British shorthair

De British shorthair is een Angelsaksische kat. 

“Britse korthaar”: zo luidt de vertaling van haar naam, die perfect de kat omschrijft die oorspronkelijk van over het Kanaal komt.

Men mag de British shorthair niet verwarren met de American shorthair, de British longhair, de Exotic shorthair of de chartreux, wanneer het een British shorthair met grijsblauwe vacht is.

Haar knuffelbeer uitstraling zorgt ervoor dat de British shorthair een van de lievelingskatten van de Engelsen is! 

British shorthair onder de sneeuw
British shorthair - 123rf

Identiteitskaart

Grootte kater30 cm
Grootte kattin30 cm
Gewicht kater4 tot 8 kg
Gewicht kattin4 tot 8 kg
KleurALLE KLEUREN ZIJN TOEGELATEN
HaarlengteDICHT, KORT EN WOLLIG; MET EEN ONDERVACHT
Leeftijd15 TOT 18 JAAR
Vatbaarheid voor ziektenHARTAANDOENING, OBESITAS, DIABETES, AANDOENINGEN VAN DE URINEWEGEN, POLYCYSTISCHE NIERAANDOENING
Verzorging1 KEER PER WEEK BORSTELEN

Herkomst van de British shorthair

Deze kat is al vele eeuwen lang op Brits grondgebied aanwezig. In 1871 wint de eerste British shorthair (een kattin!) een prijs tijdens een kattententoonstelling in de Crystal Palace te Londen.

Het scheelde maar weinig of dit ras was bijna verdwenen ten tijde van de twee wereldoorlogen: het aantal katten van dit ras was drastisch teruggelopen. Dit verklaart waarom er gekruist werd met katten zonder stamboon, die kenmerken hadden die dicht aanleunden bij de chartreux of de Blauwe Rus, iets wat bepaalde kwekers moesten doen om het ras te behouden. 

Weetje: de kruising van dit ras met de Perzichte kat leverde een langharige versie op, die British longhair wordt genoemd. 

Na verloop van tijd werd de British shorthair de vierde kortharige kan na de Franse chartreux (wat het aantal stambomen per ras en per jaar betreft).

Karakter van de British shorthair

Deze kat is zonder twijfel “cool” en makkelijk in de omgang. Het is een zeer evenwichtige kat, die geschikt is voor gezinnen met kinderen. Zij verdraagt zeer goed ander dieren en weet als geen ander om vreemdelingen met haar legendarische nieuwsgierigheid te begroeten.

Het kattenras British shorthair is zeer vriendelijk en aanhalig, al zijn het geen “plakkers”. Het zijn perfecte huisdieren, die aan hun baasjes gehecht zijn.

Het ideale baasje voor een British shorthair

De British shorthair is voor iedereen geschikt! 

Als u een ‘British cat’ wilt aanschaffen, is een goede opvoeding van de kat aanbevolen, omdat dit dier toch wel weet wat het wil. U moet er ook op toezien dat u haar behoefte aan onfhankelijkheid en rust respecteert.

Een British shorthair op een appartement?

Deze uitstekende jager apprecieert ook de warmte in huis en de sofa! De British shorthair kan dus makkelijk op een appartement worden gehouden. Als huiskat moet u haar wel meermaals per dag stimuleren, want zij is erg speels en intelligent.

Welke activiteiten zijn geschikt voor een British shorthair?

Zorg voor speeltjes voor katten om uw viervoeter bezig te houden: speelgoedmuis, kattenboomspeeltunnelskrabpalen, enz.

Ze houdt ook van jachtpartijtjes in de tuin, op de loer naar een makkelijke prooi!

Lichamelijke kenmerken van de British shorthair

De British shorthair heeft een massief, kort lichaam. Haar sterke beendergestel en haar ronde kop doen ook aan een knuffelbeer denken! Dit dier heeft ook een zachtmoedige inborst, iets waar vele baasjes voor bezwijken.

Wat is het verschil tussen een British shorthair en een chartreux?

