Atopie bij honden

Atopie bij honden, of atopische dermatitis, is een huidziekte die veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor ongevaarlijke stoffen uit de directe omgeving. Wat zijn de symptomen en welke mogelijke behandelingen bestaan er voor een atopische huid bij de hond? De antwoorden staan in onderstaand artikel.

een dierenarts onderzoekt een mopshond op dermatitis
Atopie bij honden - 123rf

Wat is de oorzaak van atopie?

Atopie is een allergische aandoening die bij vrijwel alle honden kan ontstaan. Toch is het zo dat deze huidziekte meestal begint op jonge leeftijd. Atopie bij de hond heeft niets te maken met vlooien en voer, maar alles met stoffen uit zijn/haar omgeving. Mensenhaar, graspollen, boompollen, schimmels en huisstofmijt zijn de meest voorkomende oorzaken van atopie.

Genetische aanleg

Atopische dermatitis kan van generatie op generatie overgedragen worden en studies hebben aangetoond dat bepaalde rassen gevoeliger zijn voor deze huidaandoening dan andere rassen. Grote honden gevoelig voor atopie:

  • Boxer
  • Duitse herder
  • Golden retriever
  • Labrador

Kleine honden gevoelig voor atopie:

  • Shar-pei
  • Shih-tzu
  • Terriër
     

Welke signalen wijzen op atopie bij de hond?

Atopische dermatitisbetekent ontsteking van de huid van de viervoeter. Deze ontsteking leidt tot het hebben van veel jeuk en dat uit zich in het constant krabben van de hond. Honden met atopie krabben zichzelf voortdurend aan de snuit, oksels, oren en liezen en vaak ook aan de poten. Naast jeuk zijn er nog andere symptomen die wijzen op atopie.

Haaruitval

Honden ruien altijd, maar wanneer ze last hebben van overmatige haaruitval kan dit een teken van atopie zijn.

Rode en warme oren

De oren van een gezonde hond voelen aan zoals de huid. Indien de oren van de viervoeter plots erg warm aanvoelen of er opeens veel roder uitzien, kan dit wijzen op atopie.

Kleine rode vlekken

Vooral in de liesstreek en/of op de poten van de atopie hond verschijnen kleine vlekken die er rood en schilferend uitzien. Soms kan het ook in het gebied rond de mond verschijnen. Deze vlekjes kunnen zwart worden en leiden tot kale plekken en/of een verdikte huid. Het gevolg van deze rode vlekken is nog meer jeuk en irritatie.

Oorontsteking

Ondanks dat honden wel vaker geconfronteerd worden met oorontstekingen zijn frequente oorontstekingen een duidelijk signaal van atopie. In sommige gevallen kan dit zelfs het enige symptoom van atopische dermatitis bij de hond zijn.

Hooikoortsindicaties

Ook hooikoorts is een veelvoorkomend probleem bij honden. Hooikorts kenmerkt zich door veelvuldig niezen, een loopneus en traanogen. Zijn de klachten constant of zijn ze beduidend minder in bepaalde seizoenen van het jaar? Bij aanhoudende klachten gaat het waarschijnlijk om atopie, bij afname in bepaalde seizoenen gaat het om gewone hooikoorts.

Is de hond atopisch?

De symptomen van allergieën veroorzaakt door stoffen uit de omgeving worden dikwijls verward met andere huidaandoeningen. Dat komt omdat ze erg veel op elkaar lijken. Om er zeker van te zijn dat de hond het slachtoffer van atopie is geworden, moeten alle andere mogelijke oorzaken van jeuk eerst uitgesloten worden.

Vlooien- en schurftbehandeling

Jeuk bij de hond wordt dikwijls veroorzaakt door vlooien, schurft of gisten. Daarom is het aanbevolen dat de hond eerst een optimale vlooienbehandeling ondergaat.

Huid- en allergietesten

Wanneer een vlooienbehandeling geen resultaat geeft, is het tijd om bij de dierenarts te rade te gaan. De dierenarts zal verschillende allergietesten doen en een bijkomende huid- en bloedtest afnemen om uit te maken of de hond al dan niet atopisch is.

Atopie bij honden behandelen

Helaas bestaat er geen enkele behandeling die een definitief einde aan atopie maakt. Wel kunnen de verschillende vormen van dermatitis aangepakt worden opdat de hond hier zo weinig mogelijk last van ondervindt.

1) Allergenen verwijderen

De meest voor de hand liggende oplossing is het wegnemen van de oorzaak. In de praktijk is het dikwijls echter niet mogelijk om alle contact met huisstofmijt, pollen, mensenhaar enz... te vermijden.

2) Desensibilisatie

Gelukkig kan men de hond wel minder gevoelig maken voor de allergenen die de atopische reacties veroorzaken. Door middel van injecties wordt het immuunsysteem van de viervoeter verbeterd waardoor hij/zij minder fel (of zelfs niet meer) zal reageren op de allergenen.

3) Toediening van medicijnen

Ook een behandeling met medicijnen vermindert de atopische klachten. Het is wel zo dat zo’n behandeling levenslang toegediend moet worden.

Atopie bij honden afremmen

Een hond met atopie is extreem gevoelig voor huidaandoeningen, zoals infecties en uitdrogingen. Daarom is het van cruciaal belang dat het baasje er alles aan doet om de huid van de hond optimaal te verzorgen. Dat kan op verschillende manieren.

Antibiotica

Huidinfecties moeten onmiddellijk behandeld worden met de juiste antibiotica. Tetracycline doxycycline is een antibioticum dat dikwijls gebruikt wordt om atopie tegen te gaan en/of te voorkomen.

Preventieve vlooienbehandelingen

Een vroegtijdige behandeling tegen vlooien zorgt ervoor dat atopie honden niet onnodig meer last hebben van jeuk en/of vlooien.

Oorreinigers

Atopie honden zijn extra gevoelig voor oorontstekingen. Door de oren van de viervoeter regelmatig goed te reinigen met daarvoor bestemde oorreinigers neemt het risico op oorontstekingen af.

Vacht trimmen

Huisstofmijt kruipt in de eerste plaats in lange vachten. Daarom is het aanbevolen om de vacht van atopie honden kort te trimmen.

Omega 3 en omega 6 vetzuren toedienen

Eigenaars kunnen de huid van de hond voeden door hem/haar zoveel mogelijk omega 3- en omega 6-vetzuren toe te dienen. Dat kan door middel van aangepaste voeding, maar ook door het gebruiken van speciale hydraterende shampoos om een droge huid te voorkomen.

Kan een atopie hond oud worden?

Er is geen reden waarom een atopie hond niet oud zou kunnen worden. De voorwaarde hiervoor is wel dat de klachten op tijd achterhaald en behandeld moeten worden. Een hond die lijdt aan atopische dermatitis zal op meerdere momenten in zijn/haar leven blootgesteld worden aan de klachten. Daarom is het aan te raden om hem/haar levenslang de nodige medicijnen toe te dienen. Raadpleeg de dierenarts voor meer informatie.

Over de auteur

Elliot Barcet