Belgische herder (Mechelaar)

Belgische herder is de overkoepelende naam voor werkhonden van 4 rassen: de Mechelse herder (foto), de Groenendaeler, de Tervuerense herder en de Laekense herder, die van elkaar verschillen door de kleur en de kwaliteit van hun vacht (langharig, kortharig, ruwharig). 

De Belgische herder is een loyale, toegewijde hond die zijn leven zou geven om het leven van zijn baasje te redden.

mechelaar op een ponton
Belgische herder (Mechelaar) - 123rf

Identiteitskaart

Grootte reu60 tot 66 cm
Grootte teef56 tot 62 cm
Gewicht reu25 tot 30 kg
Gewicht teef20 tot 25 kg
KleurRoodbruin gemêleerd met een zwart masker voor de Mechelse herder, rood en grijsbruin gemêleerd met een zwart masker voor de Tervuerense herder, roodbruin gemêleerd voor de Laekense herder, effen zwart voor de Groenendaeler
HaarlengteKortharig, behalve rond de hals voor de Mechelse herder, glad langharig rond de hals en de bef op de borst voor de Tervuerense herder en de Groenendaeler, ruwharig voor de Laekense herder
Leeftijd10 tot 12 jaar
Grootte reuDysplasie, artrose, stoornissen van het bewegingsapparaat, maagtorsie
Verzorging1 keer per week borstel voor kortharige honden, 2 tot 3 keer per week borstelen voor langharige honden, 1 keer per dag borstelen tijdens de rui

Herkomst van de Belgische herder

De Mechelse herder is een afstammeling van herdershonden uit de streek van Mechelen in België. In 1901 werden de eerste Belgische herdershonden geregistreerd in de L.O.S.H. (Livre des Origines de la Société Royale Saint-Hubert). Rond 1910 werden het type en het karakter van de Belgische herder vastgelegd.

De Laekense herder is buiten België en Nederland eerder een zeldzame hond. Hij zou oorspronkelijk uit Antwerpen afkomstig zijn, en zijn naam verwijst naar het koninklijk kasteel van Laeken. Dit was de lievelingshond van koningin Marie-Henriette!

In 1898 werd de Belgische herder met zwarte lange haren de ''Groenendaeler'' genoemd, naar de naam van het kasteel van de belangrijkste fokker van deze dieren. Dit ras zou door Nicolas Rose gecreëerd zijn. 

Tot slot is er de "Tervuerense herder", een langharige Belgische herder die niet zwart is. De benaming verwijst naar het dorp waar deze honden werden gefokt. Dit ras is een kruising tussen een Groenendaeler en een herdershond met roodbruine vacht.

Karakter en vaardigheden van de Belgische herder

Karakter van de Belgische herder

De Belgische herder is heel erg aan zijn baasje gehecht. Hij is loyaalbeschermend en aanhankelijk. Hij is zeer intelligent en levendig: hij kan snel op een bevel reageren.

Het is een goeie kleine soldaat! De missie voor hem is bescherming en verdediging! Het is een uitstekende waakhond die zijn territorium zeer goed verdedigt. Als hij goed wordt behandeld, voelt hij zich met kinderen op zijn gemak en is hij zeer speels. Hij is ook een voortreffelijke gezelschapshond.

Vaardigheden van de Belgische herder

Hoewel hij op het eerste zicht sterk op de Duitse herder lijkt, is de Belgische herder iets minder polyvalent . Hij wordt niet langer gebruikt om kuddes te begeleiden, maar is wel zeer goed vertegenwoordigt bij de politie, het leger en de reddingsdiensten als werkhond, reddingshond en begeleidehond.

Opgelet, sommige Belgische herders zijn behoorlijk nerveus: kies de fokkerij zorgvuldig en vraag om een hond die uit een evenwichtige lijn komt.

Het ideale baasje voor een Belgische herder

Een sportief baasje dat van nature gezag heeft. Hij moet voldoende bereid zijn om aan de behoefte aan lichaamsbeweging van deze hond tegemoet te komen. 

In het ideale geval woont dit baasje in een huis met een stuk grond of een tuin, zodat de Belgische herder naar hartenlust kan rennen en spelen, zonder op zijn dagelijkse wandelingen te moeten wachten. Voor deze grote hond moet men een leven op een appartement en eenzaamheid vermijden.

Goed om weten: een kordate maar zachte opvoeding is van jongs af aan noodzakelijk om zijn energie te kanaliseren en zijn karakter in goede banen te leiden. De Belgische herder is vaak een overgevoelige hond die brutaliteit niet verdraagt. U moet met hem veel geduld hebben.

Activiteiten die u met een Belgische herder kunt doen

Deze hond, die letterlijk verstokt is aan zijn menselijke metgezel, heeft behoefte om zich samen met zijn baasje uit te leven om uitdrukking te geven aan zijn lichamelijk en psychisch potentieel.

