Waarom en op welke leeftijd mijn hond laten steriliseren ?

Honden hoeven zich niet noodzakelijk voort te planten. Jongen bezorgen de eigenaar immers heel wat extra werk. Waarom en op welke leeftijd laat je je hond steriliseren?

dierenarts met een puppy in zijn handen
Waarom en op welke leeftijd mijn hond laten steriliseren ? - Fotolia.com

Een reu is twee keer per jaar loops. Er zijn uitzonderingen, zoals bij de Tibetaanse Mastiff, waarvan het teefje zich slechts eenmaal kan voortplanten, meestal aan het eind van het jaar. 

Bepaalde rassen zijn vruchtbaarder dan andere: een worp kan variëren van één tot vijftien pups! Dat bezorgt het baasje heel wat werk. Hij moet namelijk voor het drachtige teefje, en vooral voor de jongen, zorgen. Houd er ook rekening mee dat kleine honden niet klein blijven. Een onvrijwillige dekking kan ook plaatsvinden wanneer een hond wegloopt. 

Een teefje hoeft zich niet voort te planten. Het vormt voor haar geen enkel psychisch of fysiologisch probleem. Het is een fabeltje dat teefjes zich moeten voortplanten. 

Bij een reu kan een dekking wel leiden tot een verandering in het gedrag. Castratie (of sterilisatie bij teefjes) lost niet alles op. Vaak ligt de oorzaak van een gedragsprobleem ergens anders. 

Voor of na de puberteit? 

Er zijn twee tegengestelde stromingen over het moment waarop je een teefje het best laat steriliseren: voor of na de puberteit (die begint na de eerste loopsheid) of voor of na de eerste loopsheid? 

Sommige dierenartsen raden aan om de teef te laten steriliseren tussen de eerste en de tweede loopsheid. Dat verschilt van ras tot ras:

  • Tussen 5 en 7 maanden bij kleine rassen
  • Tussen 7 en 12 maanden bij middelgrote rassen
  • Tussen 12 en 18 maanden bij grote rassen.

Voor een reu wordt eveneens aangeraden om tot de puberteit te wachten.

Een gesteriliseerde teef heeft bovendien minder kans op borsttumoren.

De kosten van de castratie kunnen via het Preventiepakket van uw hondenverzekering worden vergoed of in bepaalde gevallen via het terugbetalingspercentage van uw verzekering.

Wat verandert er voor je hond?

  • Een gesteriliseerde hond heeft de neiging om aan te komen. Besteed dan ook voldoende aandacht aan de voeding en geef je huisdier voldoende beweging om het risico op zwaarlijvigheid te vermijden. 
  • Een reu zal minder snel weglopen als hij een loopse teef ruikt
  • Het waak- of jachtinstinct van je hond blijft hetzelfde. 
  • Volgens sommige fokkers wordt een reu soms "moeilijker" na de castratie!

Sommige mannelijke eigenaars hebben een probleem met het idee dat hun hond gecastreerd kan worden. Er bestaan prothesen om testikels te vervangen!

Een veterinair laboratorium ontwikkelde een implantaat dat enkele maanden inwerkt op het libido van een reu. Dat kan een alternatief zijn voor een operatie, waarvan het resultaat blijvend is.

SantéVet
De specialist in dierenverzekeringen voor honden en katten.

Over de auteur

Claude Pacheteau