Mogen honden noten eten?

Uw hond is waarschijnlijk (net zoals vele andere honden) niet bij de eettafel weg te slaan wanneer u aan het eten bent. Hem af en toe iets lekkers toeschuiven moet kunnen, maar wees voorzichtig, want een hond kan niet zomaar alles eten. Pas vooral op metnoten!

chihuahua naast een kom noten
Mogen honden noten eten? - 123rf

De noten die een hond niet mag eten

U geeft uw hond het beste helemaal geen noten, dan is er ook geen risico. Grote noten (zoals walnoten) kunnen bijvoorbeeld verstoppingen veroorzaken bij kleine honden. Het ongemak daarvan weegt niet op tegen het plezier van een nootje eten. Andere noten zijn gevaarlijk omdat ze giftig zijn voor honden. Ze bevatten bijvoorbeeld fosfor. Geef uw hond nooit de volgende noten:

 • Macadamianoten
 • Amandelen
 • Walnoten
 • Cashewnoten
 • Pecannoten

Kleine hoeveelheden van deze noten geven meestal niet meteen problemen, maar grotere hoeveelheden zijn echt gevaarlijk.

Notenmixen kunnen naast nootjes soms ook rozijnen bevatten. Rozijnen kunnen, zelfs in kleine hoeveelheden, tot nierfalen resulteren bij de hond. Kijk ook uit met pindakaas of notenboter, want deze bevatten de zoetstof xylitol. Deze zoetstof is erg gevaarlijk voor de hond: een hoge dosis kan leiden tot hypoglykemie of zelfs ergere aandoeningen.

De medische gevolgen bij het eten van noten

Noten zitten boordevol onverzadigde vetten. Een hond kan deze minder goed verteren, waardoor hij last kan krijgen van zijn maag. Oudere noten kunnen rotten en hierdoor schimmels ontwikkelen, wat giftig kan zijn voor honden. De voornaamste gevaren van het eten van noten zijn:

 • Maag- en darmproblemen (braken, diarree, verstoppingen)
 • Nierproblemen (nierfalen of nierstenen)
 • Pancreatitis (alvleesklierontsteking)
 • Neurologische problemen (ten gevolge van mycotoxinen)
 • Obesitas (ten gevolge van het hoge vetgehalte)

Zijn ook andere noten giftig voor honden?

Dat verschilt per hondenras. De vuistregel is: overdaad schaadt! Eens per jaar een nootje voor de hond zal geen problemen opleveren. Ongezouten noten of pinda's krijgen dan de voorkeur.

We raden het echter niet aan. Hazelnoten kunnen bijvoorbeeld een schimmelinfectie bevatten en daardoor giftig zijn voor alle honden. Bovendien kan ook de grootte van de hazelnoten problemen opleveren.

Eikels worden ook afgeraden. Hoe groener en dus minder rijp de eikel is, hoe hoger het tanninegehalte. Te veel tannine kan leiden tot schade aan de bloedvaten, de darmen en de nieren van uw hond, met grote gevolgen zoals nierfalen en soms zelfs de dood.

Wat kan u doen als uw hond toch noten eet?

Niet alle honden zullen meteen ziek worden en bij de meeste soorten noten zal er alleen een effect zijn bij de inname van grote hoeveelheden. Als uw hond noten eet, hou dan zijn gedrag in de gaten. Ziekteverschijnselen na het eten van noten kunnen binnen 12 à 24 uur optreden. Symptomen zijn sloomheid, desoriëntatie, misselijkheid en braken. Ook diarree en donkergekleurde urine zijn een slecht teken. Aarzel niet om bij symptomen een dierenarts te raadplegen. Die kan (indien nodig) de maag van de hond leegpompen.

Andere etenswaren die niet goed zijn voor honden

Buiten noten kunnen ook de volgende voedingsmiddelen gezondheidsproblemen geven voor zowel grote als kleine honden. Deze lijst is niet volledig, lees meer op onze website.

 • Donkere chocolade (giftig omwille van de stof theobromine)
 • Witte chocolade (hoog vetgehalte)
 • Avocado (giftig omwille van de stof persine)
 • Rauwe aardappelen (giftig omwille van de stof solanine)
 • Rozijnen en druiven (nierfalen)
 • Zuivelproducten (veel honden zijn lactose-intolerant)

Uw hond kan natuurlijk ook allergisch zijn voor bepaalde (voedings)stoffen. Wat te doen als je hond allergisch is? Er staan nog veel meer interessante artikelen op Santevet.be om meer over uw hond, eventuele ziektes en alledaagse problemen en oplossingen te weten. Artikerlen om leven met een hond te vereenvoudigen! Lees bijvoorbeeld ook

Over de auteur

Elliot Barcet