Wat te doen wanneer je hond allergisch is?

Sommige mensen zijn allergisch voor honden. Ze gaan niezen en hoesten, krijgen het benauwd en hun ogen beginnen te tranen of zwellen op. Maar wist je dat ook een hond allergieën kan hebben? In dit artikel bekijken we aan welke soorten allergie je hond kan lijden, vooral voedselallergieën, en wat je eraan kunt doen. Als baasje van je trouwe viervoeter wil je immers toch het allerbeste voor je hond?

Hondenallergie
Allergie bij de hond - Shutterstock

Symptomen van allergie bij een hond

Wanneer je hond last heeft van een allergie, zal hij zich gaan bijten, krabben (vooral rond de poten en de oren, maar ook rond de ogen, de dijbenen, de buik of zelfs aan de oksels, liezen, anus of staart). Hij zal ook de plekjes die jeuken of pijn doen veelvuldig likken. Hierdoor krijgt de hond weer nieuwe kwaaltjes: de huid ontsteekt, bacteriën en gisten ontwikkelen zich in de wonde. Dit gaat stinken en in het ergste geval krijgt je hond verdikkingen op de huid of zelfs kale plekken.

Om specifiek van jeuk af te komen, kan je hond ook over de grond rollen en tegen de muur schuren. Wees dus alert wanneer je hond dit gedrag gaat vertonen.

Tot slot kan je hond door allergieën ook chronische oorontstekingen krijgen, diarree, hoest, een piepende ademhaling,  niezen, en maag- en darmproblemen zoals winderigheid en braken. Tijd dus om te weten te komen wat je voor je huisdier kunt doen indien je dit opmerkt.

Allergie bij de hond
Allergie bij de hond (© Shutterstock)

Soorten allergieën

Vlooienallergie

Wanneer een hond gebeten wordt door een vlo, kan hij of zij allergisch reageren op het speeksel van de vlo. De vlo gebruikt namelijk eerst speeksel voor ze bloed gaat zuigen. Je hond kan hierdoor gaan bijten, krabben en likken.

Atopie

Deze allergie treedt op wanneer je hond allergisch is voor stoffen die het dier inademt. De meeste voorkomende allergieën zijn die voor huisstofmijt, pollen of schimmels. Atopie kan bij alle rassen voorkomen, maar komt het vaakst voor bij labradors, bulterriërs en de Duitse herder. Soms is deze allergie ook erfelijk, hondenfokkers letten dus beter op. Vaak kunnen de symptomen enkel worden verlicht met jeukwerende medicatie of het vermijden van deze allergenen.

Contactallergie

Deze allergie uit zich in een reactie op stoffen die rechtstreeks in contact komen met de hond van je huid, zoals bijvoorbeeld hondenshampoo, schoonmaakmiddelen of planten. Deze vorm van allergie komt niet zo vaak voor. Ze kunnen ook slecht reageren op een insectenbeet of medicatie.

Voedselallergie

Last but not least, kan je hond ook last krijgen wanneer hij of zij voedsel eet waarop ze allergisch reageren. De hond zal vooral reageren op de eiwitten in de voeding. Vaak hebben ze hier al last van als puppy, maar dit soort allergie kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Meestal gaat het om een allergie voor de eiwitten in rund, zuivel, tarwe en kip. Ook ei, soja, lam, varken, vis, maïs, kalkoen, rijst en eend kunnen een allergische reactie uitlokken.

Allergie of intolerantie?

Voor we dieper ingaan op voedselallergie bij honden en wat eraan te doen, moeten we het onderscheid maken tussen voedselallergie en voedselintolerantie, net zoals bij de mens. Wanneer een hond allergisch reageert, wordt het immuunsysteem van de hond geprikkeld. Een niet-allergische reactie of intolerante reactie, kan evenwel dezelfde symptomen opleveren door een overgevoeligheid aan een bestanddeel in het hondenvoer.

In de praktijk maak je niet direct het onderscheid. Of het echt allergie is, valt helaas niet zo makkelijk te bepalen en vraagt wat tijd. Wanneer je hond al op jonge leeftijd allergische symptomen vertoont, is de kans groot dat we met een voedselallergie te maken hebben en geen vlooien bijvoorbeeld, of wanneer de symptomen niet seizoensgebonden zijn. Heeft je viervoeter zowel huidproblemen als maag- en darmklachten? Dan kun je er bijna zeker van zijn dat het gaat om een voedselallergie of -intolerantie. Op dat moment moet je te weten komen aan welk eiwit je hond precies intolerant of allergisch is, en dat specifieke eiwit uit het voer bannen.

