Beagle

Deze kleine hond wordt door gezinnnen bijzonder gewaardeerd

Het is bovenal een uitstekende meutehond, die vaak voor de jacht wordt ingezet.

De Engelsen gaven hem de bijnaam “Singing Beagle” wegens zijn melodieuze blaf die doet denken aan een koor wanneer deze kleine honden tijdens een lange jacht samen in groep beginnen te blaffen!

rechtstaande beagle op het gras
Beagle - 123rf

Identiteitskaart

Grootte reu33 tot 40 cm
Grootte teef33 tot 40 cm
Gewicht reu13 tot 18 kg
Gewicht teef12 tot 17 kg
KleurEffen, tweekleurig, driekleurig, gevlekt, gespikkeld, gemarmerd: zwart, vuur, wit, citroen, blauw, bruin, rood, dassenbont, hazenbont, citroenbont
HaarlengteKort en dik, bestand tegen slecht weer
Leeftijd12 tot 15 jaar
Vatbaarheid voor ziektenHeupdisplasie, hypothyroïdisme, oorontsteking, discushernia, oogproblemen, zwaarlijvigheid, epilepsie
VoedingTe verdelen over 2 maaltijden. Opletten met hapjes tussendoor en gewichtstoename
Verzorging1 keer per week borstelen. Zijn oren moeten regelmatig met een speciaal product worden schoongemaakt

De herkomst van de Beagle

Dit hondenras is afkomstig uit Groot-Brittannië en werd rond 1860 in Frankrijk geïntroduceerd. Volgens sommigen is deze hond afkomstig uit Frankrijk en zouden de voorouders ervan in de 11e eeuw door Willem de Veroveraar naar Engeland zijn gebracht!

Momenteel is de Beagle de meest populaire drijfhond

Karakter en vaardigheden van de Beagle

De jachthond bij uitstek!

Van oorsprong is de Beagle niet echt een gezelschapshond. Hij is bovenal een kleine jachthond, “een echte”! Dit hondenras wordt het vaakst gebruikt in meutes voor de lange jacht op klein wild (ree, vos, haas).

Dankzij zijn uithoudingsvermogen en zijn snelheid, in combinatie met een uitzonderlijke flair, kan hij wild met succes achtervolgen.

Een aanhankelijkelevendige en vrolijke hond, die we liever in het gezelschap van liefdevolle baasjes zien in plaats van in labo's voor experimenten met dieren, zoals soms het geval is…

Opgelet: zoals alle jachthonden gaat de Beagle er graag vandoor in de natuur. Hij kan wel eens de neiging hebben om weg te lopen...

Een vriendelijke hond in huis

Zijn aanhankelijke en vrolijke karakter maken van hem ook uitstekend gezelschap voor het gezin. De Beagle is een intelligente hondzachtaardig en tegelijk levendig. 

Hij is nooit agressief, hij speelt graag met kinderen en slaat een uitnodiging om even te gaan wandelen nooit af.

Hij heeft nood aan dagelijkse uitstapjes met zijn baasje (minimum 2 lange wandelingen per dag). Ondanks zijn rustige temperament en zijn standvastige humeurmag hij niet de hele dag opgesloten blijven. Het is een hond die beweging nodig heeft.

Een Beagle is eerder af te raden als u op een appartement woont. Als u in de stad woont, moet u er dus op letten om hem zeer regelmatig en lang uit te laten (niet alleen om even zijn behoefte te doen!).

Goed om weten: de Beagle heeft een groepsinstinct. Hij vertoeft graag in een meute, in het gezelschap van andere honden. Hij deelt zijn territorium dan ook graag met andere gezelschapsdieren.

Het ideale baasje voor een Beagle

Een sportief baasje dat hem de nodige dosis beweging kan geven. Maar de meest uiteenlopende soorten baasjes (gezinnen met kinderen op de eerste rij) zullen plezier beleven aan het gezelschap van een Beagle, die speels is en zich makkelijk aanpast.

Beagles zijn honden die makkelijk op te voeden zijn, op voorwaarde dat u daar vroeg mee begint. Soms is het aanbevolen om een hondentrainer te raadplegen, want het jachtinstinct van de Beagle kan zijn opvoeding soms bemoeilijken. Meneer is ietwat koppig van aard!

