Waarom en op welke leeftijd mijn kat laten steriliseren ?

Waarom uw kat laten steriliseren? Is dit verplicht? Is dat goed voor mijn huisdier? Welke voordelen levert het steriliseren of castreren op voor mijn huisdier? Men kan zich heel wat vragen stellen vooraleer een huisdier te laten steriliseren. Hier zijn een aantal antwoorden.

kat die op het gazon ligt
Waarom en op welke leeftijd mijn kat laten steriliseren ? - Fotolia

Moet men zijn kat laten steriliseren?

In Brussel is het verplicht om zijn kat te laten steriliseren of castreren. Deze verplichting is van kracht sinds 1 januari 2018.

In Wallonië moeten alle katten die na 1 november 2017 geboren zijn, verplicht gesteriliseerd/gecastreerd worden voordat ze 6 maanden oud zijn. Alle katten die vóór die datum geboren zijn, moesten dit laten doen vóór 1 januari 2019.

In Vlaanderen moeten alle katten die na 1 april 2018 geboren zijn, verplicht gesteriliseerd/gecastreerd worden voordat ze 6 maanden oud zijn. Alle katten geboren tussen 1 september 2014 en 31 maart 2018 moesten dit laten doen vóór 1 januari 2020.
 

Op welke leeftijd moet een kat gesteriliseerd/gecastreerd worden?

Een kattin kan men vanaf 4 maanden steriliseren, dit betekent voordat ze voor de eerste keer krols wordt, en dit kan men gedurende haar hele leven lang doen, ongeacht of ze al of geen dracht heeft gehad.

Een dracht is niet nuttig en ook niet noodzakelijk. Een kattin die jongen ter wereld brengt, is niet noodzakelijk gezonder, noch lichamelijk, noch mentaal!

Het is in ieder geval nooit te laat om deze ingreep te laten uitvoeren. De ingreep om een kattin rond de leeftijd van 6 maanden te steriliseren, of om een kater te castreren, is routine voor de veeartsen. U kunt er met hem of haar altijd over praten en om raad vragen.

Kan de ziekteverzekering voor huisdieren u helpen om deze ingreep te financieren?

Door gebruik te maken van het preventiebudget zoals door SantéVet voorgesteld, kunt u effectief de kosten voor deze ingreep financieren. Alle formules stellen dit type forfait voor, en u kunt dit perfect gebruiken voor een dergelijke ingreep. Een tariferingsaanvraag voor uw kat doen, brengt geen enkele verplichting met zich mee.

 

Welke goeie redenen zijn er om een kat te laten steriliseren?

Naast het wettelijke aspect, vermijdt u natuurlijk heel wat problemen door uw kat te laten steriliseren. Bijvoorbeeld risico's op verwondingen en ongevallen op de openbare weg als de kat vrij naar buiten kan. Maar ook beperking van virale infectierisico's: kattenleukemie (FeLV) en kattenaids (FIV).

Verder kan dit bepaalde gedragsstoornissen verminderen, zoals urinemarkeringen van de kat, weglopen, vechtpartijen met andere katers...

Merk op dat dit voor alles belangrijk is wat de preventie van risico's op ernstige ziekten betreft; kanker, melkkliertumoren (die in 90% van de gevallen kwaadaardig zijn).

Een gecastreerde kater of een gesteriliseerde kattin leeft twee keer zo lang bij zijn of haar baasje!


 

Sterilisatie: een manier om achterlaten en mishandeling te verminderen?

Heelkundige sterilisatie is de enige permanente manier die bekend is om het aantal ongewenste drachten bij katten te verminderen, en bijgevolg ook het achterlaten, bijvoorbeeld euthanasie wegens "ongewenst zijn".

Een gesteriliseerde kat loopt veel minder kans om te worden achtergelaten.

Het is een goede manier om opvangcentra te ontlasten! Want het groeiende aantal katten is een problematiek waar vele gemeenten mee af te rekenen hebben.

 

SantéVet,

Laten we samen voor uw huisdieren zorgen

Over de auteur

Elliot Barcet