worden iets minder oud, tussen de tien en dertien jaar. Poezen leven gemiddeld iets langer dan katers. Er zijn natuurlijk katten die veel ouder worden. Hier kan je leuke weetjes over de oudste kat ter wereld vinden! Bereken bovendien hoe oud jouw kat nu eigenlijk is in vergelijking met jou! 

oude kat op een tafel
Hoe oud wordt een kat? - NikShargin - Getty images - Canva

De oudste kat volgens het Guinness Book of Records

In de editie van 2010 van dit bekende boek kunnen we lezen dat de oudste kat ter wereld 38 jaar en 3 dagen oud is geworden. Dit is ongelooflijk oud voor een kat! Als we de leeftijd van de kat omrekenen in mensenjaren, zou deze kat zo’n 168 jaar oud zijn geworden! Creme Puff was een vrouwtje en leefde van 3 augustus 1967 tot 6 augustus 2005 in Austin in de staat Texas in de Verenigde Staten. 

De eigenaar van Creme Puff, Jake Perry, had voor Creme Puff een andere zeer oude kat die luisterde naar de naam Granpa Rex Allen. Granpa werd 34 jaar. Jake Perry beweerde zelf dat zijn katten zo oud waren geworden omdat ze om de dag een pipetje met wijn kregen. Zijn katten kregen ook elke dag wat koffie met room. Dit dieet wordt overigens niet aangeraden! 

Hoe oud is jouw kat in mensenjaren?

Bij een hond komt één hondenjaar overeen met zeven mensenjaren. Bij katten is de berekening iets moeilijker, omdat zij in hun eerste twee jaren ongelooflijk snel evolueren. Zo kunnen ze na zes maanden al worden vergeleken met een kind van tien en komen ze na één jaar in mensenjaren overeen met een puber van vijftien à zestien jaar oud. Als een kitten achttien maanden oud is, is dat in mensenjaren zo’n 21 jaar, en als jij twee jaar oud is, heeft hij in mensenjaren de leeftijd van 24 jaar bereikt. Daarna kun je voor elk kattenjaar vier mensenjaren bijtellen.

Hoe kan je zorgen dat jouw kat oud wordt? 

De omgeving van de kat en de voeding hebben de grootste invloed op de uiteindelijke leeftijd. Bij omgeving denken we dan vooral aan de veiligheid. Een kat die binnen leeft heeft natuurlijk minder kans op ongelukken, verwondingen en ziektes die een kat buiten kan oplopen door het eten van muizen, het vechten met honden of door auto’s. Zorgvuldig uitgekozen voeding, aangepast aan de leeftijd, zorgt ervoor dat jouw kat altijd die voedingsstoffen binnenkrijgt die hij op dat moment in zijn leven het hardst nodig heeft. 

Verder is beweging belangrijk voor een kat. Speel met je dier zodat het zich niet verveelt. Voorkom ook dat een luie kat te dik wordt door met hem te spelen. Een goede verzorging helpt natuurlijk ook. Laat je kat af en toe (één keer per jaar) onderzoeken door de dierenarts en plan ook een afspraak in wanneer u vermoedt dat er iets mis is. 

Tenslotte hebben de eigen genen ook invloed op hoe oud een kat kan worden. Hier heb je helaas zelf geen invloed op. 

Over de auteur

Elliot Barcet