Kruid, melk, vis: heeft de kat dit echt nodig?

Melk geven aan een kitten die men zelf voedt?

Een verlaten kitten of een kitten die zijn moeder verloren heeft, kan met de fles grootgebracht worden. Tot aan zijn 2 maanden vergt een kitten veel aandacht.

Het is dan ook essentieel om melk te geven die door de dierenarts wordt aanbevolen. Volkomen uitgesloten: koemelk, geiten- of schapenmelk.

U moet een kitten speciaal ontwikkelde melk geven want het dier heeft specifieke behoeften. Volg daarbij de aanbevelingen en adviezen van de dierenarts.

Kittenmelk wordt bereid op het moment dat het flesje gegeven wordt op een temperatuur van 37°C. 7 keer per dag gemiddeld tot 8 dagen, daarna kan het aantal flesjes met één fles per 24u verminderen vanaf de tweede week.

Als de kitten kan likken, kan de melk in een klein kommetje worden gegeven.

In de 4de week kan vaste voeding voor kittens (opnieuw volgens de aanbevelingen van de dierenarts) met de melk gemengd worden. Begin met kleine hoeveelheden om te kijken hoe de kitten reageert.

 

Is melk nodig op volwassen leeftijd?

kat

Niet alle katten zijn dol op melk. Sommige verdragen het, andere niet en kunnen er allergisch of zelfs intolerant voor zijn.

Niet alle katten kunnen de lactose immers verwerken. Doordat deze stof niet verteerd raakt, kunnen er problemen en zelfs diarree ontstaan. Raadpleeg dan een dierenarts zodat deze de precieze oorzaak kan opsporen.

 

En wat met zuivelproducten?

Yoghurt maar ook gefermenteerde melkproducten bevatten minder lactose dan melk. Daarom worden ze beter verdragen door katten met een intolerantie, maar niet als de kat allergisch is!

 

Is vis echt één van de favorieten van katten?

kat

Een kat houdt van ruiken en snuffelen en het is absoluut mogelijk dat de smaak van de vis hem niet bevalt! Niet alle katten houden systematisch van vis.

Als de kat in het gezin van vis houdt, let dan goed op met de graten. Sommige vissoorten (haring, karper, spiering) mogen niet gegeven worden omdat ze een enzym bevatten die vitamine B1 vernielen. Bij het bakken wordt deze enzym inactief.

" Uw kat eet korreltjes of paté en lijkt van vis te houden, dus u geeft bijna elke dag tonijn: dat is veel te vaak! ", vertelt Dr Géraldine Blanchard, dierenarts op haar blog.

" Eén keer per week kan best. Als u het vaak wil geven, kiest u beter kleine al dan niet diepgevroren visfilets (om diepgevroren, rauw of licht gegaard te geven), dat is minder duur. ", vervolgt ze.

En op de vraag " Hoeveel? ", antwoordt de dierenarts: " Uw kat eet korrels, paté en lijkt van vis te houden, dus u geeft bijna elke dag een klein wit visfiletje. Als de hoeveelheid groter is dan 20 gram (filet, geen koppen of graten) is dat geen probleem, maar de voeding kan zo wel uit evenwicht gebracht worden. "

 

Kattenkruid, waarvoor dient dat juist?

In de natuur kan een kat gras eten om de spijsvertering te bevorderen. Zo kan een kat de haarballen kwijt die hij inslikt terwijl hij zijn toilet maakt.

Maar een kat kan zo nooit wormpjes verwijderen (inwendige parasieten). Het toedienen van een ontwormingsmiddelen (of een kat nu wel of niet buiten kan) is onontbeerlijk.

De dierenarts zal u het meest geschikte ontwormingsmiddel adviseren en de frequentie en wijze van toediening toelichten.

Voor een kat die in een appartement leeft, bestaat er kattenkruid (in kant-en-klare bakjes of om zelf te kweken) dat u kunt klaarzetten.

Kattenkruid zou bovendien een stresswerend effect hebben. Maar katten zijn ook daar niet automatisch dol op!

 

Welke kattenbak, waar moet deze staan?

kat

Een baasje kan verschillende kattenbakvullingen testen en ook de kat kan zijn voorkeur hebben. Er is een ruime keuze beschikbaar op de markt.

Eens de juiste gevonden is, heeft het geen zin meer nog te veranderen.

De kattenbak wordt regelmatig schoongemaakt.

Zo kan men niet alleen zorgen voor een goede hygiëne maar ook controleren of er geen bloed zit in de urine of de uitwerpselen, of er sporen zijn van diarree of constipatie.

De kattenbak (met of zonder deksel) moet op een rustige plaats staan, ver van de plaats waar de kat eet.

 

De kat, een kleine drinker?

Een kat kan absoluut tevreden zijn met water. Hij speelt er graag mee, bijvoorbeeld door de druppels uit de kraan te slaan, maar een kat staat erom bekend ene kleine drinker te zijn. Dat kan tot urinestenen leiden. Een probleem om in de gaten te houden. Op verschillende plaatsen in huis water klaarzetten kan helpen om de kat meer te doen drinken.

 

Zelfbediening in huis?

Droge kwaliteitsvoeding kunt u gewoon zo klaarzetten. Zo kan de kat, die graag knabbelt en meerdere keren per dag eet, de hele dag door genieten.

Zet de kommetjes op verschillende plaatsen in het huis of het appartement.

Vochtige voeding (ook al is die van kwaliteit) is minder geschikt om de hele dag rond te staan.