Allergie bij de hond
Allergie bij de hond (© Shutterstock)

Aanpak van de allergie

Je verandert de voeding van je hond best zodanig dat ze wel nog alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen, maar alleen niet meer de eiwitten waarvoor ze overgevoelig zijn. Het beste is over te stappen over hondenbrokken met veel vlees in, en dus minder koolhydraten, en zonder granen of tarwe. Deze voeding lijkt ook het meest op de oorspronkelijke voeding van een wolf – waarvan honden afstammen, namelijk vlees met groente en fruit.

Een goede truc is eerst een eliminatiedieet te proberen. Je bepaalt eerst precies wat je hond vroeger verorberde. Daar stap je van af en je stapt over op hondenbrokken die één enkel dierlijk eiwit bevatten. Ook de hypoallergene snacks of tussendoortjes mogen enkel dát eiwit bevatten.

Nog een manier om te bepalen wat een allergie uitlokt, is een bloedonderzoek en een huidtest. Door het bloed te onderzoeken, kunnen we zien tegen welke allergenen het lichaam antistoffen aanmaakt. Bij de huidtest krijgt de hond via kleine prikjes een kleine hoeveelheid verschillende allergenen toegediend. De huid zal lichtjes opzwellen op de plekken waar de stoffen zijn toegediend en waarvoor de hond allergisch is.

Wanneer resultaat?

Wanneer je de voeding van je hond verandert, kan het enige tijd duren voor je hiervan de vruchten plukt. Sommige honden herstellen ook sneller dan andere. Houd zeker twee maanden vol voor optimale resultaten. Sommige honden voelen het effect al na drie weken, anderen pas veel later. Pas dan zullen de maag- en darmklachten of huidproblemen verdwijnen.

Hoe kan je hond dan nog steeds lekker eten?

Elke hond verdient een lekkere snack. Bij allergieën kies je best voor een hypoallergene snack of tussendoortje. Sommige snacks zijn zelfs compleet vegetarisch, waardoor de kans op een allergische reactie sterk wordt teruggeschroefd. Let hier wel op het fenomeen van de gehydrolyseerde eiwitten: dit zijn eiwitten die in kleine stukjes werden verknipt, zodat het immuunsysteem van je hond deze niet meteen herkent en niet gaat reageren. Dit is ideaal wanneer je hond allergisch is voor alle soorten eiwitten, maar dit is meestal niet het geval. Je kiest dus beter voor echte dierlijke eiwitten waar je hond niét allergisch voor is.

Soorten hypoallergene snacks

Ook al is je hond allergisch, toch hebben ze nog steeds behoefte aan lekker eten, kluiven en een heerlijk tussendoortje. Deze snacks zijn monoproteïnesnacks en dus gemaakt op basis van één eiwit zoals eend, lam, hert, konijn, vis of paard. Vaak zijn deze hypoallergene snacks 100% natuurlijk, vrij van kleurstoffen, aroma’s en smaakstoffen en bevatten ze geen gluten. Heb je het eiwit gevonden waarvoor je hond allergisch is? Dan zal je huisdier dankzij deze heerlijke snacks ook meteen beter in zijn vel zitten en gelukkiger zijn.

Hypoallergene snacks bestaan in alle vormen en maten. Zo heb je kleine hondensnoepjes of beloningssnoepjes, handig om je hond te belonen tijdens een wandeling of op de hondenschool. Er bestaan ook natuurlijke beloningssnoepjes, mooie stukjes filet of gedroogd vlees of organen.

Er bestaan ook hypoallergene hondenkoekjes. Vaak bevatten ze maar één eiwit en weinig calorieën, en hebben ze geen toevoegde suikers of gluten.

Verder bestaan er ook hypoallergene kluiven, vleesstrips… Wat je ook kiest, eens je de allergie hebt ontdekt en weet hoe je hierop moet inspelen, zal je hond weer enthousiast achter de bal aanhollen of je kwispelend opwachten wanneer je thuiskomt.

Over de auteur

Team Santévet