Door haar grijze kleur lijkt de British shorthair sterk op de chartreux. Maar:

- De British shorthair is meer gedrongen en zwaarder dan de chartreux,
- Bij de British shorthair zijn alle kleuren toegelaten, terwijl bij de chartreux alleen de grijsblauwe vacht aanvaard wordt volgens de normen van het ras.

De vacht van de British shorthair

Haar vacht is kort, dik en wollig. Deze kat heeft een ondervacht, die haar tegen kou en vocht beschermt. 

Deze kat verliest weinig haar. Ze zal dus veel minder haarballen braken dan langharige rassen. Maar door de dichtheid van haar vacht, is dit niet onmogelijk.

De grootte en het gewicht van de British shorthair

Deze kat is ongeveer 30 cm lang. Haar gewicht varieert van 4 kg tot 8 kg. ze heeft een gedrongen lichaam met veel rondingen. Dat maakt dat men een onweerstaanbare drang voelt om haar te knuffelen en kusjes te geven!

Het gezicht van de British shorthair

Deze kat heeft een grote, ronde kop! En net als alle “knuffelbeertjes”, heeft deze kat bolle wangen, zelfs hangwangen, vooral dan de katers. 

Haar ogen zijn rond en haar kaak is kort. De punt van de neus is niet erg uitgesproken.

Verzorging van de British shorthair

Verzorging van de vacht van de British shorthair

De verzorging van de British shorthair is zeer makkelijk. Een keer per week borstelen is voldoende. Maar tijdens de rui kan vaker borstelen nodig zijn om dode haren te verwijderen.

Let op het opduiken van tandplak. Een slechtruikende adem bij de kat moet u hiervoor alert maken...

Weetjehet verwijderen van tandplak bij de kat wordt terugbetaald door de dierenverzekering SantéVet.

De voeding van de British shorthair

Als de kat weinig naar buiten gaat en weinig lichaamsbeweging heeft, kan zij de neiging vertonen om wat gezet en zwaarlijvig te worden. Let op de porties en vermijd voeding die te vet is. 

Brokjes van goede kwaliteit op basis van vlees of vis zijn sterk aangewezen.

Ziektes van de British shorthair: hartaandoeningen

De British shorthair is een robuuste kat die gewoonlijk weinig gezondheidsproblemen voor heeft. Maar ze kan aan hartaandoeningen lijden, zoals hypertrofische cardiomyopathie (HCM).

Andere ziektes van de British shorthair

Aandoeningen van de urinewegen bij de British shorthair

Deze raskat kan urinestenen krijgen, iets wat vooral bij gesteriliseerde katten voorkomt. Ze kan ook een blaasontsteking of ontsteking van de urinewegen krijgen.

Cystenieren (PKD = polycystic kidney disease) bij de British shorthair

Soms krijgt de British shorthair cysten ter hoogte van de nieren. Wanneer deze cysten zich ontwikkelen, kunnen ze leiden tot nierinsufficiëntie veroorzaakt door de afname van het filterende vermogen van de nier.

Diabetes bij de British shorthair

Diabetes kenmerkt zich door chronische hyperglykemie die verband houdt met een stoornis in het metabolisme van de bloedsuiker.

Dit probleem kan verband houden met obesitas (zwaarlijvigheid), problemen met de pancreas of stofwisselingsziekten.

Weetje: de dierenverzekering SantéVet dekt de behandeing van diabetes bij honden en katten.

 

Te voorziene dierenartskosten voor een British shorthair

Hierna vindt u het geschatte budget om een British shorthair te behandelen tegen een hartaandoening, aandoeningen van de urinewegen of diabetes:

 

 

Aandacht: deze tabel is exclusief preventieve zorgen zoals vaccins (hondsdolheid, typhus, coryza, leucose), verwijdering van tandplak, enz.

Een goede dierenverzekering is van fundamenteel belang ;-)

 

Houdt u van Angelsaksische katten? Lees meer info over de American curl, de Scottish fold, de Maine Coon en de Exotic shorthair.

 

 

SantéVet,

laten we samen voor uw huisdier zorgen