Belangrijkste informatie:
- Honden kunnen in tegenstelling tot mensen geen downsyndroom hebben.
- Er bestaan wel vergelijkbare genetische afwijkingen bij honden.
- Je hond kan ook symptomen hebben die lijken op het syndroom van Down.
Wat is het syndroom van Down?
Het syndroom van Down is een genetische aandoening die voorkomt bij mensen wanneer er een extra kopie van chromosoom 21 aanwezig is. Dit wordt ook wel trisomie 21 genoemd. Mensen met het downsyndroom hebben dus een ander aantal chromosomen en dit zorgt voor een reeks fysieke, cognitieve en medische kenmerken, waaronder:
- Vertraagde ontwikkeling
- Kenmerkende gezichtskenmerken
- Verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartafwijkingen
Bestaan er honden met downsyndroom?
Nee, er bestaan geen honden met downsyndroom. Hun genetische opbouw is heel anders dan die van de mens. Een volwassen hond heeft namelijk 78 chromosomen, waarvan 39 paren, terwijl mensen 46 chromosomen verdeeld over 23 paren hebben. Omdat honden geen chromosoom 21 hebben zoals mensen, kunnen ze ook geen trisomie 21 ontwikkelen. Met andere woorden: het syndroom van Down, zoals dat bij mensen voorkomt, bestaat niet bij honden.
Kunnen honden het syndroom van Down hebben?
Het is dus simpelweg onmogelijk voor honden om het syndroom van Down te hebben. Er zijn echter wel genetische afwijkingen die lijken op het downsyndroom, waardoor sommige mensen toch denken dat honden deze aandoening kunnen hebben.
Hoe herken je een hond met het syndroom van Down?
Hoewel honden dus niet het syndroom van Down kunnen hebben, zijn er toch viervoeters waarbij mensen denken dat ze deze aandoening hebben. Dit komt bijvoorbeeld doordat het dier een groeiachterstand heeft. Ook aangeboren afwijkingen kunnen lijken op het downsyndroom, hierbij moet je onder meer denken aan een hartprobleem.
Wat zijn de vergelijkbare symptomen van het downsyndroom bij honden?
Er zijn nog meer symptomen waardoor mensen denken dat honden het syndroom van Down hebben, terwijl dat helemaal niet kan. Hieronder noemen we hier wat voorbeelden van:
- Lage spierspanning: Mensen met het downsyndroom hebben een lage spierspanning en honden kunnen dit ook hebben. Hierdoor voelen ze slaper aan als je ze optilt, maar in principe hoeft het weinig invloed te hebben op de kwaliteit van het leven van de viervoeter.
- Unieke gelaatsuitdrukkingen: Honden met bepaalde genetische afwijkingen kunnen afwijkende gelaatsuitdrukkingen hebben. Dit kan soms lijken op de gezichtsuitdrukkingen van mensen met het syndroom van Down, terwijl het dier deze aandoening niet heeft.
- Ontwikkelingsachterstand: Sommige genetische afwijkingen kunnen resulteren in een langzamere ontwikkeling bij de hond. Deze achterstand kan zich zowel fysiek als mentaal laten gelden. Ook dit is vergelijkbaar met mensen die het syndroom van Down hebben.
Wat zijn vergelijkbare genetische afwijkingen?
In de onderstaande tabel noemen we een paar genetische afwijkingen die vergelijkbaar zijn met het syndroom van Down. Je hond zou mogelijk deze aandoeningen kunnen hebben, waardoor het net lijkt alsof hij het downsyndroom heeft.
