Labrador Retriever

Hebt u hem misschien al met deGolden Retriever verward?

Het zijn allebei ‘retriever’ honden, dit betekent honden die wild apporteren. Maar het zijn wel degelijk twee verschillende hondenrassen.

Tip om ze van elkaar te onderscheiden: de Labrador heeft geen golvende vacht met franjes zoals de Golden retriever

drie labradors in het gras
Labrador Retriever - 123rf

Identiteitskaart

Grootte reu53 tot 57 cm
Grootte teef51 tot 56 cm
Gewicht reu30 tot 35 kg
Gewicht teef28 tot 33 kg
KleurZwart, blond (zandkleur) of bruin (chocolade)
HaarlengteKort, dicht en redelijk stug
Leeftijd10 tot 14 jaar
Vatbaarheid voor ziektenDysplasie, scheuring van de voorste kruisband, allergie, artrose, maagtorsie, eczeem, progressieve atrofie van het netvlies
Verzorging1 keer per week borstelen, vaker tijdens de rui (1 keer per dag borstelen)
VoedingHebt u hem misschien al met de Golden Retriever verward? Het zijn allebei ‘retriever’ honden, dit betekent honden die wild apporteren.

Herkomst van de Labrador

Terwijl de Golden Retriever uit Engeland stamt, is de Labrador een hond die afkomstig is uit Canada. Meer bepaald van het eiland Newfoundland, van waar hij in de 19e eeuw naar Groot-Brittannië werd gebracht. In die tijd werd dit ras ook in België geïntroduceerd. Zijn voorvader, de  St-John’s-hond, hielp de matrozen om vis terug te brengen die in de boten opsprong!

De kenmerken van dit ras werden aan het begin van de 20e eeuw vastgelegd. De Labrador is één van de favoriete honden van de Belgen en is het meest verspreide hondenras ter wereld!

Kenmerken en vaardigheden van de Labrador

Karakter van de Labrador

Het is moeilijk om bij deze hond een gebrek te vinden! Deze buitengewoon begaafde hond getuigt van intelligentie, volgzaamheid en een hechte band met zijn baasje. Hij is vriendelijk, kalm, trouw, geduldig, vriendschappelijk, speels… hij weet iedereen te bekoren. Het is een perfecten speelgenoot voor kinderen.

Hij is trouwens een bijzonder gewaardeerde gezelschapshond geworden. Hij is een “goede loebas” die zich op zijn gemak voelt bij andere dieren en mensen die hij niet kent.

Weetje: de puppy’s van de Labrador Retriever zijn heuse clowns! Ze halen grappen uit en zijn onstuimig, en hebben dan ook van kleinsaf een goede hondentraining nodig, gebaseerd op spelletjes en beloning. Want als ze eenmaal volwassen zijn en hun volle gewicht hebben bereikt, zijn hun streken veel minder grappig!

Vaardigheden van de Labrador

Deze hond staat bijzonder open voor training, hij is welwillend en gehoorzaam. Hij kan zich aan alle omstandigheden en alle opdrachten aanpassen. Deze toegewijde hond wordt gebruikt als werkhond, waakhondhond voor begeleiding van blindenreddingshond en jachthond (om waterwild te apporteren).

Hij blinkt ook uit als begeleider van mensen met een handicap, dankzij zijn levendige intelligentie en zijn olympische rustige aard.

Het ideale baasje voor een Labrador

Deze hond kan zich schikken naar alle soorten baasjes (vooral aan voorzitters!), maar voelt zich bijzonder goed in een gezin. Het is een hond die lichaamsbeweging nodig heeft. Spelen en lange wandelingen zijn fundamenteel voor zijn evenwicht.

Een leven op het platteland, in een huis met een tuin, is voor hem meer geschikt dan een leven in de stad, op een appartement. Het is een hond die makkelijk in de omgang is, met een goed karakter, die voor nieuwe baasjes geschikt kan zijn, op voorwaarde dat de hond een basisopvoeding krijgt.

Opgelet: de Labrador kan wel eens weglopen, vooral als hij te weinig aandacht krijgt en zich eenzaam voelt… Maak hem zo snel mogelijk gewoon aan terugroepen.

Activiteiten die u met een Labrador kunt doen

Deze zachtaardigeintelligente en energieke hond is een goede kandidaat voor hondensporten zoals agility of canicross. En omdat hij alles apporteert, kunt u hem een partijtje voetbal, frisbee of flyball voorstellen.

Zijn ultieme pleziertje? Een plons in het water! Zijn waterafstotende vacht zorgt ervoor dat hij in alle omstandigheden kan zwemmen. Regen of kou deren hem niet.

