Hondenziekte

Wat is hondenziekte en hoe loopt een hond dit op?

De hondenziekte wordt ook de ziekte van Carré genoemd, naar Dr. Henri Carré, een Franse dierenarts. De ziekte wordt veroorzaakt door een paramyxoviridae virus. Dit laatste heeft overeenkomsten met de virussen die mazelen bij mensen en runderpest veroorzaken. Het virus komt over de hele wereld voor. In Frankrijk vinden we het bij verschillende wilde dieren, zoals vossen, wolven en wasberen. 

Wat is de incubatietijd?

De verpreiding van het virus begint al 7 dagen na infectie en de incubatie kan enkele weken duren. Overdracht vindt plaats door direct contact, via lichaamsafscheidingen (speeksel, ontlasting, urine, oog- en neusuitvloeiing). Als een besmette hond bijvoorbeeld niest in de buurt van uw huisdier, kan het ook gemakkelijk ziek worden.

Minder besmettelijk door indirect contact

Besmetting door indirect contact is zeldzamer, omdat het virus kwetsbaar is en niet bestand tegen hitte. Het virus heeft het kenmerk dat het zeer snel wordt vernietigd in de zon. De verspreiding is dus groter in de winter dan in andere seizoenen. Doordat het het virus heel makkelijk overdraagbaar is, is het heel moeilijk uit te roeien.

Wat is het risico op overdracht bij mensen?

Deze ziekte is niet overdraagbaar op mensen. Een zieke hond zal zijn baasje dus niet kunnen besmetten.

Wat is hondenziekte en hoe loopt een hond dit op? © Shutterstock

Wat zijn de belangrijkste symptomen van hondenziekte?

De incubatietijd voor hondenziekte is 3 tot 7 dagen. Tijdens deze fase vermenigvuldigt het virus zich in het lichaam. Het verspreidt zich eerst door de bovenste luchtwegen en komt dan vast te zitten in het lymfestelsel. De eerste symptomen verschijnen op dat moment:

  •  hyperthermie (hoge koorts)
  •  Depressie/lusteloosheid met verlies van eetlust.

Deze klinische symptomen zijn niet systematisch en zijn ook niet kenmerkend voor hondenziekte bij honden.

Het hondenziektevirus gaat snel over in de bloedbaan om verschillende organen te bereiken: urinewegen, luchtwegen, darmen, enz. De bijbehorende klinische symptomen variëren afhankelijk van het aangetaste orgaan en de immuunrespons van de zieke hond. Als de respons effectief is, herstelt de hond. Als de respons daarentegen te zwak is en vertraagt, verspreidt de ziekte zich door het hele lichaam. Het veroorzaakt verschillende symptomen, afhankelijk van de aangetaste organen:

  • Oculair: tranenvloed, conjunctivitis, uveïtis (ontsteking van het oog die het gezichtsvermogen aantast), soms schade aan de oogzenuw die blindheid veroorzaakt;
  • Spijsvertering: ernstige gastro-enteritis (braken, diarree met de aanwezigheid van bloed) die de dood door uitdroging kan veroorzaken;
  • Dermatologisch: hyperkeratose (abnormale verdikking) van de neus en kussentjes, roodheid van de huid, puisten;
  • Nerveus: evenwichtsverlies, verlamming, stuiptrekkingen, coma;
  • Ademhaling: etterende loopneus, ademhalingsmoeilijkheden, hoesten.

In dit stadium zijn er drie mogelijke uitkomsten: de hond overlijdt, hij herstelt volledig of onvolledig met onherstelbare zenuwgevolgen. De prognose hangt af van de virusstam, maar vooral van de immuunrespons die specifiek is voor elke individuele hond. Een op de twee dieren sterft als ze lijden aan neurologische aandoeningen.

Als u suggestieve symptomen bij uw hond opmerkt, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij uw dierenarts.

Wat zijn de belangrijkste symptomen van hondenziekte? © Shutterstock

Hoe bevestigt u de diagnose hondenziekte?

De klinische symptomen zijn gevarieerd en niet-specifiek. Wanneer ze geïsoleerd of klein in aantal zijn, is het moeilijk om met zekerheid een diagnose te stellen. Wanneer ze talrijk zijn en meerdere organen tegelijk aantasten, is het gemakkelijker om een nauwkeurige diagnose te stellen.

Op welke leeftijd kan de hond worden getroffen?

De leeftijd van de hond en het vaccinatieprotocol zijn belangrijke aanwijzingen, aangezien de aandoening vooral niet-gevaccineerde puppy's van 3 tot 6 maanden oud treft. In zeldzame gevallen kan hondenziekte gevaccineerde volwassen honden treffen. Om deze reden wordt aanbevolen om aanvullende testen uit te voeren om de diagnose te valideren.

Verschillende beschikbare testen 

Er zijn verschillende testen en biologische onderzoeken mogelijk die kunnen worden uitgevoerd door een dierenarts:

  • Virale RNA-isolatie door PCR: dit is de meest betrouwbare methode die kan worden gebruikt op uitstrijkjes uit de neus, ogen, keel, ontlasting of urine.
  • Conjunctivaal monster met waarneming onder de microscoop: Deze methode is snel en eenvoudig, maar niet voldoende. Dit moet worden gecombineerd met een ander onderzoek.
  • Bloedonderzoek: Dit onderzoek kan niet worden gedaan bij gevaccineerde honden. Het zoeken naar antilichamen kan worden verstoord door de aanwezigheid van door vaccins afgeleide antilichamen (bij jonge honden eveneens als de moederhond gevaccineerd is).
  • Histologische analyse (microscopisch onderzoek van de structuur van organische weefsels en hun cellen): slijmvliezen van de luchtwegen, urinewegen of spijsvertering kunnen de ziekte aantonen.