Genetische afwijking |
Wat het is |
Gevolgen |
Congenitale hypothyreoïdie |
Aangeboren traagwerkende schildklier, mogelijk door slecht functionerende hypofyse |
Kan groeiachterstand en traag gedrag veroorzaken, net als het syndroom van Cushing |
Hydrocephalus |
Waterhoofd, waarbij je hond te veel vocht in de hersenen heeft |
Kan gedragsproblemen, ontwikkelingsstoornissen en afwijkende schedelvorm veroorzaken |
Microcefalie |
Hersenen van je hond zijn te klein |
Kan traagheid en verstandelijke beperkingen veroorzaken |
Hoewel deze genetische afwijkingen niet het syndroom van Down zijn, kunnen ze wel vergelijkbare symptomen en klachten opleveren. Het is belangrijk om je hond als hij zo'n aandoening heeft goede zorg te geven. Hiervoor moet je waarschijnlijk regelmatig met je huisdier naar de dierenarts gaan. Daarom is het verstandig om je hond te verzekeren met onze hondenverzekering. Zo worden de dierenartskosten al dan niet gedeeltelijk gedekt!
Is een hond met het syndroom van Down een mongooltje?
Nee. Een hond kan überhaupt niet het downsyndroom hebben, maar zelfs als dat wel zo was, dan was hij alsnog geen mongooltje. Dit is een scheldwoord en iemand met het syndroom van Down mag nooit zo genoemd worden.
Kan een hond goed met een kind met het downsyndroom omgaan?
Ja, veel honden kunnen heel goed omgaan met een kind met het syndroom van Down, mits er rekening wordt gehouden met het karakter van zowel de hond als het kind. In de juiste omstandigheden kan de band tussen een hond en een kind met downsyndroom juist ontzettend waardevol en positief zijn, vanwege de volgende redenen:
- Honden bieden emotionele steun: Ze voelen emoties goed aan en reageren vaak kalmerend.
- Ze bieden structuur: Kinderen leren routines (zoals uitlaten of voeren), wat bijdraagt aan zelfstandigheid.
- Honden stimuleren sociaal contact: Een hond kan helpen om contact te maken met anderen, bijvoorbeeld in het park of op school.
- Ze stimuleren beweging en spel: Samen wandelen of spelen is goed voor motoriek en gezondheid.
Hoewel de meeste honden dus goed om kunnen gaan met kinderen met het Downsyndroom, is het wel belangrijk om rekening te houden met het karakter van het dier en het gedrag van het kind. Ook is het slim om te kijken naar het ras. Sommige hondenrassen staan er om bekend dat ze goed zijn met kinderen, zoals de Golden Retriever, Berner Sennen en Cavalier King Charles.
Tip van Santévet: Als je een hond laat omgaan met je kind met het syndroom van Down is het altijd belangrijk om ze in de gaten te houden. Zo kun je ingrijpen indien dat nodig blijkt te zijn.
Welke dieren kunnen in tegenstelling tot een hond het syndroom van Down hebben?
Het is dus nu duidelijk dat honden niet het Downsyndroom kunnen hebben. Toch zijn er andere dieren waarbij dit wel mogelijk is. Dit komt niet heel vaak voor, maar er zijn een paar bekende voorbeelden van beroemde dieren met het syndroom van Down. Zo zijn er volgens onderzoeker Reeves chimpansees met deze genetische afwijking: "Er zijn twee beschrijvingen van chimpansees die een derde kopie hebben van het chromosoom dat overeen komt met het humane chromosoom 21. Ze lijken zelfs op mensenbaby’s met Down".
De chimpansees hebben volgens onderzoeker Reeves een korte nek, een zogeheten epicantusplooi van de ogen en ook hartproblemen. Naast deze apen zijn er nog meer dieren die mogelijk het syndroom van Down hebben, zoals Kenny, een beroemde tijger. Hij heeft waarschijnlijk niet echt het downsyndroom zoals mensen dat hebben, maar het lijkt wel zo door zijn gezicht. Ook heeft hij een mentale achterstand. Deze symptomen zijn ontstaan door inteelt.
Bronnen:
- https://www.dinodierensuper.nl/kan-een-hond-ook-het-syndroom-van-down-hebben
- https://www.rijnmond.nl/nieuws/97531/zijn-er-ook-dieren-met-het-syndroom-van-down
● https://allesoverdieren.nl/symptomen-van-een-hond-met-het-downsyndroom/