Pers

Wie heeft nog nooit van de majestueuze Pers gehoord? Deze kat met leeuwenmanen is ongetwijfeld het beroemdste kattenras. Het is trouwens ook het ras dat in de hele wereld het vaakst voorkomt!

Haar goedhartige uitstraling verraadt haar rustige, goedmoedige karakter. Waar is zij boven alles tuk op? Liefkozingen en dutjes, knusjes warm.

Pers
Pers - 123rf

Identiteitskaart

Grootte kater30 cm
Grootte kattin30 cm
Gewicht kater4 tot 7 kg
Gewicht kattin4 tot 6 kg
KleurAlle kleuren zijn toegelaten
Haarlengtelang over het hele lichaam, dicht; veel ondervacht
Leeftijd12 tot 15 jaar
Vatbaarheid voor ziektenaandoeningen van de luchtwegen, pathologie/infectie van de urinewegen, hartziekte, zwaarlijvigheid, diabetes, tandsteen
Verzorgingelke dag borstelen en de ogen schoonmaken

Herkomst van de Perzische kat

Ondanks haar naam, die herinneringen oproept aan het voormalige Perzische rijk (het tegenwoordige Iran), is de Pers een Angelsaksische kat. 

De eerste Perzische katten stammen namelijk af van de Turkse Angora, een langharige kat uit het Midden-Oosten. Maar de Pers die we vandaag kennen, volgens de voorschriften van het ras, is wel degelijk op het einde van de 19e eeuw in Groot-Brittannië ontstaan.

Weetje: uit de kruising van de British shorthair (kortharige kat) met de Pers ontstond de British longhair (langharige kat).

 

Karalter van de Pers

Deze haarbol heeft een karakter dat bij haar lichaamsbouw aansluit: een en al zachtheid en rondheid! De Pers is zeer aanhankelijk en wil dan ook regelmatig geaaid worden. Let wel op dat u haar met zachtheid behandelt, want ze vindt bruuske handelingen helemaal niet leuk.

Deze kat is meer dan alle andere katten op routine en gewoontes gesteld. Verandering en omgooien van dagelijkse rituelen (verhuis, de komst van een kind, scheiding…) vindt zij gewoon afschuwelijk.

Deze kat is zeer rustig, maar weet toch goed wat ze wil. Een goede opvoeding is dus noodzakelijk. Als huisdier is ze bijzonder aan haar baasjes gehecht, en al haar aandacht en gespin is dan ook alleen voor hen.

 

Het ideale baasje voor een Pers

Een Pers op een appartement?

Deze kat is ideaal voor op een appartement, zij is discreet en makkelijk om mee samen te wonen. Ze houdt trouwens niet van omgevingen waar het zeer druk is. Sereniteit is wat het beste bij haar levensstijl past.

Deze kat kan goed met kinderen overweg, op voorwaarde dat ze zich niet te midden geschreeuw bevindt. Men moet er ook op letten om haar niet als een knuffelbeer te behandelen: vermijd om haar te dragen als ze daar geen zin in heeft.

Dankzij haar onafhankelijke trekje kan ze eenzaamheid goed aan als u overdag niet thuis bent.

Welke activiteiten zijn voor een Pers geschikt?

Soms laat haar luie kantje toch wat plaats voor spelletjes. Kattenspeeltjes zijn aangewezen om uw Pers te stimuleren: een pluche speelgoedmuis, verfrommelde papierballetjes, een kattenboom, een krabpaal, ... Danzij deze activiteiten kan uw kat in vorm blijven.

 

Lichamelijke kenmerken van de Pers

De Pers is een ras dat vooral bekend staat om haar vacht en haar platgedrukte snuit. U dient te weten dat dit laatste kenmerk bij sommige fokkerijen in overdreven mate werd ontwikkeld. 

Resultaat: de platgedrukte neus en de tranende ogen van de Pers kunnen bij deze kat voor gezondheidsproblemen zorgen. Let op de kwaliteit van de fokkerij die u kiest...

