Hoe wordt de leeftijd van mijn hond ingeschat volgens de mensenleeftijd?

Het berekenen van de leeftijd van uw hond is moeilijker dan u denkt! Bovendien moet rekening worden gehouden met verschillende criteria: het ras (want niet alle rassen hebben dezelfde levensverwachting, afhankelijk van hun grootte en gewicht), de levensstijl, het temperament, enz.

honden in het gras
Hoe wordt de leeftijd van mijn hond ingeschat volgens de mensenleeftijd? - 123rf

De overeenkomst tussen de leeftijd van een hond en de mensenleeftijd

De leeftijd van de hond met 7 vermenigvuldigen, zoals u vaak hoort zeggen, veronderstelt dat alle honden een zekere regelmaat kennen in hun groeifase, de volwassen leeftijd en de ouderdom, net zoals bij de mensen, maar dat is helemaal niet het geval.
Het ritme, maar ook de grens van de ouderdomsverschijnselen, zijn niet voor alle honden gelijk. De grootte is een fundamenteel criterium waarmee u rekening moet houden om de werkelijke leeftijd van uw hond te bepalen.

Kleine  honden groeien snel en hebben een langere levensverwachting dan grote honden, die op 2-jarige leeftijd volwassen zijn en gewoonlijk tot 12 jaar oud worden. Een kleine hond kan 15 tot 16 jaar lang leven, sommigen zelfs 20 jaar

Wat is de levensverwachting van een hond?

Om de leeftijd van uw hond te kennen, moet u onderscheid maken tussen:

  • Kleine honden (minder dan 15 kg)
  • Middelgrote honden (15 tot 40 kg)
  • Grote honden  (meer dan 40 kg)

Deze overeenstemmingstabel helpt u om de leeftijd van uw hond te berekenen:

Werkelijke leeftijd van de hond

Kleine hond

Middelgrote hond

Grote hond

6 maanden

15 jaar

10 jaar

8 jaar

1 jaar

20 jaar

18 jaar

16 jaar

2 jaar

28 jaar

27 jaar

22 jaar

3 jaar

32 jaar

33 jaar

31 jaar

4 jaar

36 jaar

39 jaar

40 jaar

5 jaar

40 jaar

45 jaar

49 jaar

6 jaar

44 jaar

51 jaar

58 jaar

7 jaar

48 jaar

57 jaar

67 jaar

8 jaar

52 jaar

63 jaar

76 jaar

9 jaar

56 jaar

69 jaar

85 jaar

10 jaar

60 jaar

75 jaar

96 jaar

11 jaar

64 jaar

80 jaar

105 jaar

12 jaar

68 jaar

85 jaar

112 jaar

13 jaar

72 jaar

90 jaar

120 jaar

14 jaar

76 jaar

96 jaar

/

15 jaar

80 jaar

102 jaar

/

16 jaar

84 jaar

110 jaar

 

 

Wat is de levensverwachting van een hond?

 

De gemiddelde levensverwachting van uw huisdier is 10 tot 15 jaar. Maar er zijn heel wat factoren die een rol spelen: de grootte van de hond, het ras, zijn gezondheidstoestand en zijn levenswijze. Kleine honden leven langer dan grote honden.

In functie van het ras en de grootte van de hond

Dankzij de vooruitgang in de diergeneeskunde, leven honden steeds langer. Dat belet niet dat sommige rassen ouder worden dan andere. Daar houdt u best rekening mee wanneer u uw zinnen op een bepaald ras zet. Een mastiff, een bordeauxdog of onder andere een Duitse dog zal bijvoorbeeld minder lang leven dan een poedel of een andere hond van een klein of middelgroot ras. Baasjes die hun tijd hebben genomen om inlichtingen in te winnen over het ras dat hen aanspreekt, weten jammer genoeg dat de tijd die ze met hun metgezel zullen doorbrengen beperkt zal zijn als ze voor een grote hond kiezen.

