Honden en diabetes

Het aantal gevallen van diabetes, ook bekend als suikerziekte, neemt toe, zowel bij mensen als bij katten en ook honden. Eet uw hond steeds meer en vermagert hij toch? Dat zou een teken kunnen zijn dat ook uw hond de aandoening heeft. Lees hier meer over de symptomen en de behandeling van diabetes bij honden. Meer weten over diabetes bij katten? Ga dan naar dit artikel.

Honden en diabetes
Honden en diabetes - Shutterstock

Wat is diabetes bij honden?

Diabetes (of suikerziekte) is een aandoening van de suikerregulatie. Bij diabetes type I is de natuurlijke aanmaak van insuline door de alvleesklier van de hond verminderd, bij diabetes type II verzetten de cellen van organen zich tegen de werking van deze insuline. In beide gevallen wordt het glucose (suiker) gehalte in het bloed van de hond verhoogd. Dit wordt hyperglykemie genoemd. 

De oorzaken van suikerziekte bij honden

Diabetes komt 2 tot 3 keer vaker voor bij teven dan bij reuen. Diabetes komt het meest voor bij honden tussen de 6 en 10 jaar. 

Er zijn ook hondenrassen, zoals de Beagle, Cairn terrier, Poedel, Keeshond, Dwergpinscher, Teckel en Australian Terrier, waarbij een erfelijke aanleg voor diabetes voorkomt. 

Verdere oorzaken van suikerziekte bij honden zijn:

 • Obesitas, waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van diabetes 
 • Bepaalde medicijnen (corticoïden, verschillende hormonen, enz.), want zij kunnen diabetes bevorderen: cortisol, schildklierhormonen, groeihormoon, enz.
 • Een alvleesklierontsteking. De alvleesklier maakt te weinig insulinehormonen aan.
 • Loopsheid van het teefje. Loopsheid kan immers zwangerschapsdiabetes opleveren.
 • De ziekte van Addison, waarbij de bijnieren onvoldoende werken.
 • De ziekte van Cushing, een storing in de hormoonhuishouding.

Wat zijn de symptomen van diabetes bij honden?

De typische symptomen van diabetes bij de hond zijn:

 • Meer dorst en veel drinken
 • Meer en vaker honger hebben
 • Vaker en meer plassen, de urine is plakkerig
 • Vermageren. 

Andere symptomen die minder vaak voorkomen zijn infecties aan bijvoorbeeld de huid of urinewegen en cataract. 

Honden met diabetes zien er meestal niet ziek uit, dit wordt ongecompliceerde diabetes genoemd. In enkele gevallen ziet men echter wel dat ze ziek zijn (gecompliceerde diabetes), dit betekent dat afvalstoffen zich ophopen in het bloed en zo het bloed vergiftigen. We spreken van ketoacidose. In dat geval zijn de symptomen:

 • Verlies van eetlust
 • Depressie
 • Uitdroging
 • Braken

Als het glucoseniveau extreem laag is kan diabetes leiden tot het overlijden van de hond.

Als uw hond één of meer typische symptomen van diabetes heeft, kan u dit bespreken met de dierenarts, die onderzoeken zal doen. In geval van symptomen die duidelijk laten zien dat ze ziek zijn, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. 

Hoe kan de dierenarts vaststellen dat een hond suikerziekte heeft?

De dierenarts kan de diagnose diabetes stellen door een bloed- en urineonderzoek, om te onderzoeken of er de urine een verhoogd glucosegehalte heeft. Hyperglykemie (verhoogd suikergehalte) is echter niet altijd voldoende om diabetes vast te stellen, met een echografie kan de alvleesklier worden onderzocht. 

Als de diagnose diabetes is gesteld, zal de dierenarts een behandelplan opstellen.

Hoe verloopt de behandeling van diabetes bij honden?

Bij mensen, en ook bij katten met diabetes, is het doel van de behandeling de bloedsuikerspiegel perfect onder controle te houden. Bij honden zijn de doelstellingen van de behandeling echter:

 • Het verbeteren van de ziektesymptomen
 • Het hebben van een zo goed mogelijke levenskwaliteit van het dier en zijn baasjes (bijvoorbeeld door urineschade in huis of frequente uitstapjes ’s nachts te voorkomen)
 • Het zoveel mogelijk voorkomen dat glucose in de urine wordt aangetroffen
 • Het vermijden van complicaties die verband houden met diabetes (bijvoorbeeld cataract, ophoping van ketonlichamen in het bloed, enz.).