Lichamelijke kenmerken van de Labrador

De Labrador is een middelgrote tot grote hond, met een krachtige, evenwichtige lichaamsbouw. Het is een robuuste hond met de juiste proporties.

De vacht van de Labrador

Zijn vacht is kort, waterafstotend, dicht en stug. De kleur van zijn vacht kan zwartblond (zandkleur) of bruin (chocolade) zijn.

Het gewicht en de grootte van de Labrador

Deze robuuste hond is middelgroot tot groot: hij kan tot 57 cm groot worden en tot 35 kg wegen. 

Het hoofd van de Labrador

Zijn hoofd is eerder rond, zijn schedel is breed, met een smalle snuit en een grote neus. Zijn oren vallen neer en zijn ogen hebben een zachte blik die vertrouwen inboezemt.

Verzorging van de Labrador

Verzorging van de vacht van de Labrador

Gewoonlijk is 1 keer per week borstelen voldoende. Tijdens de rui, in de lente en in de herfst, moet dit vaker gebeuren omdat de Labrador in dit seizoen veel haar verliest. Soms moet hij elke dag geborsteld worden.

Vergeet ook zijn tanden niet! Het is aanbevolen om de tanden van uw hond regelmatig te borstelen om de vorming van tandsteen tegen te gaan.

Goed om wetenhet verwijderen van tandsteen is gedekt door de dierenverzekering SantéVet.

Als uw hond vuil is, kunt u hem wassen met een hondenshampoo. Ook de oren van de Labrador moeten regelmatig worden schoongemaakt en gedroogd, om oorontstekingen te vermijden. 

Het bijknippen van de nagels kunt u natuurlijk zelf doen, maar het is aangeraden om dit aan een expert (dierenarts of hondenverzorger) over te laten, zodat u niet in de bloedvaten snijdt die in de nagels verborgen zitten.

De voeding van de Labrador

Hoe kunt u het risico verminderen op het syndroom van maagdilatatie-maagtorsie, die als een veterinaire urgentie wordt beschouwd? 

  • vermijd om uw Labrador meteen na de maaltijd te laten rennen en springen
  • 2 maaltijden per dag zijn meer aangewezen dan slechts één maaltijd, op basis van een voeding van goede kwaliteit

Opgelet! Hij is een smulpaap. Uw dierenarts zal u het meest geschikte rantsoen aanbevelen om problemen door zwaarlijvigheid te bestrijden, iets wat bij dit hondenras vaak voorkomt.

Ziektes van de Labrador: scheuren van de voorste kruisband

De Labrador is geen fragiel dier, maar hij kan wel wat gezondheidsproblemen voor hebben.

Als de hond na wat hardlopen begint te hinken, dan kan dat te wijten zijn aan een scheuring van de kruisband. Maar dat kan ook aan andere oorzaken liggen die hem doen lijden, zoals artrose…

Deze aandoening is zeer vaak verbonden met een fragiliteit die al bij uw huisdier aanwezig was. En sommige rassen zijn daar gevoeliger voor. Als de diagnose is gesteld, zal uw dierenarts u een heelkundige ingreep voorstellen.

Goed om weten: de kosten voor deze ingreep zijn redelijk hoog. Het is dan ook belangrijk om een goede dierenverzekering voor uw hond te voorzien.

Andere ziektes van de Labrador

Deze hond kan lijden aan ziektes van het beendergestel en kraakbeen. Hij kan bijvoorbeeld lijden aan artrose, aan luxatie van knieschijf of bepaalde vormen van verlamming.

Dit ras kan ook huidaandoeningen hebben, zoals eczeem, wat vaak te wijten is aan een allergie.

De Labrador kan ook last hebben van heupdysplasie of elleboogdysplasie.

Verder dient u zijn ogen te controleren, want de Labrador kan last hebben van een oogletsel met zweren of een progressieve atrofie van het netvlies.

Te voorziene dierenartskosten voor een Labrador

Hierna vindt u het geschatte budget dat u moet voorzien om uw hond te laten verzorgen als hij aan de volgende aandoeningen lijdt:

 

 

Toe te voegen: sterilisatie, vaccinaties, verwijderen van tandkalk, knippen van de nagels, behandelingen tegen vlooien, ontworming, enz.

 

Houdt u van honden die wild apporteren? Maak kennis met de Golden Retriever, de Amerikaanse Cocker, de Engelse Cocker en de Barbet.

 

SantéVet,

laten we samen voor uw huisdier zorgen