Grote en zeer grote honden hebben een korte levensverwachting, maar ook zeer kleine honden (minder dan 5 kg) zullen naar verwachting niet erg lang leven. Sommige rassen hebben trouwens een zekere aanleg voor bepaalde min of meer ernstige ziekten, die al dan niet erfelijk zijn, wat een invloed heeft op hun levensverwachting. Andere rassen kunnen dan weer van de ene op de andere dag een niet te voorzien gezondheidsprobleem voor hebben, net als bij de mens.

Studies hebben aangetoond dat honden van een zelfde formaat, die rustig en gedisciplineerd zijn, langer leven dan nerveuze, drukke, zeer actieve honden, die angsten hebben of gedragsproblemen vertonen.

De herkomst van de hond (al of niet van in het begin correct sociaal gemaakt), zijn temperament en zijn opvoeding zijn eveneens criteria waarmee u rekening moet houden.

In elk geval is preventie belangrijk. De kweker moet het toekomstige baasje waarschuwen en raad geven, en ook beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden die tijdens het leven van het huisdier kunnen opduiken. Maar in eerste instantie is vooral de dierenarts de geknipte aanspreekpersoon.

In functie van de leefplaats en de levenswijze

Een hond heeft zijn hele leven lang behoefte aan comfort en welzijn. Zo is het absoluut geen probleem dat hij in huis of op een appartement leeft, als u hem maar elke dag lichaamsbeweging kunt verzekeren. Dat helpt om overgewicht en aandoeningen van hart en bloedvaten te vermijden.

Hoe kan ik de levensverwachting van mijn hond doen toenemen?

Hierna volgen een aantal tips om het leven van uw trouwe viervoeter te verlengen, maar ook om hem te helpen waardig oud te worden:

  • Een evenwichtige voeding, aangepast aan zijn leeftijd, zijn ras en zijn gewicht, zorgt ervoor dat uw hond minder aan overgewicht of aan diabetes is blootgesteld, die daarna andere pathologieën kunnen veroorzaken.  
  • Aangepaste verzorging: een correct verzorgde hond leeft langer. Aarzel niet om uw dierenarts te raadplegen als u symptomen vaststelt. Bescherm uw huisdier door hem  te vaccineren, maar ook door regelmatig een wormbestrijdingsmiddel toe te dienen. Tot slot houdt u best voor ogen dat sterilisatie of castratie helpen om de levensverwachting van een hond te verlengen, omdat bepaalde vormen van kanker, zowel bij teefjes als bij de reu, worden voorkomen. 
  • Regelmatige lichaamsbeweging, ongeacht of u nu gaat wandelen of de hond even in de tuin laat. Een hond heeft behoefte om naar buiten te gaan, om andere geuren te ruiken. Sommige rassen zijn tevreden met één wandelingetje per dag, terwijl andere rassen elke dag flink willen rennen.
  • Aarzel niet om bij de minste twijfel de dierenarts te raadplegen. Hoe sneller bepaalde ziektes of gezondheidsproblemen worden aangepakt, hoe groter de kans op genezing/herstel.
  • Met een hondenverzekering kunt u het budget voor de gezondheid van uw huisdier beheren, en bent u zeker dat u hem de beste zorgen kunt bieden. Verzorging door een dierenarts, die in niets moet onderdoen voor de menselijke geneeskunde, kan snel zeer duur uitvallen. Soms zijn er levenslange behandelingen nodig. Met een hondenverzekering kunt u dan tot 100% van de dierenartskosten terugbetaald krijgen. Uiteraard wacht u beter niet tot u met een probleem geconfronteerd wordt, en sluit u dus best een verzekering af wanneer uw huisdier nog jong is. Een offerte vragen is gratis en verplicht u nergens toe.

SantéVet
Samen voor uw huisdier zorgen

Over de auteur

Elliot Barcet