Om deze doelstellingen te behalen geven we de hond injecties met synthetische insuline. 

Deze injecties moeten tweemaal per dag onder de huid worden gegeven, voor de rest van hun leven.  De dierenarts zal dit voordoen, want de hondeneigenaar zal de injecties zelf moeten geven. Eerst moet de juiste dosering van de insuline worden gevonden, daarom zijn er regelmatig controles nodig. Wanneer de juiste dosering is gevonden en uw hond het duidelijk beter maakt is er om de zes maanden een controle. 

Bij urineonderzoek kan het volgende worden vastgesteld:

 • De afwezigheid van glucose. Dit kan erop wijzen dat de bloedsuikerspiegel perfect onder controle is of dat de insulinedosis te hoog is.
 • Een beetje glucose. Dit geeft aan dat de bloedsuikerspiegel te hoog is.
 • Veel glucose. Dit geeft waarschijnlijk aan dat de insulinedosis moet worden verhoogd.

Het wel of niet ophogen of verlagen van de dosis insuline wordt uitsluitend besloten door de dierenarts.

De respons op insulinebehandeling is over het algemeen zeer bevredigend.

Honden en diabetes ©Shutterstock

Welk dieet volgt een hond met diabetes best?

Naast de medicatie die de dierenarts de hond zal voorschrijven, is een dieet ook belangrijk. De juiste voeding kan uw hond helpen zijn metabolisme en glucosegebruik te verbeteren en de insulineactiviteit in zijn cellen normaal te houden. 

Het dieet zal voornamelijk uit natvoer bestaan, want dit bevat minder suiker en meer water dan droogvoer. Er gaat een grote hoeveelheid water verloren in de urine, en door natvoer (blikvoer) aan uw hond te geven krijgt hij een grote hoeveelheid water binnen, dit houdt hem gehydrateerd. 

Hou ook goed rekening met het gewicht van de hond. Als uw hond overgewicht heeft, moet hij afvallen (ong. 1-2% van zijn totaalgewicht per week). Een diabetische hond die op zijn ideale gewicht zit kan niet-afslankend diabetisch voer eten.

Af en toe een tussendoortje mag meestal nog wel, met mate. U kan extraatjes of gewoon hondenbrokken aan uw hond geven door middel van voedselspeeltjes. Een voedselspeeltje is een voorwerp waarin brokjes of snoepjes zitten. De hond moet werken en bewegen om ze uit het speeltje te krijgen en op te eten. Dit kan helpen als uw hond gewicht moet verliezen omdat hij: 

 • meer beweegt
 • slechts kleine porties voedsel per keer eet, wat voorkomt dat een grote hoeveelheid suiker in één keer in zijn bloedbaan terechtkomt en vervolgens wordt omgezet in vet
 • langzamer eet, wat een betere spijsvertering en een verzadigd gevoel bevordert.

De levensverwachting van een hond met diabetes

Als de diabetes van uw hond wordt behandeld zoals hierboven beschreven, kan uw hond eenzelfde leven leiden als zijn soortgenoten zonder suikerziekte, en net zo lang leven. 

Honden en diabetes ©Shutterstock

De kosten van de behandeling van diabetes bij de hond

De kosten voor de behandeling van diabetes bij honden zijn in het begin van de behandeling het hoogst, de hond komt dan regelmatig bij de dierenarts voor controles om de juiste dosis insuline te bepalen. Als dat gebeurd is, blijven er nog de kosten van insuline-injecties en voeding. Afhankelijk van de dosis insuline en de voeding van uw hond kunnen de kosten oplopen van € 40 tot wel € 200 per maand. 

SantéVet, de specialist in dierenverzekeringen, biedt volledige dekking voor dierenartskosten als gevolg van diabetes bij honden en ook katten. Sluit deze verzekering af voordat er diabetes wordt vastgesteld. 

Santévet informeert over veelvoorkomende aandoeningen bij honden of katten. Lees bijvoorbeeld ook over 

 •  

Over de auteur

Team Santévet