Zodra de diagnose is bevestigd, kan een passende behandeling worden uitgevoerd.

Wist u dat …
Hondenziekte een van de ziekten is die werd opgenomen in de lijst van prohibitieve gebreken die worden geregeld door de wet van 22 juni 1989? Dit beschermt de koper van een pup voor het geval die binnen 8 dagen na aankoop ziek wordt. Een verklaring van verdenking moet dan worden afgeleverd door uw dierenarts. De nieuwe eigenaar kan zo optreden tegen de verkoper omwille van verborgen gebreken.

Hoe wordt hondenziekte behandeld? Welke behandelingen zijn er om volwassen honden en puppy’s te genezen?

De behandeling van hondenziekte bij honden hangt af van de ernst van de ziekte en de aanwezige symptomen.

Een hond die besmet is met het ziektevirus moet eerst worden geïsoleerd om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Er is geen effectieve behandeling om het virus te elimineren. Het doel is om het dier te ondersteunen en de symptomen te verlichten terwijl zijn lichaam de ziekte bestrijdt.

Meestal zal ziekenhuisopname en een infuus nodig zijn om het dier te rehydrateren en de intraveneuze behandelingen toe te dienen:

  • breedspectrumantibiotica (ter voorkoming van secundaire infecties veroorzaakt door opportunistische bacteriën),
  • ontstekingsremmers (om koorts te verminderen),
  • antivirale middelen (om de virale lading in het lichaam van de hond te verminderen en het immuunsysteem van de hond te helpen de ziekte te bestrijden),
  • anti-braken,
  • anti-diarree,
  • Pijnstillers.

De kosten die hiermee gemoeid zijn, lopen snel op: het is aan te raden om een verzekering voor uw hond af te sluiten. Afhankelijk van de gekozen formule varieert de dekking tot 100%.

Zelfs met de juiste behandeling is herstel niet zeker en kunnen er onomkeerbare gevolgen zijn voor de hond. Preventie is daarom de beste aanpak om te voorkomen dat een hond aan hondenziekte overlijdt.

Welk vaccin tegen hondenziekte?

Het is belangrijk om uw hond te beschermen tegen hondenziekte. Vaccinatie heeft ervoor gezorgd dat het aantal gevallen van hondenziekte aanzienlijk is verminderd. Zonder vaccinatie is het risico op infectie veel hoger. De ziekte kan ook sneller een fatale vorm aannemen.

Net als voor het parvovirus of leptospirose, is er een effectief vaccin. Wetende dat er geen specifieke behandeling is, wordt vaccinatie van uw hond aanbevolen. Het budget voor preventie in alle honden- en kattenverzekeringen van Santévet staat u toe om de vaccinatie van de hond te financieren. Deze bijdrage wordt elk jaar automatisch verlengd. Dit maakt het ook mogelijk om onder andere de aankoop van verzorgings- en onderhoudsproducten, identificatie, enz. te financieren.

Injecties kunnen al vanaf de leeftijd van 8 weken worden gegeven. Het primaire vaccinatieprotocol omvat vervolgens een injectie op 12 weken en op 16 weken. Een booster wordt gedaan voordat de hond 1 jaar oud is, en daarna om de 3 jaar. Vaccinatie is de enige manier om uw hond effectief en op lange termijn te beschermen.

Zolang puppy's nog kwetsbaar zijn en nog in het vaccinatieproces zitten, wordt aanbevolen om contact met andere honden te beperken. Ze moeten aan de lijn worden gehouden en wandelingen op plaatsen die door hun leeftijdsgenoten worden bezocht zoveel mogelijk vermijden. Ten slotte is het raadzaam om bevuilde plaatsen (bijv. in huis) te reinigen met conventionele reinigingsmiddelen.

De prijs van het vaccin is te verwaarlozen in vergelijking met de kosten van hondenziekte. Controleer of de vaccinaties van uw hond up-to-date zijn tijdens een afspraak met uw dierenarts. Aarzel niet om hulp in te roepen van uw verzekeringsmaatschappij of vraag een offerte aan om er een af te sluiten. Het sterftecijfer door dit virus is hoog: het is beter om geen risico's te nemen!

Tot slot:

Hondenziekte is een ernstige ziekte, heel besmettelijk en met een hoog sterftecijfer bij honden. De symptomen zijn niet erg karakteristiek, maar kunnen snel overgaan in onomkeerbare neurologische aandoeningen of zelfs de dood. Er is geen effectieve behandeling voor deze ziekte, die meestal een lange ziekenhuisopname met ondersteunende behandelingen vereist. Vaccinatie blijft de beste bescherming om besmetting te voorkomen en wordt aanbevolen vanaf de leeftijd van 8 weken.

 Meer weten over ziektes die uw hond kunnen treffen? De website van SantéVet bevat een schat aan informatie, lees bijvoorbeeld ook meer over: