Discushernia bij honden: symptomen, behandeling en prognose

Een discushernia is een frequente neurologische pathologie bij honden als gevolg van een beknelling van het ruggenmerg, waardoor vrij ernstige bewegingsproblemen ontstaan en een snelle behandeling door een dierenarts noodzakelijk is. Wij lichten hier de belangrijkste kenmerken van deze ziekte nader toe, zodat u de ziekte snel herkent en de hond snel hulp kunt bieden. .

Hernia
Discus hernia bij honden - Shutterstock

Wat is een discushernia bij honden en hoe ontstaat deze?

Het ruggenmerg is een deel van het zenuwstelsel dat bij dieren langs de hele wervelkolom loopt en informatie van de hersenen naar organen en ledematen brengt.

Langs de hele wervelkolom, tussen de wervels, bevinden zich structuren die tussenwervelschijven worden genoemd.

Een schijf bestaat uit een nucleus pulposus, dit is een gelei-achtige kern omgeven door een ring van vezels, en daarboven een mergkanaal dat het merg doorlaat.

Deze schijven zorgen voor mobiliteit tussen de wervels en fungeren ook als schokdempers

Een discushernia treedt op wanneer het ruggenmerg wordt samengedrukt door een van de schijfstructuren:

  • Ofwel als gevolg van degeneratie van de fibreuze ring, wat leidt tot migratie van de gelei-achtige kern die vervolgens het medullaire kanaal samendrukt: dit staat bekend als type I hernia. Kleine hondenrassen van een gemiddelde leeftijd (tussen 3 en 6 jaar) zijn vatbaar voor vroegtijdige degeneratie van de tussenwervelschijven.
  • Ofwel na een uitstulping van de fibreuze ring (die een orgaan in abnormale omstandigheden naar voren duwt), die verdikt en het medullaire kanaal samendrukt: dit wordt hernia type II genoemd. Grote hondenrassen met een gevorderde leeftijd (vanaf 6 - 7 jaar) lopen het meeste risico.
  • Ofwel na een trauma (ongeval, val, schok) dat alle rassen kan treffen, op elke leeftijd.

De klinische symptomen verschillen niet naargelang het type hernia, maar variëren naargelang de mate van samendrukking van het ruggenmerg.

Discus hernia bij honden
Discus hernia bij honden (© Shutterstock)

Welke honden zijn gevoelig voor een hernia?

Kleine hondenrassen die gevoelig zijn voor type I hernia zijn:

  • Teckel 
  • Shih-Tzu
  • Lhassa Apso
  • Beagle, Franse bulldog
  • Cocker Spaniel
  • Pekinees
  • Jack Russell
  • Basset Hound
  • Bichon frisé en Maltezer
  • Poedel 
  • Cavalier King Charles
  • Mopshond

Grote hondenrassen die gevoelig zijn voor type II hernia zijn:

Wat zijn de symptomen van deze ziekte?

Afhankelijk van de intensiteit van de klinische symptomen kan de ziekte in verschillende stadia worden ingedeeld:

  • In Stadium 1 nemen we waar dat de hond pijn heeft, piept, janktniet wil lopen, u kunt ook opmerken dat uw hond veel beeft of trilt en ineenkruipt. Dit zijn tekens dat uw hond zich niet goed voelt, neem hem mee naar de dierenarts!
  • In Stadium 2 lijdt de hond echt pijn en heeft hij een verminderde motoriek (parese), maar kan hij nog wel bewegen. Hij heeft een abnormale gang en verzwakte ledematen.
  • In Stadium 3 heeft de hond pijn en kan hij niet meer zelfstandig bewegen of lopen (er treedt een verlamming op), maar hij kan zijn ledematen nog wel bewegen: hij blijft gevoelig voor pijn, wat betekent dat hij reageert als er stevig in zijn huid wordt geknepen.
  • In Stadium 4 is  de hond volledig verlamd, kan zijn achterste ledematen helemaal niet meer bewegen, maar is nog wel gevoelig voor pijn.
  • In Stadium 5 is de hond volledig verlamd en heeft hij geen gevoeligheid voor hevige pijn. Hij kan urine- en/of fecale incontinentie vertonen.

Als er bij dieren een hernia optreedt aan de onderkant van de wervelkolom, worden alleen de achterpoten aangetast: dit wordt een thoracolumbale hernia genoemd.

Het verloop kan snel zijn: een dier kan zich in stadium 1 bevinden en binnen enkele uren overgaan naar een verder gevorderd stadium. De behandeling en de diagnose moeten daarom snel gebeuren om verergering van de symptomen te voorkomen.

Hoe wordt u deze aandoening bij de hond vastgesteld?

De diagnose kan worden gesteld in een kliniek waar de dierenarts eerst een volledig neurologisch onderzoek van uw hond uitvoert, en dan met u alle klinische verschijnselen bespreekt (snelheid van het ontstaan van de symptomen, voorgeschiedenis, enz.). 

Vervolgens kunnen beeldvormende onderzoeken worden uitgevoerd om de eventuele hernia zichtbaar te maken en de aangetaste tussenwervelschijf te lokaliseren (CT-scan, MRI, myelografie enz.). Bij honden worden deze onderzoeken uitgevoerd onder algemene verdoving

Uw dierenarts kan u doorverwijzen naar een gespecialiseerde kliniek om dit soort aandoeningen verder te behandelen.

Welke behandeling om een hernia bij honden te behandelen en de pijn te verlichten?