Lichamelijke kenmerken van de Beagle

De vacht van de Beagle

Zijn vacht is zeer kort en dicht, zodat hij tegen slecht weer bestand is. Zijn vacht kan de volgende kleuren hebben: 

  • driekleurig (zwart, bruin, wit)
  • tweekleurig (blauw, wit en bruin; dassenbont; hazenbont; citroenbont; lemon & white; red & white; fire & white; zwart en wit; helemaal wit)
  • gespikkeld, gevlekt of gemarmerd (met zwarte of witte hoofdkleur, bezaaid met gekleurde vlekken)
  • effen (in dit geval zal hij helemaal wit zijn)

Goed om weten: het puntje van de staart van de Beagle moet wit zijn. Dit kenmerk helpt een jager om zijn hond te lokaliseren wanneer hij tijdens de jacht met zijn neus tegen de grond gedrukt loopt.

Het hoofd van de Beagle

Zijn hangoren zijn lang en hebben veel aandacht en een goede verzorging nodig, om aandoeningen zoals een oorontsteking te vermijden. Zijn ronde ogen zijn hazelnootbruin of donkerbruin.

Let op: niet te verwarren met de Basset-Hound of de Basset Artésien, die zeer lange hangoren heeft!

Zijn rechthoekige kop is redelijk krachtig, met een snuit die niet puntig is en een zeer gemarkeerde stop.

De maat en het gewicht van de Beagle

Wie is er nog nooit bezweken voor het lieftallige snoetje van een Beagle-puppy?

Dit kleine of middelgrote jachthondenras heeft een harmonieus gespierd lichaam. De Beagle kan tot 40 cm groot worden en weegt ongeveer 18 kg.

Verzorging van de Beagle

Verzorging van de vacht van de Beagle

Zijn vacht vergt weinig zorg: een of twee keer per week borstelen is voldoende.

Denk eraan om zijn hangoren een keer per maand goed schoon te maken. En let ook op zijn tandhygiëne om het opduiken van tandplak en tandaanslag tegen te gaan.

Goed om weten: tandplak verwijderen is voor rekening van de dierenverzekering van SantéVet!

De voeding van de Beagle

Aandacht: deze hond is dol op eten! Het is een slokop die soms de neiging heeft om eten te stelen… U moet hem leren om geen eten te eisen.

Twee maaltijden per dag verdient meer aanbeveling dan slechts één. U moet er ook op letten dat hij niet in gewicht toeneemt, om problemen door zwaarlijvigheid te vermijden. Geef de voorkeur aan brokken van goede kwaliteit.

Ziektes van de Beagle: discushernia

De Beagle is een rustieke hond die erom bekend staat een stevige gezondheid te hebben.

Hypothyroïdisme is echter een aandoening die bij dit ras voorkomt, net als discushernia of hersenvliesontsteking. Verder kan een Beagle aan heupdysplasie leiden.

Andere ziekten van de Beagle: risico voor zwaarlijvigheid, problemen met de ogen en oorontsteking

De Beagle is een sportieve hond: als hij niet genoeg lichaamsbeweging krijgt en als zijn voeding niet aangepast is, kan hij snel zwaarlijvig worden.

Hij kan ook gezondheidsproblemen ondervinden aan zijn ogen: dystrofie van de kegeltjes en staafjes, prolapsus van de traanklier, primair glaucoom met open hoek of cataract.

Besteed ook aandacht aan zijn oren: door een aantal bevorderlijke factoren zoals de lengte en de hangvorm van zijn oren, kan hij oorontstekingen krijgen.

Veterinaire onkosten voor een Beagle

Hierna volgt het geraamde budget om uw huisdier te verzorgen als hij lijdt aan een discushernia, een oorontsteking of als hij met processierupsen in contact is gekomen:


Toe te voegen: eventuele sterilisatie, vaccinaties, tandplak verwijderen, nagels bijknippen, behandelingen tegen parasieten (vlooien, wormen), enz.

Fan van jachthonden? Ontdek meer info over de Basset-Hound, de Duitse Brak, de Weimar brak, de Engelse setter, de Ierse setter of de Bretoense spaniël.

 

SantéVet

Laat ons samen voor uw huisdier zorgen