De vacht van de Perzische kat

De vacht van deze kat is het langst van alle kattenrassen: gemiddeld 10 cm. De lengte van de haren kan zelfs verdubbelen ter hoogte van de kraag. Soms heeft ze plukjes haar tussen haar tenen en aan haar oortoppen. 

Goed om weten: Alle vachtkleuren zijn aanvaard; tegenwoordig bestaan er 200 variëteiten de Perzische katten!

De grootte en het gewicht van de Pers

Deze middelgrote tot grote kat heeft een gedrongen silhouet. Ze is ongeveer 30 cm lang en kan tot 7 kg wegen. 

Het hoofd van de Pers

Deze kat heeft een rond hoofd, dat behoorlijk imposant is. De oren en de snuit zijn rond, en de neus is ingedrukt.

 

Verzorging van de Pers

Verzorging van de vacht van de Pers

De zeer dikke vacht van de Pers moet elke dag worden geborsteld met een borstel of een speciale kam. Als u de verzorging achterwege laat, ontstaan er klitten en haarknopen…

Tijdens de rui valt het dode haar in sterke mate uit, waardoor er vaker geborsteld moet worden.

Tip van SantéVet: als de vacht van uw Pers teveel verknoopt en u er niet in slaagt om de haarknopen te ontwarren, maakt u best een afspraak bij een toiletteur, of met uw dierenarts in plaats van uw huisdier nodeloos te laten afzien. En geen paniek als het nodig is om de haren bij te knippen of uw kat te scheren! Haar haren groeien zeer snel terug.

Haar ogen moeten indien nodig worden schoongemaakt, gebruik hiervoor geschikte veterinaire producten.

Let ook op het opduiken van tandsteen op de tanden, voorzie indien nodig verwijdering van tandsteen.

De voeding van de Pers

Een kat met weinig lichaamsbeweging kan een neiging tot zwaarlijvigheid vertonen. Controleer haar porties en vermijd voeding die te vettig is. 

Het is aangewezen om kattenbrokken van goede kwaliteit en natte voeding te geven. Vraag raad aan uw dierenarts om de porties aan te passen. En lees dit artikel om te weten hoeveel keer per dag u uw kat moet eten geven? >>>

Weetje: terwijl de Pers haar vacht verzorgt, slikt ze haren in… en braakt ze haarballen uit!

 

Ziektes van de Pers: aandoeningen van de luchtwegen

De Pers is een kat met een fragiele gezondheid, te wijten aan haar platgedrukte snuit. Er kunnen ademhalingsproblemen opduiken, en zelfs ontstekingen ter hoogte van de neus of de keel.

Andere ziektes van de Pers

Genetische ziektes

De Pers kan lijden aan hypertrofische cardiomyopathie, een aandoening van de hartspier (een hartpathologie).

Infecties van de urinewegen

Deze kat kan ook lijden aan een ziekte of een infectie van de urinewegen, of urinestenen hebben. Dit komt vooral bij gesteriliseerde katten voor.

Diabetes bij dieren

Diabetes = chronische hyperglykemie die verband houdt met een stoornis van het metabolisme van glucose (net als bij de mens).

Goed om weten: de dierenverzekering SantéVet betaalt de behandeling van diabetes bij honden en katten terug.

Tandsteen

De tanden van een hond poetsen is meestal niet zo moeilijk, maar bij een kat is dit andere koek! Vooral als uw kat niet graag wordt vastgehouden! Indien u twijfelt, zal uw dierenarts u aangeven of het nodig is om tandsteen te verwijderen, onder algemene verdoving.

 

Dierenartskosten voor een Pers

Dit is het geraamde budget voor de verzorging van een kat die lijdt aan een aandoening van de urinewegen, aan diabetes of bij wie tandsteen moet worden verwijderd:

Goed om weten: deze tabel omvat geen preventieve zorgen, zoals vaccinaties (hondsdolheid, tyfus, snotziekte, leukose), wormbestrijdingsmiddelen, enz...

 

Houdt u van Amerikaanse of Angelsaksische katten? Lees meer info over de American curl, de Scottish fold, de Maine Coon en de ’Exotic shorthair.