Voor honden met een hernia in stadium 1 (de hond heeft pijn maar er zijn nog geen tekenen van verlamming) kan in de eerste plaats een ontstekingsremmende medische behandeling en volledige rust gedurende enkele weken worden voorgeschreven, zodat de aangetaste schijf geleidelijk kan genezen. Dit is de eerstelijnsbehandeling. Na 2 - 8 weken zou er vervolgens een verbetering moeten worden waargenomen.

Voor alle andere stadia, of wanneer de medische behandeling voor stadium 1 niet heeft gewerkt, is een spoedoperatie nodig om de druk het ruggenmerg te verlagen. Deze operatie moet snel gebeuren om verergering, en daarmee verlamming, te voorkomen, bij voorkeur binnen 48 uur na aanvang van de symptomen.

Met de beeldvormende onderzoeken die de dierenarts voor de operatie doet, stelt hij vast waar de hernia precies zit, de chirurg opent de huid van de hond om het ruggenmerg ter hoogte van de te bereiken en verwijdert dat wat het ruggenmerg beklemt. 

Als er tijdens de operatie schade aan het ruggenmerg wordt vastgesteld, dan is deze helaas onomkeerbaar. Het is namelijk niet mogelijk om ruggenmerg te vervangen. Dit is vooral het geval als de aandoening al (te) lang evolueert, en daardoor een chronische aandoening is geworden. Het is daarom belangrijk er zo vroeg mogelijk bij te zijn door naar de dierenarts te gaan zodra de hond symptomen van het eerste stadium vertoont. Dit is het geval wanneer de aandoening chronisch is, d.w.z. al langere tijd bestaat. 

Fysiotherapie en acupunctuur zijn minder ingrijpende behandelingen, maar wel erg belangrijke.  Afhankelijk van het stadium kunnen deze behandelingen helend of ondersteunend zijn.

Discus hernia bij honden
Discus hernia bij honden (© Shutterstock)

Wat is de prognose voor een hond met discushernia?

Hoe eerder de operatie wordt uitgevoerd, hoe beter de prognose en hoe groter de kans dat het dier weer kan lopen.

In stadium 4 en 5 is de kans op herstel kleiner.

Een hond die minder dan 48 uur volledig verlamd is, heeft in theorie nog steeds meer dan 50% kans om weer te lopen als hij onmiddellijk wordt geopereerd.

Verder is er bij verlamming met afwezigheid van pijngevoeligheid gedurende meer dan 2 dagen minder dan10% kans dat de hond weer kan lopen, zelfs met een operatie.

Hoe verloopt de revalidatie na een operatie?

Het postoperatieve herstel kan lang duren. De duur van het verblijf in de kliniek hangt af van het postoperatieve comfort en de neurologische toestand van uw hond.

In het begin zal de hond nog moeite hebben met lopen, kan hij incontinent zijn en hulp nodig hebben bij het legen van de blaas. In de meeste gevallen is binnen enkele dagen na de operatie verbetering te zien.

Revalidatiesessies kunnen nodig zijn en er moeten ook vervolgbezoeken aan de kliniek worden gepland.

Wat is de prijs voor de operatie van een hernia?

De prijs voor een operatie voor een hernia bij een hond kan variëren van 1500 tot 2500 euro, rekening houdend met alle operatieve en intra-operatieve kosten.

Als uw hond een hernia heeft en geopereerd moet worden, zult u dan ook blij zijn als u een ziektekostenverzekering voor hem hebt afgesloten. 

Kan een hernia bij de hond voorkomen worden?

Het is moeilijk om hernia's te voorkomen. Bij rassen die hiervoor gevoeliger zijn, wordt echter aangeraden bepaalde bewegingen te vermijden, zoals bijvoorbeeld de zetel afspringen of de trap afgaan. U kunt uw hond dan dragen, waarbij u hem over zijn hele lichaam ondersteunt met uw onderarmen op zijn buik.

Een discus hernia is een vrij veel voorkomende en ernstige aandoening bij honden. De prognose is vrij goed voor de vroege stadia, wanneer er dus snel wordt geopereerd. Het is daarom belangrijk om de tekenen vroegtijdig op te sporen en uw huisdier naar de dierenarts te brengen voordat zijn toestand verslechtert. De hersteltijd zal in alle gevallen vrij lang zijn, maar de resultaten na enkele dagen kunnen wel best spectaculair zijn.

Kan een hond leven met een hernia?

Dit hangt af van het stadium en de locatie van de hernia.

In minder ernstige gevallen (stadium 1), waarbij de hernia mild is en de zenuwen of het ruggenmerg niet ernstig samendrukt, kan de hond zich aanpassen aan de pijn en een relatief normaal leven blijven leiden.

In ernstigere gevallen waarin de hernia ernstige compressie van de zenuwen of het ruggenmerg veroorzaakt (stadium 2 tot 5), is een operatie nodig om de druk te verlichten en ernstigere complicaties te voorkomen.

Santévet geeft u nog veel meer informatie over ziektes van honden, gevaren voor honden en geeft tips. Lees bijvoorbeeld ook meer over hondsdolheid of over heupdysplasie bij de hond.

Conclusie:

Het is belangrijk de symptomen van stadium I van een hernia bij uw hond te herkennen. Ga vooral snel naar de dierenarts, hoe vroeger u erbij bent, hoe beter de hernia te opereren en te herstellen is! 

Over de auteur

Team Santévet