Belangrijkste informatie:
- Het knippen van hondennagels doet je viervoeter geen pijn.
- Knip net voordat het leven begint de nagels af.
- Hondennagels zijn te lang als ze de grond raken, verkeerd groeien of zorgen voor een scheve stand van de tenen.
Hoe knip ik lichte en zwarte nagels van mijn hond met een nagelknipper?
De volgende adviezen zijn cruciaal om de lange nagels van je hond goed te knippen:
- Laat je hond zitten of liggen op een harde ondergrond, hierdoor komt er geen druk op de nagels.
- Gebruik een scherpe nagelknipper of nagelschaar. Grote honden kunnen dikke nagels hebben, dus een stevige nagelschaar is dan een must.
- Pak een teen vast tussen je wijsvinger en duim. Sluit de schaar vervolgens rond de nagel.
- Controleer goed waar je de nagel af moet knippen. Zoek hiervoor naar het leven, wat een bloedlijn is in de nagel. Knip altijd een paar millimeter voor het leven start. Bij een zwarte nagel is het moeilijker om het lijntje te vinden, waardoor je deze mogelijk te kort knipt. Voorkom dit door eerst voorzichtig met de nagelknipper druk te zetten. Als je het leven raakt, laat je hond dit wel merken aangezien het erg pijnlijk is.
- Merk je dat je toch per ongeluk in het leven hebt geknipt? Zet dan met een gaasje druk om het bloed te stoppen.
Bekijk video's op YouTube over het knippen van hondennagels
Als je toch nog twijfelt over het knippen van de nagels van je hond, dan raden we je aan om op YouTube te zoeken naar tutorials. Je kunt op deze website diverse handige video's bekijken waarin ze tonen hoe je hondennagels goed en gemakkelijk knipt.
De nagels van mijn hond knippen lukt niet, wat doe ik fout?
Als het niet lukt om hondennagels af te knippen, dan is de kans groot dat je nagelschaartje niet stevig of scherp genoeg is. Koop een andere nagelknipper voor je hond en probeer het dan nog eens. De kans is groot dat het dan wel lukt. Eventueel heeft je huisdier ook nog wat meer voorbereiding nodig, omdat hij het nagelknippen bijvoorbeeld spannend vindt.
Hoe weet ik of de nagels van mijn hond te lang zijn?
Het herkennen van lange nagels kan lastig zijn bij honden. Toch zijn er een paar indicaties waaraan je kunt zien dat je viervoeter een knipbeurt nodig heeft:
- Je hoort de nagels tijdens het wandelen, canicross of agility sport tikken op de grond.
- De nagels van je hond raken de grond als hij rechtop staat.
- De tenen van je hond gaan scheef staan.
- De nagels wijzen een verkeerde richting op of ze krullen om.
Wat zijn de gevolgen van te lange nagels bij een hond?
Als je hond te lange nagels heeft, dan moet je hem waarschijnlijk wat vaker een knipbeurt geven. Hierdoor is de kans op bloed bij het nagelknippen helaas groter. Ook zijn de te lange nagels vaak onprettig voor je hond. Ze veranderen bijvoorbeeld de stand van de poten om goed te kunnen lopen of ze tillen hun poten meer op tijdens het wandelen.
Advies van Santévet: Voorkom dat je hond hinder krijgt van te lange nagels door ze regelmatig te knippen. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt ook met je huisdier naar de dierenarts gaan voor het knippen van de hondennagels.
Waarom moet je de vijfde nagel van de voorpoot van je hond knippen?
Volgens experten Hakan Salci, Ceren Dolu, Kader Tacar en Gül Yildirim van meerdere universiteiten in Turkije kunnen honden last hebben van nagelafwijkingen, die voornamelijk voorkomen bij de voorpoten. Ze schreven in hun studie die gepubliceerd is in het Acta Scientiae Veterinariae het volgende: "Bij honden bevonden 60% van de nagelafwijkingen zich op de voorpoten en 40% op de achterpoten". Het is daarom belangrijk om de voorpoten van je hond goed in de gaten te houden. Zo moet je ook de vijfde nagel knippen, bijvoorbeeld om de potentiële afwijkingen te vermijden.
Het is zelfs extra belangrijk de vijfde nagel, ook wel de duimnagel of hubertusklauw genoemd, regelmatig te knippen. Dat heeft te maken met deze redenen:
Reden | Uitleg |
Geen slijtage | De duimnagel raakt de grond niet en daardoor slijt deze nagel niet van zichzelf. |
Vaak te lang | Omdat de duimnagel niet slijt, wordt deze vaak te lang. De hubertusklauw heeft daardoor vaker een knipbeurt nodig. |
Kan ingroeien | Daarnaast kan de vijfde nagel ingroeien, wat zorgt voor pijn en ongemak bij je hond. |
Waar kan ik de nagels van mijn hond laten knippen?
Als je het niet durft om zelf de nagels van je hond te knippen, dan is het mogelijk om hiervoor een specialist in te schakelen. Je kunt bijvoorbeeld met je huisdier naar de dierenarts gaan. Deze expert knipt dagelijks de nagels van dieren en doet dit dan ook snel en eenvoudig. Als er toch iets misgaat, heeft de dierenarts bijvoorbeeld spullen in huis om het bloeden vlug te stoppen. Met onze hondenverzekering worden deze kosten mogelijk gedeeltelijk gedekt. Overigens kun je mogelijk ook een trimsalon inschakelen voor het laten knippen van de nagels van je viervoeter.
Wat kost het om de nagels van mijn hond te laten knippen door een dierenarts?
Met je hond naar de dierenarts gaan voor het laten knippen van zijn nagels is dus erg handig. Het heeft echter één nadeel: het kost geld. Hoeveel het laten knippen van de nagels van je hond door een dierenarts kost, hangt af van een paar factoren. Alle praktijken hanteren bijvoorbeeld hun eigen tarieven, terwijl ook het type hond invloed heeft. Grotere honden zijn vaak iets duurder. Toch kun je over het algemeen een prijs van 15 tot 25 euro verwachten voor het laten knippen van hondennagels. Het is dus niet per se heel duur.
Wat is de gemiddelde prijs voor het knippen van hondennagels door een trimsalon in België?
Als je liever niet zelf de nagels van je hond knipt, dan is het verstandig om dit te laten doen door een dierenarts. Een trimsalon vraagt echter minder geld. Het gemiddelde tarief van een trimmer voor het knippen van hondennagels ligt doorgaans van 5 tot 15 euro. Eventueel kun je dan ook direct de voetjes uit laten scheren, indien dit nodig is bij je huisdier. Bij hondenrassen met lang haar, zoals de Bearded Collie en de Schotse herder, is dit verstandig.
Bronnen:
- https://dierenzorggids.nl/artikel/nagels-knippen-bij-een-hond/
- https://www.anicura.nl/behandelingen/hond/nagels-knippen-hond/
- https://seer.ufrgs.br/ActaScientiaeVeterinariae/article/view/141509