De snelheid waarmee hij situaties analyseert, zijn vermogen om te anticiperen, zijn gehoorzaamheid en zijn nerveuze inborst maken van hem de vedette van hondensportterreinen, zoals agility, canicross, spoorzoeken, wandelingen en balspelen.

Lichamelijke kenmerken van de Belgische herder

Er wordt beweerd dat hij vierkant is! De Belgische herder is een middelgrote tot grote hond met een krachtig, harmonieus lichaam, en een ruglijn die een weinig schuin loopt. 

De vacht van de Belgische herder

De Mechelse herder heeft een korte, roodbruin gemêleerde vacht en een zwart masker, de Laekense herder heeft een ruwharige, rossig gemêleerde vacht die lichtjes golft, terwijl de Groenendaeler (effen zwarte kleur) en de Tervuerense herder (rood en grijsbruin gemêleerd met zwart masker) langharig zijn.

De vacht is dicht met een wollige ondervacht die hem tegen de regen en kou van zijn streek van herkomst beschermt.

Het gewicht en de grootte van de Belgische herder

Hij kan tot 62 cm groot worden en weegt ongeveer 25 kg. 

Het hoofd van de Belgische herder

Zijn hoofd is lang, rechtlijnig en goed afgetekend. Zijn puntige oren staan rechtop wanneer de hond aandachtig is.

Verzorging van de Belgische herder

Verzorging van de vacht van de Belgische herder

De vacht van deze rustieke hond is eerder makkelijk te onderhouden. 1 keer per week borstelen is aangeraden, dat mag zelfs vaker bij langharige honden. Dit moet vaker gebeuren tijdens de rui, want deze hond verliest meer haar in de lente en in de herfst. Dan borstelt u hem best elke dag.

Als uw Belgische herder eens gewassen moet worden, kies dan voor een specifieke hondenshampoo. Afwasproducten of shampoo's voor mensen zijn niet geschikt voor dieren.

Goed om weten: de Mechelse herder en de Laekense herder zijn makkelijker te onderhouden omdat ze kortharig/ruwharig zijn.

Het is aanbevolen om de tanden van uw hond te borstelen om de vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen. Vergeet ook niet om zijn oren schoon te maken, om oorontstekingen te vermijden.

De voeding van de Belgische herder

Brokken en/of overschotjes van tafel? Alles hangt af van de activiteit van de hond, zijn leeftijd, zijn gezondheid... Vraag uw dierenarts om advies. In ieder geval verdienen 2 maaltijden per dag de voorkeur in plaats van slechts één.

Ziektes van de Belgische herder: maagtorsie

De Belgische herder is een robuuste hond die weinig grote gezondheidsproblemen voor heeft. 

Toch moet men, net als bij alle actieve honden vermijden om hem net voor of net na zijn maaltijd te laten spelen of als een gek te laten rennen. Samen met andere factoren, kan dit een maagdilatatie-maagtorsie veroorzaken, die dringend bij de dierenarts moet worden behandeld.

Wat zijn de oorzaken van een maagtorsie bij de hond?

Overige ziektes van de Belgische herder: stoornissen van het bewegingsapparaat en processierupsen

Heupdysplasie bij de Belgische herder

Net als bij andere grote honden vormt heupdysplasie een van de vaak voorkomende gezondheidsproblemen bij de Belgische herder. Deze aandoening kan uw huisdier na verloop van tijd mindervalide maken.

Goed om weten: SantéVet neemt coxo-femorale dysplasie bij de hond voor haar rekening.

Artrose bij de Belgische herder

De Belgische herder kan ook lijden aan andere ziektes die het beenderstelsel en het kraakbeen treffen, zoals artrose en bepaalde vormen van verlamming.

Praktisch 1 hond op  5 kan aan artrose lijden, grote rassen zijn hier gevoeliger voor. Deze ziekte kenmerkt zich door een geleidelijke, onomkeerbare aftakeling van het kraakbeen van een of meerdere gewricht(en) van de hond.

In sommige gevallen kan uw dierenarts beslissen om een heelkundige ingreep te doen, die artroscopie wordt genoemd.

Insectenbeten bij de Belgische herder

Processierupsendeze diertjes zijn in de lente in de natuur aanwezig, ze zijn bedekt met gevaarlijke brandharen die een gifstof afgeven! 

Goed om weten: na een wandeling in het bos moet u altijd de vacht en de snuit van uw hond inspecteren om deze insecten maar ook teken weg te nemen.

Veterinaire onkosten voor een Belgische herder

Hierna volgt een raming van het budget dat u best voorziet om uw hond te laten verzorgen als hij lijdt aan een maagtorsie, een stoornis van het bewegingsapparaat of aan wonden te wijten aan prikken van rupsen:

Aan deze kosten toe te voegen: vaccinaties, tandplak verwijderen, nagels bijknippen, behandelingen tegen vlooien, wormbestrijdingsmiddelen, enz.

Fan van herdershonden? Ontdek de Beauceron, de Bearded Collie, de Australische herder, de Duitse herder, de Border Collie, de Briard, de Colley...