Mogen honden noten eten?

Het feit dat uw hond tijdens uw maaltijd met zijn schattigste puppyogen komt aandraven, is zeker niet abnormaal. Toch is het van belang om hier als baasje niet aan toe te geven, of toch zeker niet altijd. Sommige voedingstoffen, zoals noten, mogen honden niet eten. Welke gevaren noten kunnen opleveren, ontdekt u hier.

chihuahua naast een kom noten
Mogen honden noten eten? - 123rf

Deze noten voor honden vermijdt u maar beter

Niet alle noten zijn gevaarlijk voor elke hond. Grote noten zoals walnoten zullen bijvoorbeeld sneller verstoppingen veroorzaken bij kleine honden. Sommige noten zijn dan weer toxisch en bevatten bijvoorbeeld fosfor. De volgende noten voor honden raden we hoe dan ook af:

 

 • Macadamia noten
 • Amandelen
 • Walnoten
 • Cashewnoten
 • Pecannoten

 

Als uw hond een kleine hoeveelheid noten eet, zal dit doorgaans niet meteen problemen opleveren. Bij grote hoeveelheden daarentegen is dit anders. Het zijn trouwens niet alleen de noten die ongezond kunnen zijn voor de hond. Dit geldt ook voor de additieven, zoals zout of specerijen.

 

Daarnaast bevat een notenmix behalve een selectie van nootjes soms ook nog rozijnen. Dit kan al vanaf een kleine dosering in nierfalen resulteren. Ten slotte zijn er enkele specifieke producten die gevaarlijk voor honden kunnen zijn. Zoals pindakaas of notenboter, gezien deze ook de zoetstof xylitol kunnen bevatten.

 

Infobox: Xylitol is een natuurlijke zoetstof die vaak ter vervanging van suiker wordt gebruikt. Voor ons is dit voordelig, maar voor de hond is het gevaarlijk. Hoge dosissen kunnen leiden tot hypoglykemie of zelfs ergere aandoeningen.

 

Medische gevolgen voor de hond na het eten van noten

Noten zitten boordevol onverzadigde vetten. Dit kan een hond minder goed verteren, waardoor hij last kan krijgen van zijn maag. Oudere noten beginnen te rotten en hierdoor beginnen schimmels zich te ontwikkelen. Het eten van deze noten, kan giftig zijn voor honden. De voornaamste gevaren als een hond noten eet zijn:

 

 • Maag- en darmproblemen (braken, diarree, verstoppingen)
 • Nierproblemen (nierfalen of nierstenen)
 • Pancreatitis (alvleesklierontsteking)
 • Neurologische problemen (ten gevolge van mycotoxinen)
 • Obesitas (gewichtstoename ten gevolge van het hoge vetgehalte)

 

 

Zijn ook andere noten toxisch voor honden?

Een eenduidig antwoord is hierop moeilijk te geven, omdat het uiteraard varieert bij verschillende hondenrassen. De vuistregel luidt alvast, overdaad schaadt! Eens per jaar een nootje voor de hond zal met andere woorden geen problemen opleveren. Ongezouten noten of pinda's krijgen altijd de voorkeur.

 

We raden het echter niet aan. Zelfs relatief veilige noten zoals hazelnoten kunnen een schimmelinfectie bevatten en daardoor giftig zijn voor alle honden. Bovendien kan ook de grootte van de hazelnoten nog steeds problemen opleveren.

 

Eikels zijn door het hoge tanninegehalte ook af te raden. Een niet rijpe, groene eikel is bovendien nog gevaarlijker, want daarbij is de dosis tannine nog hoger. Ook voor andere dieren, zoals paarden en schapen, zijn groene eikels een absolute no-go.

 

Wat te doen als uw hond toch noten eet

Radeloze angst is alvast geen oplossing. Niet alle honden zullen meteen ziek worden en bij de meeste soorten noten zal er alleen effect optreden bij de inname van grote hoeveelheden. Indien uw hond noten eet, houd dan in ieder geval zijn gedrag in de gaten en aarzel niet om bij ernstige gezondheidsklachten een dierenarts te contacteren. Die zal - indien nodig - de maag van de hond leegpompen.

 

Na het eten van noten kunnen binnen 12 à 24 uur ziekteverschijnselen optreden. De hond kan bijvoorbeeld sloom en gedesoriënteerd ogen. Andere symptomen zijn bijvoorbeeld misselijkheid en braken. Daarnaast kunt u ook maar beter de ontlasting van uw hond in de gaten houden. Diarree en een donkergekleurde urinestraal zijn meestal een slecht teken.

 

Ook deze voedingsstoffen geeft u maar beter niet aan uw hond

Noten zijn zeker niet de enige voedingsmiddelen die een hond wel eens naar binnen durft te spelen. Deze lekkerbekken zijn dan ook geïnteresseerd in alles wat u eet. Daarom geven wij hier nog een kort overzicht van veelvoorkomende voedingstoffen die wel eens in gezondheidsproblemen voor zowel grote honden als kleine honden kunnen resulteren.

 

 • Donkere chocolade (giftig door theobromine)
 • Witte chocolade (hoog vetgehalte)
 • Avocado (giftig door persine)
 • Rauwe aardappelen (giftig door solanine)
 • Rozijnen en druiven (nierfalen)
 • Zuivelproducten (veel honden zijn lactose-intolerant)

 

 

Deze lijst is uiteraard niet volledig. Op onze website vindt u nog veel meer informatie over de opvoeding en verzorging van elke hond. Net als een hond die noten eet, geldt ook hier dat overdaad schaadt. Al is bijvoorbeeld donkere chocolade echt wel te vermijden. Zelfs een kleine reep chocolade kan voor uw volwassen hond al fatale gevolgen hebben.

 

Wist-je-datje: U kunt uw trouwe viervoeter laten meegenieten van precies dezelfde gerechten als uzelf. Slimme marketeers brachten namelijk vervangproducten op de markt, zodat uw hond toch gewoon chocolade kan eten. Of wat dacht u van bier voor honden en frietjes voor honden? Het bestaat allemaal.

 

Tips om te voorkomen dat uw hond noten eet

 • Het spijsverteringskanaal en het metabolisme van honden is anders dan bij de mens. Dit wil uiteraard zeggen dat ook de voedingsbehoefte hierop moet zijn aangepast. Bij de aanschaf van een hond gaat u dan ook maar beter op zoek naar een ideale hondenbrok die bij uw hond past.
 • Meestal zal deze hondenbrok zijn samengesteld uit alle benodigde voedingsstoffen voor de hond. Daarnaast kunt u ook kiezen voor rasspecifieke voeding. Uiteraard is de maaltijd van een pup anders dan die van een volwassen hond.
 • Als u toch eens een hapje met de hond deelt, bekijk dan vooraf even de ingrediënten. Dit geldt ook voor de additieven, zoals de zoetstof Xylitol. Of dit laatste al dan niet aanwezig is, wordt aangeduid met het E-nummer 967.
 • Laat uw hond niet vrij rondlopen in het bos. Dit zullen niet alleen de vogeltjes en de andere bosbewoners op prijs stellen. Het kan namelijk ook zijn dat uw hond bij een speurtocht enkele noten ontdekt en ze vervolgens oppeuzelt. Maak ook de tuin hondvriendelijk en overweeg dus om die notelaar of eik te vervangen.

Bent u de hond toch even kwijt geraakt en maakt u zich ongerust? Hou dan het gedrag en de stoelgang in de gaten en grijp - indien nodig - in. Dit is meteen ook een ideaal moment om de hond op vlooien en teken te controleren.

Over de auteur

Elliot Barcet